Русия смята да изпрати космически кораб да отклони от орбитата му астероид | webcafe.bg
Webcafe

Армагедон! Истински, по руски! И без Брус Уилис

Валери Маринов
07.01.2010, 15:47 (обновена 07.01.2010, 18:40)
Армагедон

Русия смята да изпрати космически кораб да отклони от орбитата му астероид и така да предотврати възможен сблъсък на небесното тяло със Земята. Точно като в “Армагедон”! Само дето не е холивудски блокбастър, а си е съвсем реално намерение. Обяви го шефът на Роскосмос Анатолий Перминов.

Цялата работа е в това, че между 2029 и 2036 година астероидът Апофис ще премине на два пъти доста близо до Земята. Има няма на 30 000 хиляди километра, което си е наистина близо в сравнение с космическите пространства. Разстоянието е по-малко дори от дължината на екватора.

В приказките на Перминов има всичко необходимо за реализация на живо на холивудския сюжет – от международното сътрудничество при водещата роля на Русия до летящия към астероида кораб, който ще спира бедата. Е, Лив Тайлър няма да плаче, Бен Афлек няма да е Голямата любов и достойния Зет... И Брус Уилис дори няма да е там (току-виж наистина гръмнал без време астероида).

От целия сюжет обаче лъха на... абе, нелепо е! По принцип вероятността това да се случи е едно на няколко десетки хиляди. NASA по-скоро не вярва, че когато му дойде времето, Апофис ще уцели Земята. ЕSA, Европейската космическа агенция има доста по-практически ориентирана програма посветена на приземени научни проекти. А китайците? Те са амбициозни да се докажат като световна сила, но влиза ли подобно технологично и икономическо усилие в плановете им?

Няма нищо лошо човешката раса “да се стреми към звездите”. Но не е ли по-добре първо да си подредим къщичката – Земята, пък после да хвърчим да бутаме астероиди или каквото там лети към нас. Въпрос на приоритети, дето се вика. Нека първо да направим така, че да оцелеем тук. Единственото хубаво на идеята за такъв полет е, че ще отвори поле за изпробване на нови технологии. Както се случва винаги до сега –те бързо “слизат” на Земята и навлизат тук, в земната икономика.

А иначе, да тръгнеш да отклоняваш нещо, което съвсем не е сигурно дали ще те блъсне, ми прилича малко на онова – първо стреля, после пита. Oups!

Oще: армагедон  астероид  заплаха  космос  русия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.