ДС може и да те позлати, но няма да те пощади | webcafe.bg
Webcafe

ДС може и да те позлати, но няма да те пощади

ема ивановаЕма Иванова
30.06.2015, 19:05 (обновена 09.12.2016, 16:10)

1 от 4 снимки Назад Напред

Дарина Павлова на Празника на розата в Казанлък

Снимка: © Instagram

Дори и да се прекръсти на Дария Стефанели, както, според слуховете, вече е направила - Дарина Павлова трудно ще избяга от "лошата си карма". По една единствена причина

До преди два дни можехме да говорим каквото си искаме за българо-италиано американската бизнес-дама и публична личност Дарина Павлова. Можехме да си чешем езиците по повод нейното минало, настояще и бъдеще и това да минава между другото, в графата "клюки за богатите и известните".

Можехме да се питаме "къде е талантът й", след като беше жури в популярно телевизонно предаване в национален ефир. Можехме да гледаме с любопитство интервюто на Сашо Диков с нейния свекър Павел Найденов - бащата на мистър Мултигруп - Илия Павлов и да цъкаме завистливо, когато той говори за милиони и милиарди, все едно си брои джобните пари.

Можехме да четем жълтите вестници, които славославят или вадят по някоя клюка за "веселата вдовица", да казваме "тази все по мафиоти си пада", защото имаше връзка с италианския премиер Силвио Берлускони, а след това да я критикуваме как има млад любовник ("срамота, жена на 55 години!").

Можехме да се смеем в шепа, че се е прекръстила на Дария Стефанели в Италия, за да избяга от "лошата карма"...

Но вече не е смешно.

Българското риалити, в което на милионерката Дарина Павлова й е отсъдена една от по-главните роли, е твърде брутално, безмилостно, цинично и еднакво жестоко удря както бедните, така и богатите, както известните, така и скромните хора.

Всъщност удря по всички нас: участниците и зрителите в това зловещо шоу, които сме платили скъпо и прескъпо входа за представлението.

На 29 юни Комисията по досиетата обяви сътрудниците на ДС, свързани с хазартния бизнес у нас и разбрахме, че Дарина Павлова е била нещатен сътрудник на Службите и е записана като съдържател на явочна квартира с псевдоним "Антена" към Шесто управление.

Досието й датира от април 1989 година.

Същотото това досие е унищожено на 30 януари 1990-та, при разпореждането на тогавашния министър на вътрешните работи генерал Атанас Семерджиев. Този най-висш офицер от Службите така и не доживя момента да понесе отговорността за онова секретно прочистване на документите на ДС.

Той първоначално беше осъден на 4 и половина години затвор за заповедта си, но през 2003-та година присъдата беше отменена. До последния си ден, Семерджиев отказваше да признае каквато и да е вина за потулването на тайните на службите. И правилно.

Защото потулване няма.

Досиетата може и да са прочистени, но "картончетата" не се губят никога. Така е замислена цялата агентурна схема, която почива на вярата, че когато моралът и законът са несъществени величини, то "наказанието" може да идва само и единствено от страна на Службите.

Така и става днес. В нашето апатично и конформистки настроено към "новия си елит" общество, посланието с разкриването на "картончетата" на редица богати и "преуспели" (независимо как) лица гласи точно това, което трябва да гласи, а то е:

може да си милионер, но не забравяй КОЙ те направи такъв.

Системата за разкриването на "агентите", която се случва по този неочакван и хаотичен начин, действа много успешно в полза на потулването на истинските "виновници" - на онези, които действително са вербували хората, често чрез изнудване, принуда, компромати.

Такъв е и случаят на Дарина Павлова, в който посланието е ясно: тя - богаташката - е виновна за всичко! А кой, какво, защо... това няма да стане ясно.

Истината навярно е малко по-различна.

През 1989 година Дарина Калчева Георгиева - провинциално момиче от Казанлък, е на 29 години и прави първите си стъпки в актьорската професия. Тя вече е завършила НАТФИЗ и се е снимала (даже с голи кадри) във филма на Рангел Вълчанов "А сега накъде...?" от 1988 година.

Според документите на ДС, Павлова е вербувана за сътрудничество към отдел 01 "Художествено-творческа интелигенция" на идеологическото управление на службите - както са вербувани и редица други актьори и творчески личности.

Най-вероятно, подобно на много "мишени" на службите, Дарина Павлова надали е "работела" кой знае колко активно и надали изобщо е работела като "агент".

За по-малко от година "агентурна" дейност и то в края на комунистическия режим, няма какво кой знае колко да направиш, а може и въобще да не й се е налагало да прави каквото и да е било "лошо" или "нередно".

Но принадлежността към ДС по онова време е нещо като "паспорт" и, както много ясно се вижда в историята на мис "Мулти", именно това вечно картонче я прави "наш" човек, "щампова" я завинаги като един от "тях" - приближените до комунистическите служби.

Като същевременно й отваря път "в живота".

Така, напълно според коварния, сатанински в мащабите си ДС-замисъл, пред младата Дарина се отворя възможността за по-добро бъдеще, както и за брак с "нашето момче" Илия Павлов (който не би бил възможен, ако тя не беше причислена към номенклатурната общност).

И в крайна сметка за превръщането й в това, което е сега: бизнесдама с милиони собствено богатство.

Интересна подробност е, разбира се, че абсолютно всички в управителния съвет на бъдещия "Мултигруп" - като се започне от бащата на Илия Павлов - Павел Найденов, за когото също онзи ден беше извадена информация, че има досие с псевдоним "Славяни", и се мине през Недялка Сандалска, която беше обявена още преди години като "Ели" на Второ главно управление на ДС, не са случайни хора.

Затова и, подобно на много други, натрупали през 90-те години състоянието си милионери, и Дарина Павлова, чиито съпруг през 2002 година имаше лично богатство от 1,5 млрд. долара (според полското списание Wprost) и който през 2003 година беше публично екзекутиран от снайперист пред входа на офиса на "Мултигруп", многократно заявяваше, че не иска да има нищо общо с България. Нормално.

Всеки който виси с "картонче" и има възможности, не би и искал да чуе за страната, в която винаги някой може да ти напомни кой си, с кого си спал, как си започнал кариерата си, кой е бил мъжът ти и защо не си се отчел.

Затова и ако Павлова все още не е съжалила за своя бизнес-сантимент към България (ако не беше член на Надзорния съвет на гранд хотел "Варна" АД и хотел "Интернационал" АД, тя най-вероятно нямаше да бъде "осветена" при тази проверка), то най-вероятно това се дължи на някакъв вид южноевреопейско безсрамие - същото, което редовно я поставя на челните страници на ред жълти издания.

Едно е факт: досиетата са и ще продължават да бъдат освен клеймо, така и удобен инструмент, който може да се обърне практически срещу всеки в публичното пространство днес (или поне сред ключовите икономически и политически фигури) и да му зашлеви шамар, независимо колко време е минало - 25, 30, 40 или 100 години.

Посланието на ДС е прекалено силно и категорично: независимо с кого дадената личност спи, колко пари има и в коя част на света се намира в момента, ако посмее да си играе картите в България, "картончета" винаги ще му напомнят, че е само пионка, част от най-зловещия социален експеримент в новата история.

Ясно е, че за много хора, чували, чели или участвали (защото има и такива) в "разпределянето" на националното богатство след падането на режима през 1989 година, "агентурата" на Павлова не е новина.

Новината е, че тъкмо бяхме забравили мутренските години и отново се завръща като ужасно дежа-вю едно напомняне от Службите, което звучи като рефрен: "По-добре да имаш досие в ДС, отколкото да свършиш като мъжа си".

Действително, всеки отговаря за действията и постъпките си и никой не може да избяга от миналото.

Може да се правиш на уважаваната публична личност по сутрешните блокове и да участваш в някакви безсмислени реалити програми, можеш да правиш бизнес зад океана и в Европа, защото навсякъде по света парите не миришат.

Но в момента, в който забравиш от къде тръгваш, винаги някой ще ти го напомни. Няма неплатени дългове.

Такава е циничната истина, напомняна от Службите.

Разбира се, и да се вадят досиета на парче, и да няма лустрация също не е изобщо добро решение, защото така само се подсилва влиянието на агентурната машина, а страхът продължава да сковава политическия и икономическия "елит" на страната.

Но докато лустрацията се случи, нека да не отваряме широко вратите на студия и да не пускаме през екрана всякакви лица в домовете си, докато не сме преценили добре какво точно е постигнал съответният индивид и никога да не забравяме КАК точно се е случило това.

В противен случай ще продължава да се налага Комисията по досиетата да ни напомня с шамар истината за този или за онзи.

А това мръсно изживяване - както за участниците, така и за зрителите.

Oще: агенти  агентура  бизнес в италия дарина павлова  бизнес зад океана  българия  дарина павлова  дс  зад океана  илия павлов  италия  лоша карма  мис мулти  мулигруп  сащ  силвио берлускони  служби 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

22 greenstreet | 22.07.201513:55

От Плутон разбира се, нали се опитваш да докажеш, че съм космонавт с нескопосаните си доводи за Сърбия и Турция. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 21.07.201518:27

Зелено човече, ти от Плутон ли се обаждаш, че се включваш с 20 дни закъснение? От космоса изглежда не си разчел добре моя пост.
Претенциите са факт. Друг факт е, че нито един високопоставен държавен мъж не е заявил публично "Някои наши лумпени крещят претенции, но те не се подкрепят от правителството." Доколко са сериозни е отделен въпрос. Сърбия я смаза НАТО, под аплодисментите на ЕС. Малаките и мамалигите само си кряскат, без намерение да предявяват. Всеки гологъз Хасан реве за "велик туран от китайската стена до Адриатика". И турското правителство действа. Да си чувал за севернокипърската република? За многократните навлизания на турски части в сирийска и иракска територия при преследване на кюрдски бунтовници? Още не са нагазили нашата, но турски дипломати посещават и приветстват депесарски сборища. А наши? политици се извиняват в Истанбул за възродителния процес. Изглежда разчитат, и не без основание, да ни завземат без аскер.
А с Ролинс дискусии нямам. Говорим си за неща, които той е чувал а аз съм виждал. И ако иска да вярва, че ЦРУ си набира кадрите измежду момчетата от църковния хор и момичетата от пансиона за благородни девици, не е моя работа да му отварям широко затворените очи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

20 greenstreet | 21.07.201514:03

"В румъния се издаваха и още се издават карти на "Румъния Маре", които включват територията до Силистра и Варна. Сърбите претендират до Искър, гърците до Стара Планина, а турците за бившата османска империя"

Смее се Смее се Смее се Румъния, Сърбия и Турция имат толкова сериозни претенции (не такива, предявявани от атакистки олигофрени) за територии в България, колкото аз съм космонавт. Правилно споменаваш всеки път на колко си години, останал си да живееш в други времена очевидно.

Румъния - първи враг на истинските българи Смее се

А що се отнася до дискусията ти с Ролинс - това дали вербуването задължително е водело до доноси - разбира се, че не, тук си прав. Самият факт обаче, че е имало вербуване и хората са писали за съседите си (или не) е достатъчен за създаването на двоен морал. Това е и в основата на конформисткото мислене на твоето поколение - нещата не се наричат с истинските им имена.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

19 veselavesela | 06.07.201510:01

Ех, тези български поговорки, колко мъдрост... "Крадецът вика..." Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 03.07.201522:32

Ролонс, простено е на човек, учил в американски колеж, да не схване разликата между две наглед противоречиви твърдения. А тя е проста - едното се отнася за вербуваните, другото за вербуващите.
Открил си Америка, че ДС беше инструмент на БКП за всяване страх в населението. Абсолютно вярно. Но имаше и други направления. Разузнаване и контраразузнаване срещу външния враг. Пропуснал си, че и тогава и сега, външният враг се определяше отвън - тогава от Москва, сега от Вашингтон. Тогава външен враг беше целият Запад, който с удоволствие би свалил режима на бай Тошо. Също и на Чаушеску, Кадар, Свобода, Ярузелски и Хонекер. Май не пропуснах никого. А срещу България имаше и още. В румъния се издаваха и още се издават карти на "Румъния Маре", които включват територията до Силистра и Варна. Сърбите претендират до Искър, гърците до Стара Планина, а турците за бившата османска империя. Нито едно правителство не е денонсирало тези претенции, което не значи, че ще ги предявят днес или утре, но не значи и че никога няма да ги предявят. Хартата на НАТО не предвижда защита срещу подобни претенции.
За ЦРУ, не се съмнявам в благородните им намерения, а методите им са същите като на КГБ, МОСАД, Абвера и др. Иначе ще бъдат неефективни. По въпроса има куп материали не от мен а от американски автори. Аз, като възрастен човек, не съм много чак на свалянето на материали от нета, ти си сигурно в пъти по-добър. Потърси и ще ги намериш. Ако не търсиш, естествено, няма да намериш.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

17 Ролинс | 03.07.201519:50

dedo adji | 03.07.201508:38

Дедо, пак си противоречиш:

Първо пишеш: "просто не бързам да осъждам без да са ми известни всички обстоятелства"

А после: "За черна работа трябват хора с черни души."

НЕ се ли усещаш че двете ти твърдения са несъвместими....

Четем още "А външни врагове България имаше тогава, има и сега"

НЕ! Товагава нямаше външни врагове. Да ти ПОВТОРЯ - НЯМАШЕ външни врагове. Никой не беше тръгнал да сваля подкрепяния от Москва режим на бай Тошо. Затова ти казвам, че ДС беше инструмент на БКП да всява терор и страх в населението на НРБ и само с това се занимаваше. И те разполагаха с благинки, които бяха невъзможни за редовия гражданин на НРБ.

Конспиративните ти теории за ЦРУ няма да ги дискутирам. Факт е само, че работата на ЦРУ няма нищо общо с "работата" на отрепките от ДС на хранилка от Москва. Никакъв еквивалент не е възможен, не се излагай.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

16 KingoftheROAD | 03.07.201510:30

Рано или късно нашите кратунски тикви ще си платят данъка с лихвите. Прости и неуки хора не могат да разбират и предиждат последствията от действията си, а предателите никой не ги обича. Рано или късно дървен господ ще дойде и при тях. Не говоря за второто пришествие, рано или късно някой силно пострадал от простотиите им ще ги нарешети, а не само да се самозапали. Рано или късно ще се отприщи адското недоволстство натрупано срещу тях...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 03.07.201508:38

Ролинс, Ролинс, пак бъркаш понятията. Аз не защитавам никого, най-малко кредитните милионери, просто не бързам да осъждам без да са ми известни всички обстоятелства. По онова време много хора бяха поставяни пред избора или да сътрудничат на ДС или да се простят със всяка надежда за растеж. Някои издържаха, някои не. Кой е по-виновен - неиздържалият изпитанието или този, който го е поставил. Повтарям, в тези служби не назначават праведници, защото те няма да свършат работата. За черна работа трябват хора с черни души.
Не знам, дали си слушал нелегално Свободна Европа или тогава си ходил прав под масата, но Гласът на америка ти е дошъл малко в повече. вярно, през 1989 половината български народ (вкл. и аз) бече позамаян от неочакваното олабване на синджира. Но от тогава минаха 25 години, достатъчно време за изтрезняване. ЦРУ служело на американския народ. ЦРУ служи на американското правителство и на тези, които му дърпат конците. Те нямаха нищо против Осама да взривява съветски обекти и се усетиха, че е терорист, когато му изтърваха контрола и той започна да взривява и американски. Аз лично съжалявам убития Альоша не по-малко от убития Джони. А външни врагове България имаше тогава, има и сега. Нямаме външни приятели, най-доброто, на което можем да се надяваме е неутрално отношение. Само дето на ДС и наследниците им врагът се посочваше от по-високо място извън България. Сега се смени само това място.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

14 Папърдак | 03.07.201508:24

И да ги бяхме лустрирали, други боклуци щяха да ги заместят, защото тази паплач освен че краде от България, служи и на КГБ... Ето там е проблема ни- безродието , крадливостта и тъпотата, за продажността вижте публичните ни ДС мутри и ще разберете, тези са пациенти на КГБ докторите.! Кул Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

13 Ролинс | 03.07.201507:04

dedo adji | 03.07.201501:26


Дедоооо дедо. "Службата е инструмент." Да. ЦРУ служи на американския народ като се бори с тероризма и други външни врагове. Нашите посерковци от ДС никога, повратям НИКОГА не са имали за цел да се борят с външен враг, защото такъв не е имало при затворените граници на концлагера, който се наричаше НРБ. Схващаш ли това горното. Сам си дал пример с безсмисленото си вербуване за "борба с идеологическата диверсия", където си слухтял кой слуша радио "Свободна Европа". И какъв е смисълът на тази "мисия"? Да тероризира, мачка и репресира българския народ. Схващаш ли колко долни са ДС ченгетата?

И под ДС ченгелите нямам предвид теб, а по-високо поставените от теб, които са се възползвали от положението си за благинки... преди 89-та и след. Имена няма нужда да ти изброявам, мисля че повечето кредитни милионери ги знаеш кои са. Те бяха мафията преди 89-та и те си запазиха властта след 89-та. И не се опитвай да ги защитаваш - те са боклуците, които окрадоха България. Ако ги бяхме лустрирали още в началото на 90-те, щеше може би да се сбъдне онова "Швейцария на Балканите", което си го пожелавахме.
   

оценка

+0 -0