Внимание: блогъри! | webcafe.bg
Webcafe

Внимание: блогъри!

Екатерина Виткова
13.08.2011, 12:32 (обновена 15.08.2011, 15:56)
Жена с лаптоп

Момиче с добри данни за дадена позиция било отрязано, защото постовете в блога й били... хм

Ако нямате работа и водите блог, трябва много да внимавате какво пишете вътре. Защото свободата на социалните мрежи изглежда влиза в остър конфликт с разбиранията на кадровиците (ейчарите) за надеждността на дадена личност. (Ако имате работа също трябва да внимавате, разбира се.)

Разказаха ми случай, в който момиче с много добри данни за дадената позиция било "отрязано", защото кадровиците докладвали, че има блог и някои постове в него не били в тон с представите за идеален служител. Били леко депресивни, леко неуравновесени...а бе изобщо - тънък лед.

Всичко това говори най-вече за мързела на HR-ите, които отчитат дейност като се забавляват в интернет пространството. А иначе естествено, че най-сигурният начин да разбереш дали някой става за работа, ако не го познаваш, е да питаш за това хора, които вече са работили с него.

Тъй че по-полека с блогването... Има и друг вариант. Правите един блог като за кадровици с истинското си име и един с псевдоним, в който си изливате душата. И това е подход. Понеже HR-ът бди!

И докато за някои блогването все още е доста "алтернативно" занимание, други се опитват да го направят все по-сериозно. Как иначе да си обясним фактът, че осигуряването на реклама в блогове вече е изискване в някои обществени поръчки за PR дейности?

Мда-а-а-а...Мисля си, че един тлъст хонорар за рекламен банер много ще ми отива на дизайна. 
Иначе, то е ясно, че много хора вече се занимават с шпиониране в социалните мрежи. Заплахата на Анонимните срещу Фейсбук не е случайна.

Склонна съм да им вярвам за продажбата на информация, след като в интернет попаднах на фирми, които предлагат пълно проучване на дадена личност срещу "скромно" възнаграждение.

Не съм сигурна за качеството, понеже не съм се възползвала, ама все ми се струва, че ФБ няма да е сред най-сигурните убежища. Разбира се, единственото, което Анонимните ще постигнат, е да накарат собствениците на ФБ да си защитят още по-надеждно информацията, дето става за продаване.

А и да унищожат ФБ какво? Ще имаме уникалната възможност да преброим истинските си приятели и... да се преместим в Google+.

Oще: facebook  hr  блог  блогъри  кадровици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

17 Valeri Marinov | 19.09.201210:37

това го взех назаем от един приятел! Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

16 Valeri Marinov | 19.09.201210:35

Честни отговориСигурно повечето от вас са били на интервю за работа. И там като се почнат едни въпроси... А най-добре е на тях да се отговаря честно!

1.
-Защо избрахте нашата компания?
- Вие да не сте идиот? Аз, както и тези кандидати преди мен, а и тези след мен са си счупили краката да тичат из десетки места, като това, където предлагат работа. Където ме приемат по-бързо и без много изисквания - там ще работя!

2.
- Как мислите, защо трябва да изберем точно вас?
- На вас работници трябват ли ви? Ето - аз съм работник! Най-добре е да изберете мен, защото съм по-умен от тези, които отговарят на подобни глупости с още по-големи стандартни глупости! И може би съм по-умен от вас, защото никога няма да задам подобен въпрос на кандидат за работа.

3.
- Каква заплата бихте искали да получавате?
- Около 2.5 милиона за година. Колкото президента на САЩ. А, бе какъв е въобще този въпрос?! Аз искам да получавам толкова, колкото максимално вашата фирма може да ми даде. Но това пък няма как да стане. Затова казвайте колко можете да ми плащате, а аз или ще се съглася, или не!

4.
- Защо напуснахте предишната си работа?
- Тази пък информация защо ви е?! Нали тази информация от мен няма да предизвика изменение в политиката на вашата фирма?! И какво ще ви даде моят отговор? Първо - аз най-вероятно ще излъжа. И второ - и да не излъжа и отговоря, че е поради малка заплата, или липса на растеж, или конфликти с колектива - какво от това? Вие не знаете (а и аз) дали ще ми хареса тук заплатата, колектива, началника... Вие няма да знаете, докато не опитате с мен!

5.
- Как се виждате в нашата фирма след 5/10/20 години?
- Ако съм толкова бездарен, че да стоя във вашата фирма още 5 години, то по-добре не ме наемайте. А пък и вашата компания.. а бе я ми кажете имате ли вие някакъв план как ще се развива компанията ви след 5/10/20 години?! Какво! Нямате! А как искате аз да знам как ще бъда в нея?!

6.
- Какви постижения имахте на предишната си работа?
- Ааа, резюмето явно не ви стига. Добре. Аз отлично работих, великолепно се справях с възлаганите ми задачи. Ей това е достижение! Ако вашите работници работят само от време на време за да правят 'достижения' - то аз не съм такъв. Аз просто работя! Върша си работата. И това е. При правилно ръководство и добри работници никакви достижения не трябва да има. Трябва да се работи, а не да се бърбори за ... 'достижения'...

7.
- Какъв искате да бъде вашият началник. Как го виждате?
- Първо - искам да не го виждам. И второ - няма значение. Как какво? За мен няма значение как изглежда. Искам само да може да сформулира членоразделно задачите, които ми възлага. Пък ако ще гол да ходи из офиса.

8.
- Какви допълнителни качества имате?
- Ох, пак 'умен' въпрос. Мога да свиря на мандолина, да плюя на 30 метра... Ако ви е нужна моята квалификация - тя е написана в CV-то. Ако ще ме питате за нещо друго, което ви интересува за мен - питайте конкретно и ще ви отговоря. А ако и вие не знаете какво точно да ме питате, то просто не ме питайте! Не знам как да задоволя скритите ви и неясни желания без помощта на психиатър.

9.
- Какви са вашите недостатъци?
- Ох, нали ви казах преди малко! Вие питайте конкретно - и аз ще ви отговоря конкретно! Питайте ме за някой недостатък и аз ще ви кажа имам ли го или го нямам! Аз например пея хубаво и силно, но съседите ми се оплакват от това. Знам ли дали е недостатък, особено като Веселин Маринов ми е казвал, че имам хубав глас!

10.
- .....
- Я по-добре върнете това листче с въпроси, от което ги четете на бюрото. Ако не знаете какво ви е нужно на вас, то направо ме вземайте на работа. Защо ли? Ами защото си приличаме - и аз, например не зная какво искате от мен?!!!
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

15 darcas | 24.08.201119:15

Усмивка) Като знам какви са ни HR-рите - разни връзкарчета, мамини синчета и дъщерички и разни случайно попаднали на тази работа хора, много ме боли какво ще прочетат. Писна ми всеки път един и същи заучени фрази и въпроси да слушам по интервюта, папагалски повтаряни от някой извехтял учебник. Или тъпите въпросници, анкети и тестове, които освен загуба на време, могат да причинят и затъпяване. HR в България няма абсолютно нищо общо със сериозните компании по света. Най-малкото, защото в 90% от случаите се наемат "наши хора", без да отговарят на каквито и да е критерии. Икономиката ни затова е и толкова куца.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 12:22

14 Adam Avramov | 17.08.201117:41

http://xkcd.com/137/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 19:17

13 Аз008 | 16.08.201117:58

Усмивка Человечески ! Ресурси !
Мале мила! С такъв лош "материал", има ли почва у нас за тия животни?!?
Едно време бяха "Отдел "Кадри"" и "ТРЗ", но с английски буквички е по-така ;)
Да ни е честита ЧЧ-нацията (Ченгеджийско-Чиновническа).
А "блогърите" едва ли трябва да им дреме за "шайката безмозъчни типове". Да изразяваш себе си е степен на свобода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 00:58

12 Shash | 15.08.201119:18

Вие пък къде сте видели интервю, водено единствено от ейчар? Шокиран Човек колкото и да учи за тази работа, никога не може да е подготвен да подбира хора за абсолютно всякаква позиция. Винаги трябва да присъства и някакъв мениджър от отдела, където се търсят кадри. Иначе тяхната специалност си е нещо като приложна психология + подготвяне на разни бумащини, абе пълна скука за мен... Смее се

Колкото до статията - много разхвърляни мисли и никаква основна идея. Ейчарите ли оплюваме, пиарите ли...?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2011, 04:13

11 Alexandra Petrova | 15.08.201117:38

Блогването и работата не трябва да се припокриват. Всеки има право на артистичен образ в публичното пространство, което едва ли дава отражение на професионалните умения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2011, 16:05

10 нефертити | 15.08.201116:10

... под предвид? Над предвид, зад предвид, в предвид и т.н няма! пише се само "предвид". Но като Ви чета мнението хич, ама хич не се учудвам на правописа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 14:57

9 MiaWallace | 15.08.201115:45

Не веднъж ми се е случвало да бъда на интервю, водено от HR, който се предполага трябва да е запознат с естеството на моята работа, както и не всички, но поне важните детайли. Е, много бях учудена, когато безкрайно милата дама срещу мен просто мигаше чаровно и по моя преценка не разбираше много от това, което й говорех...Та точно в тази връзка ми е любопитно коя нормална фирма действително ще си подбира кадрите по този начин и то в България
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 18:47

8 Manol Trendafilov | 15.08.201114:46

Ужасно слаба статия - авторката не е запозната добре с подробностите. HR-ите дебнат, ама и собствениците дебнат. Не смятам, че професионалната реализация зависи от това какво се пише в социалните мрежи ( вкл. блоговете ). Комуникацията с приятели и хора с общи интереси не би трябвало да се взема под предвид, когато се подбират кадри!!
   

оценка

+0 -0