За мандата на един ром | webcafe.bg
Webcafe

За мандата на един ром

Ясен Бояджиев, "Дойче веле"
20.10.2014, 09:23 (обновена 21.10.2014, 08:00)
Александър Методиев

При разпределението на мандатите в някои райони след последните избори се стигна до изненадващи парадокси. Дали обаче можем да кажем, че резултатите са несправедливи?

Изборите в Кюстендил и Дупница завършиха с черешови топчета, "Боят настана", български знамена и "Долу ДПС" на площадите в двата града и пред Централната избирателна комисия в София, после на блокираните пътища, а утре, може би, и пред Народното събрание. И с един въпрос: как може един да стане депутат с 20 хиляди гласа, а друг - с по-малко от 900?

Изборните резултати повдигат подобни въпроси и на други места. В Ямбол ГЕРБ с 33% има 1 депутат, а БСП с 24% - двама. Четвъртият депутат от района ще е от ДПС с 6.5%. Или в Силистра: там "Атака" с 2.3% и 1400 гласа взема 1 мандат, а БСП с цели 13% и 8 хиляди гласа остава без мандат. Впрочем, там има още един парадокс, който не изглежда справедлив - ДПС с 16 пъти повече гласове от "Атака" ще има само един депутат повече от нея.

АБВ пък получава мандати във Видин и Смолян само с по около 1200 гласа.

Правилата на играта

"Не" на подменения вот", казват в Кюстендил и се вдигат на "борба за справедливост и равноправие". Колкото и парадоксално и дори абсурдно да изглеждат обаче изредените факти, тезата за "подменения" вот и "несправедливия" резултат е много спорна. По няколко причини.

Първо: защото този резултат не се определя по симпатии или по нечия субективна преценка, а напълно обективно и безпристрастно по силата на конституцията и закона. Такива са "правилата на играта" и те са еднакви за всички.

Второ: в конституцията е казано, че "народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ". В този смисъл разделянето на страната на избирателни райони е донякъде условно, както и "излъчването" на един или друг депутат точно от един определен район. Защото при национални избори по пропорционалната система има една по-висша "справедливост", която трябва да бъде удовлетворена на първо място - общият брой на представителите на всяка партия в Народното събрание трябва да съответства на общия брой на подадените за тази партия гласове на национално равнище.

След това идва разпределянето на тези представители по избирателни райони. Това разпределяне не е лесна задача, особено при 8 партии, преминали 4-процентовата бариера. Като трудността не идва само от гласовете, които не "принадлежат" към нито един от тези райони, защото идват от чужбина. Задачата се усложнява и поради това, че самите райони не са напълно равностойни като брой избиратели и брой мандати. Както и поради простия факт, че при деленето на броя на подадените гласове на броя на мандатите не се получават кръгли числа, а остатъци или недостици.

За решаването на тази задача съществуват различни методики, а въпрос на законодателя е да избере една от тях. Действащата в момента в България методика бе вкарана в закона през 2009 година, след като предишната (за чието връщане сега се чуват гласове), бе преценена като "несправедлива", защото облагодетелстваше партиите, победили с голяма разлика в един или друг район. И най-вече, защото заради нея ДПС получаваше всичките 5 мандата в Кърджали.

Тъй че, която и методика да бъде избрана при днешната ни избирателна система, винаги ще има недоволни, на които вотът ще им изглежда "подменен", а резултатът - "несправедлив".

Възможните решения

Възможните решения на този проблем са ясни и относително лесни. Най-простото е страната да бъде възприета като един избирателен район и партиите да се състезават с национални листи. Някои ще кажат, че така ще се прекъсне връзката между местните общности и "техните" избраници, а оттам ще намелее заинтересоваността и активността на избирателите. Но това може да се преодолее, ако се приеме и преференциално гласуване. Пък и така силно ще намалее тежестта на купените по един или друг начин гласове.

Малко по-сложно, но напълно осъществимо, е другото решение - да бъдат създадени един или няколко избирателни района в чужбина. Трудността да се изчисли колко мандата да бъдат отделени за тези райони е относително лесно преодолима (особено на фона на днешните проблеми), като например - за база за всеки следващ избор се вземе броят на гласувалите на предишния. Това решение е и по-справедливо, тъй като днес българските граждани в чужбина не са равнопоставени на тукашните избиратели - те не знаят за коя листа гласуват и нямат право на преференция. Това решение освен това силно ще повиши и активността им - не само в Турция, където тя е традиционно висока.

Създаването на такъв избирателен район(и) се подкрепя от всички експерти, било е многократно предлагано и ... отхвърляно. Ако се питате защо и от кого, вижте коя партия колко гласове получава от чужбина.

А ако не беше ром от ДПС?

Въобще, при определяне на изборните правила всяка партия силно се влияе от собствените си пресмятания за това от кое би спечелила и от кое би загубила. Което може би е естествено. Не е естествено обаче после да участва и дори да организира и предвожда протести срещу закона, който сама е гласувала. Както сега основната авторка на промените в Изборния кодекс в Кюстендил и излъчения от ГЕРБ кмет на Дупница, или като областния лидер и цялата организация на ГЕРБ в Ямбол.

Да искаш промяна на правилата и на резултата от играта след нейния край и така да подклаждаш и стимулираш правен нихилизъм при и без това високата степен на липса на усещане за законност и конституционен ред, при това под някакви псевдопатриотични лозунги, е безотговорно, недопустимо и опасно.

И накрая - един въпрос. Дали щеше да има протести, ако не ставаше дума за един ром и за мандата на ДПС? Всеки може да си отговори. Във всеки случай е показателно, че в Кюстендил има протести, а в Силистра или Смолян - не.

Oще: александър методиев  бат сали  вот  гласуване  дупница  избори  кюстендил  народни представители  парламентарни избори 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 20.10.201421:57

В българския език "ром" означава алкохолно питие. Бат сали си е чиста проба циганин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2012, 17:47

2 Ataman0 | 20.10.201417:43

Ясене,защо не прескочиш до Кюстендил или Дупница......ние сме гостоприемни хора,я понаучиш нещо,а и журналистиката ще спечели от това!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 20.10.201410:15

дойче веле изригна... афффтора изкара седмичната надница, а положението е:
Слънце грее, дъжд вали, яж ми к*ро Симитли..
   

оценка

+2 -0