10 мита за България и българите в чужбина | webcafe.bg
Webcafe

10 мита за България и българите в чужбина

Пламен Костадинов, Мариела Вачева, Бойко Благоев, Сдружение "Тук-Там"
31.08.2012, 15:41 (обновена 05.09.2012, 09:56)
Национален флаг

Welcome to the jungle?

Всички сме чували как в България висшистите нямат друг избор, освен да карат таксита, нали? Или че българите с образование в чужбина са успели, само защото мама и тати са имали парички и се връщат, единствено ако се провалят навън?

Ние решихме да разбием някои от най-зловещите митове за България и българите с опит и образование в чужбина. Иска ни се от България да излизат все повече добрите новини, а не само да гледаме лошото. Без да слагаме розови очила, с правилното отношение и нашата страна може да се превърне в красив принц или келтски тигър.

Мит 1: Welcome to the Jungle

Без претенции за Paradise City, София не е най-лошото място за живеене. Пловдив, Варна и Бургас също не са. Извън най-големите градове също не цари безкраен мрак. И тук има хора, които мислят нормално, действат адекватно и не се притесняват да си кажат мнението. Има и от онези другите, също както и в Лондон, Виена, Париж или Хамбург.

Хаосът присъства в почти всички измерения на българската действителност, но има плахи стъпки в посока Промяна. Електронно правителство, спиране на пешеходна пътека, учтив обслужващ персонал, забрана за пушене на закрито вече не са термини от научната фантастика, а нещо съвсем реално и истинско. Очакваме да ги последват и нормалните доходи, качественият градски транспорт, по-чистата градска среда. И работим, за да го постигнем.

Мит 2: Няма професионална реализация в БГ

Има, ако си трудолюбив, с реални претенции и осъзнаваш собствените си възможности, както и реалностите на пазара.

Няма, ако искаш да си голям директор, веднага щом завършиш. Естествено, със служебна кола, лаптоп и всички екстри.

Разминаването между очаквания и реалност често е най-голямата причина за разочарование на завръщащите се. Затова ние ежегодно показваме реалната картина на пазара на труда на форума "Кариера в България: Защо не?".

Мит 3: Корупцията е навсякъде

Едните дават, а другите взимат. Корупцията е невъзможна без участието и на двете страни. Заобиклалянето на системата е национален спорт в Югоизточна Европа и ние не правим изключение. За да не държим световния рекорд е небходимо да се огледаме преди финала и в конкретния случай да не поддържаме олимпийския принцип, че е важно участието... Следващият път като ви спрат катаджии, think twice.

Мит 4: Няма закони

Законите са налице. Някои ги спазват, други просто не желаят.

В някои отношения България е по-либерална и дава много повече свободи, от една полицейска Америка например, което е хубаво, но може да доведе и до много лоши последствия. Напълно сме убедени, че има нужда от много работа в съдебната система, за да си възвърнат хората вярата в нея. Но също така сме убедени, че от всеки от нас зависи да спазва законите и да не се опитва да мине 'тънко'. Все повече положителни примери се чуват за хора, които се борят всеки ден да ставаме по-добра държава. Стига да продължават хората да го искат и да се борят, ще го постигнат, както е станало на много други места по света след множество грешки и борби.

Мит 5: Хората са невъзпитани и намусени

По някаква причина българите не харесваме да си признаваме, че сме щастливи и винаги се правим на по-тъжни, неуспели и бедни, отколкото сме. Тази намусеност се забелязва все по-малко (за щастие) в младото поколение и 'гражданите на света', които са пътували достатъчно, за да осъзнаят че в България не всичко е черно, както и навън не всичко е розово.

Това са хората, на които им е писнало всички да мрънкат и винаги да обвиняват държавата, шефа или съседа за това, че те не могат или ги мързи. Тези хора все повече осъзнават, че единствено от тях зависи дали ще успеят или не. А човек, веднъж осъзнал това, няма време да се муси и да мрънка, защото е твърде зает да става все по-добър и успешен.

Мит 6: Всички с висше работят за 400 лева

Минималната работна заплата е 290 лева, средната е 758 лева към второто тримесечие на 2012 г. (източник: НСИ). Със сигурност има хора, които са завършили висше и получават 400 лева - ако са завършили висше в неподходяща сфера или пък са завършили нещо, за което приятел им е казал, че е 'много готино', но те всъщност не харесват специалността си и не работят по нея. (Лекари стартират с по 400-500 лева заплата. Бел.р.)

Две от най-разпространените сфери - финанси и IT, предлагат много възможности със стартови заплати от 1000 до 2500 лeва, както и много възможности за израстване на хората, които се справят добре. 

Няма как да не споменем историята за лична асистентка от държавна институция, поканена на интервю в позната частна фирма. След като й беше предложена заплата от 750 лева нето, тя отказа и заяви, че предпочита да остане в държавната администрация, където по цял ден не прави нищо, но си взима 400 лева, докато тук ще трябва да се работи. Така че, ако ти се работи, пари има. Ако те мързи, и 400 са ти много.

Мит 7: Никой не се връща да работи в България, след като е учил в чужбина, освен ако се е провалил

Тук може да шокираме хора със слабо сърце, така че моля да не четат нататък. В избора на място за живот има много параметри и обикновено парите не винаги са основният. Шок! Стандартът на живот е много по-важен за повечето хора и за него има много и разнообразни фактори. Защо би се върнал човек, който може да взима 1000 или 1500 евро заплата в Западна Европа?

Да видим: харесва България; държи на приятелите си; иска да е близко до семейството си; иска да развие бизнес тук, защото има много ниши; или пък е патриот, който вярва, че може да помогне с наученото навън.

Не е достатъчно? Да пробваме финансово-социални фактори: не му се плащат 30-40% данък върху заплата, безбожен наем в мизерно гето и всичко това, докато го третират като човек от четвъртия свят? Да не говорим, че има органичена социална среда и почти никаква семейна подкрепа в близост. Няма да споменаваме че 'камъкът си тежи на мястото', няма да споменаваме и че според някои в България имаме най-красивите жени ;)

Всеки претегля различните фактори и различните опции, които има, и избира най-доброто за себе си. Някой избират чужбина, други избират България. Важното е да си щастлив с това, което си избрал, независимо кое от двете е. А и в днешно време сега си тук, утре там.

Мит 8: Добра работа се намира само с шуробаджанащина

"Шуробаджанащина" и "връзки" са негативните синоними на онова полезно нещо, което днес наричаме с купешката дума "нетуъркинг" - нещо, което помага навсякъде по света. Поне половината от работните места не само се запълват чрез препоръки или контакти, но и изобщо не биват обявявани в кариерните сайтове. Това със сигурност не е българско творение, колкото и да искаме да сме измислили най-различни неща.

Винаги и навсякъде ще има хора, които благодарение на връзките си ще получат по-добри възможности. Това далеч не значи, че другите нямат шанс и трябва да седнат в кръчмата, за да мрънкат как няма да успеят, защото нямат връзки.

Създайте си връзките - ходете на networking събития или специализирани изложения за работа, запознайте се с експертите в индустрията. Протегнете ръка и ще видите, че всъщност за качествените хора винаги се намира кой да им помогне, независимо дали е познат или непознат.

Не става с мрънкане обаче, а с отстояване на това, което искате, и непрекъснато доказване, че сте добри в това което правите. А това, че вършите нещо добре и качествено, ще отваря много повече врати от това че баба ви познава Бойко Борисов примерно.

Мит 9: В чужбина се заминава само ако мама и тати имат парички

Беше време, когато трябва да си син на някой от партийната номенклатура, за да заминеш навън. Богатите навсякъде по света имат по-лесен достъп до добро образование от останалите. Това обаче не означава, че само те имат тези възможности. Има най-различни опции умен човек без финансови възможности да получи добро образование - стипендия от университета, например.

Да споменаваме ли, че бакалавърска програма в Харвард може да ти е безплатна, ако университетът те приеме и ти отпускат стипендия от 40 000 долара на година, която покрива всички разходи за живот. Има варианти за нисколихвен или безлихвен заем от учебните заведения или Европейския съюз.

Да не говорим за държавите, където образованието е безплатно или доста евтино и човек може да се издържа, работейки, докато учи. Не трябва да забравяме, че образованието е инвестиция в бъдещето ти и от теб зависи колко си готов да отделиш от своето време, пари и усилия.

Мит 10: Образованието в чужбина ти гарантира суперсили и перфектната позиция

Образование в България, чужбина или Луната не гарантира абсолютно нищо на абсолютно никого. Показва само, че някой е прекарал известно време над учебниците и е взел едни изпити. Това много рядко прави когото и да било специалист по нещо.

Както хората са казали - 'практика му е майката'. Наистина има много хора с погрешна представа, че, завършиш ли в Харвард (примерно), автоматично ставаш шефче в България или другаде по света.

Да, ама не. Ако завършиш акварелно изкуство в Харвард имаш също толкова голям шанс да останеш безработен, колкото и човек, завършил в Горно Нанадолнище, просто защото такава специалност не се търси или пък е ниско платена. Освен ако не успееш сам да си създадеш възможности в тази сфера. Виж мит 2 и мит 6.

Oще: българи в чужбина  българия  кариера в българия  професионална реализация  сдружение  тук-там  форум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2011, 18:26

195 h3b2 | 31.10.201217:38

Философите високо квалифицирани ли са като образование? За мене са и то най-висш клас а защо никой не ги иска на работа обаче в БГ? Дори този сайт не им публикува едни предложени статии и идеи, които може да ви разбъркат малкото останало мозък. Но да приемем, че уебкафето е политически колос на един миш-маш с лицата на Б.Б и Ц.Ц и разните му там муцуни дето се пулят всекидневно от него.

Ето за това неуважение към философите в Абсурдистан не е добре да пребивавате и както си му е реда ще докажем как Митовете стават една Реалност, която трови и ви се набива в средностатистическите български мозъци под формата на сдружение което било уж Тук пък и Там и едни автори други изказали се.

Мит. 1 БГ е джунгла, затова авторите ви канят любезно да направите разликите колко е броя на нормалните и на откачените хора пребиваващи в нея, като втората категория заплашително се увеличава и малкото останали лудници нямат капацитет да я поберат. Плахите стъпки направо ви карат по-бързо да избягате от нея, че туко виж сте умрели от глад или безработица. Извода е , че в джунглата ще бъдете изяден, оглозган и изплют в буквалния и преносен смисъл а за награда за смелостта ще ви дадат пенсия 120 лв. посмъртно.

Мит. 2 Професионалните реализации можете да ги реализирате в Бюрото по труда, като на това място ще попаднете ако сте имал нещастието да учите не до там популярни дисциплини на знанието за времето си, дето никои не ви ще с тях,като философия например. Така държавата и работодателите много любезно ви казват, че философи не и трябват а например програмисти и вие сами сте си виновни, че навремето когато е имало един Правец не сте го изучили това. Така разбирате че изобщо с това което знаете или можете не участвате в играта на професионално развитие на това дето уж кариера се наричало и щяло да ви се отплаща с 1200 лв. или 600 евро ако сте били станали програмист. 600 евро е много смешно заплащане за всеки в подобна сфера за сведение, но извън БГ. Затова извода е че в БГ знанието на програмиста е сравнено с мияч на чинии или чистач в Германия например. Но абсурдите с развенчаването на митове съвсем не спират до тук... ами да продължим тогава към самата реалност дето уж била мит

Мит. 3 Този мит си е самата ИСТИНА и никои няма доказателство че е МИТ защото корупцията се шири навсякъде и най-вече в онези среди на Парламента и "Сляпата Дама" дето защо нещат да виждат ИСТИНИТЕ само те си знаят ..ама и всички ние знаем, но защо се правим че сме слепи?

Мит. 4 Абсурдистан ака. БГ си има и своите абсурдни закони дето всички знаем, че важат само за гражданите, но не и за тези които ги създават. Тук неизбежно ще намесим пак Сляпата Дама или Съдебната институция с великата и фундаментална фраза: За кокошка няма прошка за Милиони няма ЗАКОНИ и тук всичко става много ясно. Така тези граждани дето сме ги избрали да ни създават законите на нас, ни ги дават, а те си правят в тях едни невидими вратички дето си влизат или излизат и си въртят фондовете и милионите, а под нашите носове е винаги хлопната вратата щом ни потрябва справедливост или някой лев за наш проект от чуждите фондове дето все така ги преразпределят, че само по телевизията да ги гледаме.

Мит.5 Този мит си е самата ИСТИНА. Ставате такъв когато живеете в джунглата и са ви оглозгали и ошушкали отвсякъде и ви плашат едни невърнати кредити, едно парно и какви ли не инквизитори дето имат за цел да ви вземат душицата и собственостите и като крайност да не получите нито един лев повече от никъде , щото сте Длъжник на Държавата или Банката. Така вие во веки веков и ставате роб и туко виж и в затвора ви тикнали просто защото те са в симбиоза. Ето тук точно разбирате закона за кокошката и прошката и милионите, че е най-важният от оцеляването ви в джунглата БГ.

Мит.6 Отново самата ИСТИНА, но отчасти. Ако сте програмист ще работите за 3x400 и това е благословия и ще целувате ръка на този които ви я дал може и паметник да му издигнете.Ако ви мързи като асистентката, защо да не станем всички асистенти в Парламента и да ни дават да ни мързи като тях, щото Тях или управниците хем ги мързи, хем ги боли ама защо ни вредят на нас с измислените си закони, всичко това питаме.... а кой отговаря? Ми те от ваше име и ви казват работете и да не ви мързи, щото ние ви водим към в светлото бъдеще дето го чакате на развитие в джунглата и ще ви научим как да оцелявате както са го правили вашите предци от каменната ера.

Мит. 7 Направо ми се пръсна слабото сърце от тая истина. Всеки с 1 грам мозък в главата,които е учил извън БГ няма да се върне да си даде знанията тук и това е логично. Разбира се освен ако не му предложат специална работа на едни още по специални места в учрежденията и чуждите фирми дето ще им излезете по евтино тук отколкото там, просто защото стандарта си е Закон. Ако изберете стандарта на джунглата си е ваш личен избор и ще разочаровате единствено себе си, никои друг. Може пък да обичате екстремностите и бихме ви разбрали за избора ви.

Мит. 8 Тук вече какво да ви кажем, този МИТ е самата РЕАЛНОСТ и всеки го е изпитал по един или друг начин. Ами ако отрежем всичките връзки дето ги имат разните там баджанаци какво ще стане? Познайте от 3 пъти-добре дошли в Бюрото по труда да ви видим връзките колко стабилни са.

Мит.9 Не съвсем, ако сте гений или математик -програмист дори беден ще ви вземат навсякъде. Ако не сте в тази категория 'дупе да ви е яко' и дано майка ви и баща ви да помислили за бъдещето ви.

Мит. 10 Този мит е спорен като твърдение а Харвард изобщо защо е намесен никои не разбира. Но пък неговия еквивалент за Бг е Пернишкия университет дето е осветен от една личност с инициали Б.Б и той ще ви изучи на всичко необходимо, нужно ви за пребъднете където и да е дори на други планети.


И така вашата кариера в джунглата ще ви издигне до невиждани висоти според авторите на статията, дето си правят едни събирания и си дават едни награди и медали за свършена работа с едни обещания за Вас, които на практика са един въздух
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.07.2011, 17:56

194 Elica Borisova | 01.10.201210:57

Няма нужда да пишете глупости само за да напишете нещо .
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

193 Fraxinus | 06.09.201211:31

Първо, честит празник!
С риск да повторя някои от мненията на коментиралите по-долу и въпреки че вече има дори написана контра-статия, ще си позволя да се разпиша със закъснение. Мнението ми не е много по-различно от това на предходните коментирали, но повече набляга върху другата същност на статията.
Според мен в тази статия навсякъде думата "мит" просто трябва да бъде заменена с "истина" или "реалност" и последователно да бъдат изброявани "истина 1", "истина 2" и т.н. Защото на всеки, дори оптимистичен реалист, обитаващ тази страна(а и както много от вас вече отбелязаха), му е ясно, че тук не става въпрос за митове, а реални или приблизителни факти. Както вече каза някой съфорумец, авторите са написали това чудо извън България. Похвално е ако наистина с нея те са имали безкористни намерения да "надъхат" обезкуражените и обезверени безработни и учащи. Защото наистина можем да бъдем наречени шампиони по мрънкане. За което, разбира се, има основания. Макар, че не е коректно да го правят, гледайки от собствената си камбанария(това е ако приемем, че са с искрени намерения и са преуспяли младежи). По принцип наистина е нужно да ни се внуши като на нация повече хъс и позитивизъм. Дори и да ни се струва безсмислено, дори и да сме притиснати от управляващи, монополи, мафия, криза, инфлация и да ни се струва невъзможно. Но... Тъй като всичко внесено или направено тук(колкото и да е добро като идея) се "българизира" или се прави със скрита цел извличане на дивиденти, аз лично силно се съмнявам в искреността и обективността на авторите, както и безпристрастността на статията(друг въпрос е, че тя е необективна и необоснована, както беше вече казано).
Защо? Защото (както между другото много малко хора обърнаха внимание) ако статията носеше някакво послание и авторите наистина милееха за родината и искаха да спомогнат за нейната рехабилитация и прогрес, така да ги наречем, и намеренията им бяха чисти като сълза, нямаше съвсем "случайно" в статията да се мъдри очевидната реклама на някакъв си форум. Нямаше цялото каре отдясно да бъде посветена именно на него и сдружението на списвачите и да ни вади очите със своето "представяне". Според мен дори, именно в този линк, дори и без да обърнем внимание на колонката вдясно, се намира разковничето. Човек четейки внимателно статията, първоначално му прави впечатление странния позитивизъм, прекомерното надъхване, несъобразени с реалностите в нашата мила Родина и необичайната загриженост за безработни и емигранти. Четеш, четеш и опа-а-а, каква изненада, стигаш до PR препратка към някакво събитие: "Затова ние ежегодно показваме реалната картина на пазара на труда на форума "Кариера в България: Защо не?". След това като се обърнеш надясно и като погледнеш в карето, виждаш подробно описание на въпросния форум и някакво сдружение и картинката се изяснява напълно. Само където още не са написали покана за участие във форума и не са дали координати и информация за мероприятието.
Отделно, ако се поразтърсите за инфо около тях и откриете сайта им, ще видите, че един от партньорите на събитието е уебкафето Усмивка Доколкото знам, голяма част от коментиращите са емигранти… Изглежда от този „форум” търсят допълнителни начини да популяризират кампанията си за лов на носталгични сънародници в чужбина или привличане на местни доброволци(защото право на участие в програмата имат само българи, обучавани в чужбина ). Както някой вече изказа правилно предположение, целта на тази боза явно е да се усвоят едни пари или да се направи някаква далавера. Така че, в заключение, колкото и крайно да звуча, смятам, че цялата история смърди доста яко на Соросоидни помии тип „Отворено общество”….
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

192 Recycler | 05.09.201220:01

Ооо, апологетите на неребето (държавата, НЕ родината!) още се напинят гледам ... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

191 imperiall | 05.09.201212:13

Смее се .. После да не се окаже един от вас само
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

190 Дракон с кисело зеле | 05.09.201209:48

Много пъти съм го казвал - едно от нещата, които изобщо не ми харесват в уебкайвето, е фактът, че модерацията позволява на всякакви клинични олигофрени да си развяват оаканите байряци. Този път говоря за Ameli Kuku.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

189 Von Bl | 05.09.201208:45

Въобще не се притеснявай, Говедо...казвай на децата че си циганин, те и разсъжденията са ти мангалски, така че наяма да е трудно.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

188 Govedo13 | 05.09.201200:21

Ти пич може да се правиш на идиот в нета. Няма проблем ний идем на талази обратно в БГто на огромните заплати страхотната сигурност и боковото метро и магистрали. Много щастлив
А тъжната истина е ,че след 30-40 години няма да има България и ще ме е срам да разказвам на децата си като ме питат защо имам странно име и от къде съм дошъл.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

187 Govedo13 | 04.09.201218:33

http://www.webcafe.bg/id_569369527
Тази статия е моя коментар.
Стига вече тъпа пропаганда. Ако в БГто беше ок за живеене нямаше да бягаме като дявол от тамян. Аз преди 10 години в 10ти клас разбрах,че Бг не става.
Странно ми е как все още може да има хора,който да са ок там. Повече от 3-4 седмици на година БГ не заслужава, има толкова много по-хубави места където човек да работи и почива.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

186 Von Bl | 04.09.201215:52

Имам връзки в общината, ще ти постна една сметка по натам, приведи ми по нея около 50 000$ или евро, като си толкова ларж, защо и аз да не намажа?
   

оценка

+0 -0