41процента от българите купуват втора употреба | webcafe.bg
Webcafe

41 процента от българите купуват втора употреба

Марчела Абрашева, ББСС „Галъп интернешънъл" , в. „Класа"
03.10.2011, 10:06 (обновена 03.10.2011, 12:33)

1 от 2 снимки Назад Напред

дрескод

Снимка: © Getty Images

Общественото мнение у нас смята, че да купуваш употребявани стоки съвсем не е срамно занимание за мизерстващи

41% от българите заявяват, че пазаруват от магазини за стоки втора употреба поне от време на време. Данните са от последното национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на в. „Класа".

Икономическата криза сериозно повлия на домашния бюджет на българите и накара голяма част от семействата у нас да търсят по-евтини алтернативи за снабдяване с дрехи или други необходими стоки. За немалка част от българите стоките в моловете и марковите магазини са на непосилни цени, а магазините „секънд хенд" предлагат стоки на народни цени.

Редовните посетители на магазините за стоки втора употреба са 17%, като 4% от българите дори заявяват, че това е единственият тип магазини, от които правят покупки. Откриваме значително по-висок дял на пазаруващите употребявани стоки сред жените, българите между 26-55-годишна възраст, безработните и работещите на държавна работа.

43% от българите никога не са посещавали магазин от типа „втора ръка". Други 15% пък са купували употребявани стоки само един - два пъти.

Въпреки относително по-ниските цени в магазините за стоки втора употреба в сравнение с цените в обикновените магазини, изглежда, у нас от този вид пазаруване се възползват и българи с по-големи финансови възможности. 30% от българите с доходи на средното равнище също заявяват, че посещават подобни магазини от време на време или по-често.

Популярността на магазините „секънд хенд" се потвърждава и от още един факт - общественото мнение у нас смята, че да купуваш употребявани стоки съвсем не е срамно занимание за мизерстващи. Почти половината (46%) от пълнолетните българи у нас са на мнение, че пазаруването в магазини „секънд хенд" не е само за бедни хора. Макар понятието „винтидж" все още да не е достатъчно известно у нас, българите все пак осъзнават предимствата на наличието на избор от магазини - и за нови и модерни стоки и за употребявани, но все пак интересни, а дори понякога и уникални стоки.

Всъщност немалка част от българите възприемат магазините за употребявани стоки не просто като значително по-евтин вариант, а и като място, предлагащо стоки с качество, неотстъпващо от това в стандартните магазини. 51% от участвалите в проучването споделят нагласата, че сред стоките втора ръка се намират дори по-добри неща, отколкото в магазините за нови стоки. На това мнение са и 30% от българите с личен месечен доход над 700 лв.

Скептичните към предлаганото в магазините втора ръка са малко под една пета от анкетираните - 18% остават скептични към качеството на предлаганите употребявани стоки.

Klassa.bg

Oще: магазини  покупки  секънд хенд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

4 OrchiiDea | 04.10.201110:25

Срамното е да влезеш в "редовен" магазин и да ти предлагат китайски боклуци на "редовни цени"! А това е масовата картина.
Хайде, мишока /от предишния коментар/, хвърляй си парите, че китайците са доста и чакат на балами като теб! Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

3 Мишуга | 03.10.201123:37

Само пълна отрепка може да купува втора ръка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

2 Nikolai Martinov | 03.10.201123:19

версаче кожено светло кафяво яке почти чистак ново как ви звучи? А как ви звучи за джобни пари? Много доста богати хора ходят в такива магазини. Само при простите и бедните го има срама "някой да не ме помисли за беден"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

1 Nikolai Martinov | 03.10.201123:17

естествено че не е срамно понякога в тези магазини има уникални неща, които и по витошка няма да намериш
   

оценка

+0 -0