МВР прави системна грешка - инвестира в елитните служби и оставя редовите полицаи на школско ниво | webcafe.bg
Webcafe

Проблемът на МВР: двойният стандарт за кадрите

Черната ръка
22.03.2010, 14:20 (обновена 25.03.2010, 12:13)
Протест полицаи

Снимка: © BGNES

Като всички хора, чиито доходи са застрашени, и полицаите се вдигнаха на протест. Чу се обаче и ропот за ефективността от работата им

От години ръководството на МВР прави системна грешка - инвестира в елитните служби и оставя редовите полицаи и криминалисти на ниво квалифакация от полицейска школа. За този проблем, макар и само като пи-ар акции, намекна един от синдикалистите, организирали последния протест. Той се подразни, че по новините показват антимафиоти, опрели дуло в главата на повален арестант, което не носи полза за имиджа на ведомството. Един вид - този ужас не успокоява хората.

И това като че ли е основният сбъркан проблем на битката с престъпността. Защото ако не можеш да заловиш крадеца на 10 кокошки, какво че по новините са обявили разбиването на страховития „Октопод"? И МВР го е прожектирало в сайта си. На ниво електорална единица това си е абсолютно нищо.

Арестът на Алексей Петров, Маргина или някой Крокодил не обещава нищо на човека, който не смее да си остави къщата за денонощие, спи с пушка под леглото или е платил стотици за нова уж по-здрава врата или СОТ, ако е по-платежоспособен, след като са му  ошушкали телевизор, бижута и някакви пари. Не говорим за антики, картини, сейфове и други богатства, а за елементарни вещи.

От времето, когато заговорихме за демокрация и интегриране със западните ценности, в МВР бяха наляти милиони - в долари и евро. От приятелски държави, партньорски служби, по програми на САЩ и ЕС. Доставена бе техника, която обаче години наред не се използваше, защото не беше изгодно някому. Дарявани бяха универсални програми, които за секунди биха разкрили връзките между престъпни фигури и фирми, но затова бе нужно да има база данни с оперативна или дори публична информация от регистри.

Години наред тази база данни очевидно не бе пълнена, защото оперативните работници предпочитаха да си пазят информацията за себе си - дали от политически страх, дали за да рекетират бизнеса. Или от мързел - по-удобно бе да гледат филми и играят игрички, вместо да работят. И за толкова години никой министър или директор не обяви, че е прегледал кой как работи и каква е ползата от дадено дарение. Чудя се само дарителите докога ще си траят и най-после няма ли да попитат за ефекта от вложените средства и усилия от тяхна страна?!

Но показателно за отношението към кадрите на МВР е, че всеки може да стане полицай, ако завърши няколкомесечен курс в центровете на полицейската академия. Усвоява елементарни правни постулати, препасва пищова и тръгва да пази реда. Не мога да забравя случая с курсанта, завършил школа в Казанлък, който веднага след клетвата бе заснет да паркира незаконно. Ето това е, което им дава като самочувствие обучението. Оттук нататък забравяш, че този човек ще търси върховенство на закона.

Не знам доколко е качествено и обучението в т.нар. Академия на МВР при положение, че самият министър Цветан Цветанов, изкарал някаква специализация, обяснява че 5 години условна присъда означава, че след 5 години влизаш в затвора... Влизаш, ако извършиш престъпление, иначе - не влизаш. Ама нейсе...

Но на въпроса за кадрите. Докато редовите ченгета бъдат оставени на произвола и подборът им е безкритичен, няма да се промени усещането в обществото, че МВР дава сигурност на гражданите и тяхната собственост. Защото обикновеният българин не се интересува кой  супер трафикант на дрога сме хванали и предали на нечия държава, нито пък кой мафиот сме арестували и тепърва ще съдим. Човек се интересува от собствената и на семейството си сигурност, а очевидно и осезаемо я няма.

И ако някой ще прави реформи в МВР, то е добре да започне от прегледа на най-нисшия състав. Който определено не е подготвен, няма мотивация, взима малка заплата и е на щат само заради нея. Дори да има свестни мочета, те не са научени как да си вършат добре работата. Ако и да искат и да са нахъсани за това. А когато се стараят, често биват порязвани от големите професионалисти и накрая съжаляват...

Паралелно е нужен жесток контрол за топ полицаите. Те са много подготвени, с по няколко специализации в чужбина, но много изкушени. Защото знаят доста, преживели са не една политическа интрига и винаги се пазят „да не сгазят лука". Царе са на комбинациите, но когато усетят министерска подкрепа. Иначе може с години да си траят.

Точно такива професионалисти в момента движат битката с Октоподи, Нагли и прочие. А само преди година не смееха да им посегнат...

Всъщност, тук идва основният въпрос. Какво е МВР - министерство на обществения ред и сигурност, или ведомството, което гарантира политическо оцеляване на всяка власт. Тази колизия винаги се отразява на гражданите. Когато министерството обгрижва само и единствено Властта, гражданите страдат. Но това като че ли е винаги.

И понеже битката с мафията ще е вечна - и различна, хората се надяват да получат поне някаква сигурност. Това е единственото, което може да оправдае едно управление. Стига да не е като всички останали.

Oще: кадри  мвр  октопод  цветан цветанов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.