Да си тръгнеш по-рано от работа - шок и ужас или | webcafe.bg
Webcafe

Да си тръгнеш по-рано от работа - шок и ужас или...

Webcafe.bg , По CNN
19.04.2012, 10:31 (обновена 22.04.2012, 13:38)
Шерил Сандберг

Снимка: © Getty Images

Шерил Сандберг, главният оперативен директор на Facebook

Горещи новини: работеща майка си тръгва от офиса в 5:30, за да прекарва повече време с децата си. И не се срамува да го заяви открито. Геройска ли е постъпката й, или тя постъпва така, както трябва...

За съжаление, това наистина е факт, достоен да стане топновина - особено когато въпросната майка е Шерил Сандберг, главният оперативен директор на Facebook. Постъпвайки по този начин и насърчавайки други майки да последват примера й, Сандберг прави на всички голяма услуга. Нейното изявление е важна стъпка към нормализирането и утвърждаването на практиките за гъвкаво работно време, които трябва да бъдат не изключение, а правило.

Освен че нейното признание е добре дошло, то предлага и някои деликатни теми за размисъл. Макар че си тръгва от работа с половин час по-рано откакто децата й са родени - т.е. от 7 години насам, едва през последните две години Сандберг се "осмелява да говори за това публично".

Табуто да кажеш, че заради семейството си ще си тръгваш по-рано от работа

Основните въпроси, провокирани от това признание, са няколко: в една конкурентна индустрия, където хората работят дори извън работно време, защото работата им просто не може да се вмести в някакви конкретни часове, наистина ли е толкова неприемливо да си тръгваме от работа по време, което някога беше стандартно?

Дали хората, които имат осемчасов работен ден и си тръгват точно в 18 ч всяка вечер, са прикрито осъждани от своите колеги? Какво се случи с "балансирането между работа и личен живот"? И което е още по-лошо - дали хората, които работят единствено в тези "стандартни" часове, по-рядко биват предлагани за повишение...

Въпреки факта, че мнозинството жени, особено отговорните професионалисти като Сандберг, съчетават кариерното си развитие с отглеждането на деца, малката мръсна тайна на днешния бизнес свят е, че все още се иска много смелост - и вероятно ръководен пост в някоя компания, за да говориш открито за по-ранното тръгване от работа.

Сандберг започва да се чувства достатъчно комфортно да обсъжда публично работното си време едва след като навлиза в най-високите равнища на управлението.

Ясно е, че много хора в технологичния бизнес се надяват "балансираният живот" да престане да бъде мръсна фраза. Трудно е да си представим, че Сандберг - жена, чиято кариера я отвежда от Харвард до финансовото министерство на САЩ, Google и до шанса да бъде дясната ръка на Марк Зукърбърг, може да бъде обуздана лесно.

Тя може и да не е обикновена жена, но страхът й от последствията от евентуалното разкритие, че си тръгва от работа по-рано е споделян от твърде много работещи майки. За съжаление, техните страхове изглеждат напълно основателни. Сандберг просто е изключението, което потвърждава правилото.

Наложително е да признаем правото на работещите съпруги и майки да са "отстъпници"

Оценявана по вездесъщите принципи за работното време, където дългите часове и постоянното разположение се смятат за синоними на отдаденост и компетентност (въпреки многобройните доказателства за противното), Сандберг е т.нар. от социолозите "отстъпник от времето" - или с други думи човек, който има работно време, различно от 8-часовия трудоден.

В това определение попадат и по-ранното приключване на работния ден, както и почасовата работа и споделянето на едно работно място. Проучванията показват, че гъвкавото работно време е убиец на кариери независимо от пола.

Но жените, особено майките, при които вероятността да се възползват от по-свободни възможности за работното си време е по-голяма, са изправени пред двойна заплаха: от една страна заради гъвкавото работно време и от друга заради простичкия факт, че са майки. И двете неща най-често означават задънена улица в кариерата и намалена заплата.

Това важи за хората, които продължават да работят, но най-пренебрегвани са около 25-30% от майките, които - вместо да продължат работа, прекъсват временно или окончателно кариерата си. Въпреки че тази група масово се възприела като "избрала да се откаже от професионален ръст", техните "варианти" обикновено са между изцяло отдаване на работата или пълен отказ от нея, и техните решения да напуснат са неохотни и изпълнени с конфликти.

Както един бивш консултант по управление споделя за своя работодател: "На практика те искат да ти скъсат задника от работа и ако има нещо, което би попречило на това, тогава без никакви компромиси биваш уволнен".

Даваме ли достатъчно шанс на жените да балансират между личен живот и работа

За тези жени, повечето от които никога не са си представяли, че ще трябва да избират между кариера и деца, цената на негъвкавото работно място е твърде лична и дълбока - разрушени мечти, по-ниски заплати и никаква независимост.

Като общество ние понасяме по-дългосрочните загуби, тъй като напускането на работа от страна на тези жени ни лишава от таланта, от който толкова много се нуждаем и пресушава извора на бъдещите лидери-жени.

Тайното напускане на работното място с половин час по-рано от страна на Сандберг е частно решение на един публичен проблем. Подобно на толкова много жени, тя открива начин да се справя с работата си.

Твърде често възможността за гъвкаво работно време е предимство, екстра, бонус за високи постижения, който трябва да бъде спечелен, или просто нещо, което е написано в договора, но се практикува само в специални случаи. То не се възприема като добра практика и определено не е сред правата на служителите.

Ерата, в която недоспиването се превърна в своеобразен повод за гордост

Тези дискусии ни напомнят и за медийния магнат Ариана Хъфингтън и нейните размисли за съня: не само, че съвременният трудещ се човек не спи достатъчно, но и хвалбата за това колко малко време си прекарал в сън се превръща в почтен медал, който всички ние развяваме. Някои предполагат, че хората, които се наспиват, не работят достатъчно усърдно.

Какво да кажем за размитата линия между работа и личен живот в съвременния свят? Сандберг признава, че след като вечеря с децата си, се връща на бюрото си, за да провери пощата си - ясно е, че да "бъдеш на работа" в офиса вече не е задължително, за да "вършиш работата си". Предизвикателството тук е, че способността ни да проверяваме работната си поща по всяко време ни кара да предполагаме, че постоянното работно време се превръща в новата социална норма.

В края на краищата не бива да забравяме, че нашата работа се измерва с нашата продуктивност, а не с броя часове, които влагаме в нея. Уви, малка част от нас е в позицията да промени схващането за това. Зависи както от работодателите, така и от служителите отново да направят здравословния начин на живот социално приемлив.

Oще: майки  работно време  съпруги 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2012, 21:58

75 Curley pretty | 21.04.201210:55

Ми съгласна съм, какво да ти кажа. А и за хората си прав.37 fALLEN | 19.04.201217:15
къдравата - да но има работи, където дейността ти за деня е част от някакъв по-голям процес и проект. тогава няма как да се прецени дали си си свършил работата за деня, щото няма такава норма. или например, ако приклю'чиш и ти остават още 3 часа - винаги могат да те натоварят с още малко работа. Много щастлив

по-точно бих го формулирал - ако се спазват сроковете, ако проектът е организиран правилно и кадърно и може да се каже това и това - до този ден, ако прилкючваш задачите, които сам си поставящ, не виждам нищо лошо дори и да се отсътства с дни от работа, или да си работиш вкъщи. проблемът е че хората сме кофти говеда, малко хора могат да понесат подобна голяма свобода, без да се осерат до ушите. за тва най-лесно - нормиран работен ден.
на бира на бира на бира на бира на бира на бира на бира на бира на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

74 Bichkiiata | 20.04.201220:59

фекална инертна маса хм-м-м-м, Миле и туй върши работа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

73 Mile Manolov | 20.04.201220:52

далече сте от класиката... едно дълго сране > all
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

72 Manuela Gerenova | 20.04.201220:46

Ба, достоен! Истината и само истината Усмивка
Вибраторът се държи във второто чекмедже, че на първото най-често посягат любопитковците Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

71 Bichkiiata | 20.04.201220:18

Ба вибратор, кат' ме хванат бясовете на раб. място и отивам го издоявам на секундата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

70 imperiall | 20.04.201219:52

Отново дискриминация. Вибратор веднага и за мъжете
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

69 mima | 20.04.201218:16

"п.с. като всяка съверемнна жена си закупете вибратори и си дръжте в най-горното чекмедже на бюрото "

Това и аз си го помислих. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

68 mima | 20.04.201218:13

Поздравления, достоен отговор. Спирам да се заяждам. Усмивка
Пожелавам ти искрено да се реализираш в професията си и да обичаш това, което правиш - особено ако избереш учителството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

67 Bichkiiata | 20.04.201217:55

ето и текста на песновката по-долу изпълнена в изпълнение на една от пра-пра внучките на проститутка изтръгната от Франция и докарана в Сев. Аерика от Кралят Слънце :

Днес моят живот е в лайна
Сутрин евтиното ми легло прави всичко за да ми напомни, че е евтино.
С пружините забите в гърбът ми като шипове.
Нямам повече настроение да ми раправят приказки от Дисни.
За шармантният принц, не това е едно мазе, а прнцесата е една дебела мръсница.
Няма да е лесно.
Вероятно утре всичко ще е по-добре, но днес моят живот е в лайна
Вероятно утре всичко ще е по-добре, но днес моят живот е в лайна
Бях на колене, това беше „най-хубавото нещо” на светът.
Нямам вече вдъхновение слушайки песничка на Селин Дион.
Когато моят видя едно друго момиче по-шик от мен
я закара у тях директно пред моите очи.
Мамка му мръсна тоз няма никаква класа.
Вероятно утре всичко ще е по-добре, но днес моят живот е в лайна
Вероятно утре всичко ще е по-добре, но днес моят живот е в лайна
Внимавай моето момченце, защото гаджетата на приятелките ми искат да ти счупят краката
Внимавай моето момченце, защото гаджетата на приятелките ми искат да ти счупят краката
Имам вид на една дебела клошарка седнала сам - сама на бара.
Оревавайки цялата вечер на тези които имат нещаастието да ме слушат.
Вероятно утре всичко ще е по-добре, но днес моят живот е в лайна (х 4)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

66 Manuela Gerenova | 20.04.201217:28

мима, всъщност позна от първия път. Е, не съм в кол център, към он-лайн магазин съм, но отговарям предимно за контактите с клиенти. Да, работата ми е, много обобщено казано, секретарска Усмивка
Иначе стажувах покрай филологията и, откровено казано, ми беше много приятно и интересно.
   

оценка

+0 -0