Учи, че да не станеш феодален старец | webcafe.bg
Webcafe

Учи, че да не станеш феодален старец

Мария КасимоваМария Касимова
04.12.2016, 21:00 (обновена 06.12.2016, 14:49)
бан

БАН ще види 10 млн. лв., ама друг път

В последните дни пропуснахме покрай ушите си една важна новина. 10 милиона лева, които трябваше да стигнат до Българската академия на науките, изпаднаха в последния момент от бюджета.

Това се случи чрез такава вътрешнопартийна и задкулисна галимация, че трудно ще се ориентирате, ако се опитате да разберете кой кога какво е предложил, как решението за отпускането на сумата е прегласувано в Народното събрание и защо при съответното гласуване съществен процент от депутатите изведнъж си намерил по-важна работа и е изчезнал от залата.

Във всеки случай, резултатът е един - БАН ще види тези 10 милиона лева през крив макарон.

Типично в стила на този парламент, който се държи като ръководство на трудово-възпитателно училище, казусът с завършва с конско към българските учени. То принадлежи на Менда Стоянова от ГЕРБ, която потвърди позицията на партията си, че БАН трябва да си търси финансиране по европейски програми, вместо „да моли и да проси Народното събрание за десетте милиона."

Най-после някой да ги светне тези... как беше... феодални старци (по определението на бившия министър на финансите Симеон Дянков), че няма смисъл да просят от държавата да си свърши работата и да финансира държавните им научни занимания, след като го има бездънният европейски портфейл.

Индиректно им беше обяснено също, че проблемът на давещите се е в самите давещи се, защото в БАН още не са се реформирали. Сякаш е възможно професори и академици да мислят за реформи и да ги осъществяват, когато заплатите им са сравними с тези на чистачка в голям универсален магазин.

И тъй като това финансово унижение явно не е достатъчно, народните представители започнаха да скачат по достойнството на учените, като директно ги нарекоха просяци.

Щом най-висшите представители на обществото си позволяват да ругаят научния елит на нацията, защо да очакваме, че средният Бай Ганьо ще го уважава?

Проблемът с БАН и научните работници у нас е стара история. Толкова стара, че ако ви се наложи да влезете в някоя от сградите на академията, ще се почувствате като в кинодекор от филм за социализма.

Фикуси, портиер с престилка, радиоапарат и будка с кушетка, агиттабла с изрезки от вестници и административни съобщения, стени с цокъл, кабинети с мивка в гардероба и пластмасово зелено пано върху бюрата.

Времето там е спряло, когато в зората на демокрацията са спрели парите за наука, като единственото все още функциониращо нещо в някои институти е стол-ресторантът. Научните умове са принудени да се трудят на още няколко работни места - съвсем неизискващи ценз и дипломи.

България е една от малкото страни в света, в които шофьорът на такси може да се окаже научен сътрудник, продавачът на сергия - професор, а майсторът на пералнята - инженерен гений с няколко научни патента. У нас да си прекалено квалифициран за една дейност не е проблем, както не е проблем и ако да нямаш никакъв ценз за нея. Явно не е проблем и законите да се пишат от неуки, а академиците да ги обслужват.

Има обаче нещо, което наистина остава необяснимо.

След като никой вече не вярва, че от дипломата за висше образование има полза и тя може да гарантира стабилна и достойна работа, всяко второ българско семейство самоотвержено се лишава от храна и финансов баланс, само и само детенцето да стане висшист?

Какъв е смисълът от търкането на университетските пейки, след като онзи, който остава да работи в името на науката, е отписван като пълен неудачник?

Както се казваше в един стар български виц „Сега, мама, като си завършил висше, напъни се и поучи пък още два месеца, та поне едно шофьорче да станеш!"

Миналата седмица отново имахме деца-шампиони в математиката. Като всички подобни първенци - и те се прибраха от международните си състезания, снимаха се с медалите в залата „Пристигащи" на летището, късните телевизионни емисии новини излъчиха репортажи за тях и с това всичко приключи.

Вече сме си свикнали да си имаме олимпийски медалисти и няма защо да ни интересува как го правят и какво ще ги правим, когато завършат училище и университет. Резултатите им са налице, а за после е твърде далеч да се мисли.

И ако заминат навън, заминат - голяма работа, и други математици ще си направим, пак ще се гордеем като умна нация.

„Ето, че и без пари можело", обобщава след това средният депутат и лениво се изнизва от пленарната зала, без да се поинтересува в чий джоб ще отидат онези десет милиона за наука. Щом децата стават шампиони при учители с мизерни заплати, значи и българската наука може да се развива без бюджет.

Депутатът, както и средният българин, е убеден, че от такова нещо като фундаментална наука няма никакъв смисъл. В онези големи и така апетитни за други неща сгради от фонда на БАН някакви феодални старци търкат бюрата, наливат странни неща в епруветки, хранят се в стола за без пари и мързелуват.

През тази призмата БАН изглежда така, както изглеждат бежанците - безсмислени и подозрителни лентяи, за чийто мързел и странни занимания трябва да плаща от джоба си. Така ли? Хайде, марш да просите пари от Брюксел.

БАН няма да получи въпросните десет милиона. Депутатите обаче ще си получат държавните субсидии в пълен размер: 11 лева на подаден действителен глас.

Нека да си запазят евтиното барче в парламента. И фикус за декорация ще се намери, и мивки в гардеробите може да се инсталират. Иначе десетте милиона, както е ясно, тихомълком ще се влеят в някоя по-голяма бюджетна нужда, откъдето по-незабелязано могат да изтекат в нечии депозити в банка, която от своя страна после планово ще фалира. Та какъв БАН, какви десет милиона...

Oще: 10 млн. лв. за бан  академия  бан  българска академия на науките  бюджет 2017  бюджет за наука  герб  държавни субсидии за партиите  еврофондове  какъв е бюджетът на бан за 2017  менда стоянова  млади учени  наука  фундаментална наука 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

12 7 | 06.12.201607:47

ПП При това, обаче, наложително е да се различава- кой е действително квалифициран и кой- само привидно такъв.

"По плодовете им..."- истинският учен и специалист има реален научен принос-теоретичен и приложен, а не само някакви "усвоени" титли и звания без покритие...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

11 7 | 06.12.201600:06

"У нас да си прекалено квалифициран за една дейност не е проблем, както не е проблем и ако да нямаш никакъв ценз за нея."

Решението е просто- разменете им дейностите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 05.12.201623:51

Пета-УаУа,
Маже ли аз? За изхода от ситуацията де. Да, благодаря!
И така - за да се излезе от Параграф 22 има един единствен начин - да не се мисли и разсъждава в рамките на членове, параграфи и алинеи. Това означава и всички проблеми да се преценяват по този начин. Невъзможно е, нали?! Да, разбира се, но само за тези, на които им харесва Параграф 22.

Учените са хора странни. Те не се вместват /и никога не са се вмествали/ в представите за съвременния космополит, кой знае защо все още наричан - човек. Те си лягат и стават с мисълта за нещо и по тази причина забравят да ядат, да си купят нови дреха. Въобще не ги интересува тази или онази тенденция в саката и вратовръзките. Хората на науката са такива. Те не искат много. Освен ако не става дума за нещо, което би преобърнало представите ни за света. Но дори и тогава, това нещо не кесае заплати и апартаменти, а скъпо-струваща апаратура или пък материали.

Има все пак граница на физическото оцеляване, отвъд която то вече не е възможно. Което ще рече, че не е възможно и функционирането на мозъка. Но не за попълване на числата от тотото, а за нещо друго, много по-различно.

Да поставяш условие на човек на науката да бъде търговец, означава фино и елегантно да го обречеш на сигурна смърт. Просто защото едното няма нищо общо с другото. Търговията, бих казал, е антипод на истинската наука. А на тях им казват - "Опитайте да продадете нещо". Гавра! Наистина гавра с истинските неща в живота! Но, няма страшно - на това са му намерили подходящи термини - "оптимизиране на бюджетните разходи", например или някакъв подобен бълвоч. Нищо, че от бюджета се разпределят средства за частни университети, дето би следвало да цъфтят и връзват в пазарни условия, а не да чакат да ги хрантути държавата, като някакви просяци. Интересно те какво продават? И на кого?

Та, нищо ново под Слънцето, Пета-УаУа. Набеденият за "финансист" и ... какво беше още там ... - Симеон Дянков, преди време доказа, че не е българин и въобще не му пука от това. Той демонстрира, че мисли в други категории. За това разликата между "феодални старци" и "синодални старци" за него няма особено значение, просто защото българите и българското въобще не го интересуват. Той счита тези неща за феодални отживелици. Подобни екземпляри заслужават поставяне под особен режим за достатъчно дълго време.

Иначе няма излизане от Параграф 22. Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 05.12.201622:59

На всички, които са се изказали по темата без да имат и грам представа от наука / камо ли от БАН/, ще кажа няколко нещица, като повод за размисъл:
Исканото увеличение на бюджета на БАН е 10 млн. За ЕДНА година. Фатално важни за физическото оцеляване на Академията.
Най-ниските оценки / при предположени минимално около 450-500 млн откраднати годишно/ за ЕЖЕСЕДМИЧНИТЕ кражби на ДДС, точенето на НЗОК и пр "сиви" нещица са именно около 10 млн. СЕДМИЧНО, а годината има 52 седмици. И това е МИНИМАЛНАТА оценка. Въпреки този факт за парите на тази нещастна организация се говори през ден, въпросните 10 млн за пореден път бяха представени като срутващ бюджета разход, моментално бяха включени работническо-селските мендалайнометки от сорта на "просяци", "феодални намкви си" и пр. Да се забавлява народонаселението усилено. В същото време откакто преди седмица дискутираната интелектуалка Менда се изказа за десетте милиона на БАН са били откраднати не по-малко от толкова пари / по максимални оценки кражбата е поне три пъти по-голяма!/ и......да е чул някой някакви безпокойства на тази тема? Да се е изказал някой аграрен интелектуалец тук или където и да е толкова обезпокоено за "народната пара" така, както са го направили тъпанарите-разбирачи от наука тук? Да сте чули някаква особено загрижена врява за четирите млрд, чопнати от КТБ? За милиардите, закопани в Белене? За мангизите, изтичащи в Мариците?
Ами - за тези дреболии / за ТЪПАНАРИТЕ 4 млрд са джобни пари, но 10 млн......ооооооооооо - ужассссссс, "обраа ни, загинааме!"/ не сте чували нищо повече от вяли привряквания! И няма и да чуете друго. Защото винаги, когато се зададе някаква врява на тази тема, се вади грандиозният проблем с парите на БАН. И се вдига дандания до небесата. Сякаш е свършекът на света...
Те така!
Сега можете да продължите да се забавлявате с утешителната мисъл, че заплатата на професор от БАН е по-ниска от тази на чистачка в прилична фирма. И никога не забравяйте, че сте по-умни, по-успели и по-значими от някакви си учЕни. Които са тъпанари нещастни! И чиито заплати трябва да останат около минималната поне до момента, в който най-малко десетина от тези мързеливци не спечелят по две Нобелови. Е, ако това се случи, може и да преглътнете увеличение на заплатите им. Но с не повече от 50 лв, разбира се! Щото нали се разбрахме, те са си тъпанари нещастни по дефиниция Намига
Смее се
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

8 peta_wawa | 05.12.201622:17

Извън проблема с милионите за наука (които е хубаво да се дадат, но ако има ясна обосновка за какви проекти, и каква комисия ше ги разпределя, ако ще е за увеличаване на заплати, графата е друга ),
интересна сентенция на Касимова :
"У нас да си прекалено квалифициран за една дейност не е проблем, както не е проблем и ако да нямаш никакъв ценз за нея. Явно не е проблем и законите да се пишат от неуки, а академиците да ги обслужват."

Параграф 22 нали? КОйто знае изхода от тази ситуация, да сподели моля!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

7 Mako | 05.12.201617:28

BaronVino | 05.12.201611:43

От друга гледна точка в БАН времето не е спряло само заради липса на финансиране.

----------------------------------------------------

Хе, хе - сякаш чета онзи протокол за аутопсия на убит , в който пишеше " Жертвата е починала вследствие задушаване. Не може да се изключи, обаче, и смърт поради любовна мъка."
Мутрите, които бяха удушили нещастника, това бяха измислили и патологът, кво да прави, плащат - пише...
Та и ти така Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

6 Mako | 05.12.201617:22

e-mil | 05.12.201616:57

А предният коментар е прав. Изразът на Дянков беше "синодални старци". Така става, когато някой повече пише, отколкото чете.
------------------------------------------------

Това просто не е вярно. Оригиналът на Дянков беше точно "феодални старци". По-късно майтапеха Местан, че в някаква реч си спомни това изявление на бившия министър именно като "синодални старци" - "Ууууууууу, квъ гриешкъъъъъ!". Български форми на интелигентност Намига
Проверявай си твърденията, за да не ставаш за смях, особено с мъдрите си екстеншъни, добавени убедено изотзад Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

5 e-mil | 05.12.201616:57

"В последните дни пропуснахме покрай ушите си една важна новина. 10 милиона лева, които трябваше да стигнат до Българската академия на науките..."

Вие може и да сте я пропуснала, но Webcafe писа за това още тогава - същия ден.
https://www.webcafe.bg/newscafe/plus-minus/id_519101840
Така става, когато някой повече пише, отколкото чете.

А предният коментар е прав. Изразът на Дянков беше "синодални старци". Така става, когато някой повече пише, отколкото чете. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

4 7 | 05.12.201613:58

Изразът не е ли "синодални старци", т.е. несменяеми, недосегаеми?
Един вид- станеш ли веднъж признат учЕн от БАН, мърдане няма?
Не ,че нещо пречи да са едновременно "феодални" и "синодални"...
Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.07.2010, 15:57

3 Петър | 05.12.201612:37

Не е съвсем прав автора, средния бай Ганьо днес е в парламента и правителството и в общия случай е стигнал до там без много много да се занимава с образование и наука. То това за тях си е чиста загуба на време и пари...
   

оценка

+0 -0