Да те убият и излежат | webcafe.bg
Webcafe

Да те убият и излежат

Мария КасимоваМария Касимова
07.01.2018, 14:25 (обновена 10.01.2018, 17:48)
 Застреляната от мъжа си Елена

Снимка: © Nova телевизия

Когато излезе от затвора след излежаването на присъдата си за извършено умишлено убийство на съпругата си, Венцислав с гордост и сигурност ще знае едно нещо - че каквото каже, го прави. След като се е заканил, че ще убие - убива.

"Ще те убия и ще те излежа!"

Хиляди българки, подложени на домашно насилие, са чували тази закана безброй пъти. Чувала я е и Елена - жената, чийто съпруг я застреля на 18 август 2017 г. в заведение посред бял ден. Обмислено, с пет куршума и без да му мигне окото.

Беше седнала на кафе с приятелка, малко след като подала в полицията поредната жалба срещу Венцислав. Жалба, че той вече не спазва издадената ограничителна заповед да не я приближава, заради агресивното си поведение спрямо нея, често в присъствието на децата им.

Почти половин година по-късно 64-годишният убиец е осъден. Според присъдата той ще изкупи убийството за тринайсет години и четири месеца в затвора.

Това е олекотен с една трета срок на наказание, защото подсъдимият се е признал за виновен, няма да обжалва пред по-висша инстанция и... съжалява за стореното. Липсата на майка и тегнещият над целия им живот факт, че собственият им баща публично я е ликвидирал, се равнява на по двеста и петдесет хиляди лева за всяко едно от двете малолетни деца на семейството на Елена и Венцислав Василеви. Бащата убиец трябва да им ги изплати.

Сега да си представим, че са минали девет-десет години. Стига да е жив и здрав, днешният шейсет и четири годишен съпруг убиец ще излезе от затвора като свободен човек в трета възраст.

За добро поведение тринайсетте години зад решетките ще са се стопили поне с една трета, така че Венцислав ще е един седемдесет и няколко годишен кротък дядка, който ще доживява старините си спокойно, като изкупил престъплението си гражданин. Може би ще си спомня от време на време онази августовска сцена на убийството. Но едва ли ще има кошмари по отношение на това, което ги е предшествало в годините - заплахите, шамарите и юмруците по Елена. Така или иначе тя самата отдавна ще е просто пръст и избеляващо лице от снимка на некролог, нехайно развяващ се на някой изкривен електрически стълб...

Когато излезе от затвора след излежаването на присъдата си за извършено умишлено убийство на съпругата си, Венцислав с гордост и сигурност ще знае едно нещо - че каквото каже, го прави. След като се е заканил, че ще убие - убива.

И след като трябва да излежи наказанието си - излежава го. Пито - платено. Има престъпление, има и наказание. Пък и какво толкова са едни десетина години на несвобода на фона на един цял свободен човешки живот?!

Венцислав знае това. Знаят го и всички онези мъже, които често изричат пред ужасените до смърт и посинени от бой лица на жените си "Ще те убия и излежа!". Защото са наясно, че дори да я убият със собствените си ръце, ще я "излежат". Каквото и да е, наказанието им ще има начало и край и този край е напълно обозрим. То не запълва техния живот. То не го осмисля или обезсмисля. Защото животът им продължава след времето на присъдата.

Убийството у нас по принцип се наказва с между десет и двайсет години затвор. По силата на този закон се наказва и престъплението на Венцислав срещу Елена - като всяко друго убийство. Без значение, че е предшествано от продължително и доказано домашно насилие. Всъщност в случая то се явява просто като пикантна подробност, защото така или иначе от многобройните сигнали на Елена до съответните органи не е произлязла никаква работеща защитна мярка.

Наложената ограничителна заповед на Венцислав явно му е подействала точно толкова, колкото и размахан пред лицето заканителен показалец.

Дремело му е от нея, както се казва. И как да е иначе?! Нали в наказанието не се предвижда утежнение като за дългогодишен насилник. Бил и пребивал, заплашвал и унижавал, подтискал и стресирал до смърт, Венцислав всъщност се оказа просто онзи един на четирима мъже, който счита насилието над жена си за "семейна работа". Или направо за "семейно право". И с наказанието, което получи според действащите закони у нас, няма основание да мисли по различен начин.

За съжаление, дори ще се превърне в пример за другите "един от четирима" мъже, които следващият път още по-уверено ще забият крошето си в носа на "любимата жена", спокойни, че упражняват семейното си право. И че дори да подлежат на наказателна отговорност, тя или няма да ги застигне, или няма да ги стресне.

Присъдата на Венцислав Василев стана ясна в един особено бурен откъм страсти обществен контекст. Цяла седмица слушахме и гледахме масови народни и политически изцепки по повод Истанбулската конвенция и нейното ратифициране у нас. Видяхме нагледно как един плаващ превод и лоша комуникация на смисъла на този документ разпалиха страстите и оголиха нервите на особено чувствителното на тема "секс" и "пол" българско общество.

Ще ми се реакцията му да беше така константно огнена и на тема "насилие" и "насилие над жени и момичета", но фактите, неизненадващо, се оказаха други. Смисълът на този европейски документ е ясен - той цели държавите, подписали и ратифицирали го, да вземат съответни сериозни и действащи мерки за превенция от насилие и наказание за този, който го извършва. Толкова.

У нас обаче обществото си примира да вижда под воловете телета. Та и този път конспиративната агитка провидя някакви сатанински планове за въвеждането на трети пол и легализирането на гей бракове - две теми, които силно раняват дълбоката религиозна стабилност и християнски морал на българската нация.

Оказахме се пазители на "изконните традиционни ценности" на българското семейство, което следва да е създадено от Него и Нея, като е напълно ясно, че Него е Той, а Нея е Тя и това е скрепено със съответните първични полови белези.

Съзнанието към коя група принадлежиш не е нещо, което трябва да се коментира. Камо ли пък да му се дава определение, ако все още имаш съмнения в този избор. Възпаляваща за българщината се оказа и още една "партенка", която беше съзряна като заплаха в конвенцията - децата ни да учат в училище кои са джендър ролите на мъжете и жените, какво означава социална мисия, определяна на полов принцип и правилно ли е такова разделение.

На всичкото отгоре, нека изрично подчертая отново, документът, подписан в Истанбул, няма идея нито да натрапва трети пол, нито да задължава някого да легализира еднополовите бракове.

Точно тук обаче има нещо изумително и много показателно. И това е, че дори конвенцията да имаше тази приписвана й мисия (а тя НЯМА), за българите се оказва много по-важно да не чуват за трети пол и гей българите да не се женят, отколкото българките да не бъдат насилвани.

В цялата най-вече онлайн истерия около така обсъждания документ центърът се измести към нещо несъществуващо, за да се извади на бял свят една много болезнена истина - че у нас на насилието над жени все още се гледа с леко иронична балканска усмивка под мустак.

Да плеснеш на една жена шамар си е в реда на нещата, пичовско е.

Виж, да ти се разхожда пред погледа нещо, което не се знае дали е мъжко или женско, е проблем. Да заплашваш съпругата си, че ще й вземеш децата, да я унижаваш и "държиш изкъсо" или "превъзпитаваш", е съпружеско право, семейна работа. Ама да ти сключват брак мъж с мъж или жена с жена е гадно.

Важно е да си е както си е било винаги - мъжът носи, жената меси. Той нарежда, тя изпълнява. И най-важно е на това да му се каже, че е "изконна традиция". Защото изконните традиции са нещо, което винаги ще е по-важно от някакви си там човешки, ъъ... пардон, женски права. Ето тук нече наистина имаме проблем.

Истанбулската конвенция в крайна сметка ще проработи.

У нас обаче има още много разговори, които трябва да бъдат проведени. И предстои работа, която трябва да се свърши на всички нива - от тези, които преживяват или упражняват насилие, през онези, които го регистрират, та до най-високото ниво, където то следва да бъде наказано. Наказано обаче така, че от наказанието наистина да има смисъл. В името на жертвите и онези бъдещи "една от четири" жени, които предстои да станат жертви на нечие болно его и по-силна физика. Дотогава обаче още много съпруги ще чуят "Ще те убия и излежа!".

И ще продължават мълчаливо да си разнасят синините и да треперят за живота си, защото ще знаят, че ще е точно така.

Oще: венцислав василев  домашно насилие  елена  истанбулска конвенция  мария касимова  патриоти  присъда  убийство  умишлено убийство  ще те убия и ще те излежа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

96 Mako | 12.01.201811:19

deowin | 11.01.201818:05

>Всеки е отговорен за действията си - мъжа , жената - всеки !

Освен когато не е имал контрол върху действията си, което е причината в законите да има облекчения за престъпления от страст, извършени под силна емоционален стрес, невменяемост и прочие.
Очевидно никой не може да се държи отговорен за действията си, което дори един формален съд би отчел, ако състоянието му е "неконтролируемо" - стига тази неконтролируемост да се докаже. Ако пък това състояние е причинено от друг, също доста очевидно този друг носи отговорността за последствията.
Да, можеш да продължиш да се правиш на ударен с парцал и да претендираш, че това твое "довежда до неконтролируемо състояние" не е опит да се намали или направо отмени вината на насилника, но е точно това, и ти съзнателно си избрал точно този израз с точно тази цел.
ОК, добре, има друго обяснение - че си пълен идиот, не разбираш какво казваш, пишеш произволни думи, и, съответно, не си отговорен за тях. Обикновено избягвам да работя под тази презумпция, но, факт, възможна е.
========================================

Скъпи Део, сега ще си позволя да коментирам горецитираната твоя изява в твой стил:

Написаното от теб означава точно, че в правната област си кретен. Повтарям - кретен.
Оттеглям се за титаничен размисъл, така че не ме безпокой с воплите си!

Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

95 Klient | 12.01.201809:52

Прасчо,
ти си рядък случай.
Нека близките ти се молят за теб - имаш нужда.
Аз ще спра до тук, защото нивото пада много ниско !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

94 deowin | 11.01.201818:05

>Всеки е отговорен за действията си - мъжа , жената - всеки !

Освен когато не е имал контрол върху действията си, което е причината в законите да има облекчения за престъпления от страст, извършени под силна емоционален стрес, невменяемост и прочие.
Очевидно никой не може да се държи отговорен за действията си, което дори един формален съд би отчел, ако състоянието му е "неконтролируемо" - стига тази неконтролируемост да се докаже. Ако пък това състояние е причинено от друг, също доста очевидно този друг носи отговорността за последствията.
Да, можеш да продължиш да се правиш на ударен с парцал и да претендираш, че това твое "довежда до неконтролируемо състояние" не е опит да се намали или направо отмени вината на насилника, но е точно това, и ти съзнателно си избрал точно този израз с точно тази цел.
ОК, добре, има друго обяснение - че си пълен идиот, не разбираш какво казваш, пишеш произволни думи, и, съответно, не си отговорен за тях. Обикновено избягвам да работя под тази презумпция, но, факт, възможна е.

>семейството ти вероятно се сплотява от доходите, с които се хвалиш. А приятелите ти са от фейсбук.

Вярвай в каквато версия за човек, когото не познаваш, ти е удобна за да можеш да спиш спокойно. Не би било рационално да очаквам, че хора като теб някога ще спрат да го правят, след като никога не са спирали.

>Моите приятели са живи хора - мъже и жени

Които в огромната част от съзнателния си живот си гледал главно на снимки в трюма докато те са били на хиляди километри и са осъществявали човешки контакт с други хора, не с теб. И това, именно, беше моята критика за твоя ценз и опит относно човешкия контакт със семейна и приятелска социална група.

>Съвременните само дето не се минават с прахосмукачка

Което не ми се струва да може да има каквото и да било значение за чувството за социална откъснатост, докато бродиш из тях в компанията на колеги моряци, не на приятели и роднини. Не ми се струва, че самотата и липсата на социален и семеен контакт биха били по-леки, когато помещението, в което ги излежаваш, е изчистено с прахосмукачка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

93 Mako | 11.01.201811:18

deowin | 11.01.201800:21

Mako, потърси помощ от експерт.
=======================

Експерт по наклоненията в българския ли? Бях попаднал на един такъв тук, във форума, но незнайно защо, когато го попитах нещо конкретно, експертът се умълча...
Имаш ли познат експерт, който да ми обясни защо някои експерти се умълчават / защото аз, като неексперт, в такива ситуации се смея до посиняване.../ ?
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

92 dedo adji | 11.01.201810:07

Прасчо, семейството ти вероятно се сплотява от доходите, с които се хвалиш. А приятелите ти са от фейсбук. Прав си, че аз такива нямам, всеки Божи ден трия, без да ги отварям, от е-мейла си по няколко покани за приятелство. Моите приятели са живи хора - мъже и жени. А ти, ако на живо развяваш лайняните теории с които досаждаш тук, всеки ще избяга.
За сведение, тъмните и влажни трюмове са в романите, които си чел в прогимназията. Съвременните само дето не се минават с прахосмукачка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

91 Klient | 11.01.201809:29

>78 Парсчо

Къде прочете в коментара ми , че Мъжа не бил отговорен за действията си ?
И сега като за 6 годишни :
Всеки е отговорен за действията си - мъжа , жената - всеки !
И "отговорен" не означава само към другите , а и към себе си !
Когато с действие или бездействие причиняваш нещо някому е нормално той да отвърне. Закони на физиката - не знам в кой клас се изучава, но е приложимо и в отношенията между човеците !

Аман от коне с капаци !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

89 deowin | 11.01.201800:54

dedo adji, аз си имам семейство и близки приятели да ми помагат когато ми е нужно.
Разбирам защо ти е доста трудно да оцениш силата и потенциала на подкрепата на семейство и приятели след като си прекарал целия си живот без такава. Нямам опита да го знам със сигурност, но все ми се струва, че монолозите със снимки в тъмни, влажни трюмове надали са еквивалентни на истински човешки контакт.
Тоест, ако ще слушам нечии съвети за помощ как да карам ски, надали ще са тези на човек, прекарал целия си живот в инвалидна количка. Просто не ми се струва особено прагматично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

88 dedo adji | 11.01.201800:46

85 deowin | 11.01.201800:21
Mako, потърси помощ от експерт.

Прасчо, преди известно време, само от добро сърце, бях посъветвал тебе да потърсиш помощ. Ти потърси ли? Ако си, не личи да ти е помогнал. Не е зле да го смениш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

87 deowin | 11.01.201800:40

Пишеш, че имаш проблем с тезите й, както "и с начините, по които тя изгражда и обосновава въпросните тези". Първото в случая не ме интересува, през цялото време обръщах внимание единствено на второто, затова и цитирах само него. Не с каквато и да било друга цел, а за да ти спестя четене на несъществен за разговора текст. Това, че имаш проблем с тезите й не омаловажава по никакъв начин това, че имаш проблем и с начините й на изразяване, което ти сам каза.
Имам чувството, че обяснявам на малко дете какво самото то току-що е казало..
   

оценка

+0 -0