След 30 години - без революция и кръвопролития, комунизмът си отиде от Западен Бенгал след избори | webcafe.bg
Webcafe

Комунизмът си отиде безкръвно от Западен Бенгал

Webcafe.bg
17.05.2011, 17:53 (обновена 18.05.2011, 16:48)
калкута, индия

Комунизмътът си отива и в Калкута, щата Западен Бенгал, Индия

Нещо необикновено се случи в края на миналата седмица в Западен Бенгал: повече от три десетилетия комунизъм бяха загърбени без революция и кръвопролития - единствено чрез силата на избирателните урни.

Цитаделата на комунизма, за която почти никой не е подозирал

Въпреки намаляващия брой на комунистическите държави по света след разпадането на съветската империя, комунистите в щата Западен Бенгал бяха построили политическа династия в Индия, която е спечелила седем последователни изборни кампании в най-голямата демокрация в света. Но резултатите от изборите съответстваха напълно точно на направените прогнози - и един от слабо познатите бастиони на комунизма в света падна.

Потвърди се това, което политическите анализатори предвиждаха от месеци - левият фронт, твърдо укрепил се в Западен Бенгал от 1977 г., бе победен от популистката партия "Тринамолски конгрес". Гражданите на Западен Бенгал се събраха миналата седмица в столицата на щата - Калкута, за да видят оттеглянето на червените власти и да документират сами за себе си този ключов момент в историята на Бенгал.

Местните медии съобщиха за рекордния обрат на щатските избори, протакани няколко седмици, за да бъде гарантирана максималната им сигурност и прозрачност. Междувременно сред хората, гласували против комунистите, се носят думите: "Имаме нужда от промяна. Нуждаем се от нея сега."

Популизмът надделя над десетилетия комунизъм

Воден от бившата министърка на железопътния транспорт Мамата Банерджи, Тринамолският конгрес спечели подкрепата сред бедното население чрез сътрудничеството си с Партията на националния конгрес, която в момента управлява в Индия.

Разпалената Банерджи, позната още с умалителното име "Диди" (бенгалската дума за по-голяма сестра), обеща пред гласоподавателите да съживи индустрията и земеделието в Западен Бенгал - щат, който претърпя сериозен икономически спад по време на комунистическия режим. Комунистите бяха дошли на власт с обещания за поземлена реформа на милионите обеднели селски райони в щата.

"Ръководителите на Конгреса в миналото бяха ориентирани предимно към градските райони и богатите земевладелци", казва Шибашис Чатерджи - професор по международни отношения в университета "Джадавпур" в Калкута. "Идеята беше да се създадат икономически привилегии за бедните селски региони, които дълго са били пренебрегвани в миналото".

Тази идеология е била подходяща за времената, когато големи маси от хора са били маргинализирани, казва Чатерджи. Комунистите тогава са им дали надежда за нов живот.

Но след три десетилетия много хора вече започват да се съмняват в приложимостта на тези идеи в една модерна и бързоразвиваща се Индия. Критиците от години обвиняват западнобенгалските марксистки лидери в корумпираност, непотизъм и неспособност да спазят обещанията, които някога са отправили към избирателите.

Дали с падането на комунистите ще си отиде и идеологията?

"Наблюдавах как градът от детството ми бавно се разпадаше", казва политологът Сумит Гангули. "Профсъюзите влязоха във възход, индустрията затихна, редът и законите се изродиха. Това оказа значително въздействие върху живота ми и върху живота на моето семейство".

Предстои да разберем доколко индийският щат наистина ще се промени, но едно нещо е сигурно - по отношение на културата, краят на едно правителство, доминирано от Комунистическата партия в Индия, със сигурност е голямо събитие.

От десетилетия насам чукове и сърпове са украсявали сградите и билбордовете в Калкута. В града има булевард, кръстен на Карл Маркс, както и статуя на Ленин. Фидел Кастро е считан там за герой, а улицата, на която се намира американското консулство, е наречена на виетнамския лидер Хо Ши Мин. С други думи, съпоставката между комунистическата идеология в щата и процъфтяващата демокрация в останалите части на Индия е изключително трудна.

"Това е тотален анахронизъм - светът продължи напред, но тази специфична форма на комунизма упорито се е запазила в тази част от Индия", коментира Гангули, който е ръководител на катедрата по индийска култура и цивилизация в университета в Индиана.

Вероятно още по-изненадващ е този факт и защото комунизмът беше завладял точно тази част от Индия, която в исторически план е характерна със своя интелект, талант и умения. Бенгал е родното място на индийската интелигенция - и родният дом на индийската независимост.

Залезът на икономиката в щата прогони голяма част от младежите

Някога Западен Бенгал е бил смятан за водещия щат на Индия. В момента обаче изостава сериозно от останалите региони, които някога са били много по-малко обещаващи. Калкута, старата столица на Британска Индия, се е превърнала в умиращ, занемарен град, а младежите масово го напускат, за да търсят работа в други части на Индия.

"Има и някои хора, които държат упорито на своите идеи, които сами по себе си нямат никаква стойност в модерния свят", казва Гангули за комунистическата идеология. "Дори венецуелецът Хуго Чавес е популист".

Младите бенгалци, някои от които от десетилетия живеят в комунистическия режим, са уморени от идеологии. "Младите поколения сякаш са изтощени", твърди Чатерджи. "На тях им липсват дори спомени преди комунизма, с които да го сравняват".

Но докато много хора в Западен Бенгал горят от нетърпение Левият фронт да падне, Чатерджи не е сигурен, че комунистическата идеология ще се изпари заедно с легитимната загуба на власт.

Това донякъде изглежда очевидно и заради наличието на групи като маоистките бунтовници-наксали, които организираха тежки бунтове в много части на Индия, включително Западен Бенгал. Докато преобладаващата част от индийското население все още се състои от бедни хора, казва Чатерджи, винаги сред тях ще има място за идеите на Карл Маркс.

Oще: западен бенгал  избори  индия  комунизъм  популизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

4 Ateista | 19.05.201105:10

Gnusnia komunizam mutira v socializam...i nakraia umre!

Hubavo e ,4e komunizma si otide,kakto i SSSR,Yugoslavia i druga izmet na 4ervenite kopelenca...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 18.05.201118:44

Безсмислена манипулация,че комунизмът бил умрял още преди да се е родил.Въпреки,че след "падането" на комунизма и на берлинската стена изчезна изведнаж...капитализма.Дори и в САЩ вече не смеят да се наричат капиталистичести,а Европа мутира като демокрация и направо прие официално името Европейска КОМУНА!Изглежда,че този път комунизма наистина идва!През Китай,Индия,Бразилия и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 18.05.201117:29

Рога на изобилието ще се яви и там. Ама сака да минат триеесе годин преход и две-три мисии на мвф ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 18.05.201110:22

Е това е проблема - че на младите им липсват спомени от преди комунизма.
Ама сега ще видят какво е това парикрацията.
Няма вече непотизъм
Ще се потите здраво вече - за да се пълнят гушите на капиталистите (който най-вероятно ще са бивши комунисти, като тая бивша министърка).
   

оценка

+0 -0