Интервю с първокласник | webcafe.bg
Webcafe

Интервю с първокласник

Драго Симеонов
19.10.2012, 16:02 (обновена 22.10.2012, 17:29)
Училище

Как би описал училището си

Само аз имам деца, само те ходят на училище. И през ум не ми минава да си мисля така. Онзи ден обаче се заприказвах със сина си, който от един месец е първокласник, и нещата, които сподели, ми се сториха любопитни.

Първокласниците обикновено остават в периферията на медийния интерес, за сметка на родителите, учителите, издателите, министрите и т.н. Хлапето, разбира се, няма ни най-малка представа, че с баща му рискуват да изядат порядъчно количество язвителни коментари, така че аз обещавам да не му казвам, а вас ви моля за снизхождение.

Така ли си представяше училището?

Още преди да го знам как изглежда, си го представях. Ама не така. Но не мога да кажа, че е било по-хубаво в представата. Някакво друго беше. Може би не беше боядисано в жълто и покривът му не беше такъв, като на къща.

Коя е най-голямата ти изненада през този първи месец?

Мислех, че ще ни пишат оценки, а те не ни пишат. Аз знам, че училището е с оценки, а те само ни похвалват или ни правят забележка, че нещо е грозно. Веднъж ми написаха оценка на едни чертички, ама беше с очички и усмивка.

Какво не очакваше да има в училище, а го има?

Някакво нещо, наречено "Домашен бит и техника", но се оказа, че го има.

Какво е?

Работи се по една къщичка, изрязват се разни работи и това е домашният бит и техника. Не ги знам какво означават тези думи, просто така са го нарекли. Не съм питал кой кръщава часовете.

Други часове със странни имена?

"Изобразително изкуство" също ми е странничко име. Изкуство не е ясно какво е. Изобразително също. Всъщност се оказа рисуване. Например веднъж трябваше да нарисуваме измислено нещо. Аз нарисувах две живи дървета и летяща топка с крака и уста.

Какво означава това?

Еми просто измислено нещо. Това ми дойде наум.

Може ли да мине за изкуство?

Според мен да, щом е в този час.

Какво най-много те притеснява в училище?

Не ми харесва много тоалетната. Мирише на умрели катерици.

Ами тоалетна е, на какво да мирише?

Нашата не мирише така. На умряла катерица. И на жива не мирише.

Отплесваме се от темата, но как мирише умрялата катерица?

Това е израз, не съм помирисвал. Ти не знаеш ли, че това е израз? Така се казва. Не е казано, че там наистина има. Катерици в училище (смее се).

Кое е най-хубавото нещо в училище?

Може ли да е игра? Най-много ми харесва онази игра, в която мяташ топката и печелиш точка. Или онази, в която мяташ две топки и ги носиш до една вратичка и ги подаваш на другия и той потегля. По редички. Това най-много ми харесва в училище.

Ама това  физкултура. Има ли проблем. Ти писане ли искаше нещо? Само по писане ли можеше да отговоря?

Писането не ти ли харесва?

Харесва ми, но някои буквички са трудни. Не ми е любим час, но си ми харесва? И математиката ми харесва също. Малко.

Кой е най-ценният урок, който научи досега?

Ами да не си слагам баничка в чантата. Дадоха ни банички и аз си взех, ама не исках да я ям. Нямаше къде да я сложа. Да не я слагам под чина, че там са ми учебниците, да не е на чина, че там работя. А още не знаех, че се слагат баниците в пликче, ако не ги искаш. И си казах, че някой вкъщи ще я яде и я прибрах така в чантата. Това е историята.

И какво стана?

Е, после ми се омазни чантата и вие видяхте и казахте - какво е това, защо има баница в чантата? Като разбрах това, вече не слагам. Това ми е важен урок. А и нали ми сменихте подвързията с нова, неизмазнена. Иначе те всеки ден раздават банички и кремвиршки. Някои са вкусни, други не. Ям само ако са вкусни. Повечето пъти не са. Само веднъж я ядох, но нямах време. Другите деца си ги ядат.

С кого седиш на един чин?

То е по редици и сме отделно. На един чин е само един човек, но до мен седи Еми. Русичка, не прилича много на седемгодишна. Прилича на шест. Симпатяга, нищо че е момиче. Знам, че момичетата са малко така, ама тя е симпатяга.

Какво значи, че момичетата са "по-така"?

Ами "по-така" значи "по-така". Бамбашка.

Бамбашка? Това пък откъде го знаеш?


Ти си ми казвал, че момичетата са бамбашка.

Аз? Добре, да не спорим. Кажи ми за учителките.

Доволен съм, ама аз нямам много (брои на пръсти). Броим ли я тази по физкултура? Ако имаме две по физкултура, и двете ли ги броим? Тогава... Броим ли я тази, която ни беше веднъж по "Час на класния", иначе е на занималнията. Броим ли я? Добре. В такъв случай са 4.

Какво е това Час на класния?

По учебника "Спазвам правилата". Тинтири -минтири. Защо се смееш? Че казах "тинтири - минтири ли"? Лошо ли е да го нарека така? Как би описал училището си на някой...

Oще: дете  закуски  интервю  писане  първокласник  училище  учителки  часове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

19 pixie | 22.10.201610:07

Ще бъде много любопитно Драго Симеонов да направи отново интервю със сина си 4 години по-късно, за да видим какво мисли сега за училището. Защото всъщност рядко питаме децата какво не е наред и какво трябва да се промени в училище. А те имат доста ясна представа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

18 pixie | 22.10.201609:55

По повод на това, че детето не е сигурно да брои ли учителката по физическо, имаше една смешна, но истинска история.
Една баба отива да търси внучето си и вижда в двора на училището деца да карат час по физическо. Приближава се до учителя и го пита: "Господине, вий учител ли сте или по физическо?"
С уважение към учителите по физическо, за които е често много трудно да накарат децата да играят някакъв спорт. Особено големите.
Интервюто е старо, но го прочетох отново с удоволствие. Децата са прекрасни хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 22.10.201609:47

Пише се креНвирш, но всички казваме креМвирш. Аз го чувам така поне от 50г. След време може да го въведат като дублетна форма или направо да го променят и да си го пишем както го казваме. Езикът се развива.
Иначе интервюто е свежо. Предметите са ми малко непознати. В 1-ви клас аз изучавах четене, писане, смятане, пеене, рисуване. Да не забравя, до 3-ти клас имаше и Краснопис.
От гимназията ми е останал спомен, един цитат от, ако не се лъжа, Джейн Остин. "Обичах учението, но мразех училището." В началото е ново и интересно, но от прогимназията нататък, не си спомням даже най-големите зубъри да са обичали училището, макар че ни надъхваха с песни и стихотворения за "училище любимо". И все пак учехме, някои с обич към учението, но не и към институцията. Сега за 12 години се научават да броят до 12.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.12.2012, 12:16

16 Лили Енева | 22.10.201607:25

КреНвирш е коректно, а не кремвирш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

15 lele male | 22.10.201214:47

Смее се Смее се ххааха Много щастлив Сладур!!!
Жив и здрав да ти е, Драго!
Прави интервюта по-често Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.01.2012, 22:57

14 Gannicus | 22.10.201212:50

Много свежо!!! Поздравления за статията, определо си е глътка свеж въздух в сивото ежедневие.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

13 pixie | 20.10.201222:33

@dedogo6

Във втори клас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

12 Meteora | 20.10.201221:36

8 imperiall | 20.10.2012 16:41
"бамбашка Добро."

На турски "бян" - аз, "башка" - отделно, разделено...
Демек, аз стоя на мнение, различно от вашето...(разг.)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

11 Meteora | 20.10.201221:32

Драгич,
Отгледах две пълноценни дЯца, дето още по науките се отплескват! Краят му се види, обаче...Пожелавам ти твоето като едно от моичките да стане! По избор! Заслужава си детето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

10 dedogo6 | 20.10.201220:36

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
Любопитно.Интервюто де.. Много щастлив
Живот и здраве, и аз имам едно човече, което ще тръгва на училище.Ще има да ми разказва интересни и нови (за мен) неща.Чудя се само ,кога училището ще го нарече за пръв път даскало... Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0