Прокуратура unplugged* | webcafe.bg
Webcafe

Прокуратура unplugged*

Ясна Николаева
29.04.2013, 21:52 (обновена 05.05.2013, 09:26)

1 от 2 снимки Назад Напред

николай кокинов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Николай Кокинов: ... А ся - сложихме лайното пред вентилатора, после върви спасявай

Колко ли прокурори в момента стискат с палци да не излезе unplugged какво и с кого са говорили, каква информация са изнасяли, където не трябва и пред кой представител на политическата власт, бизнеса или престъпността са сервилничили до забрава и са се гърчили като червеи.

И тайничко си отдъхват, че бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, а не те, е извършил кариерно харакири, доказвайки по нелеп начин правилото, че "ако вземем да се следим, ще се хванем".

Скандалът със записания разговор на Кокинов с бившия министър-председател Бойко Борисов земеделския министър от неговия кабинет Мирослав Найденов наистина е грандиозен. Не защото от него лъсна махленското им ниво и липсата на елементарно възпитание. Лексиката и стилистиката им едва ли са учудили много хора.

Скандалът е грандиозен по съвсем други причини. Защото показа безпощадно ясно, че политическата власт изнасилва съдебната, че държава няма.

Ако имаше, първият обвинител на София, който е във върховете на държавното обвинение, разполага и с власт и с информация, не би занесъл доклада от проверката за злоупотреби с подслушването в МВР на бившия премиер.

Факт е, че няколко часа по-късно изводите от проверката бяха публично обявени. Но нищо не би трябвало да различава Борисов от останалата аудитория на прокуратурата, та да получава новините в аванс. Особено когато са неблагоприятни за МВР от неговия кабинет и вътрешния му министър Цветан Цветанов.

А и от 15-и април досега от държавното обвинение не са уважили нито една журналистическа молба да предоставят явния, не секретния вариант, на доклада. Явно той се разнася лично по домовете от шефа на екипа, който проверява МВР. Точно така поне го получи Борисов. При това, още преди репетицията (по думите на Кокинов) при "Главния".

За скандала тепърва ще се говори много. Анализаторите му обаче няма как да отговорят на най-важните въпроси, тъй като те са към главния прокурор Сотир Цацаров. На практика той е четвъртият главен герой в записите, макар и без да е физически на седянката в Борисовата къща. Неговото присъствие се усеща през цялото време.

Главният прокурор демонстрира решителност в понеделник, даде да се разбере, че не толерира поведението на Кокинов. В същото време обаче не даде задоволителни отговори на въпроси, събудени от записания разговор, свързани с него самия. (Едва ли - не ги чухме и от Никола Филчев и Иван Татарчев, нито от любезния и възпитан Борис Велчев. Нещо повече - първите двама дори се обърнаха срещу Назначилата ги власт...)

Като например има ли политическа договорка за неговия избор начело на обвинението. ("Не ми се подсмихвай, ти си го избра", казва Кокинов на Борисов, визирайки Цацаров.) Каква е цената, която бившият пловдивски съдия, любимец на ГЕРБ, трябва да плати за 7-годишния си мандат начело на институция с безкрайни правомощия и на практика безконтролна власт.

И дори да успее да се еманципира от политическата класа и да избяга от образа не нейна креатура, дали не е изгубил легитимност да ръководи прокуратурата. Всъщност подхвърлянията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че в съдебната система има тайни общества, са може би скрито напомняне към Цацаров за сделката и за все още неплатената й цена.

Друг важен въпрос, който Цацаров подмина, е за проверката срещу журналист от електронното издание „Медиапул" заради публикувани факсимилета от документи, които показват прокурорски злоупотреби със СРС.

(Тази проверка бе прекратена тихомълком две седмици след гръмкото й начало, след като обвинението прецени, че документите не са били секретни и престъпление няма.)

От записания разговор става ясно, че точно Цацаров е наредил проверката. Самият той не го отрече в понеделник. Измъкна се с витиеватото, че като главен прокурор може да разпорежда проверки. Да припомним как стоят нещата според Кокинов: "С "Медиапул" тая история що мислите я почнахме - щот' Главния каза. Тоя журналист като Христос го направихме мъченик. Главния ми се обади, нареди - веднага го привикай, почвайте проверка. А ся - сложихме лайното пред вентилатора, после върви спасявай", оплаква се на 15-и април все още градският прокурор.

Друг въпрос към Цацаров е защо не инициира второ дисциплинарно дело срещу Кокинов. Първото му е заради нарушения при случайното разпределение на едно дело - за ощетяването на държавния бюджет с продажба на ток от НЕК.

С изтеклите записи обаче Кокинов най-малкото уронва престижа на съдебната власт. Което е основание за дисциплинарно уволнение. Стига някой да сезира Висшия съдебен съвет (той би могъл и да се самосезира, но засега не го е сторил.)

За зависимостите и недопустимите връзки между политическата и съдебната власт трябва да отговаря и бившият премиер Борисов. Но той засега намери да се възмути единствено от това, че записите са хванали и звуци от тоалетната.

Ако искате да си допълните картината за политическото влияние върху съдебната система, може да пофантазирате за това какво си говорят на приятелските сбирки Цветанов и шефката на градския съд Владимира Янева. Същият този Цветанов, който преди време открито заяви, че всеки ден си говори с много правилни съдии.

*Unplugged не само е без маска и грим (т.е. естествения звук на нещата), но и защото буквално е изключена от мрежата на нормалната демократична правова държава.

Oще: държава  записи  магистрати  мирослав найденов  николай кокинов  подслушване  прокурор  скандал  сотир цацаров 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

8 Елисавета Домовчийска | 01.05.201322:19

Браво на Зелен Бетон, точно така трябва да се действа с мафиотите, даже и планирано да е, важното е че последиците може да отидат по-далеч, а не както винаги досега - с потулване на случая /за справка "Ало, Ваньо"/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

7 Зелен Бетон | 01.05.201313:47

То смешно стана вече, ама – въпросното име не е нито Веселина, нито Виолета, а ВЕНЕТА Марковска. Е, бъркам го и туйто.

@Гюлмезов: Благодаря Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

6 Божидар Гюлмезов | 30.04.201318:56

Пълна подкрепа за зеления бетон. За момента Цацаров определено прави много добро и адекватно впечатление, но не се знае за колко време, и няма ли някой да го активира по някое време. Да се окаже че вместо агент на ГЕРБ е троянски кон на някой друг...


Но докато това не се случи - за момента прокуратурата е тръгнала в много добра посока.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

5 Зелен Бетон | 30.04.201317:42

Сори, Виолета Марковска... не знам защо, така и не можах да запомня първото име на тая жена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

4 Зелен Бетон | 30.04.201317:38

Всякакви сътресения в „къщичката“ на мафиотските обвързаности на властта са полезни. Дори и най-дребните, дори и режисираните, дори провокираните от противостоящи си мафиотски интереси.

Най-малкото защото при всяко сътресение обвързаните в мафиотски схеми губят по малко от усещането си за сигурност. Защото расте вероятността да се получи верижна реакция – и даже сътресението да е планирано, последиците да се изплъзнат от контрол. А и да не се изплъзнат, предпазването от възможните рискове иска усилия и средства, което оскъпява поддържането на споменатите схеми.

Не може да се отрече на Цацаров, че произвежда сътресения. Преднамерено или неволно, целенасочено или хаотично, по собствено желание или принуден от ситуацията, но го прави. Факт е, че прокуратурата напоследък често е във фокуса на общественото внимание – и то не толкова заради „горещите“ казуси, които й се струпват, а именно заради думите и действията на главния прокурор. Факт е и че все повече погледи се обръщат към тази институция с надежда, че именно от нея може да започне някакво значимо разместване в наслоенията на статуквото.

Скоба: положително социологическите агенции не пропускат да следят отношението към Цацаров. Не вярвам обаче в настоящия момент някоя от тях да посмее да публикува такива данни – защото би било твърде нелицеприятно, ако точно в разгара на предизборна кампания се окаже, че рейтингът на главния прокурор е по-висок от много (ако не и от всички) лидери на политически формации...

При избирането си Цацаров беше приет със сериозно недоверие. Първо, заради вихрещите се точно по него време скандали с кандидатурите за КС на Веселина Марковска и Галя Гугушева, които досринаха и без това ниския престиж на правораздавателната система; второ, заради препирните относно начина на гласуване във ВСС за главен прокурор; трето, заради спорни негови решения и политики като председател на Пловдивския окръжен съд; и освен това – заради масовото натякване в медиите, че е лансиран от ГЕРБ.

Напоследък обаче започва да стои на мястото си все по-добре. Реагира без забавяне, като не дава поводи прокуратурата да бъде обвинявана в мудност; очевидно не застава в глуха защита на институцията си, а е готов да прави незабавни промени при установена вина; без колебание влиза и в други институции на властта, когато има повод (случаят с иззетия автомобил за подслушване от МВР). Изявленията му са премерени, но значително по-категорични и точни в сравнение с аристократичната хлъзгавост на Велчев, и същевременно носят много повече полезна информация от темерутестото сумтене на Филчев. Има и доста добри заявки, като например това, че ако пррокуратурата прави нещо, то трябва да стига до съд (остава, разбира се, да видим колко последователно ги реализира).

Далеч съм от мисълта, че Цацаров е юнакът на белия кон, който ще изрине Авгиевите обори на прехода. Не е ясно и дали демонстрациите за еманципираност от ГЕРБ не са само привидни; и, от друга страна, дали такава еманципация (ако е реална) не означава зависимост от някой друг фактор, било то явен или неявен.

Струва ми се обаче, че засега трябва да му се спестят заядливите въпроси. Да се остави да прави това, което смята за правилно, и да се наблюдава внимателно. Безсмислено е да се товари с очаквания, че ще реши всичко отведнъж. Безсмислено е и да се иска от него да е ангел: един прокурор може да е чепат, дори да залита към мизантропия, и това не е непременно проблем – все пак не е медицинска сестра.

А най-полезно би било да усети обществена подкрепа за адекватните си думи и действия. Освен тоягата, морковът също може да върши работа. Ако се храни правилно, току-виж цацата станала риба...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 22.02.2013, 02:55

3 Yani | 30.04.201316:32

добрютро, съдебната система от десетилетия не работи нормално,ама всички шокирано се събуждат от комата като се пръкнат такива скандалчета, ама никой не обръща внимание на безумни присъди,на дела които се мъкнат години,на безумни оправдавания и т.н. сякаш тва е хипер нормално в една "модерна демократична държава" пф. Прокурорите да излязат от катарзиса и да почнат да си вършат добре платената работа,щот на народа му писна от лайната в НС и вече и вентилатор не ни трябва да ги усетим. Вече не е забавно и не е игра и ако не го осъзнавате начи сте олигофренясали beyond help,драги магистрати.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 30.04.201315:46

Абре янаки ли си къв си, според тебе у нас закона явно може да се прилага само по поръчка на някоя чужда сила ... да ви имам акъла ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 30.04.201310:48

Дългата ръка на Кремъл! Подслушването е поръчано от проруския агент Станишев, като се използва секретна звукозаписна техника, изопачаваща казаното.

Разговор посветен на премиерата на Софийската опера, на Великденските празници и от този род се преиначава в компрометиращ участниците в него заговор срещу правосъдието.
   

оценка

+2 -2