За или против детските надбавки | webcafe.bg
Webcafe

Мама ми купи днес...

Арманда
04.10.2011, 14:58 (обновена 07.10.2011, 07:47)
Мегафон

Искам парички за сладолед...

Освен огледало на пропиляно в дрънкане време, майчинските форуми са извор на трогателни народопсихологични характеристики. Ако потърсиш аргумент за това защо е толкова важно да се получават, макар и нищожни, детски надбавки, можеш да попаднеш на подобни: "преди като получавах, те си стояха в картата и си купихме телевизор за другата стая - и сега ми е гот..."

Тези, които не са открили полезната възпитателна функция на гледането на телевизия превръщат сумата за детски надбавки (35 лв.) в други материални придобивки (половин чифт хубави обувки, анцуг) или хранителни продукти (кило деликатесна луканка, 35 кофички кисело мляко).

Разбира се, че не бихме искали да сме иронични към най-бедните майки, които съвестно си търсят работа, и за техните деца тези пари - както и вдигането им - са наистина жизненоважни (друг е въпросът колко от тях наистина искат да работят).

В полупроведения протест на 1 октомври в цялата страна обаче, сред исканията на родителите беше не само "помощите" да се увеличат на 50 лева, но и да отпадне подоходният им принцип на получаване, т.е. - да има за всички. Сред мотивите е, че от тях се възползват повече циганчета, а български семейства, чийто доход на член надвишава прага от 350 лв. със стотинки, са ощетени.

Това кара хиляди майки в няколко тематични групи във Facebook да натискат ожесточено Caps Lock-а, за да изпишат всички мелодраматични клишета за държавата - от "мащеха" до "убийца" - добавяйки наизустеното "ние плащаме данъци". (Затова в някои европейски страни като Испания например детски надбавки се получават под формата на намаления от таксите, които ще трябва да платят според годишната данъчна декларация).

Ясно е, че в най-бедната страна на ЕС детските надбавки е редно да се запазят. Но и подоходният принцип на получаване. НАП и НОИ трябва да засилят контрола кои родители имат право на тях. Защото излиза, че по равно взимат хора на наистина нищожна заплата и такива, чийто работодател ги осигурява под 350 лв, но им дава в плик още хиляда. И те не смятат за нередно да си събират надбавки за телевизор... С биха ли ги прехвърлили на някоя дарителска сметка?

Някои родители изтъкват, че по-добре нищо, отколкото малко, добавяйки, че всъщност най-добре надбавките да са 500 лева. Освен че е фантасмагорично, колкото и жестоко да звучи, за никого няма да е от полза помощите да са десеторно по-големи, тъй като тогава ще стане като със закона "Харц ІV" в Германия. За доста хора ще е по-изгодно да си стоят вкъщи, получавайки социални помощи, отколкото да работят. И спекулата у нас с подобна политика ще е грандиозна.

Тези, които пък още не са родили, заплашват, че няма да го направят, докато помощта от държавата не доближи сумата за реалната издръжка за дете... Това е като да родиш не от обич, а само защото някой е гарантирал, че ще осигури храната и памперсите (и джобни за кафета, докато се мотаеш с количката из парка).

На фона на парадния тон, с който родители обявяват, че децата им ядат и акат и това струва маса пари, се откроява тоталната неангажираност към едни други нужди на децата - образователните.

От коментарите около темата за надбавките излиза, че отглеждането на дете е свързано най-вече с яденето и облеклото и драматизирането на трудността на осигуряването им е доста смешно - освен ако не държиш то да вечеря два пъти седмично в суши ресторант и още от родилното да се облича като Харпър Севън Бекъм...

Какъв е по-големият проблем дори на бедна страна като България - липсата на средства за задоволяване на най-елементарни физиологични нужди или пренебрежението още от най-ранна детска възраст към интелектуалното стимулиране? Което в крайна сметка ще направи детето човек, а не това дали носи джинси Armani или износва тези на братовчед си.

Открай време протестите на майките са свързани конкретно с парите, които получават или не лично. И много рядко с неефективната среда, в която попада детето около навършването на втората си година.

Затова предпочитам да протестирам за вдигане на нивото на заниманията в държавните детски градини. За да съм сигурна, че ще чуя от детето си вечер три нови елементарни думи на чужд език, а не три нови обидни, които никога не се употребяват у дома, но то ги е запаметило по време на явно неконтролираните игри от немотивираните възпитателки. Английският в детските заведения да стане задължителен, а не свободно избираем допълнително платен курс, сякаш е екзотичен език, който ще се наложи да ползваш само ако корабокрушираш на някой остров.

И не защото допълнителните 20 лв., освен таксата, са кой знае какъв разход или пък нямаме време да учим децата си на най-семплите неща, на които ще ги научат в минутките по английски в детската градина. Обикновено хлапетата се бунтуват, когато си даваш вид за твърде големите очаквания към тях, докато вливането на допълнителните курсове в общия процес на работа им създава едновременно по-формална, но и не толкова натрапчива стимулираща среда.

Дори като добре осигурен родител и аз в края на месеца опирам до едни петдесетина лева назаем, но големият ми страх не е, че тригодишният ми син ще поиска десерт или играчка, които няма да мога да му купя точно сега (и каквито някои деца никога не получават). А че ще спре да иска книгите за Франклин - оная досадна костенурка, която държи на старото си одеяло...

Oще: детска градина  детски надбавки  деца  държава  майки  помощи  работа  родители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2010, 22:27

36 Владилена Катинова | 08.10.201123:33

Твърдо съм за семейното подоходно облагане, който има деца и плаща данъци, в края на годината му се приспадат определени суми. Както се случи преди няклко години, за съжалене само два пъти. Всичко друго е алабализъм и несправедливо отношение към децата и хората, които са коректни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2011, 20:24

35 Многодетен Татко | 07.10.201120:28

3. Детски надбавки или помощи за деца
Размяна на детските надбавки или помощи за деца с: докато децата не бъдат приети в детска градина или ясла, да се раздават памперси, храни, корита... (виж точка 2) След като детето бъде прието в детска градина, ясла или училище безплатна детска градина и целодневни училища(по желание на родителите) и изцяло вливане на тези средства в яслите, детските градини и образованието! Въпросните средства да бъдат управлявани от родителско-учителски съвети за подобряване на тяхното изразходване според конкретните нужди по места. Прост пример показва, че в едно средно голямо училище , в което учат 1000 деца, доходите ще бъдат 35 x 1000 = 35 000 лева на месец управлявани от родителско учителски съвети. По най- прости сметки това училище би могло да се сдобие с безплатен за ползване от децата басейн само след 2 години. А след 3 години? А след 4 години...?

Коментар: -Така родителите ще бъдат силно облекчени при отглеждането на децата си и това ще се отрази благоприятно на прираста на населението ни, освен това ще е на 100% гарантирано, че тези средства ще отиват за децата, а не за развлечения на някои престъпно безотговорни родители(цигари, алкохол и наркотици...).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2011, 12:55

34 Cvetelina | 06.10.201117:45

Твърдо против изучаването на чужди езици в детската градина съм! Децата още не знаят родния си език, а авторката предлага изучаването на чужд да е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН Шокиран Направо да ги мятаме и с таблицата за умножение, за да сме сигурни, че няма да имат никакво време за игри и ще им отнемем най-сладките детски години. За всичко си има време. За бога това е детска градина... Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

33 lele male | 06.10.201114:27

Г-н Златков,
Този сайт го пействайте и под статията на г-ца Хорвин, че тя си прави списък на психарите. Смее се
А това, че някои деца са прекалено разглезени съм абсолютно съгласна. И аз съм против такива обръщения, както и с говоренето на "бебешки" език, но според мен - повтарям според мен, това произтича от раждането на деца в късна възраст т.е. от 35-40 годишни жени. Тогава така желаното и чакано от тях дете се превръща в център на вселената им, но това не значи пък от друга страна, че децата им ще превъртят като посоченият от Вас учител по френски. Чуди се
А и Вие какво търсите в сайт като бг-мама? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2011, 11:50

32 Бисер Златков | 06.10.201114:11

Има един противен сайт бг-мама, където едни кифли, които са извън себе си от радост, че са родили дете, сякаш са първите, които са родили, дрънкат едни глупости и непрекъснато слагат дразнещи лигави епитети на децата си - "слънчице", "звездичка", "сладкишче" и т.н. Лошо да му стане на нормалния човек. Предполагам, че поради хормоналния дисбаланс, който връхлита всяка жена след раждането си, са изкукали така. И преди някой да ме попита безсмисления въпрос дали не ме е раждала жена, ще го посъветвам да не ме пита тъпотии. Ето един пример какво правят "слънчицата" с майките си като порастнат и станат големи слънца, оранжеви гиганти може би:
http://www.razkritia.com/78733/%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D1%81-%D1%87%D1%83%D0%BA-%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

31 lele male | 06.10.201113:31

ДА! Сладоледа, и аз така - глуха и недоскив Смее се
Ама пък инак сме умни и убави - Бог дал - Бог взел! Смее се

Лек ден и на теб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

30 Ближи си сладоледа | 06.10.201113:17

За lele male.

Хехе, пак за теб Много щастлив , дообре че съм малко глуха и леко недоскив, да говорим за едно и също нещо.

Ай, хубаво от мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

29 Ближи си сладоледа | 06.10.201113:01

За lele male.

" За да съм сигурна, че ще чуя от детето си вечер три нови елементарни думи на чужд език, а не три нови обидни, които никога не се употребяват у дома, но то ги е запаметило по време на явно неконтролираните игри от немотивираните възпитателки."

Тези думи на авторката са ме накарали да напиша:

"Грижата за възпитанието на детето е грижа на РОДИТЕЛИТЕ, а НЕ на детските учителки!!!. Нека първо си възпитаме децата у дома и после да дирим отговорност на персонала на детските заведения.

и после
идва ред на твоята реплика към моя коментар:

"24 lele male | 05.10.2011 17:24
@ Ближи си сладоледа, последните ти 2 изречения ме объркаха..
Грижата за възпитанието на детето е грижа на РОДИТЕЛИТЕ, а НЕ на детските учителки!!!.
Не съм съгласна! Нали са "Детски учителки"? Нали на нещо трябва да научат децата?"

Да "научат" на " нещо" децата, защото са детски учителки е така, но аз имах предвид, че грижата децата ни да не употребяват "три нови обидни, които никога не се употребяват у дома!!!" е грижа на родителите , които "никога не употребяват тези три нови обидни думи у дома"!

Както и да е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

28 lele male | 06.10.201109:54

"Те нека да положат усилия да ми образоват детето, а пък аз нека си свърша работата у дома." - точно де. И аз това имам предвид - да образоват! Нали за това са "учителки" не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

27 Ближи си сладоледа | 05.10.201121:10

за lele male.

Мацо, тежко и горко на тия родители, дето разчитат едни женици на символични заплати, дето нямат никакъв мотив да си вършат работата, освен хъса за работа, който за съжаление е наличен при много малък процент у тях, да му възпитат детето, защото и те трябва нещо да вършат! Те нека да положат усилия да ми образоват детето, а пък аз нека си свърша работата у дома.Пък ако някоя реши да ми даде едно рамо и да работим в екип, о.к.. В противен случай, бог високо, цар далеко. А детето загива.
   

оценка

+0 -0