НОИ - Ситком или Риалити? | webcafe.bg
Webcafe

НОИ - Ситком или Риалити?

Неда Филчева
07.01.2014, 16:06 (обновена 10.01.2014, 15:13)
Чиновници

Те тъпи ли са или ние всички, плащащи безкрайни данъци и осигуровки, сме глупаци?

Денят ми започна адски забавно - докато единият ми син крещеше от тоалетната: "Мамо, готов съм!", а аз бършех повръщаното от другия, се обади и таткото, че нелюбезна служителка от НОИ го е известила, че трябва да им връщаме пари. Драматургът в мен предусети, че така започнал, денят неизбежно ще доведе до катарзис или поне до обяд на осъзнаването.

Жонглирайки с двете болни деца, проведох безумен разговор с г-жа Иванова - инспектор на НОИ. Въпросната, с назидателен тон ми обясни, че в момента подписва наказателния ми акт за това, че майчинството за третото ми дете е почнало на 4.12, а второто ми дете е "засечено" в държавна ясла на 25.11.

Тонът й беше не само обвинителен - явно в нейните очи вече бях престъпник, източил незаконно НОИ, но и поучителен - ето виждате ли, ние Ви хванахме! Аз категорично й обясних, че знам закона и детето ми е тръгнало на ясла в деня, когато следващото ми майчинство, вече е било в сила, така че съм сигурна, че просто има някъде грешка по СИСТЕМАТА. В този момент госпожата хвърли словесна бомба: "На мен не ми е работа да проверявам дали е вярно, а да ви напиша наказателно постановление!"

Не знам дали от асцедента ми или просто ми е ниска точката на кипене, но аз изведнъж приех досадния до този момент разговор като обявяване на война. Нарамих двете болни деца и в дъжда пробягахме разстоянието до въпросната ясла за рекордно време. Там снимах документи, ведомости, фактури - всички възможни доказателства, че синът ми е тръгнал на ясла в съдбовния ден 5.12, а не 10 дни по-рано.

От кабинета на директорката звъняхме на въпросната инспекторка, но тя вече бе отишла на обяд. И ето настъпи обедът на моето осъзнаване. Какво правех? Доказвах на някакви чиновници от СИСТЕМАТА нещо, в което така или иначе бях убедена, за това, че те не са си свършили работата като хората. Напрягах себе си и двете си и без това болни деца, докато въпросните обядват. И всичко това ЗАЩО? За да си спестя бъдещи неприятности? Или за да спечеля срещу самата система?

В този момент ми стана повече смешно, отколкото тъжно. Представих си как синът ми се промъква в кухнята на яслата, под съпровода на ревящи деца и се натъпква с омразните му кисели. И нали си е "щиглец", коремът му така натежава, че не може да се измъкне и заспива. И това цели 10 дни, преди официално да е тръгнал на ясла. Но служителите на НОИ не спят! Със своите екстра сензорни способности, те го засичат и слагат клеймо на майка му до живот - източила киселите на НОИ!

В този момент синът ми започна да мрънка за "Зайо Байо" и ме извади от моята 1984 г. Аз изнервена му обясних, че не може "Зайо Байо", защото ще стане дебел и тъп. А той: "Мамо, а не може ли някога за малко да стана дебел и тъп". Аз му отвърнах, че не отглеждам държавни служители. И отново затичах с децата към къщи, за да ги спася поне от неизбежното ГМО.

След час диалогът с госпожа Иванова се поднови. Атакувах я като воин и й обясних, че не просто искам да докажа своята невинност, но ме интересува поименно кой не си е свършил работата. Споменах и "Господари на ефира" и други медии, за които случаят би бил интересен. Тактиката се оказа не само правилна, но въпросната инспекторка взе, че се притесни.

И в опит да се оправдае, че грешката не била нейна, ми сподели, че тя цяла година ми пращала писма, но пощата й ги връщала. И наистина била убедена, че аз се укривам. Това вече беше пикът в скеча. Аз наистина се чудех дали да плача или да се смея. И с какъв ли тест ги подбират тези служители. Може би им дават да четат "Теория на конспирацията", преди да проверят коефициента им на интелигентност.

Попитах я простичко дали пък не й е хрумнало, че като й връщат писмата, може би е сбъркала адреса. Тя замълча и след малко добави, че пробвала с различни вариации на адреса. Най-смешното е, че всички мои точни данни ги има във въпросната ясла, която детето ми доскоро посещаваше. Живеем на този адрес от осем години и имената ни са на звънеца и на пощенската кутия. И изобщо е безумно в 21 век да не можеш да пратиш дори едно писмо като хората.

Приключих разговора с усмивка и с въпроса: "А кой носи отговорност за всички тези безкрайно объркани инспектори?" Потърсих отговор на въпроса си в общината и в НОИ. Но така и не ми отговориха. Нито някой се осмели да издаде имената на колегите, допуснали грешката в моя частен случай.

Днес сутринта получих отново обаждане от госпожа Иванова. Тонът й беше мек и извинителен. Била проверила протоколите и наистина нямало нарушение от наша страна. Не можела да си обясни как са допуснали тази глупава грешка. Разделихме се с обещание да не се чуваме никога повече.

Седнах пред клавиатурата и вместо да мисля за работния си сценарий, попаднах в капана на въпросите: Те тъпи ли са или ние всички, плащащи безкрайни данъци и осигуровки, сме глупаци? Ами ако номерът им беше минал? Ако не бях сигурна в датата и си бях платила тъпата глоба? А дали те не рекетират хората?

Написах това за предупреждение. Рекетът в България е държавна политика! А ние не сме нищо повече от експериментални животинки - колко и докога ще пускат. И не "Четвърта власт", а ние сами трябва да се борим със системата.

Oще: деца  инспектори  майчински  нои  чиновници  ясли 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 14.01.201418:34

pixie, кръстче и от мен Намига

Мда, властта си ги отглежда едно такова специално котило, баш най-големите социални скотове за подобни позиции. Най-яловите мозъци от студентските ми години са у администрацията, а които имаха пък некъв морал - у "Фантастико".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 14.01.201410:25

Поздравления за твърдата позиция и отстояването и. Много бих искал повече хора да мислят и действат по този начин и да стигнем до момента, в който заедно ще се изправим да отстояваме правата си и обществения интерес и ще надделеем над крупния рекет прокарван чрез държавните политики от мутро-олигархията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 07.01.201418:53

Смешно, тъжно, ама като си знае човек правата и ги потърси историите свършват с хепи енд. Е, в случая особено за "кадърните" служители, които са отървали кожите отново. БГ реалити, за съжаление.
   

оценка

+3 -0