Иранският президент заяви пред генералната асамблея на ООН, че повечето хора вярват, че САЩ са организирали терористичните атаки от 11 септември | webcafe.bg
Webcafe

Ахмадинеджад изгони САЩ от ООН

Webcafe.bg
24.09.2010, 15:04 (обновена 26.09.2010, 11:32)
ахмадинеджад

Снимка: © БГНЕС

С копия от Корана и Библията в ръце, иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че иранците уважават и двете религии

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви пред генералната асамблея на ООН, че повечето хора вярват, че САЩ са организирали терористичните атаки от 11 септември, което провокира демонстративно напускане на залата на Общото събрание на ООН от САЩ и съюзниците им от ЕС, включително и България.

Така беше хвърлена сянка върху дипломатическите усилия от администрацията на Обама. В изявление, разпространено след изказването, Вашингтон обяви, че коментарите на Ахмадинеджад са били "толкова отвратителни и измамни, колкото са били и предсказуеми."

В словото си Махмуд Ахмадинеджад заяви, че атентатите от 11 септември 2001 г. са плод на американска конспирация с цел спасяването на Израел и за да оправдаят нахлуването в Афганистан и войната срещу тероризма.

Той посочи, че предимно представители на американската администрация вярват, че атаките срещу Световния търговски център и Пентагона са дело на терористи.

По думите му има друга теория, според която "някои сегменти от правителството на САЩ са дирижирали нападенията, за да се извърши поврат в отслабването на американска икономика и на влиянието в Близкия изток с цел да бъде спасен ционисткият режим".

Мнозинството от американския народ, както и повечето страни и политици в света, се съгласяват с този възглед, заяви иранският президент пред 192-членното Общо събрание.

Махмуд Ахмадинеджад каза още, че заплахите от страна на религиозни групи в САЩ за изгаряне на екземпляри от Корана са "зло". Държейки копия от Корана и Библията, Ахмадинеджад заяви, че иранците уважават и двете книги, както и двете религии.

Предположението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад че американското правителство е участвало в организирането на нападението от 11 септември, е "скандално и неприемливо", обявиха от ЕС. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че твърденията на иранския президент са възмутителни и неприемливи.

"Именно поради тази причина всички представители на 27-те страни членки на ЕС напуснаха залата", подчерта тя, след като Европа се присъедини към демонстративното напускане на залата от страна на мисията на САЩ.

Остава желанието за преговори

Но представители на Белия дом и Държавния департамент на САЩ подчертаха в четвъртък вечерта, че речта на иранския президент не е намалила желанието на Вашингтон и международната общност да възобнови директните преговори с Техеран за атомната им програма.

"Предложихме ангажиране с Иран, защото смятаме, че това е в интерес на националната ни сигурност", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ.

По-рано в четвъртък американският президент Барак Обама използва собственото си годишно обръщение на срещата, за да популяризира мирните си планове за Близкия изток, публично притискайки израелците и палестинците да постигнат споразумение в рамките на следващата година.

Обама призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да удължи мораториума за строежите в спорния Западен бряг, който изтича този месец. Той обяви, че мораториумът "води до промени на място - и подобрява атмосферата за разговори."

Израелски представители отсъстваха и от двете речи в четвъртък, тъй като денят беше еврейски празник.

Обама също така оказа натиск върху арабските държави по-явно да подкрепят идеята за независима палестинска държава и да осигурят повече финансова подкрепа на правителството на президента Махмуд Абас.

Трите теории нарушиха табуто

Американските власти обявиха, че решението да напуснат срещата е било взето, след като Ахмадинеджад е нарушил установеното "табу" относно оскърбителни коментари. Забележките от американските власти подчертават трудната ситуация, в която се намира американската администрация и съюзниците им, докато се опитват да убедят иранците да встъпят в преговори за ядрената им програма, която досега е минала през четири кръга на санкции от ООН.

Ахмадинеджад описа това, което той определя като три теории за терористичните атентати през 2001 г. Първата е, че терористите са проникнали в американското разузнаване и отбрана. Втората: "Че някои части в рамките на американското правитество са организирали атаката, за да доведат до обрат в залязващата американска икономика и хватката й в Близкия изток, за да могат също така да спасят ционисткия режим. Мнозинството от американците, както и други нации и политици са съгласни с тази гледна точка."

"Ционисткият режим" е определението от иранския президент за Израел.

Американската делегация напусна преди Ахмадинеджад да изложи третата си теория - че атентатът е бил дело на терористи, подкрепяни от САЩ, които "са се възползвали от ситуацията." Представители на многобройни съюзнически страни, включително Европейския съюз, последваха примера на САЩ.

"Фактът, че САЩ и европейците напуснаха, говори сам за себе си," коментира Джонатан Пелед, говорител на израелското външно министерство. Той добави, че страната му не смята, че би трябвало на лидера на Иран да бъде разрешено да говори пред генералната асамблея на ООН заради неговите расистки и антисемитски изказвания.

Тонът на Ахмадинеджад се променяше в рамките на речта му, понякога изглеждайки целенасочено провокативен, а в други моменти - мек и изразяващ желание да започне преговори.

Това е първият път, когато иранският лидер споделя конспиративните си теории в самия Ню Йорк, който е посещавал за годишните срещи на ООН в рамките на шестте години на президентския пост. Лидери на САЩ и Европейския съюз са напускали по време и на предишни речи на Ахмадинеджад в ООН, заради антиамерикански или антиизраелски коментари.

Иранският президент също така коментира заплахите за изгаряне на Корана от малка американска църква във Флорида по повод годишнината от атентатите на 11 септември. Въпреки че в крайна сметка изгарянето на свещената книга на исляма така и не се състоя, имаше няколко подражателски инцидента, в които бяха горени страници от Корана.

Засега остава неясно дали Иран приема сериозно ангажирането със САЩ и дали точно Ахмадинеджад е човекът, който ще го реализира. Той е изправен пред нарастваща критика в собствената си страна от някои от най-лоялните си съюзници.

Някои анализатори твърдят, че неговият стремеж към скандали и провокации цели да отклони вниманието на медиите от проблемите с нарушаването на човешките права и ефекта от санкциите срещу Иран върху икономиката.

"Ахмадинеджад никога не е идвал в тази страна толкова слаб, колкото е сега. Той е атакуван отвсякъде в Иран," казва Абас Милани, директор по изследванията на Иран в Станфордския университет.

Британският вицепремиер допълнил речта си

Британският вицепремиер Ник Клег обяви, че е допълнил речта си за срещата на ООН, за да включи в нея остра критика към Ахмадинеджад. В отговор на твърденията му Клег днес заяви: "Подготвях се днес да приветствам напредъка, постигнат в срещата тази седмица на групата E3+3 за Иран. Бях готов да подчертая отново нашите опасения за атомната програма на Иран. Но вместо това отново въпрос от глобално значение е засенчен от странни, оскърбителни и стремящи се към грабването на внимание изявления от президента Ахмадинеджад от тази трибуна вчера. Неговите коментари имат за цел да отвлекат вниманието от задълженията на Иран и да се окажат в заглавията на медиите. А те не заслужават нито едното, нито другото."

По-рано хиляди протестиращи се събраха пред сградата на ООН в превърнал се в ежегоден ритуал по време на посещението на иранския президент. Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани и американският посланик в ООН по времето на Буш - Джон Болтън, говориха на протеста, организиран от ирански опозиционни групи.

По време на обръщението на Ахмадинеджад тълпата пред сградата обаче намаля до само няколко дузини хора, като слушаше основно изпълнения на рокгрупа, вместо самата реч...


Бъдещето принадлежи на Иран, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад и призова САЩ да приемат голямата роля на близкоизточната държава в световен мащаб, предаде "Асошиейтед прес". Ахмадинеджад е дал интервю за агенцията в първия ден от посещението си в Ню Йорк, за да присъства на годишната среща на Oбщото събрание на ООН тази седмица.

Президентът на Иран настоя, че правителството в Техеран не се стреми към произвеждането на атомна бомба, а единствено иска мир в свят без ядрени оръжия. Той неколкократно избягваше въпросите за това, дали Иран ще поднови преговорите за ядрената си програма и заяви, че санкциите срещу кабинета му няма да имат ефект.

Ахмадинеджад изглеждал спокоен и самоуверен на седмото си пътуване в Щатите, демонстрирал, че се владее и е готов да отклони всякакви въпроси за правителствения натиск върху опозиционните партии, особено след преизбирането му миналата година след изключително опорочен вот, коментира "Асошиейтед прес".

"САЩ трябва да осъзнаят, че Иран е голяма сила", заяви Ахмадинеджад. "Казвайки това, ние гледаме на себе си като на човешка и културна сила и следователно приятел на други държави. Никога не сме искали да доминираме над други страни и да нарушаваме правата им", допълва той.

"Тези, които настояват за военни действия срещу Иран, унищожават възможността за приятелство с нас в бъдеще, което е жалко, защото е ясно, че бъдещето принадлежи на Иран, и тази вражда ще бъде безплодна", казва иранският президент.

Според Ахмадинеджад стремежът на Иран да преработва все по-големи количества уран се обяснява с напредъка на ядрената програма. Президент обаче пропусна да спомене, че Международната агенция за атомна енергия няколко пъти установи, че Иран спестява подробности на международните инспектори.

Освен това той отрече да има репресии от страна на правителството върху опозицията. Ахмадинеджад твърди, че опозиционното Зелено движение продължава да има права, но все пак трябва да уважава "правилата на мнозинството".

Oще: 11 септември  израел  иран  махмуд ахмадинеджад  оон  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 17:24

4 Владимир Домозетски | 29.09.201022:08

Това, че съм написал "араби" никъде не е подкрепено с Ахмадинеджад или Иран за да ми правиш забележки. Защото като написах "араби" това означава, "араби"... и останалото което спделям в мнението си, няма нужда да се копирам. Но да. Ахмадинеджад не е арабин, но може да го включим спокойно в ислямската наглост отправена към останалия свят.
Анти-американист, така ли? Ако е така, тогава ще си позволя да ти кажа, че трябва бързо да станеш и анти-европеец и анти-българин щом изразяваш мнения с подобен псевдоним в политически теми, което ми се стори леко дразнещо.
Къде беше твоята страна, когато стана съюзник на САЩ? А да, въпроса си има и отговора. Къде беше твоята Европа, когато се съюзи с исляма за да му изпрати своите полигамисти или както сам написа-позволи на терористите да построят своите бази в земята на врага? Там си беше, да, на мястото си и до колкото може съдейства/ше на пропагандистите.
Но въпреки това Америка е виновна за всичко, нали? Да, виновна е. Трябваше да ги остави да се пържат в собствения си огън. Но не по-малко е виновна и Европа, и останалите им съюзници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

3 Българолюб | 27.09.201000:03

Домозетски първо Иран не е арабска страна !Второ май точно флагмана на демокрацията и борбата с ислямския фундаментализам САЩ бомбардира и разори православна европейска Сърбия за да възникне това гнездо на ислямизма и тероризма в Косово и да залее Европа с престъпност и стане основна база на алкайда в европа!Що така бе ?!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 17:24

2 Владимир Домозетски | 26.09.201023:38

АЛОО... БЪЛГАРОЛЮБЦИТЕ, дето много гледате фантастични филми, които се пишат за документални. Филми, които ви казват, че са ви излъгали и сега получавате от един час лента, продуцирана в Холивуд "истината". Продавате се на арабите, които превръщат Европа в Еврабия благодарение на демографското превъзходство. Превъзходството, което движейки се в същите темпове е напълно възможно. Тъпанари, българолюбци, които не са българолюбци, а марионетки на простотията-вместо да изявявате позоция, не си ли направихте труда първо да прочете повече от това, което ви набиват в очите медиите вместо да защитавате един държавен глава, който не е държавен глава, а подлизурко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

1 Българолюб | 25.09.201015:31

Вярвам на това което е казал Ахмеди Неджат пред ООН.Аз не бих напуснал залата ако бях там а бих го слушал и бих го аплодирал!
   

оценка

+0 -0