Да се къпеш в цветовете на любовта и веселието | webcafe.bg
Webcafe

Да се къпеш в цветовете на любовта и веселието

Webcafe по CNN
02.03.2018, 14:34 (обновена 03.03.2018, 15:22)

1 от 14 снимки Назад Напред

Фестивал Холи

Снимка: © Getty

Това е индийският фестивал, кадри от който често могат да бъдат видени в реклами за туризма в страната, филми и клипове на песни. На него хора от всякакъв пол, възраст и произход се събират, за да пеят, танцуват и да оцветяват приятелите и познатите си с разноцветни прахчета и оцветена вода.

Става дума за Холи, познат и като Фестивала на цветовете. С него индусите отбелязват много неща – победата на доброто над злото, идването на пролетта, края на зимата, плодородието и равенството.

Празникът продължава една нощ и един ден, а основна част от него са веселите „битки“ с шарена прах. Те се случват навсякъде - по улици, паркове, извън храмове и сгради. Съпътствани са от музика, песни и танци.

Празникът се отбелязва в цяла Индия, като зад него стои една вековна традиция. За пръв път е споменат в поема от IV век. Описан е подробно в пиеса на санксрит от VII век, наречена „Ратнавали“ и написана от тогавашния индийски император Харша.

Още там той пише за „красотата на великия любовен фестивал“, в който хората танцуват под шарената вода, лееща се над главите им.

Всичко наоколо е оцветено в жълто и червено от цветната прах, която се хвърля наоколо. Описаната от императора картина напълно отговаря на случващото се и днес – векове по-късно. В различни щати на Индия има различни традиции, свързани с неговото празнуване.

Въпреки че е индуски фестивал, Холи се отбелязва от индийците на много места из страната. В различните щати на Индия има и различни, специфични традиции, свързани с неговото празнуване. Основното винаги е едно – любовта и веселието.

Празникът има и необичаен социален елемент – по време на честванията всички са равни, без значение на разликите в пола, възрастта, кастата или благосъстоянието. Деца и възрастни са заедно, мъже и жени се къпят с цветна вода, а за известно време се забравят и правилата, свързани с произхода и кастата. Всички се забавляват през деня, а вечерите обикновено са посветени на посещения при приятели или семейството.

Националният празник започва при първото пълнолуние от индийския лунно-слънчев календар, което обикновено е през март. Тази година Холи се провежда 2 март.

Митологичните корени

Зад това необичайно събитие, провеждащо се всяка година, стоят множество легенди. Една от тях е тази за Холика – жена-демон и сестра на демонът крал Хараниакашипу. Той вярвал, че е господар на вселената и че е по-могъщ от всички богове. Но синът му, Прахлад, почитал  бога Вишну – пазител на вселената.

Това вбесявало Хараниакашипу, защото той мразел Вишну. Така демонът, заедно с Холика, планирал убийството на собствения си син. Идеята била Холика да преведе Прахлад през голяма клада. Тя щяла да оцелее, защото боговете я били дарили със силата да е недосегаема за огън.

Планът обаче се провалил. Прахлад се молил на Вишну, който го предпазил, а Холика загинала в пламъците, защото силата й действала само когато е сама. А скоро след това Вишну убил и Хараниакашипу.

Поуката? Доброто винаги побеждава злото.

В днешно време изгарянето на Холика често бива претворено. За целта се палят големи огньове на открито в нощта преди Холи, позната като Холика Дахан. В кладите се хвърлят статуи на Холика. Някои индуси събират пепелта от огньовете и покриват с нея телата си. На това се гледа като на действие за пречистване.

Любовната история

Холи обаче е и празник на любовта, а това се свързва с друга легенда за него. На деня след Холика Дахан ден се провежда Ранвали Холи – целодневното празненство, на което хората хвърлят по себе си прах в различни цветове. Традицията за хвърляне на шарени прах и вода идва от митологичната история за любовта на Радха и Кришна.

Кришна, индуският бог, изобразяван с тъмно синя кожа, се оплакал на майка си за светлата кожа на Радха. За да помогне на сина си и да прогони тъгата му, майката предложила на Кришна да смени цвета на кожата на Радха с боя. Смята се, че именно оттам идва традицията на Холи да мажеш с цветна боя хората, които обичаш.

Фестивалът е достатъчно интересен, че популярността му да се пренесе и в други азиатски страни, макар и без религиозния елемент. През последните години той намери своя път и до Европа и Северна Америка, като начин да се отпразнуват любовта, веселието и, разбира се, цветовете.

Как изглежда отбелязването на Холи можете да видите от снимките в нашата галерия.

Oще: веселие  забавление  индия  индуси  касти  култура  любов  музика  плодородие  равенство  развлечение  фестивал  холи  шарена прах 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.