Какво прави един икономист-сухар на рокерски събор | webcafe.bg
Webcafe

Един "сухар" при лошите момчета...

Калин Цанов
27.06.2011, 13:40 (обновена 28.06.2011, 12:57)
фенове, метъл

Снимка: © БГНЕС

Не съм харесвал мотористите - буйни и невъзпитани, облечени в черни дрехи с черепи и имената на някакви рок състави с твърда музика...

Живея в един комплекс до Нови Хан. Отскоро. Понеже съм спортна натура, съм свикнал с колело и тичешком да опознавам района около моето жилище. Искам да знам къде живея и какво се случва около мен. До комплекса има един парк или гора - Побит камък, предполагам никой не го е чувал. Няколко дни опознавам този парк, който е толкова красив, че едва ли ще мога да го опиша.

Широколистна и иглолистна гора си съжителстват и не си пречат. Тишина и чистота. Безкрайна шир и необозначени пътеки. Чудати форми на дървета и дънери, съчетани с мешана сянка и липсата на хора го прави вълнуващ. Когато карам колело между дърветата, усещам сърцето ми да бие щастливо, сякаш наскоро съм се родил и виждам гора за първи път.

Това беше уводът, за да разберете атмосферата около мен и последващите събития.
В петък, събота и неделя имаше събор на същото място на мотоциклетистите - в памет на техен колега, Теди. Случайно разбрах - като минах с колелото през парка.

Разбрах, че мотористите са от клуб  "Калашниците - Нови Хан". Още първия ден ми направи впечатление стройната организация на събора. Подредени палатки, оградени в ленти краища на събора, прецизно направена трибуна, на която разбрах, че ще пее Васко Кръпката. Дори и червени варели за боклуците.

Да си призная, никога не съм харесвал мотористите, поне това, което съм виждал по пътищата и американските филми. Изглеждат страшни.

Буйни и невъзпитани, облечени в черни дрехи с черепи и имената на някакви рок състави с твърда музика. Мислех, че са бунтари и арогантни хора. Никога не са ми допадали особено, понеже аз съм сухар и тези хора бяха далече от моите представи за нормални хора.

Но за няколко часа разбрах, че тези "страшни " люде не са чак толкова лоши - и с тяхната идея да се събират в почит на техния загинал колега всяка година и най-вече да събират дарения за семейството му ме трогнаха и разчувстваха. Тези "лоши хора" имат страница във Фейсбук и беше обявена програмата на събора, толкова подробно, че исках да разбера кой се занимава с тази част за да го поздравя.

Събирането беше от мъже и жени, дори и деца имаше. Видях и мото-бебе, което се радваше на рева на моторите. Имаше и дете на около 10 години, което обикаляше с "Кавазаки"-то си. Дори и охрана имаше (обозначена с ленти на ръцете), която следеше за реда, не закъсняха и полицаите.

Ченгетата бяха усетили, че ще става купон и дойдоха да проверят какво се случва. Но бяха от добрите, огледаха хората и останаха да слушат музика.

Страхотна атмосфера, бира, само за 1.20 наливна, кюфтета и кебапчета, които бяха страхотни, приятелски настроени хора и всички очакваха Васко Кръпката. Аз го знаех по име, но чак сега разбрах, че панталоните му бяха в кръпки. Имаше и огън, запален от някакво мило семейство, не вярвах да са мотористи, прекалено добри ми се сториха.

Продължаваха да пристигат мотористи, дори имаше сложена табела на пътя "Мото-събор", нещо което не бях виждал никъде. Такава страхотна организация.

Там, където се продаваше бира и мезе, се събираха пари за момче, пострадало при мотокатастрофа, аз оставих последното си левче, но се почувствах щастлив, че помагам на някого. Хората бяха дружелюбни, дори случайно открих един колега от първата ми работа преди 20 години и това ме разтопи още повече.

Небето стана червено, не знам как, аз в София не съм имал време да гледам небето и сега видях колко е красиво. Вятъра се усещаше приятно и ето пристигна Васко с един бус и всички погледи се впериха него .

Хората ядяха и пиеха бира, някои и уиски, майтапеха се и се закачаха, имаше опънати няколко шатри и тенти, където се бяха настанили повечето. Всички си хвърляха боклука в обозначените червени варели, което ме изуми и постоянно се оглеждах да намеря някъде хвърлен боклук, но така и не успях да хвана нарушители. Повечето пушеха и си хвърляха фасовете на земята, но на другия ден видях, че и тях ги няма и това също ме изуми.

Разгледах моторите, основно Хонда, Ямаха и Кавазаки и гледах черепите и надписите по тях. Почти всички имаха надпис "България", като един моторист ме впечатли с рога на каската и надпис "Див Сеянин".

Имаше и мотор с изтъркан заден номер, което мисля, че не е правилно, но си представих как минава покай ченгетата и камерите със среден пръст и сърцето ми започна да бие ускорено. Съжалих, че и аз нямам такъв мотор!

През деня имаше и концерт на Кръпка Блус Бенд, няколко народни изпълнители, много рок музика, водосвет, курбан чорба и много изненади. Невероятно, а и безплатно.

Докато Васко Кръпката се оправяше, страшните мотоциклетисти се снимаха щастливо и си пиеха бирата усмихнати и щастливи. И ето дойде мигът - точно в 21 часа запя Васко с Кръпките. Аз също се почувствах щастлив. Много. Първо от атмосферата и повода, второ, че го гледам на живо, и трето, като се заслушах, разбрах, че този човек има страхотни парчета.

Всички заиграха небрежно и сякаш попаднаха в друг свят, аз също. Чуваха се възгласи - "наздраве и браво, Васко" и това ме караше да настръхна от удоволствие.

За какво си загубих времето за тази история?
Просто исках да опиша как един сухар и човек на принципа попада по случайност в нова, различна и невероятна среда и се зарежда положително за дълго време.

Исках да споделя как 200 души могат да организират такива събития, които има една благородна цел и да се раздават от сърце - за себе си и други, които ги няма.

Исках да споделя, че не всички и всичко в България е покварено и омърсено и можем да се учим от организацията и събирането на тези "лоши" момчета.

Искам накрая да ви кажа: Когато имате идея някъде и нещо да направите - просто го направете, ходете, радвайте се на живота и се зареждайте положително и знайте, че мотористите са страшни само на външен вид. Сърцата им са като нашите. А може би и по-добри.

Oще: васко кръпката  мотори  мотористи  нови хан  побит камък  рокери  събор  теди 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.05.2013, 22:00

24 Джако си-е-Джако | 16.05.201322:07

честно ли, един човек си злива душата, как се е накефил на организация и отношение, а тука се намериха пак сто маймуни да го оплюят!!! хайде да ви замоля всички "лоши" филмаджии, да слезете на земята и да се осъзнаете малко! Това което казва човека, е доста срещано от както се помня! Винаги първите стъпки при навлизане в тази среда са били втрещчващи за хора като описалия се "сухар". В интерес на стината познавам доста мотоциклетисти които са станали такива, точно след такива случайни преживявания! Лошото е, че някой от тях в един момент забравят какви са били и от къде са тръгнали и се превръщат точно в първопредставата на хората за рокерите. Както винаги съм казвал: "Стига гледахте филми! Живеете в друго време и в друга държава! ТОВА СА САМО ФИЛМИ!!!"
П.С. Страхотно изказване м/у другото. Сигурен съм че момчетата от "калашниците" са се изкефили на думите ти! Да не ти пука какви л....а ядат всичкте "филмаджии"!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.07.2011, 01:26

23 Krsas Rakiopomites | 02.07.201101:39

Интересно,... до тук прочетено излиза че никой няма доверие в Калин и в организацията на нашето мероприятие..
Вярвате ни или не - все ми е тая..
равносметката: Желанието на мен и клуба който ръководя беше и е да промени мнението на такива като вас - ние нямаме собствен бизнес, ние не сме поклонници на партии и организации - ние сме група приятели които имат желание да правят добро, - ние и приятелите около нас - немоторизирани сме се вкопчили в идеята да не забравим своя брат - Теди и да постигнем мечтите му - толкова ли е лошо и сложно да се разбере ????, понеже така или иначе щяхме да се събираме повечко хора, решихме да помогнем и на някой който има нужда от това, та решихме да направим урни и да събираме пари от спонсорите за дете коет най-много ще има нужда от тях - така избрахме Иван - не го познаваме !, събирането нямаше и не е имало за цел да е печалившо за клуба!!!
Пак ще кажа - не ме интересува кой какво си мисли и какви локуми разтяга тук - Наистина го направихме от сърце и бихме го повторили и потретили, чувството е необяснимо .

Все пак - благодаря ти Калине за перфектната статия !!! L&R
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.05.2011, 13:08

22 MarcelaLaRose | 30.06.201112:39

А бе, по - добре късно отколкото никога да разбереш някои истини. Сладурска статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

21 niemen | 30.06.201112:35

Ники Спиров: Едно време имаше кинопрегледи, Тодор Живков преряза лентата на...

Сега всяка вечер гледаме по всички телевизии, как един друг реже ленти всякакви. И това ли е социалистическа пропаганда?
Иначе Калин е описал нещо, което му е направило впечатление и е разбило представите му за едни лоши момчета, които карат мотори и се наливат с бира. Написал го е искрено и добронамерено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

20 Mile Manolov | 30.06.201109:22

Марио Колев | 29.06.2011 10:26

Епа нагледал съм им се по събори. Лично ли треа ги познавам сите? А рока им... мани мани ^^
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.03.2011, 13:03

19 Ники Спиров | 30.06.201100:34

А иначе - да, благодаря, наистина така стоят нещата... Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 13:03

18 Ники Спиров | 30.06.201100:31

Не, честна дума, Васко Кръпката ми е приятел, аз самият съм моторист и рокаджия, и ако не знаех, че казаните неща са горе-долу така, никога нямаше да ти повярвам. Калине, ако изобщо и името ти е това, брат, на никого не правиш услуга с тая статия. Ми тя е все едно соц-пропагандата. Едно време в кината имаше едни кинопрегледи преди да започне филма, те бяха в този стил. "Другарят Тодор Живков преряза лентата на нова поточна линия в Кремиковци под зоркия поглед на Партията-закрилница"

И на 2, и на 4 колела, всички хора са различни - повечето са свестни, има и идиоти. Не може да се обобщава така тъпо!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

17 Voin | 29.06.201118:11

Пичове някои попрекалявате, особено "Готиния"...
Човека сам се определя като сухар, знае се какъв е, какво му скачате на главата?
И то баш когато е решил да напие някоя добра дума за хора, смятани за изроди.
Написано било наивно...ми напиши го ти да те видим де...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.06.2011, 10:11

16 Марио Колев | 29.06.201110:26

Благодаря ти Калин.
Трудно е да се обясни на всички, че има и добри хора мотористи. За де не влизам в спор, ще кажа , че има два вида мото клубове - МС и МСС. Разликата всеки може да си я намери в Гугъл. За тези, които не им се чете, ще им дам кратко инфо:
МС - клубове с еднакви интереси, които обичат да карат мотор и да се забавляват.
МСС - клубове , които се събират с бизнес цели, в някои държави с бандитски цели.
На Миле Манолов ще му кажа, че като не познаваш хората, не се изказвай неподготвен.
Вярно е също, че на съборите започват да се виждат и семейства с коли. Това е защото повечето събори се превръщат в - Мото Рок Фесто-ве. 3 дни концерти събират и хора слушащи рок музика, но не каращи мотори.
Айде със здраве. На всички лек и безавариен сезон.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.06.2011, 08:18

15 Камен Паскалев | 29.06.201108:19

Готин , ходи си в Германия и си живей живота.Вземи напиши и ти една статия да видим поне какво ще стане.
   

оценка

+0 -0