По-високи зимни сметки за ток? - Не. | webcafe.bg
Webcafe

По-високи зимни сметки за ток? - Не.

Калоян Стайков*
09.01.2015, 18:36 (обновена 11.01.2015, 20:11)
По-високи зимни сметки за ток? - Не.

Снимка: © getty images

Това, че е зима, не означава, че трябва да се създава напрежение заради „няколко сигнала от граждани" - които, както се вижда след проверките, в повечето случай са неоснователни

Отново е зима, отново има увеличение на цената на електроенергията и отново има оплаквания за прекалено високи сметки за ток.

Това не е изненадващо. Още по-малко изненадващо е, че вина за това отново нямат дежурните виновни - крайните снабдители с електроенергия ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про.

След двуцифреното увеличение на цената на електроенергията от юли 2012 г., в началото на февруари 2013 г. бяха организирани редица протести срещу високите сметки за ток. Първоначално протестиращите се оплакваха от надписани сметки, но много скоро стана ясно, че обвинението е безпочвено, тъй като по-малко от 1% от подадените жалби до трите дружества се оказаха основателни (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про).

Следващото обвинение обаче беше готово - „сметките са изненадващо високи, защото отчетният период е над 31 дни". Удължаването на отчетния период наистина противоречи на Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, но едва ли може да се разглежда като сериозна причина за протести, най-малкото защото всеки потребител заплаща единствено и само консумираната електроенергия.

По-дълъг отчетен период през един месец означава по-къс отчетен период през друг, тъй като дните в годината са ограничени и крайните снабдители не могат да фактурират повече от 365 дни, а веднъж на четири години - 366 дни. Ако пък по-високата сметка за ток в началото на годината създава проблеми за личния бюджет, винаги съществува възможността сметката да се разсрочи.

По този начин домакинството може да заплати консумираната електроенергия точно за 31 дни, а заплащането на останалите дни да се прехвърли към сметката за следващия месец.

С други думи има вариант за разрешаване на ситуацията, който не включва масови протести.

Ако пък случайно някой от тези два варианта не сработи за създаване на социално напрежение, винаги може да се прибегне до дежурното обвинение - „електроразпределителните дружества подават електроенергия с по-ниско напрежение, което надува сметките". Сметката за ток на всеки потребител на електроенергия зависи от две групи компоненти - потребена мощност, измерена в kWh, и цените на отделни услуги, например, активна дневна/нощна енергия; пренос и достъп до преносната и разпределителната мрежи, измерени в лв/kWh.

С други думи - при непроменени цени за тези услуги, увеличение на сметката за ток може да има единствено ако се увеличи потреблението на електроенергия, т.е. мощността.

Имайки предвид, че законите във физиката не подлежат на тълкуване, нека разгледаме някои взаимодействия.

Мощността се измерва като произведението от силата на тока и неговото напрежение (Мощност (P) = Сила (I)*Напрежение (U)). Силата на тока се измерва като частното между напрежението и съпротивлението (Сила (I) = Напрежение (U)/Съпротивление (R)). От двете формули следва, че съпротивлението влияе обратнопропорционално на количеството потребена електроенергия, а напрежението - правопропорционално (P=U2/R).

С други думи - подаването на електроенергия с по-ниско напрежение автоматично означава, че количеството потребена електроенергия от едно домакинство намалява, а оттам намалява и сметката за ток.

От началото на октомври 2014 г. цената на електроенергията за домакинствата претърпя двуцифрено увеличение - с 10%, каквото имаше и в средата на 2012 г. Този път обаче Комисията за защита на потребителите се самосезира след последното заседание на Министерски съвет за 2014 г., на което стана ясно, че заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика е получил „няколко сигнала от граждани".

Вече не става въпрос за надписани сметки, тъй като предния път номерът не мина, а сигналите са само за по-дълъг отчетен период. Според министъра на енергетиката обаче проблем няма, тъй като 99% от фактурите са за срок до 31 дни.

След като и този опит за създаване на напрежение не сполучи, вероятно в най-скоро време ще се чуе отново за подаване на електроенергия с по-ниско напрежение, което „надува" сметката за ток. Преди някой потребител да възроптае срещу високата си сметка, първо трябва да се увери, че това не се дължи на по-висока консумация. Нека не забравяме, че температурите изведнъж паднаха в последната седмица на декември, което води до по-високо потребление с между 8% и 10%, и се задържаха на много ниски нива през първите две седмици на януари. Ако потреблението на клиентите е сходно, то сметките е нормално да са по-високи заради увеличението на цената от началото на октомври 2014 г.

Ако има друга причина за по-високите сметки, потребителите са в пълното си право да заведат жалба до съответния краен снабдител. Ако проблемът, при наличието на такъв, не бъде отстранен, могат да заведат жалби и до Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това, че е зима, не означава, че трябва да се създава напрежение заради „няколко сигнала от граждани" - които, както се вижда след проверките, в повечето случай са неоснователни.

* Текстът е публикуван на страницата на Института за пазарна икономика. Авторът е част от екипа на ИПИ - икономист, финансови системи, публични финанси, макроикономика.

Oще: електричество  електроенергия  електроразпределителни дружества  електроразпределителни компании  енергетика  ерп  ерп-та  икономика  потребители  потребление  сметки за ток  ток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

15 pepe | 14.01.201521:13

Браааво Галинкеее, ти откри топлата вода - а именно, че проблема не е в кредитите, а в ниските заплати, а кредитите в България са и скъпи ,т.е. лихвите са високи и се предоставят предимно от доста подозрителни фирми и освен това няма и закон за частния фалит...
Е, ако всичките тези другите неща бяха налице в България, кредитите нямаше да са проблем, щяха да са удоволствие всъщност /удоволствие, защото е много по-приятно да си купиш нещо, а после да го изплащаш, докато в същото време го ползваш, отколкото да събираш пари цял живот ида си купиш нещо едва "когато остарееш" /между другото, защо не забраним жилищните кредити?//.
Ама е по-лесно да премахнем/забраним нещо, отколкото да поправим.
Освен това забележи, че никой никога никъде не те задължава да ползваш кредити.
Усмивка
Все пак браво Галинке, може би поумняваш /помалко/, поне имаш някакви неволни проблясъци, макар че се бориш срещу тях Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

14 Galina Aleksandrova | 12.01.201517:10

pepe, ти в час ли си, или само се правиш? Правиш ли разлика между стандарта на американеца и нашия? Между минимална почасова ставка и МРЗ?
Американците са живели прекрасно и преди бума на кредитите. както и французи, германци, англичани, скандинавци... Къде сме ние и как ще ги стигнем? Някой, ако смята, че кредитът прави стандарта на средния американец, значи е искрено и съкровено тъп.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

13 Оня Дето Го Трият | 11.01.201520:10

Законите на електротехниката защита на монополистите ли са?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

12 Николай Дренчев | 11.01.201519:51

Защо ИПИ са се впрегнали да защитават монополистите?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

11 pepe | 11.01.201517:01

"...И после заживяваш на кредит."

И какво като заживяваш на кредит? Американците например живеят на кредит. И живеят добре, по-добре от българите всеки случай. И всички се надпреварват да им дават кредити с по-добри условия, и всички се надпреварват да им предлагат нови хубави неща, които да си купят с въпросния кредит. Наистина ли вярваш, че им е зле?
И не само това, обикалят разни интересни места, ходят където им е кеф, на кредит, където разни аборигени им слугуват, защото американците са на кредит, а аборигените не са. През това време ти се чудиш как да си платиш новите по-високи /а те ще бъдат по-високи, нищо, че автора вика "Ние"/ сметки за тока.
Сигурна ли си, че е толкова гадно да се живее на кредит? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2015, 12:29

10 Josif Stanislavski.100004433940127 | 11.01.201512:31

Алекс , нали това е написано и в статията ...Заради няколко малоумника като тебе , няма нужда от революции ..Иначе я пак си погледни бележката за тока , че някак си звучиш Шмешно .. Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.12.2012, 22:07

9 Aleks Alekov | 11.01.201504:01

Дали този "специалист" може да ми обясни защо сметката ми за Ноември е с близо 100% по-висока от тази за Октомври? Тъй като вероятно той не може да си разчете и своята сметка ще си отговоря сам - защото имам близо 4-кратно покачване на таксата за "достъп до мрежата". Сега искам един много подробен анализ на този феномен в същия назидателен тон и със същото заглавие!
По-високи сметки? ДА, малоумнико!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 10.01.201523:06

ивод

Приятелю със средно-специално образование (предполагам електротехническо), а би ли ни обяснил формулите за електроенергията, моля?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 10.01.201520:29

Тоз тъпак от ИПИ, да вземе да обясни, в колко държави чужди ДЪРЖАВНИ компании осигуряват тока на населението на територията.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

6 ivod | 10.01.201520:01

,,Авторът е част от екипа на ИПИ - икономист, финансови системи, публични финанси, макроикономика. " то хубаво но ... да беше питал някой електротехник преди да пише откровенни ГЛУПОСТИ .
   

оценка

+1 -1