Какво й има на Варна | webcafe.bg
Webcafe

Какво й има на Варна

Силвия Пенева
11.09.2012, 12:57 (обновена 12.09.2012, 15:42)
Варна. багери и трудовите хора

Снимка: © БГНЕС

За изминалите десет години единствените непроменени неща във Варна са две: морето си е тук, кметът Кирил Йорданов също

В очакване сме на поредните оценки и статистики за изминалия летен сезон, който - за радост на бизнеса по Черноморието ни, още не е приключил благодарение на чудесното време. Дали пък, покрай глобалното затопляне, няма да се радваме на дълъг сезон, с който са облагодетелствани съседните Турция и Гърция?

Само климат и природа обаче не стигат за добър туризъм. Важното е качеството на услугите.

В края на горещия август председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин и шефът на Националния борд по туризъм Румен Драганов бяха категорични, че от 2009 г. насам, т.е. и в годинитe на криза, българският туризъм не е работил на загуба. С малки проценти, но ръст на туристите е имало.

Освен това 40% от чужденците, почивали в България, са готови да я препоръчат на приятели и познати, а една една пета от туристите от 37 европейски държави биха се върнали отново за ваканция у нас. Това показват резултати от представително проучване на гости у нас на възраст от 18 до 60 години по стандартизираната методология Travelsat, одобрена като инструмент от Световната организация по туризъм към ООН.

Като най-голямо неудобство туристите в България изтъкват липсата на удобен транспорт. В повечето случаи, след като излязат от хотела, те няма къде да отидат, защото се намират много далеч от интересните за тях обекти. И макар при съотношението цена-качество да сме лидер, отстъпваме при очакванията на гостите, където сме отново зад всички останали. Причините за това разминаване се коренят в неумението най-вече на хотелиерите да предлагат очакваното обслужване.

Има и добра новина

Но тази година има и една, като цяло, добра новина. За разлика от миналото лято, съобщенията за стомашни разстройства в хотели и лагери по летните ни курорти не изобилстваха. Факт, че имаше новинки за "малки кафеви островчета" в морето, изловени от джиесемите на туристи, но пречиствателните станции на курортите не могат да станат бързо факт.

За Созопол и Несебър вече бяха отпуснати близо 200 милиона лева - за модернизация, но и за изграждане на нова пречиствателна инфраструктура.

В средата на юли обаче bTV съобщи за оплаквания на хора, че фекалии и мазут плуват в морето край курорта Свети Константин и Елена. Летовниците заявиха, че е крайно време за цялото Черноморие въпросът с пречиствателните станции да се реши, както и да се провери къде изхвърлят мръсните води построените през последните години къщи и хотели.

Разбира се, проверките на РИОКОЗ в региона показаха, че няма отклонение от нормите. Въпреки издъхващата пречиствателна станция на Златните.

Две неща не се променят...

Какво предлагаме на туристите в известния с клишето "морска столица" град като Варна? За изминалите десет години например единствените непроменени неща са две: морето си е тук, кметът Кирил Йорданов също.

Но пък спомените за озеленения и чист град са минало - дърветата са все по-малко, а надничащите една в друга жилищни кооперации - все повече. Покрай презастрояването Варна изпусна шанса да се стане член на престижния клуб на най-красивите заливи в света.

За 13 години кметуване на Кирил Йорданов, вместо да намаляват, дупките по улиците стават по-дълбоки, а новият асфалт се появява във вид на кръпки тук и там.

И въпреки че морето си е на мястото, беше пропуснато укрепването на брега, причинило драстично сваляне на част от територията на Морската градина на Крайбрежната алея.

Със сигурност посетителите на Варна са се сблъскали с проблем, който е трайно нерешен и в истинската столица - тръгнеш ли към морето през града с автомобил, няма къде да се паркира.

До средата на лятото действаха едни правила и в Морската градина можеше да се паркира, но след гражданските протести достъпът на четири колела там вече е преустановен. Иди, че се проври през иглени уши, за да стигнеш до парка и разположените в него атракциони - Делфинариума, детския кът, хотелчета и ресторанти с панорамен изглед.

Спасение са малките квартални улички в района, но да се открие място там е почти невъзможно. Има да чакаш, а и рискът колата да бъде вдигната от "паяк" не е за пренебрегване. И също като в София, за изграждане на подземни и всякакви други паркинги в общината и местния общински съвет се говори поне от 10-15 години. И както в София - само се говори.

А платените паркинги в зоната край Морската градина са твърде малко. Единственото безплатно място за престой на автомобили - до Спортната зала, е клаустрофобично тясно.

Може и с "кракомобил". Стига да проявите максимална бдителност при маневрите по очуканите плочки край печално известния символ на Варна - Дупката на пъпа на града.

Пътуването с градския транспорт е подобно на софийското - само по някои линии превозните средства са снабдени с климатици, а и не винаги ги пускат, тъй като се вдига разходът на гориво. Пътуването с тях по време на големите горещини, които преобладаваха това лято, тестваше физическата и психическа пригодност на жителите и гостите на Варна.

А трябва и да похапнете, може и на крак. По бул. "Владислав", пред най-популярния дюнер в района на Червения прощад, тротоарът е като пързалка. Аналогична е ситуацията и пред другите подобни "обекти" - близо до Съдебната палата и на други места в центъра.

Разбира се, винаги остава алтернативата на пицариите, ресторантчетата и звездните ресторанти, където да се нахраните. "Ол инклузивът", както се разбра, не е за предпочитане. Това лято общо в регионите на Варна, Бургас и Добрич бяха направени 3369 проверки и в резултат бяха иззети и бракувани 233 килограма негодни храни.

А в гараж край Златни пясъци бяха открити и над 2000 литра фалшив алкохол. Според полицаи стоката е била предназначена и за заведения и хотели, предлагащи именно "ол инклузив" пакети.

Според анкетата по методологията Travelsat туристите у нас, в по-голямата си част, смятат, че срещу ниските цени получават подобаващо им качество. Със сигурност обаче никой не иска и здравословни проблеми в резултат на консумацията на храна, която се предлага неколкократно, тъй като "пари са давани" за нея.

Иначе да, сезонът може да се окачестви и като добър.

Oще: варна  море  туризъм  туристи  услуги 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2012, 10:10

7 Bobo Generala | 13.09.201211:25

Казаното за състоянието на Варна и Бургас преди години и сега е абсолютно вярно - за съжаление на варненци обаче muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

6 stizi | 13.09.201210:56

Не бях ходил във Варна от доста години, но това лято бях за два дни покрай концерта на Bebel, а от 4-ри посещавам всяка година Бургас заради Спирит-а. Разликата в двата града е колосална. Докато преди години Варна беше на светлинни години пред Бургас, в момента ситуацията е корено променена. Видях един изхабен, западащ град. Със съжаление констатирах, че това твърдо вече не е морската столица.
Колкото до София, определено последните години градът търпи развитие - и в инфраструктурно и в културно отношение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

5 Калоянчо | 13.09.201210:52

Наистина добър сезон за фекалиите!

Вече държавата на проститутките и жълтите зъбки няма да е кочината "България", а кенефът "България"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

4 Aaauaa | 13.09.201202:12

Borracho,
всичко за София. Винаги е било така. Софиянци са останали с убеждението, че това е лицето на България. А иначе всички си знаем, че каквото видят чужденците във Варна и Бургас, това е. Кой нормален чужденец, ще ходи в София? Освен ако не е дошъл да препира пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 11:18

3 IRCPoliceman | 12.09.201222:51

Така си е...бавно, но славно политиците ебаха майката на хубавият ни град! Все чакаме нещо да се промени и да тръгне нагоре, но засега няма светлина в тунела!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 12.09.201222:47

Сега съм във Варна, прибирам се така в годината 1-2 пъти за по 1 седмица. Та - никаква промяна, се същата разбита кочина, бедни хора - вечер всички са си по къщите няма къде една бира да изпиеш (а е лято все още). По-читавите са се изнесли я в София я в чужбина, тук само квартални селски бекове и намазани ученички по моловете. То и мутри не виждам вече толкова, явно и на тях не им харесва тука вече.. Много зле, наистина.
София е друга работа - всеки път когато идвам в БГ виждам приятни изненади в София. Даже видях, че са почнали да мият и улиците редовно, парковете направени, и е доста чисто (наистина, и аз са изкорах!) Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 12.09.201217:45

нищо и нема на варна... освен проблема, че е у бантускотия muhihihihi
   

оценка

+0 -0