Плюсът на този Панаир на книгата в НДК е впечатляващият брой литературни събития | webcafe.bg
Webcafe

Този път - и живи автори на "Панаира"

Пламен Радивоевич
08.12.2010, 13:55 (обновена 09.12.2010, 13:37)
книги, жена

Снимка: © Getty Images

Сегашният панаир на книгата в НДК има няколко предимства пред предтечите си - не ценови...

Започна поредното от онези базаровидни стълпновения от книги и хора в НДК, които организаторите претенциозно наричат Софийски международен панаир на книгата Еди-колко-си, а хората простодушно зоват "Панаира", представяйки си по-скоро културния еквивалент на кебапчета, музика и атракциони, вместо истинските, в пълния смисъл на думата "панаири".

Този път обаче форумът има няколко предимства пред предтечите си.

На първо място - безплатен е. Вярно, няма да цъфнем и вържем от онова левче, което преди ни събираха на входа, но е освобождаващо да можеш да влизаш и излизаш, когато ти се ще, и да не трябва всеки път да отваряш касичката с жълтите стотинки.

Цените на Панаира, простете - базара, обаче са на ужасно ниво. Има едва няколко издателства, които наистина са се постарали да угодят на тънкия джоб на читателите си и са поставили на книгите си чувствително по-ниски цени от коричните.

Спомнете си как преди две-три години целта на събитието в НДК беше издателите да протестират срещу ДДС върху книгите и всичко, абсолютно всичко, беше поне 20% по-евтино. Е, сега от това има само помен, а съгласете се, че да си купиш книга, която корично струва 38 лева, за 34 изобщо не е изгодно, щом можеш да си я поръчаш през сайта на някоя голяма книжарница и да се възползваш от сериозните отстъпки при по-големи покупки.

(Допълнение: Фактът, че голяма част от издателите са обявили намаления от 10 до 50% означава, че за двойно по-малко пари може да си купите само книги, които не се вписват дори в категорията "За всеки влак си има пътници"...)

Но мълчи, сърце, парите не са най-важното, нали целта е да видим цялата продукция на издателствата ни - в случая над стотина. Не че това не може да стане в "Хеликон" или "Пингвините" (последните дори си имат книжно кафене, за да си смучеш кофеин, докато разглеждаш), но все пак самата гледка на тонове книги действа вдъхновяващо.

Може би най-същественият плюс на това издание са действително високият брой на организираните литературни събития - във и извън НДК (няколко например са планирани за "Хеликон-Витоша"). Те са над 50, като един стабилен процент е на "Колибри" и CIELA.

Като се изключи една "аржентинска вечер" в "Хеликон" (която обаче е след официалния край на Панаира) и церемонията по обявяването на победителя в едноименната награда, книжарницата не предлага кой знае какво свое.

"Колибри", които стават на 20, и на 7-и декември организираха невероятен рожден ден в Sofia Live Club за своите приятели и партньори, например правят среща с набиращия все повече и повече популярност македонски писател Гоце Смилевски.

"Персей" пък срещнаха читателите си с някой си норвежец Том Егеланд, когото лансираха в медиите като уникален световноизвестен автор, чийто идеи Дан Браун нагло окрал при написването на "Шифърът на Леонардо".

"Бард" организира в събота от 16 часа среща и с автора на "Кафе за събуждане" Димитър Божанов.

Големия удар обаче май-май правят CIELA - дали има връзка това, че изпълнителният им директор Веселин Тодоров понастоящем е и председател на организаторите от Асоциация Българска книга, всъщност няма никакво значение, - издателството има впечатляваща програма на щанда си, която продължава от петък вечер до неделя по обяд. Неслучайно и при влизането във фоайето на НДК първото, което виждаш, е гигантската експозиция на CIELA и приветливите им служители.

Та издателството е подготвило на почитателите си едночасови срещи с най-големите съвременни български автори - с няколко съвсем малки изключения. Започва се в петък (от 18 до 19 часа) с Алек Попов и Теодора Димова. Съботата се открива в 11 часа със Захари Карабашлиев и Ваня Щерева, продължава в 12 с Радослав Парушев и Васил Георгиев, в 13 идват Михаил Вешим и Калин Терзийски (макар че единственото обяснение те двамата да са заедно са неведомите пътища Божии), от 14 до 15 пък са Иво Сиромахов и Людмила Филипова.

Изключително впечатляващо дотук. Издателството обаче, като истински играч на пазара, пази най-доброто за накрая - 12 часа на 12 декември е организирана среща за автографи от самия Ал Бано - големият италиански певец с вече доста позамръкнала слава. Това ще бъде представена и неговата автобиографична книга "Това е моят живот".

Когато човек претегли фактите и прежали някак предварителното си очакване, че ще напазарува мечтаните от месеци книги с големи отстъпки, изглежда, че по-скоро тазгодишният зимен панаир не е чак такъв провал.

Със сигурност има доста какво да се желае, но организатори и участници този път са се постарали да зарадват читателите с голям брой литературни събития - за абсолютно всеки вкус и интерес (примерно доста широка амалгама от предпочитания изглежда представяне на новоиздадена стихосбирка на Арсений Тарковски, премиера на конспиративен комерсиален норвежец и среща с алкохолните приключения на Калин Терзийски).

А, да, и е безплатно. Това винаги увеличава с пъти посещаемостта.

Oще: базар  издателства  книги  ндк  панаир 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.