Приятно ми е, г-н Български Манталитет | webcafe.bg
Webcafe

Приятно ми е, г-н Български Манталитет

Любка Милчева
27.06.2014, 18:15 (обновена 01.07.2014, 09:11)

1 от 3 снимки Назад Напред

Любка Милчева

Снимка: © Любка Милчева

На "Браво" се падат по десет "Няма да успееш"

Шест месеца или 180 дни - времето, оставащо ми като туко-що завършила ученичка в родната страна, преди да отлетя към престижната Германия. На приятелския съвет „К'во ще се занимаваш с глупости, живей си живота на Слънчев бряг цяло лято!", смело отговорих с и до ден днешен неразбрана от много хора идея.

В град в Северна България, изпълнен с вековна история и артистични идеи, надничащи дори из пропуканите му улици, аз и моя приятелка взехме смелото решение да отворим ателие и (Бог да ни е на помощ!) да дадем нашия малък принос за културното развитие на общността.

И тук, дами и господа, се появи той! Почука шумно на прясно боядисаните прозорци, изкашля се по балкански, качи краката си върху масата и повече не си тръгна.

Познахте го нали - това е българският манталитет в пълния му блясък

Ако трябва да се изразя математически, бих го казала така: на всяко „Браво, чудесна идея", нашият нов „приятел" ни се показваше в ролята на поне десет различни персонажи. Започнете от недочуващия съсед дядо Митко, според когото правим нещо незаконно и само Милицията (да, няма правописна грешка) ще го спаси, и стигнете до случайни будни граждани и гражданки с афинитет към поп-фолк музиката, домашната сливова и тигровите модни шарки, които искрено и лично ни заявяваха: „Няма пък, няма да ви се получи". - „Защо?", питахме недоумяващи ние, а отговорът гласеше категоричното: „Няма пък, защото така."

И така въоръжени с по едно „Няма пък, ще ни се получи", наивно се опитвахме дълго време да правим нещо по-различно от любимите дейности на безброй наши връстници. Да, сигурно за много хора звучи скучно (дори безсмислено?) да организираш литературно четене на Тери Пратчет, вместо да се запознаеш с местни връстници в новоокритата чалга дискотека. В крайна сметка живеем в демократична държава и всеки има право на избор, нали?

Опитахме се, повярвайте ни, наистина впрегнахме всички мисловни усилия, за да разберем избора на много хора, които продължиха да хранят нашия безсрамен гост. Опитахме се да не обръщаме внимание на вземащия му огромни размери апетит и съвсем по детски направихме безброй опити да създадем нещо красиво.

Уви, грозните думи (повечето, от които зад гърба ни) и подобни случки бавно убиваха тази ни мечта, докато той, господинът, стоеше в ъгъла, вече достатъчно угоен, че да не може да стане, сочеше ни с пръст и се смееше с пълна уста. - „Какво си мислехте, че правите и то без да ме поканите?"

В трудни ситуации майка ми винаги е казвала: „И това ще мине". Но аз знам, че той, господин Български Манталитет, няма да си тръгне

След всяка кражба от ателието ни, след всеки оставен графит по вратите, след всяко безсмислено обвинение, че „копираме" идеите на други арт организации в града, чиято основна цел е усвояването на космически суми от общински проекти, все повече се убеждавам в едно единствено нещо.

Аз не напускам страната ни като млад, безработен, мързелив, чакащ късмета от нищото човек. Аз си тръгвам от границите на България като млад, кипящ от енергия и вече потъпкани идеи човек, който е имал поне сто мечти и към тяхното постигане се е сблъскал с поне хиляда стени.

Докато пиша тези редове, събирам и последните си вещи от любимото ателие. Багажът не е много - кутия с моливи, снимки от изминалата половин година, усмивките на всички приятели и любими хора, внимателно завързани с панделката на тяхната подкрепа.

Там, в ъгъла, все пак й позволявам да се намести - надеждата, че когато се върна след години „и това ще е минало"...

Oще: ателие  българка  емиграция  изкуство  манталитет  образование  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

90 Citizen X | 04.04.201722:16

Интересно къде е сега Любка Локумчева? Дали бях прав за Ханс? Или тейко свърши спонсоража и Любка крета из Сторгозия, Младост, нейде там? Не го казвам с лошо, нито съм го казвал back then, когато коментирахме фрустрационните елементи в обобщителния и спектакъл... Итересно, как е сега "Живота според Любка"? Усмивка Има такава страхотна книга от една Британска авторка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 21:31

89 Euphoria | 05.07.201623:42

Един млад човек, който иска да си уреди живота с това, което обича да прави и вижда, че тук няма да стане.
Не виждам проблема? Вече дори не трябва да прави впечатление на хората, кой остава и кой си заминава. Света става глобален. Говори се даже за сливане на цели държави... а вие си останете с ограниченото мислене.
Някак вече дразни цялата тая простотия около това кой заминава и какво ще прави 'там'. Дали ще мие чинии или ще изкарва милиони - вас този индивид не ви бърка. Той даже може да внесе пари в България. Бъркат ви хората, които остават тук. Бърка ви начина им на мислене.
Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.10.2015, 21:24

88 Velizar Peshev.10208101095233321 | 20.01.201618:10

Време е и аз да се намеся. Виждам желанието за промяна у българите, виждам огромния бунт за по-добър живот. И не казвам, че България е клоака. Но казвам друго - тук, като никъде другаде, има невероятен упадък и деградация на населението. Прекарах детството и целия си живот досега в София. Имах близки приятели, докато не се оказаха фалшиви. Тук всеки цели да те прецака, да ти е гадно. Е така, за спорта. Заплатите са едно на ръка, все ще я кретаме с малко пари. Ами хората? Ганьовците? Упадъка на едно население? Не мисля, че заслужавам да живея цвлия си живот сред болшинство от лицемери, побойници без никакъв мозък, които целта им е да те смачкат от бой щото "си много отворен"?! На работното място не е по-различно - не те броят за слива, искат от теб да работиш и да си траеш. Еми, България не е за мен. Тук не те уважават, не зачитат мнението ти, за всяко нещо ти намират кусури, без да се замислят ЗАЩО ги имаш, и ако може да помогнат.. Но не, в България няма такова нещо. Не улиците, не парковете.. Хората са трагедия. Полиция също нямаме. Съжалявам, много пъти вече съм си казал, че не съм роден на живея тук.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.06.2014, 10:57

87 erzsebet | 20.02.201516:06

Успех в Германия! Навсякъде е хубаво, стига човек да носи позитивна нагласа у себе си.
Както и навсякъде има такива като Гризли. Чужбината за тях е много страшна държава. Не само българи; познавам такива хора от какви ли не държави. Факт е, че в страните от т.нар. Източен Блок още тънат в комунистически манталитет: _богатите са лоши_ , от което следва и че всеки, правещ опити да живее според желанията си, също е лош. Особено ако търси щастието си и на нови територии, вместо да тъне в клетост там, където е роден.
Обаче нинджите са същите - независимо дали живеят в Европа или сред камилите, се чаршафосват и се изолират от различните от тях. В UK славяните така и не научават английски за няколко години пребиваване там - защото все гледат да са сред свои.
Накратко, пожелавам и на авторката, и на яростните й оплювачи, ЩАСТИЕ. Защото колкото по-щастливи сме, толкова по-способни сме да радваме и другите около нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2010, 17:10

86 Nessa Tesartir | 04.11.201417:52

Скъпа Любка,

твоят текст е страхотен. Напомни ми на моите подобни преживявания. Аз също живея в Германия и то от доста време (на мен всичко на 6 месеца ми изглежда като доста дълъг период от време). Не зная ти в кой край на тази страна се намираш, аз живея в Берлин и, скъпо момиче, няма много лустро наоколо. Вдигни глава и се бори с всякакъв манталитет, защото хората са завистливи навсякъде. Чети, мечтай и им се усмихвай. Убива ги отвътре Усмивка
Успех
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

85 Ben Dover | 03.07.201414:16

Благовест ме кефи, слага си колана дори когато не е в колата. Респект на такиви примери.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 19:04

84 vitenu | 03.07.201412:58

Крещящ пример за лицемерието и откровеният расизъм на либерастката пропаганда тук. КЪДЕ ВИ Е ТОЛЕРАНТНОСТТА КЪМ "РАЗЛИЧНИЯ" ГОСПОДА ЛИЦЕМЕРИ? Когато някой е различен по цвят на кожата, религия или сексуалност, то българинът трябва да преклони глава и да търпи безропотно всичко което смята за крайно неправилно, но когато някой е различен просто по "манталитет" то той трябва да бъде оплюван унижаван и заклеймяван, дори ако в тази категория са всичките ти роднини.
И след всичко това отидете в Събота и развявайте голите си задници в борбата за толерантност към "различния". Само да не забравите да изброите към кои точно "различни" трябва да сме толерантни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

83 Blagovest Iordanov | 02.07.201423:51

На мен ми пука за авторката, за това, че млади хора основателно търсят начин да излязат от България. Аз й стискам палци да успее, където и да е. Със сигурност може да успее и в България, но децата й ще живеят много по-добре някъде в белия свят.

@ Мануела - мен ли убеждаваш или себе си? Някак по този начин усещам нещата. Ако греша и убеждаваш мен, губиш си времето - имам изключително стабилна позиция по темата, продукт на дълъг и разнообразен житейски опит, множество наблюдения върху други хора и сериозен размисъл по темата. Всичко това, без да съм обременен с финансови проблеми.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

82 Гризли | 02.07.201420:46

От две седмици съм в командировка във Франция... Всичко е красиво, чисто, поддържано, интересно... Само че има един голям проблем - не съм си у дома... Тук съм никой, един от многото чужденци, който даже не говори езика им. Учтиви са, но само защото така са възпитани, а не защото наистина го чувстват.
Не ми е мястото тук - с колкото и добри колеги от цял свят да съм, тук не се чувствам както вкъщи
Бил съм за по няколко седмици и в Германия, даже и в Румъния, толкова по-близка до нас по манталитет - усещането след няколко дни винаги е едно и също - самотно! И само за няколко седмици и вече дори най-красивото място не ми харесва...

Пожелавам на авторката късмет и търпение - за да свикне да живее сама в чужбина! Ще й се наложи да преживее много неща, за които няма и най-малка представа!
И като започне с носталгия да си спомня как се е чувствала в България, пак да прочете статията си. И ще има доста неща за пренаписване...

Но като за начало, за да свиква още отсега - Госпожице, не се оплаквай! Като не ти харесва нещо, просто го промени! Щом искаш да заминеш - заминавай, на никой не му пука защо искаш да напуснеш България, както на теб не ти пука защо на нас ни харесва в нашата малка държава!
Но не се оплаквай повече - както ревеш тук, така ще ревеш и там! Само че там ще си ревеш сама вечер, защото няма да има с кой да споделиш...
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

81 Manuela Gerenova | 01.07.201419:24

Благовест, ще те помоля да се върнеш някъде назад и да прочетеш мнението ми относно "вие имате комплекси, че не сте избягали".
При моето поколение имаше известен отлив от емиграцията и бая народ остана тук. 99% от нас са щастливи с избора си, работим, учим, живеем си живота и ни е повече от добре. Стига с тоя мит, че който НЕ е емигрирал, значи със сигурност е беден, гладен, нещастен, смазан от комплекси. Това мислене е същото като онова за българския мъж, дето задължително е космат, потен, некъпан, тропа по масата и бие жена си. Или онзи другия как всяка българка е чалга фолк тупалка и/ или за пари е готова да си продаде душа и всичко. Все се чудя тези клишета не отшумяха ли и все се появява някой, който да ми покаже, че подобно мислене е бетонирано като Слънчев бряг.
Който иска да не са жестоки с него - да се прибира при мама и тате и да не влиза в интернет. Това, че на някого не му е харесало и е решил да каже спокойно мнението си, означава само, че на някого не му е харесало и е изказал мнението си.
   

оценка

+4 -0