Бял лист: Скопие 2014 | webcafe.bg
Webcafe

Бял лист: Скопие 2014

Мирела Заричинова
30.08.2012, 19:43 (обновена 03.09.2012, 09:04)

1 от 4 снимки Назад Напред

Александър Македонски

Снимка: © Reci.ba

Статуи в центъра, кал по улици без асфалт

Бях в Скопие през юли. Едно тъжно, бедно Скопие. Търсих хостела си близо до центъра и се лутах по малки улички, подобни на тези в най-най-окаяните квартали в София. Намерих го сгушен между две разпадащи се сгради. Арт Хостел. Шарен и симпатичен, като хората, които ми отвориха вратата.

Оставих си раницата. И помолих да ме упътят към центъра. Последваха любезни обяснения: "10 минути, не повече. Завийте надясно, завийте наляво, подминете децата, които играят баскетбол в калта, излезте на главната, завийте надясно, завийте наляво..."

Забелязало объркания ми поглед, момичето въздъхна и добави: "Дори и да не успееш да запомниш, просто следвай реката и, като видиш светлина от мрамор, строежи и силна музика, значи си там", каза тя и махна с ръка. Тонът й беше саркастичен и същевременно засрамен.

Знаех за проекта на македонското правителство, наречен "Скопие 2014", който предвижда построяването на десетки паметници на исторически личности, фонтани, скулптури, музеи из центъра на столицата; проект, който успя да раздели македонското общество и да предизвика подигравките на Европа; проект, чиято цена варира според различните източници между 80 и 500 млн. евро; проект, осъществяван в една от най-бедните европейски столици, в която улици около центъра не са асфалтирани.

Всъщност заради това и толкова държах да видя центъра на този град, в който принципно не бих се заседяла. Понечих да разпитам момичето, но после реших, че става твърде тъмно, а исках да поснимам.

Макар и да бях чела за проекта, докато вървях по брега на реката, не можех да си представя какво ме очаква малко по-надолу. Първото, което ми направи впечатление, бяха заведенията около реката. Отворени и пълни с хора навсякъде, оборудвани с плазмени екрани, по които излъчваха Олимпиадата. Звучеше музика от 80-те. Because the night belongs to lovers... ла-ла-ла. Същите ужаси като у нас, по Черноморието особено, си помислих, но като цяло ми се стори тъпо да сравнявам и спрях.

Малко след върволицата от заведения пред очите ми се откри една грамадна сграда. Присвих късогледи очи и прочетох "Археолошки музеj на Македониja". Трудно можете да си представите колко голям ми се стори този музей, особено след като идвах от улицата с разпадащите се малки къщички, без улични лампи.

Продължих напред и пред мен изникна огромният бял мраморен площад, а на него - паметник след паметник, гръцки статуи, войводи с мустаци, триумфални арки, оцветени фонтани, видеоекрани с клипове на популярни македонски изпълнители, Кирил и Методи, Самуил, Юстиниан...

И всичките на равномерно разстояние едно от друго - пльос тук, пльос там, без някакъв видим ред, просто изсипани върху площада. В центъра - нереално голям паметник на Александър Македонски върху кон. А пред него - хора с древногръцки одежди, приканващи туристите за снимка. И хора, хора, приличащи по-скоро на статисти в долнопробен филм, каращи колела в кръг, ядящи сладолед, приседнали над реката, цели семейства, наредени за снимка пред огромните монументи.

Звучи ви кичозно и смешничко, нали? Повод да се избъзикаме с тези малки македонци, дето само знаят да си присвояват чужда история? Които са толкова комплексирани и неосъзнати, че са готови да вкарат милиони в безумни проекти, за да си вдигнат малко самочувствието? Дето ги тормози някакво там примитивно и раждащо на поразия албанско малцинство?

Ха! Само дето на мен усещането ми беше съвсем неочаквано и ме изненада. Отидох да снимам и после да се пробвам да поостроумнича из някой форум или блог. Но ме лъхна студено. Почувствах се все едно някой слага два огромни пръста в устата ми и се опитва да ми натисне езика. Бях пренебрежимо малка, поставена в средата на някакъв призрачен площад, в който хората се смееха изкуствено, наредени около изкуствените паметници, представящи някаква изкуствена история.

И това хич не ми се стори като нечий чужд проблем, напротив - припознах се в собствената си страна там, насред този кич. Представих си, че този вреден и разточителен национализъм се случва в София и не ми се стори невъзможно да се подхлъзнем в същата пропаст - археология, паметници, паметници, археология, пари. Пари. Пари. За глупост.. Но най-вече - за хора като Божидар Димитров и Вежди Рашидов.

Мъчно ми е за македонците. За онези млади, усмихнати хора, които ме посрещнаха в хостела, които после, като се върнах, унило ми обясниха за проекта и които открито казаха, че нямат бъдеще в тази държава - в такава степен нямат бъдеще, каквато ние дори не можем да си представим. И все пак, трябва да сме наясно с техния проблем, с тяхното подхлъзване. Трябва да го обсъждаме и да преценим дали бихме поели в подобна посока.

Защото това, което се случва със Скопие, е страшно и безумно. И би трябвало да стои като един болезнен пример пред всички балкански държавници.

Не искам да вярвам, че тук, на Балканите, сме безсилни да се обединим в общество заради нещата, които ни свързват в настоящето. И можем да крепим самочувствието си само върху някаква изсмукана от пръстите и противоречаща си навсякъде история.

Oще: балкани  бъдеще  македония  площад  скопие  статуи  улици  хостел  център 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2012, 17:15

28 Filip Stojanovski | 10.09.201217:16

Првата снимка во текстот, со статуата на Александар Македонски, не е од Скопје. Мислам дека се работи за статуа од Прилеп, која не е дел од проектот Скопје 2014, туку беше изградена пред повеќе години преку приватна донација.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.06.2012, 22:41

27 Аз Съм Българче | 03.09.201210:11

Между другото спамача - драскача на Webcafe "Тошко от Габрово" е писал че, е от Германия в профила си , то са туй прави такива фобски коментари Габровеца от Германия " България......страна на най много национални герои и най много национални предатели......" Ма какво да ви приказвам вие не заслужавате грам внимание ! Келеши
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2012, 22:41

26 Аз Съм Българче | 03.09.201210:06

До комплексирания българин драскач от webcafe "Тошко от Габрово" - недей пиши, че си пълен шут , смешник , палячо , такива коментари трябва да се трият защото са безсмислени като тебе всъщност , иди в Столипиново при братята си и стой там с паметници на халтурата от жилязо , бакър и алумин , смешника
"Тошко от Габрово" не му харесвал паметника на АПОСТОЛА на границата хахах ей драскач смотан демокрация можеш да смениш религията и да отидеш при турчулята да викаш на границата ....НЕ НЕ не искам 50000000-метрова статуя на Левски точно на турско-българската граница? Нещастници спамачи - драскачи !!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

25 Doberman | 02.09.201217:50

мима, за жалост мога да съдя само по това, което виждам и за жалост, тези които съм видял не са блеснали с кой знае какво. Далеч от мисълта съм, че всички са олигофрени и дебили, за щастие в темата тук се вижда, че има нормални хора и мога само да се надявам, че повечето са такива. Въпросът е в процентното им съотношение, както и в това, че уж сме братски народи, а гледай какво става... Най-малкото е, че държавната политика на БЮРМ е откровено анти "братска" и провокаторска, от тука се почват и глупостите.

Случвало се е руснаци да ме питат какъв ни е проблема с Македония и като им казвам, че ние проблем с нея нямаме, те не вярват. Обикновено им пускам едно клипче, в което се разказва историята на тази държава и сред отбелязаните велики македонци се появяват имената и снимките на Аристотел, Сталин и Гагарин. Само един, след като го видя не ме попита "Как може да нямате проблем Македония?".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

24 mima | 02.09.201216:57

Доберман, те тези македонци дето идват да студентстват в България са от зле по-зле. И аз съм имала такива колеги, идваха по 2-3 пъти на семестър, купуваха си изпитите и винаги някой друг им правеше проектите. Според мен не трябва по тях да съдим за народа им, по-скоро свестните македонци, които желаят да се изучат в странство отиват в Германия, Франция, Англия. В България идват най-мързеливите и неспособни - това е.
Имаше една приказка как са създадени българският и сръбският народ (може да се замести с македонски). Били сме едно голямо кравешко ***** на европейския кръстопът и веднъж минало колелото на една каруца посредата му и така отделило двата народа за добро или зло.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

23 Doberman | 02.09.201213:04

Ами Иван Петров Георгиев е прав, между другото - аз имам 1/4 гръцка, 1/4 македонска кръв, само дето съм 2-ро поколение българин. Затова някак си не откровено не ми дреме, ако ще да си построят точно копие на Тадж Махал и да си ловят риба в гьола отпред. Всеки който има акъл в главата си преценя за какво става дума и си казва мнението, пък после ако се намери някой, който адекватно да го обори, то мнението може да промени. Аз си казах мнението и досега никой не го е оборил.

За тоя, който писна за паметника на Левски - идеята беше на някаква неправителствена организация, държавата нямаше нищо общо с това. Т.е. парите от данъци и еврофондове и др. източници няма да отидат за подобно нещо. Докато в Македония парите на хората са заровени в тоз проект, а това е жалко.

Да не говорим за оня филм с мача, който вече си е откровена пропаганда. Как се покри т.нар. "режисьор", когато трябваше да даде интервю на БТВ точно около бетонните статуи. И между другото руснаците направиха един филм с такъв сюжет, за Динамо Киев. И съм 100% убеден, че той е по-добър от македонския, дори само защото в сценария беше вкарана касапницата в Бабий Яр, а и главната роля се играеше от Безруков. Филмът е от 2012-та. Ще го чакам македонския да се появи по торентите. За щастие няма да го гледам с титри.

Абе общо взето, колкото и да ми се иска да кажа нещо положително - не мога. Една кръв имаме, ама явно не сме братски народи. Този извод съм си го направил от общуване с македонци - студенти у нас. А цялостната държавна политика на БЮРМ го потвърждава. Като видях как се редят на опашки за БГ паспорти и като знам, че ги ползват тия паспорти за билети в ЕС, първата мисъл ми беше - айде да ви поставим в същите условия за получаване на документи, като другите чужденци и ще се видите в чудо. Ке пискате на умрело... както обикновено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2011, 15:08

22 Тошко от Габрово | 01.09.201223:48

"Които са толкова комплексирани и неосъзнати, че са готови да вкарат милиони в безумни проекти, за да си вдигнат малко самочувствието?"

Алооооу, а кой искаше да вдига 50000000-метрова статуя на Левски точно на турско-българската граница? Естествено че Ганьо Балкански! Що тогава не си поговориме за това родно, българско "проектче"?! Македонското ако е "комплексарщина", то как ще наречеш нашите мегаломански изгъзици тогава? И кво ли биха си помислили драскачите в www.webkahvesi.tr например, ако го бехме изтипосали баш на границата апостола?!?!?!
Правилно ни го рече комитата от 18-ия постинг: хилиме се на хорските дивотии а не забелязваме к**а в собствения ни г**.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2012, 15:15

21 Ivan Petrov Georgiev | 01.09.201221:44

koce, Македония е всичко друго, но не и гръцка. Айде стига сме им играли по свирката на етиопските мангали с глупостите за ФИРОМ и гръцка Македония. Македония е една - такава, каквато са я искали великаните Тодор Александров и Иван Михайлов
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2012, 15:15

20 Ivan Petrov Georgiev | 01.09.201221:41

И ти не си сосем права. Се согласувам дека статията е глупа, али многу од нас не боли не само курот, както е рекал брат ти, а и срцето за тоа што се гради кай вас (не зборам на авторката). После првата светска война Майка България прие над еден милион бежанци от Вардар, Егея, Тракия, Добруджа, Поморавието, кои не сакаха да останат под српско, грчко, турско и романско иго. Колкуту и да ве лажат и да трескат зелени денешните псевдо-историчари и политичари-манипулатори вистината за заедничката ни кр'в и судбина не може да се крие, сите архиви са отворени и кой сака може да разбере како са се осекали предците ни. 21 век сме. За тоа имаме пуното право да се интересираме од Скопие, Пирот или Драма например.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

19 koce | 01.09.201221:32

Малко всепризнати факти, за да сме наясно с истината.
Македония е гръцка област. Македонската история е гръцка история. Няма спор че славяни - македонци е нелепица, няма световен учен който би се подписал под такава нелепица.
Славянска държава, в чието име има дума, с корен "македония" има от 15-ина години
Славянското население по земите на ФИРОМИЯ през ранното средновековия е било българско.
През времето на османската империя властта официално е записвала населението на градовете и селата в сегашна ФИРОМИЯ като "българи, турци, гърци и т.н." Никъде и никога турските книги не включват "македонско" етническо население
За такова заговарят сърбите през средата на 19-и век, като част от националната им политика за дебългаризация на Македония.
Политика продължила с жесток терор след Първата Световна Война. Зверствата на сърбите в процеса на дебългаризация на българскто населения на Македония са пространно документирани и НЕ СЕ ОТРИЧАТ от световната наука.
След 1945г, с подкрепата на Москва процесът се разширява с измисляне на "македонски език" и присвояване на български национални герои, писатели и владетели, с цел създаване на "македонска история"
Както всичко комунистическо и това е направено несръчно и се разпада при първия въпрос.
Никой от сръбските мекерета не отговаря защо "македонския" Самуил с е определя като "цар на българи и гърци"
Защо няма никакъв документ от последните 15 века, който да посочва съществуването на македонци - славяни.
Защо книгата на братя Миладинови (видни "македонски" творци) се казва "БЪЛГАРСКИ народни песни от Македония"
Защо всички дейци на ВМРО и борци за свобода на народа в този край се определят като българи
Няма отговор на въпросите защо уж наследниците на Александър не говорят езика му, а говорят български
Няма никакви аргументи в защита на съшитата "македонска" история
   

оценка

+1 -0