Защо не вярвам в забраната за тютюнопушене | webcafe.bg
Webcafe

Защо не вярвам в забраната за тютюнопушене

Михаил Куцев
14.05.2012, 16:51 (обновена 17.05.2012, 10:06)
Цигари

Сигурен съм, че цигареният дим само малко ще намалее

Някой вярва ли, че в България след 1 юни пушенето на обществени места ще спре? Ама честно.

Ако вярвате в това, добре дошли в поредната масова заблуда, поведена гръмко от любимите ни управляващи. Аз не вярвам и ще обясня защо.

Първо, да се позиционирам, че съм твърдо "ЗА" мерките за намаляване на употребата на тютюневи изделия. "ЗА" мерките. Не "ЗА" забраната на тютюнопушенето на обществени места, в този й вид.

Защото тя е тотално несъвместима с манталитета, природата, начина на живот на българина. А е насочена към него все пак. Колкото и да се прокламира единна Европа и на малките деца е ясно, че разликите между отделните нации в нея са далеч повече от приликите.

Ако подобна наредба минава без ексцесии и протести в северните държави, населяващи континента, известни с високодисциплинираното си население, то същата е обречена на пълен провал в южните страни членки, където се пие за удоволствие, а не за да припаднеш, където се произвежда хубавото вино, където се яде шкембе чорба и животните стават годни за консумация по нехуманен начин. И не говоря за нас, а -както се досетихте, и за всички средиземноморски райони.

Това е природа, оформяна с поколения, за добро или лошо, но няма как да се промени с магическа пръчка, още по-малко с един закон и наредбите му. Затова добрият политик, трябва да познава типичните черти от народопсихологията и да се съобразява с тях, ако иска да промени нещо.

Но, както е известно, добрите политици по нашия край не виреят. Какво очаквам да се случи след емблематичния 1 юни? Не и това, за което пищят по телевизора и двата противникови лагера. Както няма да има драматични загуби за бизнеса и масови фалити, така няма да има и спиране на цигарения дим.

Може би само ще намалее. Но за сметка на други сериозни проблеми за здравето. Ще дам няколко примерни сценария за различни случки след втори юни:

1. Ресторант. Компания от 8 човека сяда и поръчва, като че ли ще храни половин Сомалия и ще напива взвод финландци. Вадят се цигарите. Управителят има два варианта за реакция - да помоли клиентите да не пушат, което едва ли ще е успешно, или  да им нареди да не го правят, което пък определено ще повиши шанса да се прибере бинтован при жена си.

При въвеждането на забраната в Испания, това се случваше редовно, та тук ли няма? Но да приемем, че точно тази компания е по-кротка и при молбата на управителя да не пуши (която искрено се съмнявам, че ще каже който и да е управител в тази криза), те стават и си тръгват, защото са убедени, че другаде ще ги приемат - с димящите им цигари. Така е било, така и ще бъде.

У нас винаги ще има такива, които ще заобикалят закона. Това е масово явление в много държави, въвели забраната за пушене, как може да ви мине през ум, че една от най-хитрите нации на света ще се примири?

2. Нощен клуб. 02:00 часа, купонът е в разгара си. Не вътре. Вътре не се пуши, а количествата изпит алкохол са толкова, че цигарата не ти излиза от устата. Купонът е вън. На иначе тихата квартална улица.

Съседите, живеещи в близост, са накацали по терасите и кой хвърля буркани, кой излива вода, кой крещи неистово, всички обединени в идеята да легнат да спят. Обаче не става, защото в нощния клуб глобяват, ако пушиш и местим купона навън.

Пропуснах да отблежа, че две компании, излизайки да пушат, си поръчват две таксита и заминават към следващата спирка от нощния гуляй, забравяйки да си платят сметката. В клуба въздухът е чист, но една сервитьорка е загубила работата си, заради бомбата на клиентите, управителят смята загубите от изчезнали чаши и неплатени сметки и готви защитната си реч пред кварталния съвет, който се очаква да го налази още на зазоряване.

3. Кафе-аператив. Време за следобно кафе. Двама младежи пушат и си разказват един на друг как снощи са се разковали като щайги и са обикаляли баровете до сутринта да си допият и после да бягат уж, че излизат да пушат.

Кожените дрехи, металните аксесоари, висящи от панталоните им, и татуировките по врата на единия отказват управителя да предприеме каквото и да било и той се покрива в склада - да брои пари за глобата.

Не спират обаче пенсионирания учител, кротко четящ вестник на съседната маса, който решава да отправи конструктивна забележка на двамата "комсомолци". Прави го с тренирания тон на педагог със завиден стаж. Получава рязък прав удар в челюстта и, падайки, си удря главата в ръба на масата... полиция, линейки... Но поне въздухът е чист!

Няма да продължавам. На всички е ясно, че макар и измислени, тия примери са си съвсем реални.

Не се заблуждавам, че управляващите не знаят как ще реагира българинът на тази забрана. Защо тогава се правят на по европейци от европейците и настояват да въведат пълна забрана, въпреки че директивата отгоре им дава възможност за още три години отсрочка. Не е да се харесат на големите... съвсем не.

Просто това е още едно перо за запълване на огромните дупки в бюджета. Като не може да се вземе от големите, ще се скубе от малките, иначе фалит. Ако не ми вярвате, само се замислете за купищата безмислени промени в последните години, които водят след себе си солени глоби или големи такси.

Бърз пример - кампанията за свързване на всички касови апарати с клоновете на НАП. В момента пълчища проверяващи обикалят сергии и павилиони с големите папки и пишат ли, пишат. А големите данъчни измами си вървят.

Очаквам същите пълчища, само че от друга държавна институция, да плъзнат с папките още на 2 юни да събират пари. А това само засилва ефекта от трите случки описани по-нагоре, защото в тези времена на безпаричие, нито ще си гоним клиентите, нито ще искаме да плащаме глоби. Какво остава? Брадвата?

В заключение си пожелавам да не съм прав в прогнозата си.

Oще: 1 юни  директива  ес  забрана  здраве  тютюнопушене  управляващи  цигари 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.07.2011, 21:31

73 Zhenya Hristova | 18.05.201213:54

Аз искам да попитам умните глави в парламента: Вие плащате ли помощи на турците да гледат тютюн? Плащате! Какво е това лицемерие?! Като не искат да пуша, да спрат да субсидират производителитеУсмивка Писна ми да ми размахва някой пръст в лицето и в същото време той да си прави каквото иска! Да спрат субсидиите на пингвините, тогава да ми забранят да пуша. Толкоз от менУсмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

72 Rodrigo Diaz de Vivar | 17.05.201221:25

Ще глобят пушещия, ще глобят и заведението.
Пък после вие ще се чудите защо питието ви има аромат и вкус на "сирене".
Особено пък, ако бармана не се къпал два-три дена.
Следващия ден пак елате.
muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

71 Божидар Гюлмезов | 17.05.201219:01

Миме, така ще стане ако заведението не си плаща протекция, тоест ако си плаща на правилния човек, докато звъннеш, някой ще звънне обратно, и заведението изведнъж ще стане за непушачи.

Но в поне 60-70% от случаите ще се получи както го описа.
Но пък от друга страна тези дето не си плащат набързо ще прекратят пушенето вътре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

70 mima | 17.05.201218:09

Тц, звъня и казвам в еди кое си заведение се пуши въпреки забраната, идват и им съставят акт. И ще го направят, защото е по сигнал и после всеки гражданин има право да провери какво е свършено по въпроса.
И на смелчаците дето чупят глави на такива като мен ще им заявя само, че охранителите на повечето места са яки момчета и дълбооооко се съмнявам, че и на тях така ще им се репчат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

69 deowin | 17.05.201217:02

>Така че родриго да ме наричаш глупуват просто защото нямаш правна грамотност

Ти за правната мисли чак след като се справиш с обикновената Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

68 Rodrigo Diaz de Vivar | 17.05.201216:21

Няма какво "да правиш донос", Андреева.
Звъниш на 112 и казваш, че в заведението има простак. Полицията ще дойде и ще му разбие муцуната на мръсния гад.
Да пуши той в присъствието на Мима ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

67 mima | 17.05.201215:29

Е, стига! Все едно до сега сме видели глобен пешеходец дето пресича неправилно, глобен собственик на куче дето не събира лайното, глобен магазинер дето не издава касова бележка, глобен чекиджия дето си размахва атрибутите в парка и т.н. Съмнявам се мотивът на драгите ни политици да е събиране на глоби - нереално е.
Както и заявявам съвсем открито и без срам, ако след 1 юни в някое заведение се пуши и управителят не вземе мерки ще правя "донос". Въобще няма да се занимавам с простака запалил цигарата, за него си има охрана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

66 Bobby_gBG | 17.05.201212:44

Родриго това което ти показах по-долу са предложенията които ще влязат в закона, но са взети от анализи на хора които са чели проекто закона, аз самия никъде не мога да открия пълния текст на проектозакона.

Но както виждаш няма да се стигне до "страсбург да ни съди", тъй като този евентуален проблем с "частните партита" е взет предвид, и дефинициите на бъдещия закон са се погрижили да не може да се заобиколи толкова лесно забраната.


И не родриго, въобще не приемам примерите ти буквално, просто ти също като "обучаващите" ме не можеш да осмислиш какво всъщност ти казвам, защото аз питам и коментирам много по-сложни и напреднали неща, които те не могат да схванат, и предполагат че ги питам основни начални неща, и ми отговарят за тях.

Докато всъщност аз частта за питане за основните неща съм я прескочил отдана, видял съм противоречията и дупките в основните правила, и питам какво се прави в тези частни случаи, и как могат да се запушат дупките.


Та и ти така като тях, очаквайки че съм глупав, неинформиран и неразбрал очакваш че ще те питам тъпи въпроси и ще говоря глупави неща, без да правиш опит да осмислиш това което ти изглежда безсмислено.


Ти се хващаш за казаното от мене буквално точно така, както си мислиш че аз се хващам буквално за твоите.А всъщност ако се беше замислил щеше да видиш че говоря не само за храни, ами и за алкохол, и че принципа е че каквато и дейност да развиваш, трябва да имаш разрешително от държавата, тоест тя ще знае че ти си там и го вършиш, и съответно ще отговаряш на изискванията за извършване на тази дейност, както и помещението в което извършваш дейността ще трябва да отговаря на съответните изисквания.


Та след като видяхме че депутатите са отхвърлили възможността за "частни клубове" и частни партита, като в Австрия например изрично е записано в закона че частни партита също попадат под забраната, то вече може ясно да зачеркнем възможността за заобикаляне с частни клубчета.А както казах и вчера - повече няма да коментирам самия принцип защо трябва да има забрана, пушачите отдавна се доказахте като абсолютно неадекватни и нетолерантни, говорещи простотии от типа "смени си приятелите"... Бахти долната демагогия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

65 Rodrigo Diaz de Vivar | 17.05.201211:48

Боби, моля те за малко конкретика.
Посочи ми нормативният акт откъдето си копирал това определение.
Закон, Постановление на МС, Наредба, Правилник за прилагане.
Моля те.
Без празни приказки от рода "Становището на европейската комисия е такова".
В България и в целия ЕС все още се изпълняват приложими нормативни актове, а не становища по определен въпрос.
Има немалко писано по въпроса за тютюнопушенето и мнението на ЕК е, че е редно да се уеднаквят понятията за обществено място на отделните страни членки.
Досега, такова уеднаквяване няма, а в повечето страни дори няма точна дефиниция.
Няма и да има, поради ред административни причини, несвързани с тютюнопушенето, така мисля аз.

В тази връзка, в главите на нашите управници, както и ти си забелязал, се прокрадва идеята да се избегне дефиницията "обществено място", а да се определят точно и еднозначно местата, в които е разрешено да се пуши.
Но дотогава, адвокатите ще печелят пари за сметка на бюджета. Ако държавата не може да наложи забраната на определено място, но санкционира "нарушителя", ще губи дела в съда и разходите ще са за сметка на държавната институция наложила глобата.

Така че ... точката и финала са далече, поне по мое мнение.

Дали имам правна грамотност или не ... не мога да кажа. Знам, че съм достатъчно образован да чета Закони и тяхното тълкуване.

Забележката ми, относно интелектуалния ти потенциал беше във връзка с това, че приемаш примерите ми буквално, а не се замисляш какво искам да ти кажа. Храната, санитарно разрешително и т. н.
Исках да ти обясня, че при изпълнени останали условия, в НЕОБЩЕСТВЕНО [с ограничен от мен достъп] място, към сегашният момент никой не може да ми забрани да допускам пушене на тютюневи изделия.

Лично аз нямам нищо против забраната, макар че съм пушач.
Като има такава, ще я спазвам.
Имам против безумните ви доводи.
Ама, не ми е приятно, вреди ми, ама приятелите ми пушат и не се събразяват с мен. Пък!
ОК, съгласен съм, но аз не сядам на печката когато знам, че ще ми изгори дупето.
По същата причина, не посещавайте заведения, в които има тютюнев дим. Има вече достатъчно заведения, в които не се пуши.
И понеже ми е ясна следващата ти реплика, предварително пиша:
Не ме интересува твоята компания, приятелите си ги избираш сам. Моите са толерантни, както и аз към тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

64 Bobby_gBG | 17.05.201208:15

Ах пропуснах да копирам най-важното.


Причината е, че в определението за “обществено място” влизат и всички търговски обекти , описани в Закона за ДДС, в които се извършват продажби или услуги, без значение дали се използват и за друго.


Точка и финал. Май аз бях прав. Ти не беше. Ама нали съм глупав, какво да се прави.
   

оценка

+0 -0