10 нарушения, за които да внимаваме на изборите | webcafe.bg
Webcafe

10 нарушения, за които да внимаваме на изборите

Webcafe
04.11.2016, 17:36 (обновена 04.11.2016, 18:06)
преброяване на бюлетини

Снимка: © Getty Images

Гласувате сам и необезпокоявян, в пълна тайна. На разстояние 3 метра от тъмната стаичка, не трябва да има човек, нито пряка видимост към мястото, както и въшни лица в секцията. Не е разрешено да се правят селфита

На 6 ноември имаме възможност да направим своя избор за бъдещия президент на България. Всеки от нас ще може да вземе участие и в националния референдум. За да бъдат изорите свободни, честни и демократични, има значение и от нашето участие. Ако видите нередности, изразете се против тях и сигнализирайте в случай на нарушения в изборния процес.

За какво трябва да внимаваме в избирателната секция?

Има два списъка, един за президентски избори и един за национален референдум. Членовете на комисията трябва да ви намерят в съответния списък и да ви дадат бюлетини, за да гласувате. Ако не искате да участвате в референдума, не трябва да взимате бюлетина за него.

Гласувате сам и необезпокоявян, в пълна тайна. На разстояние 3 метра от тъмната стаичка, не трябва да има човек, нито пряка видимост към мястото, както и въшни лица в секцията. Не е разрешено да се правят селфита.

Членовете на комисията трябва да вземат бюлетината от кочана и да поставят първия печат върху нея. След това гласувате. После се връщате при комисията, проверява се дали номерът на бюлетината съвпада, а не давате предварително подготвена. Поставя се втори печат и се откъсва номера.

За референдума се гласува с бюлетина и плик, няма печати. Вписват данните ви в списъка и се подписвате, след което гласувате.

В случай, че забележите нарушение от страна на член на секционната избирателна комисия или на представители на партиите, може да подадете жалба до Районната избирателна комисия. Тя е длъжна да разгледа случая незабавно и да публикува решението на сайта си.

Ето някои от възможните нарушения:

1. В изборните помещения присъстват кандидати за президент и вицепрезидент.

В изборните помещения могат да присъстват само членовете на секционните комисии, избирателите, застъпници и наблюдатели. Те задължително имат обозначителни знаци.

2. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите.

3. Организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване - както пише на сайта на ЦИК "неграмотността не е основание за гласуване с придружител".

4. Възпрепятстване на избирателите да гласуват.

5. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели.

6. Разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота (това не важи за екзит-половете).

7. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите;

8. Раздаване на пари;

9. Опрощаване на дългове;

10. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.

Ако видите нещо подобно, обърнете се към полицията. Те са длъжни да реагират незабавно.

Неслучайно още от времето на Алеко Константинов e нарицателно как Бай Ганьо прави избори, а аферата в Костинброд беше само преди три години в деня за размисъл. Затова демокрацията ще победи, само когато повече хора си знаят правата и ги защитават. В противен случай ставаме лесно манипулируеми.

Съветите са от асоциация "Прозрачност без граници".

Oще: избирателна секция  как се гласува  права на изборите  президентски избори  прозрачност без граници  референдум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.