Как българската църква провали Всеправославния събор? | webcafe.bg
Webcafe

Как българската църква провали Всеправославния събор?

webcafeМария Панайотова
05.06.2016, 11:30 (обновена 15.11.2016, 17:45)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

БПЦ изигра блестящо своята роля - на руския троянски кон във филма „Как да провалим Всеправославния събор".

Хубава работа, ама българска. Имаше виц, че когато България влезе в НАТО, алиансът ще се разпадне. Анекдотът се повтори за влизането в ЕС. Но напук на нашенския принос, организациите оцеляха. Поне засега.

Българската православна църква обаче е на път да навакса пропуснатото и да остане в световната история. Като провали Всеправославния събор, който трябваше да се проведе на остров Крит от 16 до 26 юни.

На събитието, организирано от Вселенския патриарх, се очакват делегации от всички 14 православни църкви, представляващи 300 милиона вярващи. Такъв събор не е свикван в Православната църква от 1054 г., когато се случва великата схизма.

На 1 юни Светият Синод излезе с искане за отлагане на форума, поради проблеми с регламента. Два дни по-късно вече беше оповестено и категоричното решение, че БПЦ няма да участва. Отменен е  полетът на делегацията, както и хотелските резервации.

В неделя, Вселенският патриарх отправи призив за "единство между православните пред тази уникална историческа възможност". Подоговката за Всеправославния събор започва още през 1961 г.

Зад този бойкот на българските архиереи някои наблюдатели съзряха дългата ръка на Руската православна църква. Причината - Московският и Вселенският патриарх, който организира събора, са стари врагове в борбата за власт и влияние в православния свят.

Константинополската патриаршия се счита за Църквата - майка, дала християнството на останалите, докато Руската православна църква е най-голямата като миряни и територия.

Ако внезапната активност на БПЦ е под давление на Москва, сценарият е много добре подготвен. Неслучайно първите сигнали за несъгласие с точките от събора дойдоха от Ловчанския митрополит Гавриил, считан за човека на руската църква в синода.

Ден след отказа на БПЦ от участие, Московската патриаршия също поиска отлагане на Всеправославния събор, изтъквайки българската позиция като един от основните аргументи.

И въпреки че напоследък примерите за руска конспирация станаха твърде много, фактите говорят сами. Светият Синод е тромава организация и по принцип избягва позиции по международни въпроси. Едва събраха кворум, за да решат случая със скандалния архимандрит Дионисий.

Затова светкавичното активиране, по-малко от месец преди началото на форума, изглежда доста странно. Три от шестте причини, изтъкнати от Светия Синод за бойкотиране на събора, буквално копират писмото на руския патриарх Кирил до Вселенския патриарх Вартоломей.

Неучастие на една от православните Църкви прави форума нелегитимен и взетите решения няма да бъдат задължителни за целия православен свят.

Още през януари, на подготвителна среща за събора, в която участваше и българския патриарх Неофит, след дълги консултации беше одобрен дневния ред на събора. Православните патриарси се съгласиха всички решения от събора в Крит да бъдат взимани с пълно мнозинство.

Така автоматично отпаднаха много важни точки за православието, тъй като по тях няма съгласие най-вече от страна на Руската православна църква. Именно липсата на консенсус доведе до регламента, според който не може да се променят предварително одобрените текстове за гласуване. В противен случай просто на събора не би се решило нищо.

Истината е, че православните водачи трудно биха управлявали заедно и едно малко селце, камо ли да се разберат за нерешените от векове въпроси.

Едно отлагане на готвения от десетилетия форум, определено носи позитиви на Москва. Особено когато официалният инициатор не са самите те, а братята българи, чието неучастие е „непреодолимо препятствие" пред провеждането.

Така руският патриарх ще има време за нови тактики, с които да продължи да разделя и без това разпокъсания православен свят. Защо не и сам да свика дългоочаквания събор, но този път под крилото на Кремъл.

А БПЦ изигра блестящо своята роля - на руския троянски кон във филма „Как да провалим Всеправославния събор".

Oще: бпц  вселенски патриарх  всеправославен събор  крит  русия  руски патриарх 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2016, 14:54

7 premen | 06.06.201615:10

Православната църква е единна. Няма догматични различия между православните църкви. Може да се свика само вселенски събор, а не всеправославен. Няма що да уреждаме пропагандните ходове на турските служби.

Ине го епровалила българската -поне още четири църкви включително и гръцката са заявили неучастието си преди нас. Но ние сме патриаршия и без нас не може !!!

Вселенския патриарх вместо да се меси в нашите дела и на еладската архиепископия да си гледа паството че турците го прокудиха напълно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 06.06.201600:21

БПЦ не е проваляла никакъв Всеправославен събор, защото такъв никога не е започвал, поне в последните 1000 г., може би е провалила активно мероприятие на ЦРУ за прокарване на някакви американски интереси в региона.

И въобще как сте си помислили че американски марионетки мислят доброто на Православието, та нали един от най-видните стратези на американската политика и ястреб – Збигнев Бжежински заяви: "След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието"!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

5 ImaIma | 05.06.201623:38

На вярата, вяра нямам. Поне на тази между четири стени и един човек по средата и всичките му се покланят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 05.06.201622:52

Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Съмненията не са без основание, публична тайна е че вселенският патриарх Вартоломей е американски агент за влияние. И понеже е типичния фанариот, няма как да разчита на БПЦ.
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

3 saturass | 05.06.201619:31

''Зад този бойкот на българските архиереи някои наблюдатели съзряха дългата ръка на Руската православна църква.''

абе направо пишете че путин е виновен 'кво го увъртате толкова, така и така сега е модерно да се плюе по русия навсякъде в пресата без значение дали е вярно Чуди се
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 05.06.201618:30

Патриарха на Вселената, Йосиф Кобзон, Бисер Киров и Руската Имперска Канцелария са виновни, има си хас.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 05.06.201612:48

Без връзка с църковните проблеми ще ви препратя към статията горе над чертата където се пропагандира ползата от умението да се смята...
   

оценка

+0 -0