По-кротко с витамините | webcafe.bg
Webcafe

По-кротко с витамините

Webcafe.bg, по BBC
19.10.2013, 13:05 (обновена 31.10.2013, 12:06)
хапчета, фармацевтика

Не се доверявайте на наука, която нейните умове се опитват да ви продадат. И не мислете като Мечо Пух, когато става дума за вашето здраве - колкото повече, толкова повече

Милиони хора се кълнат във витамините, продавани като хранителни добавки. Доста от тях обаче си губят времето, а някои пък може би сами си вредят, твърди д-р Крис ван Тюлекен.

През ноември 1912 г. компания от трима мъже и 16 кучета се отправя към отдалечена на стотици мили база в източната част на Антарктида за опознаване на пукнатини в ледниците.

Три месеца по-късно само един от изследователите се завръща. Неговото име е Дъглас Моусън. Кожата му се бели, косата му капе, стопил е почти половината си телесна маса. Той преживява това, което сър Едмънд Хилъри описва като най-голям случай за единично оцеляване в историята на полярните изследвания.

Около месец след началото на експедицията ледникова пукнатина поглъща един от мъжете заедно с неговата палатка, шест кучета и повечето провизии на групата. Моусън и другият оцелял - Хавиер Мерц, решават да се върнат обратно, като се хранят с останалите кучета. След няколко седмици Мерц започва да страда от стомашни болки и диария. Косата му започва да капе, кожата - да се бели, и той умира няколко дни по-късно. Моусън има подобни симптоми. Наблюдава как стъпалата му буквално приличат на зелка.

Тези страдания, присъщи на ранните поколения полярни изследователи и моряци, стават причина за първите изследвания върху витамините и заболяванията, които недостигът им предизвиква.

На пръв поглед историята Моусън изглежда точно такава - глад, съчетан с липса на някои жизненоважни хранителни вещества. Всъщност той е учебникарски пример за предозиране с витамин А - вероятно от кучешкия черния дроб. По-малко от 100 грама от черния дроб на хъски могат да се окажат фатална доза за един изтощен от глад изследовател.

Моусън доживява до приличната възраст от 76 години, но в неговата история откриваме важно предупреждение към днешния начин на живот - витамините могат да се окажат нещо много лошо.

Оказва се, че ако сте здрав, живеете в държава като Великобритания, приемате мултивитамини и високи дози антиоксиданти, то вие може да скъсите живота си. Колкото и да мислите, че сте открили перфектната комбинация от добавки, която ще направи косата ви гъста, а сексуалния ви живот - див и наситен. Сякаш всичко зависи от това.

Фармацевтичните компании определено не смятат така. Но защо вярваме, че тези хапчета са полезни? Защо ги вземаме?

Да, витамините са от съществена важност за живота ни. Има хора във Великобритания, които използват специфични добавки, но повсеместната и неконтролирана употреба на всякакви хапчета е нещо повече от обикновена загуба на пари. Проблемът е, че всички се чувстваме много уютно и приповдигнато с витамините.

Първо, защото приказките за техния недостиг са толкова ужасяващи. Второ, защото четем опаковките на зърнени закуски. Трето, защото носителят на две Нобелови награди за химия Линус Паулинг обичал витамин C - и то в колосални количества.

Тези причини, взети и опаковани задно, се използват от хората, които ни продават витамини от тезгяха с най-изкусителната от всички логични лъжи, че когато малко от нещо е добре, то следователно повече от същото е още по-добре.

Знаех и най-слабо известните витамини много преди да отида в медицинския университет, защото бях запален по цветните, изкуствено ароматизирани зърнени закуски, които се предлагат на пазара с комбинация от рисувани животни и претенцията "Обогатено с витамини и минерали".

И, разбира се, трябва да бъде казано, че това "обогатяване" на основните хранителни продукти спасява безброй човешки животи - дори в Европа - и е едно от най-ефикасните нововъведения в името на общественото здраве.

Ясно е, че не трябва да ядете черен дроб от куче в Антарктида. Но недостигът на витамин А води до повишен риск от слепота и смъртност при децата, страдащи от морбили и диария в развиващия се свят.

И Световната здравна организация (СЗО) се намесва с много точна препоръка за дневния прием, както и с предупреждение, че по-високите дози на витамин А могат да предизвикат ред други проблеми, сред които увреждания на плода в първите месеци на бременността.

Всеобщият идеал е, че витамините са здравословни

И точно тук идва Линус Паулинг. Този човек е направил много за витаминната култура и изхранването на населението. Трудно е да си представим друг с повече авторитет и заслужено доверие.

През 1970 г. той написа книга, с която обяви, че по-висок прием на витамин С може да бъде полезен в борбата срещу грип, рак, сърдечно-съдови заболявания, инфекции и дегенеративни проблеми. Самият той предозира с витамин С - стотици път над нормите, доживявайки дълбока старост и много правнуци.

Химикът стана рекламно лице на една индустрия, развиваща се върху убеждението, че присъствието на витамини в режима ни на хранене е благотворно по почти всеки начин, за който бихме се сетили.

По-добре да се вгледаме в изследванията какво се случва с тези, които приемат въпросните добавки за продължителен период от време, отколкото да вземаме за чиста монета думите на един единствен човек. Изглежда, че въпросът е предимно научен, но може и да не забележите конфликтите на интереси около него.

За целта е подходящо да се поровим в специализираните издания, където независими учени събират наличната информация и я анализират отново, за да дадат отговор на големите въпроси.

"Не открихме доказателства в подкрепа на това, че добавките от антиоксиданти са превантивни за заболявания от всякакъв тип. Бета-каротинът и витамин Е изглежда увеличават смъртността, както и завишеното дозиране с витамин А. Добавките с антиоксиданти трябва да бъдат възприемани като медицински продукт, който трябва да е подложен на научно изследване преди да започне да се предлага на пазара", казва един от учените.

Нека изясним - "увеличена смъртност" означава, че тези неща те убиват

Това са силни биоактивни съединения, които обаче не подлежат на същите регулации като лекарствата. И със сигурност върху опаковките им трябва да има предупреждения, ако е потвърдено, че ни вредят.

Витамин А се свързва с повишен риск от рак при пушачите. Наличието на излишък от цинк в човешкото тяло се свързва с отслабване на имунитета, а дългосрочният прекомерен прием на манган - към проблеми с мускулите и нервната система при възрастните хора. Ако говорим за прекалено много ниацин, това може да доведе до увреждане на клетките и т.н.

Още по-сложно става, когато решите да смесите всичко от тази част на Менделеевата таблица. Например - ако приемате големи количества калций, няма да можете достатъчно добре да усвоявате желязото в организма си. Ако приемате големи количества желязо, няма да може да усвоявате цинка. Ако пиете витамин С, ще намалите нивата на медни йони във вашето тяло (черен дроб, мускули, кости).

Не се доверявайте на наука, която нейните умове се опитват да ви продадат. И не мислете като Мечо Пух, когато става дума за вашето здраве - колкото повече, толкова повече. Проблемът с витамините е като с бирата. Или кафето. Или компютърните игри. Всяко нещо трябва да бъде с мярка и в разумни граници.

Oще: витамин а  витамини  витамин с  диета  добавки  здраве  фармацевтика  хапчета 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.06.2013, 15:29

6 Баба Вихронрав | 24.11.201321:09

No Deaths from Vitamins - None at All in 27 Years

Commentary by Andrew W. Saul and Jagan N. Vaman, M.D.

(OMNS, June 14, 2011) Over a twenty-seven year period, vitamin supplements have been alleged to have caused the deaths of a total of eleven people in the United States. A new analysis of US poison control center annual report data indicates that there have, in fact, been no deaths whatsoever from vitamins . . . none at all, in the 27 years that such reports have been available.

The American Association of Poison Control Centers (AAPCC) attributes annual deaths to vitamins as:

2009: zero
2008: zero
2007: zero
2006: one
2005: zero
2004: two
2003: two
2002: one
2001: zero 2000: zero
1999: zero
1998: zero
1997: zero
1996: zero
1995: zero
1994: zero
1993: one
1992: zero 1991: two
1990: one
1989: zero
1988: zero
1987: one
1986: zero
1985: zero
1984: zero
1983: zero
От баба, толкоз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 07.11.201300:00

витамините имат пряко въздействие върху жлезите с вътрешна секреция и произвежданите от тях хормони, това е толкоз фин механизъм, не разбирам как хората се дънят с витамини при положение, че нарушавт балансът в тялото си... следващата дума е ....рак
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.04.2013, 11:50

4 Не така | 21.10.201322:02

Зад статията стоят кукловоди, които имат интерес населението да намалява.

Витамините са си добре.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 21.10.201317:47

"...Затова трябва витамините да се взимат 10 дни, след което да се прави почивка от 10 дни..."
-----------
Мммм не. Д-р Строус препоръчва първо 10 дни почивка и после 10 дни пълно въздържание от синтетични витамини. После цикълът се повтаря. Междувременно, поемаш всички необходими хранителни вещества като ядеш зарзават на корем.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 21.10.201310:07

Затова трябва витамините да се взимат 10 дни, след което да се прави почивка от 10 дни. Толкова е простичко! Много щастлив
Същата схема да се приложи и при пиенето на минерална вода. Тя също в даден момент започва да товари организма.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.07.2011, 00:20

1 Ivo Temelkov | 20.10.201314:26

Всъщност виждането, че антиоксидантите са полезни е толкова дълбоко вкоренено в колективната ни психика, че всяко изследване (а те не са едно и две), което доказва пряка връзка между антиоксиданти и туморни или други заболявания, се пренебрегва със смях. За съжаление, катастрофално ниската научна култура на популацията, която се ограмотява единствено с предавания като "На кафе(во)" и култувия форум и развъдник на псевдонаука "БГ-Мама(та си ебало)", може единствено да доведе до катастрофални резултати. От 100 човека, които си купуват мултиватимин на килограм, може би само двама ще могат да Ви обяснят какво е витамин и защо трябва да го пием.
   

оценка

+3 -1