Титаните на мисълта | webcafe.bg
Webcafe

Титаните на мисълта

Големият Лебовски
13.02.2015, 18:28 (обновена 21.02.2015, 11:21)

1 от 2 снимки Назад Напред

полицаи

Ето какво работят универсалните умове в България

Да разбираш от всичко не е лесно. Няма количество качествени книги и висши образования, които да те подготвят „като хората" и да те доближат до шокиращата школовка на истинския мислител.

Има интелектуални Голиати, които се раждат научени и нищо не може да им се каже. Освен накъде да карат, колко водка да ви сипят, какви плочки искате в банята, колко късо желаете да ви подстрижат и как изглеждаше момчето, което избяга в малката уличка с новия ви таблет.

Защото природните гении най-често избират няколко определени професии, които явно им позволяват да разгърнат пълния си потенциал.

Ето кратък списък с работните профили на универсалните умове в тази мила майчица на могъщото мислене - България.

Ченгетата

Още познати като полицаи, милиционери, органи на реда, човечета в синьо, ушеви и най-вече куки. Някои ги идентифицират по вид с антагонистите от „Фермата на животните" на Джордж Оруел. Куките са ултимативните блюстители на познанието и интелектуалния прогрес.

Съвременни ренесансови хора със значки, самураи с палки от XXI във вечно търсене на господар, на който да служат сравнително вярно. Ченгетата знаят 30 различни начина за спечелване на 30 лева и могат да произнесат сакралната реплика „И сега какво правим?" в дузина разнообразни тоналности. Полицаите разбират от бой, от бизнес, от хранене и от връзки с обществеността. Както и от врътки с обществеността.

Титулувани професори на дребната схема с академични познания в сферата на далаверата. Ченгето може да се превъплъщава във всичко - търговски посредник, сводник, съветник... Но най-добре стои като централен персонаж в забавен анекдот.

Таксиметровите шофьори

По-известни като бакшиши, защото винаги са готови да ви обогатят с мисловни бонуси, които компенсират заобиколния маршрут и миризмата на цигари в колата. Нарочно първо пускат чалга, за да ви припомнят за културните проблеми на обществото, а после я надвикват с брутални битови истории.

Таксиджиите са ненадминати майстори на краткия, но съдържателен разказ. Пътят от „Черковна" до „Граф Игнатиев" е достатъчен, за да чуете смущаващата лична биография на вашия временен шофьор с всичките изпитания, падения и върхове.

Бакшишите компресират цели ненаписани романи в 10 минути и 20 думи. Кой каза, че словесният минимализъм е минус? Водачите на жълти автомобили разбират от алтернативна история, конспиративна политика и нормална география. Просто се возете и учете.

Строителите

... на съвременна България. Не точно. Но все пак това са хора, които изливат бетон и мъдрост в огромни количества. Те ще ви запознаят с основите на социологията, политическите науки и новата бизнес сграда на булевард „България". Строителите и майсторите ремонтират стари къщи и лабилни психики.

Ще ви оправят не само банята, но и брака, а бутилката „Джони" е най-малкото, което заслужават. И нека да е черно, не им се излагайте с баналното червено, все пак говорим за ценители, познавачи и разбирачи.

Сервитьорите

Битови бонвивани с безкрайни познания в областта на гастрономията, винаги може да разчитате на тях за съмнителни хранителни и екзистенциални съвети. Когато избраното от вас кулинарно произведение естествено го няма, те веднага изскачат с готова алтернатива.

Няма да е вкусно, няма да е добре сготвено, но ще е повод за сближаване и смислено общуване. Точно това, което ви трябва, докато измислите десерта.

Барманите

Еволюирали сервитьори със самосъзнание на модерни философи, те ви предлагат коктейл от мощни мисли с всяко второ голямо. След половин литър концентрат техните поучителни истории действително звучат като разказана литературна класика.

Шотове с познания и наливна мъдрост - това е рутинен ритуал за тези комуникационни зверове с диплома от колежа на живота. Барманите са поети с шейкър, романтични предвестници на идващия махмурлук. Дори и тези, които ви гледат опулено, когато си поръчате „Бял руснак".

Фризьорките и маникюристките

Могъщи машини за мисли с особено полезни познания в областта на ню ейдж философията, отглеждането на деца, любовните романи и студеното къдрене. Във всеки един средностатистически салон се крият поне по две нереализирани авторки на жестока женска проза.

Заетите в „бюти индустрията" знаят всичко за всички - от кварталния бизнесмен с старото „Порше" до водещата на сутрешния блок със странния акцент. Фризьорките и маникюристките дори знаят неща, които не са се случили за хора, които не съществуват.

Продавачите в кварталното магазинче

Само лошият късмет и злобата на другите е лишила типичния продавач в квартален магазин от възможността да стане изпълнителен директор на транснационална корпорация и той държи вие да разберете това много добре, докато ви подава торбичката, за да приберете сиренето, марулята, водката и презервативите.

Трябва да сте наясно, че на касата няма случайни хора и ако не беше онова проклето ТВУ, в момента щяха да са на върха на света защото наистина, ама наистина ги знаят всичките схеми.

„Застрахователите"

Тук става въпрос за полу-криминални типажи от сенките на 90-те с големи бицепси и малки бизнеси, обикновено свързани с охрана и/или застрахователна дейност. Понякога са и лихвари, но винаги знаят всичко и имат готова героична история за всяка ситуация.

Където сте били вие, те са били там преди вас и то когато е било по-готино. Каквото сте правили вие, те са го правили отдавна и по-често.

Ако не взимате пример от такива успешни ролеви модели, не знаете какво да правите с живота си.

Различните видове охрана

И те всичко са видели, всичко са били и пили. С нищо не може да ги изненадате, а портиерската работа или пазенето на паркинга е само временно. Една от големите трагедии на България е, че не се възползва от потенциала на своите смели и умни синове.

Много от тези здрави мъже са били тапицери или пицари в Италия, някои дори са бачкали в немско. Тоест, знаят ги нещата, къде сте тръгнали вие.

Дилърите

Конституционните проблеми около легалния статут на тези професионалисти не пречат на тяхното интелектуално развитие. Те мислят извън клишето и извън закона. Основни антагонисти на първите в нашия импровизиран списък - ченгетата.

Куките и дилърите са условни врагове, които често мислят и действат еднакво и не могат едни без други. Дилърите ви продават трева и MDMA, но ви подаряват ценни житейски насоки, обогатяват ви с нравоучителни притчи от ареста и като цяло ви карат да се чувствате по-добре в кожата си.

Попитахме някои от представителите на „най-интелектуалните" професии в България за тяхното експертно мнение по редица важни въпроси и актуални теми.  Ето резултатите:

Ситуацията в Гърция

Таксиметровият шофьор: „Нямат грижи гърците, нали оня ден возих един един гръцки бизнесмен по клубовете, само сиртаки му беше у главата. Хич да не ми обясняват, че са зле. Ама и тия дето спечелиха да не се правят много, много на интересни на Германия-та. Нали съм бил гастрабайтер преди години. Немеца си е немец, нема лабаво при тех."

Какво правим с еврото и ЕС

Ченгето: „Майната им и на еврото и на ЕС. Само ни цакат. Много по-добре си бехме при бай Тошо. И сигурност имаше и уважение към милицията. Тия, дето сега ми протестират и крещят, нямаше да смеят да гъкнат тогава. Ех, само ако се върне онова време... бой, бой и ше видат те.

Конфликтът в Украйна

Сервитьорът: „Всичко е заговор на големите. Най-вече ЦРУ, те дърпат конците. Нали ги знам руснаците по морето - само им дай да пият. Какви инвазии, какви глупости. Оня знае да си поръча 200 грама водка, да ги изпие на екс и да си скъса фланелката. Е, малко са станали нахални, ама така като гледам к`во става с рублата скоро ще си взимаме яхти на безценица."

Карикатурите на Мохамед

Майсторът-строител: „Не ги понасям тия с чалмите, но и франсетата какво се правят на интересни. Знаеш, че може да те утрепят и пак продължаваш. И за какво. Какво ще построиш с таквиз карикатури. Грънци, брат ми. Балами колкото искаш. Такова нещо българин никога няма да направи от мен да го знаеш."

Ваксините

Продавачът: „Абе, има нещо. Знам ги аз колко печелят тия във фармацевтичния бизнес. Нали мислех да отварям аптека по едно време с Жоро Анестезията, но ни прецакаха. Готови са на всичко.

Барманът: „Какви ваксини бе, бро. Най-доброто лекарство си е поркането. От малки като им сипеш в млякото по няколко грама уиски и забравяш за случая. Всички микроби умират."

Новият филм на Уди Алън

Маникюристката : „А? Не знам."

Застрахователят: „Мани ги тия евреи."

Дисклеймърче: Всякакви генерализации и други военни термини са ни чужди, затова уточняваме, че не всички куки, бакшиши, майстори, фризьори и други шофьори трябва да се идентифицират с кратките профили на професиите. Разбира се, че няма как всички, които ги практикуват да са такива примери за напреднало мислене и ренесансов подход към мистериите на Вселената.

Oще: бармани  всичкология  досадници  жени  манталитет  мъже  полицаи  разбирачи от всичко  съвети  таксиметрови шофьори  фризьорски салон  ченгета 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

22 abductor | 19.02.201511:36

Павурка, нидей са сърди на прасурса, тя и неговата не е лесна. Ужким учил, а безполезен, ужким мъж, ама импотент. Няма деца, няма приятели. На практика всеки докер, кранист, заварчик и дори общ работник на строеж - ром, дето не може да си напише заглавието, е по-полезен за социума от него. Затова и се опитва да напомпа смачканото си самочувствие, громейки "тъпите" в нета, начинание, безсмислено, както и целия му живот. Затуй не трябва да бъдем твърде сурови с него.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 19.02.201509:41

Полу-идиот драги.За ''оформен'',пълен не ми стига капацитета Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 18.02.201522:56

>Ся чатнах

/facepalm
Ти, чуек, си оформен идиот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

19 Pavur Pezev | 18.02.201522:11

Мараба клонинг Много щастлив Ся чатнах
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 18.02.201517:24

Ммх.
Предвидимо.
Обясни ми за корабния персонал, дето му трябват две докторантури от Харвард и Станфорд за да кибичи цял ден под трюма, докато корабът месеци наред се носи по вълните.
Един съвет - може би е по-безболезнено да се примириш с фактите от света, който обитаваш (съществуват нискоквалифицирани професии, твоята вероятно е), отколкото да си заравяш главата в пясъка при всяко бегло споменаване на нещо, което ти е неприятно и неудобно за признаване.
Много мъка има във втория избор.
Непреодолима, безкрайна мъка.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

17 Pavur Pezev | 18.02.201515:37

Свиньо несретна,широкоскроения,информиран и интелигентен на батяяя...Прасюгер,има ''корабен персонал'',особено от висшия команден състав,на който ти,свиньо,не си достоен даже да се наведеш със задника към тях и да им завържеш обувките.Ти свиньо,никога не си носил отговорност за 25 човека и купчина метал за 70 млн.долара и товар няколко пъти по-скъп.Не можеш да го разбереш,защото така си се взрял в собствения си пъп,че някой път сам ще си избачкаш фелацио.Нещастник.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 17.02.201520:25

Като цяло доста добро обобщение на характерните професии на титани на мисълта.
Пропусната категория, богато представена в коментарите тук - корабен персонал. Според мен тези хора имат твърде много свободно време в твърде скучния си и откъснат от света живот на/под палубата, което може би е допринасящ фактор за зараждането на нездрави или направо маниакални идеи, особено като е съчетано с доволно ниска обща култура и образование, които са разбираеми и напълно естествени, понеже професията им не изисква повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

15 Citizen X | 17.02.201519:13

Лебовски @ his файнест! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

14 Xaoc | 17.02.201511:33

Започвам да си мисля, че единствената причина за наводнението от статии с този смешен автор е еврейската му жилка. Големият Лебовски е персонаж, измислен от братята Коен, които са си чистокръвни евреи.
Конфликтът в Украйна, колкото и да не ви се вярва, е режисиран от евреите. Конфликтът в Сирия - също. Защо например ИДИЛ стигна до Дания, но не стигна до Израел?
Доста е жалко да осмиваш персонажи, които не са на по-ниско от нивото ти. Лебовски, всичките евреи сте такива - разчитате само на връзки, а умения нямате. Това е поредната статия, която все едно е писана от шестокласник.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

13 Сърце Червено | 17.02.201509:25

Лебо, що пропусна да споменеш себе си и себеподобните ти в тази статия ?
Според мен си голям титан на "мисълта". Кул Смее се
   

оценка

+3 -0