Обезкръчмена София | webcafe.bg
Webcafe

Обезкръчмена София

Guns&Ducks
22.05.2010, 09:33 (обновена 26.05.2010, 11:41)
Червило

Снимка: © Стоян Георгиев

За няколко години тайно и полека от софийските кръчми изчезнаха огромните порции

С всяка изминала година София го закършва все повече с кръчмите. Не ресторантите, не закусвалните, а оня среден клас заведения, където можеш да пийнеш и хапнеш прилично, без да си сервираш сам като в стол, но и без да ти слухти мазен келнер нон стоп зад гърба. Без да се бръкнеш дълбоко в джоба, но и без да си останал с празен стомах и пресъхнала глътка. Без да са нужни кой знае какви предварителни уговорки със сътрапезници и без да се чудиш много-много къде точно да отидеш, за да е по-различно от последния път.

Българите казваме „отивам на кръчма" за всякакви питейно-съестни заведения. Обаче кръчмата като такава - с няколко нормални маси, а не с пейки в конюшна, с непретенциозни карирани  покривчици, а не с найлонови подложки, с готвач или сервитьор самият собственик, а не със събрани от кол и въже младежи в кухня с фритюрници и девойки-сервитьорки, които никога не знаят какво точно представлява ястието във фастфууд менюто, щото нивгаш не ядяли таквозинка,- тази класическа стара кръчма е застрашен от изчезване вид в столицата. В центъра е почти невъзможно да я откриеш, в кварталите също е натирена от унисекса пицария-бистро-кафе, където бланшираните картофи, полуготовата пица и замразените хапки трепят вкусовите рецептори далеч преди да ти е дошло времето за изкуствено чене.

Сваляй грамажа, вдигай цената

За няколко години тайно и полека от софийските кръчми изчезнаха огромните порции. Край на салатите и основните ястия по 400-500-600 гр. Диапазонът е вече 250-350. Даже няма значение какво точно пише - шопската салата ще е както дойде, на око, и обикновено преобладават краставиците. Нищо, че сега те са по-скъпи от доматите, по стар навик те са пълнежът на салатата. А защо са по-скъпи? И това не е много ясно, но сигурно защото са по-дълги от доматите и за разлика от тях са зелени.

Пилешката пържола може да е нормална, но може и да е спаружена като крилце. Денонощните пицарии пък гонят ресторантски цени, особено при пиенето. „Бургаска мускатова" под 2.50 за 50 гр. вече трудно се намира. Ако си приличен българин с 4 големи, хвръква ти двайсетачка само за пиенето. Обаче те и обиждат на клиентска експертиза. Или „Бургаската" ще е колкото иначе значително по-евтината „Поморийска", или почти колкото значително по-скъпата „Бургас 63".

За виното - да не говорим. Откакто навлязоха трилитровите картони, по оборотните заведения масово навлезе евтиното вино на гарафи. Което в масовия случай трудно може да се нарече изобщо вино. Защото заведенията поддържат само по два вида червено и бяло - едното го взимат за десетина лева трилитровката, другото - за максимум 20. Второто най-често е „Телиш" - добре наложила се и бързо деградирала след това марка, която обаче държи цена като дърта лачена труженичка. Нещо като „Керацудата" преди десетина година - толкова керацуда плъзна, сякаш цяла България е засадена с керацуда.

С бирите разнообразието уж по-голямо, но пак безумни лимити. Ако си приличен българин или българка, държащ на по-лека бира, от която не боли глава и при повече от 5 халби, пак ще те обидят на експертиза. И не само в София - „Арианата", видите ли, не била достатъчно хай за наш'то заведение даже там, където я произвеждат - в Стара Загора. Народът обаче напъна хайовете и те доброзорлем му пуснаха „Арианата" в първородната й София. Но не и без отмъщение - на цени колкото най-скъпите бири. В заведенията „Кривото" е 2.60, с 20 стотинки под най-скъпата им наливна - „Старобърно". Надценка от 5-6 пъти спрямо доставната цена удря в земята и баш хай ресторантите, където обикновено перверзеят с 330 милилитровки. Ястията също са с яко изкривена координатна система по осите грамаж-цена. Изобщо, в „Кривото" да се изкривиш отвсякъде.

Навън като вътре, вътре като на стадион

Колкото непретенциозните кръчми на открито в центъра на София са кът, толкова и масите са наистина на открито. Дворчето обикновено е тясно, но за сметка на това добре натъпкано с пейки и маси. Отдолу обикновено е цимент, отляво - висок дувар, отдясно - стената на къщата на заведението, отгоре - солиден навес, така щото ако завали, клиентите да не хукнат вътре, където също трябва да е пълно. Пример - първия „Дивак" на „Малките пет кьошета", в който отдавна не е останало нищо чаровно дивашко. Чак ако подухне, се сещаш, че си навън. Иначе си почти като в автобус в час пик, само че седнал. В последния, най-хангарестия „Дивак" на „Христо Белчев" пък си едновременно в мол и в производствено хале.

Обаче и по-средни по размер бирарии като новите „Халби" на „Прага" постигат невероятен ефект с акустиката. Такава зидаро-мазилка са си спретнали, че и най-тихата приказка се чува като от събуфер. Което предизвиква всеобщо надвикване с благородната иначе идея за по-добра чуваемост и съответното неизбежно усещане за стадион. Особено като се има предвид, че немалка част от посетителите на подобни заведения сравнително неотдавна са открили преимуществата на възмъжаващия глас и са твърдо решени поне още няколко години щедро да преоткриват мощта на мутационната си придобивка. Но и самотни каки с добре изнесени бедра и още по-изнесени гласове, събрани на женска спявка между офиса и турския сериал, хич не отстъпват на децибел.

Ако не си на стадиона, най-социално е да гледаш мач в бирария с авери, докато жена ти бере виртуални краставици във Фейсбук. Да, ама не и в центъра на София. Може и да киризиш нещо, но без звук - ако ще и цялото заведение да иска да зяпа мониторите. Противно на стари спомени, че „Варщайнер" е скъпарска кръчма, това е точното мястото за гледане. В бирарията на „Раковска" пускат не само звук по всяко желание на големите си плазми, но зачитат и други спортове извън футбола. А и бирата е по-евтина от „Халбите". Даже там наливат най-евтината във всички централни бирарии „Стела"- за 2.19.

Последни поръчки, северен лайфстайл

Когато солунчани излизат на кръчма, софиянци вече се готвят да се прибират. Седналите навън опразват местата в 22 ч, понеже живущите наоколо съвсем законно може да искат да си лягат. Но и вътре да си, в 22.30 са последните поръчки от кухнята. В 23.30 си почти последният клиент в заведението, а в 24 ч са те изплюли с отвращение през вратите. Ами да, собствениците няма да плащат за такси на персонала - да се прибира с градския транспорт, нали Бойко им е направил метро като слънце. Пък и цялата страна чака брутен вътрешен продукт от Негово величество клиента и той трябва да е добре наспан за утре. Затова най-добре следващия път да се засили към кръчмата към 18 ч - хем за да има места, особено навън, хем за да остане малко време след пиенето и мезето и за вечеря, преди да е затворила кухнята.

Това да купонясваш на маса до 2 през нощта е мил спомен кажи-речи от минлаия век. Денонощни сега са само няколко пицарии, ама пък там хич не ти е банкетно. И така тайно и полека южняшкият ти лайфстайл е станал почти скандинавски. Добре че си нямаме бели нощи и съответните им черни депресии, тласкащи обезкръчмените към суицидни попълзновения.

Кръчмарски бели лястовички

Слава богу, не всичко все още е чак толкова черно. Ако искаш да се видиш кръчмарски с хора, пръснати тук и там из града, което значи да запиеш и замезиш в центъра, трябва упорито да дириш всяка малка бяла лястовица. И като я намериш, да си й искрено предан, защото аха появила се, току виж е изчезнала под ноктите на грабливия пицарийски унисекс. Или пък всички кръчмарски ценители й се накачулили и за теб пак не остане място първо днес, после и в останалите дни.

Една от най-мъничките и непретенциозни бели лястовички е „Магелан 2" на ул. „Париж" и „Росица", на един хвърлей от „Дондуков". Рокер-хипария с тихо уютно дворче, масички на открито и елементарни, но вкусни гозбички с качествени продукти. Цени - като в дълбоката провинция. Мастиката - 0.90, Арианата - 1,50, кюфте „Магелан", тип татарско, но много по-вкусно и с морковена украса - 3 лв. Атмосферата - като по Керуак. Ако плискаха и вълнички, все едно си на Созопол преди 20 години. Бачка - докато собственикът е на кеф. А това зависи и от клиентите. Но пък клиентите са си от един сой - неговия.

Друго мъниче с вид на бистро-ресторантче с музикалното име „Запа" е на другия край на центъра - на 200 м след пилоните на НДК на „Витошка". Сервитьорът е улегнал господин с маниери „Балкантурист" в най-добрия смисъл на думата, бивш музикант и също готов да работи, докато Негово величество клиентът пожелае. Както кюфтетата, така и цените нямат нищо общо с бул. „Витоша".

„Кратуните" на „Цар Асен", почти на хълбока на Съдебната палата е по-горна категория като кухня и с цени като самозабравилите се пицарии, но пък с несравнимо качество на предлагането. Тук е истинската кръчмарска кулинария и грамаж отпреди членството в ЕС. Собственикът си подбира продуктите, прави си маринатите, набляга на меса и риби, но не само ширпотреба, а салатите са хем традиционни, хем по-особени.

Ако му станеш и сътрапезник, се откриват и дълбините на кулинарията за лично ползване. То това е и духът на кръчмата - да си сътрапезник не само с компанията си, но и със собственика. Останалото е конвейрен фастфууд.

Oще: заведения  кръчми  пицарии  сервитьори  софия  фастфуд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 11:19

4 petufi | 21.04.201314:40

не съм съгласен. не сме гърция, но софия си остава много добро място за кръчмонавтика. те тука има една каталогче... http://krachmi.blogspot.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:11

3 Bozhan Borisov | 18.10.201015:12

Не не беше на Каравелов, а на ул. Карнеги Усмивка Когато се вилизаше през входа имаше от дясно стена с плете папур Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

2 Kiril Atanasov | 19.09.201017:22

Малееееее това "Магелан 2" ме разби с цени... Ти варно ли Арианата 1.50... Майкооо такава цена не съм виждал никъде от поне .... 6-7 години... Преди месец се забутах без да искам в някво селце край Враца - братчеееее 3.00 Болярката ми се стори все едно пия диаманти... Ебах аз цените в тая София. Де да можех да пия и да не ме хваща въобще, щях до София да ида да опукам 5-6 бири и да си се прибера до Варна Усмивка Иначе хубавото е, че точно тук средната класа кръчмици и тези на открито не намаляват, че дори и се поувеличават като че ли Усмивка "Морският Вълк" и "Red Rock" - само за истинските ценители Усмивка 1л червено вино домашно - 1.90 Идеалната компания на дробчетата по селски през зимата Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.08.2010, 13:18

1 Georgi Georgiev | 04.09.201023:12

Малка грешка - най-стария Дивак беше в едно мазе на "Каравелов", до НДК. Година и половина по-късно направиха втория на Малките пет кьошета Намига
   

оценка

+0 -0