Кметът, братовчедите, приятелите и обществени поръчки за милиони | webcafe.bg
Webcafe

Кметът, братовчедите, приятелите и обществени поръчки за милиони

Антон БировАнтон Биров
02.02.2018, 16:01 (обновена 05.02.2018, 13:04)
Марин Рачев

Снимка: © bTV

Прокуратурата ще разследва кметове, започна с този на Септември.

През последната година Община Септември придобива все по-печална слава. Абсурдно е, но община с малко над 25 хиляди души население, 2 малки града и 13 села, постоянно намира място в по-лошата част от новинарските емисии.

Първо, през лятото на 2017 г. се разрази случаят около нелепата смърт на мъж в септемврийското село Виноградец.

Наско Тонкев, собственик на ресторант в селото, почина, след като беше прострелян по време на детски рожден ден. Оръжието беше на Лазар Влайков, който по това време беше председател на Общински съвет – Септември. Една от версиите след инцидента – че с пистолета е стрелял невръстният племенник на Влайков.

Превъртаме напред към началото на 2018-а. Мащабна и изненадваща проверка на прокуратурата беше проведена в сградата на Община Септември.

Малко по-късно беше задържан кметът на общината Марин Рачев. Прокуратурата обяви, че ще му повдигне обвинения за това, че с „умишлена безстопанственост“ е ощетил общинската хазна.

Как? Сключвайки неизгодни договори за обществени поръчки с фирми, собственост на негови роднини, близки и познати. Въпреки че обвиненията се отнасят за злоупотреба с общински пари, т.е. такива, дошли от джобовете на данъкоплатците, привърженици на кмета Рачев се събраха на протест в негова подкрепа. Сред тях бяха и няколко от кметовете на населени места в общината.

Малко по-късно Рачев беше пуснат под гаранция от 250 хиляди лева. А около местната власт в Септември се завихри разследване за милиони, което по един или друг начин оставя поредното петно върху тамошните управници.

Ремонти за „чудо и приказ“

Тъй като е много възможно никога да не сте посещавали град Септември, нека ви разкажа какво видях там миналата седмица. Характерното за града е, че той почти постоянно е в ремонт, но от това не става по-красив.

По-скоро прилича на току-що преживял бомбардировка. При последната ми визита от двете страни на една от основните пътни артерии, която преминава през почти целия град, бяха натрупани големи купчини с пръст. Така шофирането по и без това тясната улица се превръща в предизвикателство – всички колите са в една лента - "средната", независимо, че карат в различни посоки.

Подобна гледка видях и в края на миналата година – ту улиците са разкопани заради подмяната на водопроводни тръби, ту се подменят тротоарни плочки, ту нещо друго. Видимо, ремонтът и тогава не вървеше бързо, а що се отнася до качеството ще ви дам друг пример.

Става дума за вътрешна улица, която наскоро е била преасфалтирана. Когато минаваш с автомобил по нея усещаш отчетливо явните неравности, а гафовете при поставянето на канализационните шахти се редуват – едната е вдлъбната, следващата е издадена, и обратно. Хора в района разказват, че работа по асфалтирането се е извършвала дори в дъжда, което със сигурност не е допринесло за качеството.

Разказвам всичко това, защото едното от обвиненията срещу кмета е свързано именно с обществени поръчки за строителни дейности. Дали ремонтите са ощетили хазната и стоят ли зад това лични и семейни интереси ще се произнесе финално съдът. Но една разходка с автомобил из улиците на общинския център може да покаже на всеки какво е реалното състояние на пътната мрежа на град Септември.

Кой е Марин Рачев?

Преди да седне на кметския стол, Марин Рачев дълги години беше просто бизнесмен, добре познат на хората в региона. На един от входовете на град Септември ги посрещаше бензиностанция с надпис „Рачев“, а не беше рядкост и да се сблъскаш с някои от камионите, брандирани с неговото име, изпълняващи задачи от строителния му бизнес.

През 2015-а се кандидатира за кмет на община Септември – пост, тогава заеман от Петър Бошев, с когото Рачев има търкания.

След кандидатурата Бошев подаде сигнали към прокуратурата и медиите, че близката до Рачев фирма „Стройкомерс“ е извличала природни богатства от коритото на река Чепинска, макар да има само договор за почистване на речните наноси. Вместо това машините извличали камъни и строителни материали от коритото на реката.

Това обаче не спря устрема на бизнесмена към политиката. След силна кампания, включваща и „частно асфалтиране“ на улици в някои села в общината, Марин Рачев успя да си осигури подкрепата на избирателите.

Той стана кмет със забележителна преднина от 54,48% от гласовете още на първи тур. На второ място остана кандидатът за втори мандат Бошев, който събра малко над 20 процента.

Кметският стол в община Септември обаче не носи много късмет на притежателите си. Не стига, че финансовото състояние на общината от години е плачевно, но и администрацията е обект на чести проверки – такива бяха правени както по времето на Петър Бошев, така и при предшественика му Томи Стойчев.

Рачев, вече трансформирал се официално от бизнесмен в политик, се сдоби с обвинение от прокуратура още на втората година от мандата си. То обаче не беше за работата му като кмет, а за предходната му дейност като управител на фирма. През август 2017 г. прокуратурата му повдигна обвинение за укриване на данъци в размер на 115 106 лева, извършено в периода от 1 май 2005 г. до 30 септември 2006-а.  Според държавното обвинение данъците са дължими върху приходи от продажба на гориво. Делото все още тече като през януари т.г. Окръжният съд в Пазарджик назначи 4 експертизи по него.

Но в същото време други проверки ровеха в дейността на Рачев и на кметския стол.

Една зимна сутрин в един малък град...

На 1 февруари маскирани полицаи и служители на прокуратурата влязоха изненадващо в сградата на община Септември. Малко по-късно излязоха от там със самия Марин Рачев, който беше задържан за 24 часа, а на следващия ден освободен под гаранция от, както вече казахме, 250 хиляди лева.

Обвинението за необяснимо скъпата нива

Първото обвинение срещу Рачев е за това, че от името на общината се е подписал под закупуването на имот, придобит на много по-голяма от реалната му стойност. От това престъпление е възникнала вреда за бюджета на Септември на стойност над 100 хиляди лева.

Според фондация „Фридрих Науман“, която ежегодно публикува Черна книга на разхищенията в България, става дума за нива в местност край септемврийското село Варвара, наречена Бунара. Нивата е с площ от 10 дка и е била част от друг поземлен имот с обща площ 100 декара. В края на месец май 2015 г. целият голям имот е бил закупен от пазарджишката фирма "Лео Газ 80" ЕООД със собственик Екатерина Коларова.

Цената на имота е 12 250 лева. Ако бъде разделена тази сума, излиза, че всеки декар струва 128 лева. Година по-късно фирмата обособява 10 декара от този голям имот. Статутът е променен от "друг селскостопански терен" на "друг промишлен терен".

През март 2017-а "Лео Газ 80" продават тези 10 декара за 147 500 лева без ДДС. Кой е купувачът? Община Септември с кмет Марин Рачев.

Стойността на земята за няколко години някак се е повишила от 128 лева за декар на 14 700 лв. Така вместо закупените от община Септември 10 декара да струват общо 1280 лева, те изведнъж струват над стократно повече.

Струва си да се отбележи и това, че година преди продажбата фирмата е прехвърлена от Екатерина Коларова на Владимира Бояджийска - братовчедка на съпругата на кмета.

Обществени поръчки за тебе, тебе и тебе

Другото обвинение е за умишлена безстопанственост. Става дума за това, че в качеството си на кмет на общината Рачев е сключвал договори за обществени поръчки с фирми, които по някакъв начин са собственост на негови роднини, приятели или бивши сътрудници.

Тези фирми е трябвало да извършват различни строително-монтажни дейности, тоест ремонти, които обаче се оказват некачествени. Изглежда, че фирмите са получавали обществените поръчки без да имат необходимата техника и работна сила за целта.

По време на извършването на строително-монтажните дейности не е бил осъществяван контрол. Заради това на други служител на общината също е повдигнато обвинение.

При акцията на прокуратурата, проведена в началото на февруари, в един и същ офис са открити договорите и съпътстващата документация, печатите, електронните подписи на всички 14 фирми, които прокуратурата разследва. Оказва се, че те се обслужват от една и съща счетоводна кантора. Предстои НАП да направи ревизии на всичките 14 дружества.

Същевременно в тефтер, намерен в нощното шкафче на септемврийския кмет, е открита информация за всички фирми, които се проверяват в момента.

"Има конкретни суми, обороти на фирми, печалби и т.н. Може да му е служебен - да се е интересувал от обществените поръчки в общината", каза ръководителят на специализираната прокуратурата Иван Гешев.

Работният вариант на обвинението до момента е за злоупотребите между 300 и 400 хиляди лева. Става дума за случаи, които от прокуратурата са приели за "сравнително изяснени" в този етап на разследването. В същото време се разследват и обществени поръчки в общината за периода 2016-2017 година за около 13 милиона лева.

Гешев посочи, че вероятно ще се събират доказателства и за "организирана престъпна група, престъпления по служба, безстопанственост, неизгодни сделки". Какви обвинения ще бъдат повдигнати ще зависи от наблюдаващите прокурори.

Приказки от ДАНС на нощното шкафче

Освен тефтер с данни за фирмите, които се проверяват, в нощното шкафче на кмета са открити и справки на ДАНС, касаещи проведени действия по направление "купуване на гласове" по време на местните избори през 2015 г. "Няма законово обяснение защо се намират там", посочи Гешев.

Какво предстои?

Ако съдът прецени, че постът на кметът на Септември може да попречи на разследването, Рачев може да бъде отстранен от длъжност. Както става ясно, възможно е прокуратура да повдигне и още обвинения срещу него.

Този конкретен случай може и да е само началото на нещо по-голямо. От прокуратурата твърдят, че са залети със сигнали за подобни нарушения в цялата страна. А от ноември 2017-а компетентността за подобни случаи е в ръцете на Специализираната прокуратура, а не на съответните окръжни прокуратури.

"Опасявам се, че лека-полека, както ви омръзнаха делата за политици, ще ви омръзнат и делата за кметове", каза ръководителят й Иван Гешев.

Покрай което ние се сещаме, че през 2019 година има местни избори и потенциалните мини е добре да гръмнат предварително, а не в разгара на предизборната кампания или през ефира на на някоя национална телевизия, както беше по време на предишната предизборна кампания. Защото бизнес ориентираните политици, като кмета на Септември, не са добре-дошли в актива на никоя партия или коалиция.

Oще: акция  българия  герб  град септември  избори  кмет  корупция  марин рачев  новини  обществени поръчки  община септември  петър бошев  прокуратура  умишлена безстопанственост 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.