20 прогнози: Транспортът | webcafe.bg
Webcafe

20 прогнози: Транспортът

Франк Кели , Guardian
25.01.2011, 15:50 (обновена 26.01.2011, 13:46)
задръстване, орлов мост

Ще караме все по-автоматизирани коли, дори без шофьори, но дали тази гледка ще изчезне някога?

Не е трудно да се предскаже как ще изглежда транспортната ни инфраструктура след 25 години. Строителството на високоскоростна железопътна линия или магистрали може да отнеме и десетилетия, така че ние знаем какво се проектира в момента.

Ще има обаче радикални промени в това как мислим за транспорта. Технологията на информационните и комуникационни мрежи се сменя бързо, а интернет и развитието на мобилните устройства правят пътуванията ни все по-незабележима част от ежедневието.

Опашките на метростанция Сейнт Панкрас или на летище Хийтроу, където инфраструктурата не може да се справи с натоварването, ще останат в миналото. Но предизикателството да постигнем това може да ви изглежда банално, а всъщност е значително, защото не е лесно да се организират информационни системи за справяне с такива огромни количества хора.

Инстинктът да пътуваме е вроден във всеки от нас, но ще трябва да го правим по по-ефективен начин, отчитайки въглеродните емисии. Трудно е да се предвиди точно, но вероятно ще караме повече велосипеди и ще ходим повече пеша от досега. В претъпканите градски зони ще виждаме все повече подвижни тротоари, каквито виждаме все повече по летищата, както и повече мотопеди.

Ще има по-автоматизирани коли, като тази, която Google напоследък изпитват. Тези коли без шофьори ще бъдат по-сигурни, но когато все пак се стигне до инциденти, те ще са с размера на авиокатастрофа.

Колкото до личните реактивни самолети, те ще си останат привилегия за единици.

Франк Кели е преподавател по математика на системите в Кембриджския университет и бивш главен научен съветник на британското Министерство на транспорта.

Oще: коли без шофьор  прогнози  транспорт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 26.01.201114:16

Знае ли се... Както е тръгнало с циганизацията може да караме и каруци след 50-100 години, че е по-лесно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 26.01.201111:53

А дано и двигателите да не бачкат на принцип отпреди 100 години,покрай всичкото автоматика и компютри.
   

оценка

+0 -0