Тютюнът между Делян Пеевски и Цветан Василев | webcafe.bg
Webcafe

Тютюнът между Делян Пеевски и Цветан Василев

Юлиана Бончева, в. Сега*
18.06.2014, 08:59 (обновена 19.06.2014, 08:55)
булгартабак

Една от ябълките на раздора е холдингът "Булгартабак", сполучливо наречен от един от директорите в КТБ "дружеството с изразен политически нюанс"

Бизнесите са като империите - когато станат прекалено големи, стават неуправляеми зони на конфликти и започват да се разлагат и разпадат.

Опасните връзки между ДПС, Делян Пеевски и цигарения холдинг имат дълга история и периодично взривяват обществени "бомби". А най-големите скандали за "Булгартабак" гърмят точно когато ДПС е на власт. И винаги имат здраво усукани политико-икономически корени.

Основните цигарени фабрики отдавна щяха да са собственост на "Бритиш Амеркан Табако", ако не беше партията на Доган. В началото на 2005 г. Лидия Шулева (НДСВ), като министър на икономиката, беше пред подписване с БАТ, но коалиционният партньор ДПС не хареса условията (или избора на купувач) и провали с гръм и трясък приватизацията с цената на политически разрив между двете партии.

Самият Пеевски от "малък" е цар на скандалите, от които умее да се измъква сух. Започна се, когато по времето на "царския кабинет" 21-годишният активист на младежкото НДСВ по неведоми пътища стана парламентарен секретар на транспортното министерство и влезе в борда на "Пристанище Варна". Калинките може и да са патент на ГЕРБ, обаче

пеевците се оказаха далеч по-жилави и с по-голям размах

Младата надежда на НДСВ бързо се преориентира към ДПС, като междувременно стана зам.-министър на бедствията и авариите, при това с ключов ресор - Държавния резерв. Тогава не питахме Кой, а Защо? Чудехме се какви точно качества бяха трамплин на кариерата му. Докато се чудехме, гръмна скандал, който звучеше като край на кариерата на напористия Пеевски. И той беше заради "Булгартабак".

Пеевски бе централна фигура в грандиозен корупционен скандал през 2007 г., когато две следователки и Корнелия Нинова, тогава зам.-министър на икономиката, обвиниха шефа на националното следствие Ангел Александров, че ги е притискал и изнудвал във връзка с "Булгартабак", Държавния резерв и Комисията по хазарта. Александров пък обяви, че икономическият министър Румен Овчаров го е заплашвал с физическо ликвидиране.

А тогавашният шеф на "Булгартабак" Христо Лачев се оплака, че е бил изнудван от Ангел Александров и Делян Пеевски (зам.-министър на бедствията и авариите). Пеевски и Нинова бяха уволнени. Пеевски беше разследван за използване на служебно положение за набавяне на противозаконна облага.

"През януари - март 2006 г. настоявал "на близки до него фирми да бъде осигурена работа с "Булгартабак", срещу което ще се получи облага", обясниха от прокуратурата. "Ако бъдат събрани достатъчно данни, ще им бъдат повдигнати обвинения!", обясни Маргарита Попова, тогава прокурор и говорител на обвинението, а днес вицепрезидент.

Достатъчно данни, въпреки обилните записи със специални разузнавателни средства, не бяха събрани. Всички дела и проверки по БТ скандала от 2007 г. бяха прекратени, а в края на същата година бившият зам.- министър на бедствията стана следовател. От лятото на 2009 г. до днес Пеевски е депутат.

Миналото лято се прицели в ДАНС и предизвика такава обществена експлозия, че едва не катурна кабинета и парламента. Кой знае на какви чудеса щяхме да станем свидетели, ако беше оглавил ДАНС, както се канеше и заканваше!

Защо обаче днес пак го "топят" за "Булгартабак"? Холдингът вече е 100% частен - след приватизацията през 2011 г., по времето на ГЕРБ, регистрираната в Австрия "БТ инвест" купи почти 80% от холдинга. Нещата изглеждаха ясни - фирмата бе дъщерна на руската ВТБ - Внешторгбанк, а банката на Василев КТБ се спрягаше като помощник в сделката. ДПС тихомълком благослови сделката за фирмата, от която зависи основната част от електората му. Сигурен знак, че тя е отишла в "правилните" ръце.

Но през февруари 2014 г. се разви гръмотевична буря с мирис на офшорки и тютюн

"БТ инвест" смени собственика си и 80% от акциите на "Булгартабак" този път се оказаха буквално в две ръце - на анонимен гражданин, живеещ в чужбина. Формално купувачът бе лихтенщайнска офшорка, притежавана от друга офшорка - от едно арабско емирство.

Тези фирми са само формални носители на права, а всъщност физическо лице ще упражнява контрола, обяви Комисията за защита на конкуренцията. И понеже ставало дума за физическо лице, което не развива бизнес, то можело да си остане анонимно. Така хем БТ е публична компания, хем (почти) никой не знае кой държи близо 80% от акциите. Знаят се само малки акционери - като базираното в Люксембург дружество E. Miroglio Finance и КТБ, които имат по 6-7%.

Междувременно депутатът Пеевски от ДПС се подписа като съавтор с колегата си Йордан Цонев под проектозакон за отбиване на офшорките от кранчетата на българската икономика - уж да станело ясно кой реално участва в обществени поръчки, концесии и приватизации, медии и прочее. Законът е приет и естествено не върши никаква работа - дори да се изпълнява стриктно, най-много

ще ни отведе до някой скромен и неизвестен Джон, Ханс или Питър,

който си изкарва прехраната, като си дава името и замества на хонорар истинския собственик за пред регистри и медии.

Че случаят с "Булгартабак" е точно такъв, за пореден път бе доказано покрай войната Пеевски-Василев. КТБ на два пъти се опитва да смени мениджмънта на компанията и да получи дивидент от печалбата - веднъж чрез E. Miroglio Finance SA и втори път - директно.

Директорите на КТБ в прав текст обявиха, че прокурорската акция срещу Цветан Василев е започнала, когато банката е предприела мерки срещу две фирми, контролирани от Делян Пеевски и свързани с "Булгартабак", които не си обслужват кредитите. Те иронично натъртиха, че нито КЗК, нито КФН са успели да разберат кой е истинският собственик на тютюневия холдинг.

Тирадата им само доказа публичната тайна, че КТБ с охота е финансирала икономически спорни, но политически "правилни" сделки. И че ще е големият губещ, когато се лиши от управленски гръб. В отговор "Булгартабак" пък обяви, че закрива всички сметки в банката. Всички тези действия ясно показват, че Делян Пеевски има пряко отношение и може да влияе върху работата на тютюневия холдинг и фирмите, свързани с него.

Дали той е физическото лице, което реално притежава "Булгартабак"?

Отговор на този въпрос трябва да дадат две независими по закон комисии. Първата - Комисията за защита от конкуренцията, вече отказа да предостави тази информация с доста спорни мотиви.

Втората - Комисията за финансов надзор, засега се е снишила и не е взела отношение по битката за контрол в една публична компания. Има трети фактор, ефектът от чиито действия за момента е трудно да се прогнозират - прокуратурата. Тя назначи проверка по сигнала на "Протестна мрежа" за неясно финансиране на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, поиска и НАП да направи пълни данъчни ревизии на триото, привика на разпит Пеевски. От там също може да излязат интересни факти.

Следващият директен сблъсък между лобитата на Пеевски и Василев ще е на 30 юни, когато е насрочено редовно събрание на акционерите на "Булгартабак холдинг". В дневния ред са включени отчет за дейността, финансов отчет за 2013, решение какво да се прави с печалбата и др.

Събитията на 30 юни може да се окажат ключови за бъдещето на холдинга и ключ за разгадаването на ролите и сблъсъка на двете групи акционери - кръга около Пеевски и кръга на Цветан Василев и КТБ.

Истината обаче е, че докато държавните контролни, надзорни, правоохранителни и правораздавателни органи не си вършат работата, "Булгартабак" ще зее като кутията на Пандора, от която все ще изскачат скандали. И всички напразно ще се питаме КОЙ стои зад Пеевски и КОЙ държи 80% от "Булгартабак".

*- заглавието е на редакцията

Oще: булгартабак  делян пеевски  дпс  ктб  тютюн  цигари 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.