Американските тийнейджъри от Третия свят | webcafe.bg
Webcafe

Американските тийнейджъри от Третия свят

Елиза Грисуолд , The Daily Beast
28.12.2010, 16:36 (обновена 03.01.2011, 15:38)
мексиканци1

Снимка: © reznetnews.org

Вероятността индианските деца между 15 и 24 години да извърщат самоубийство е близо 4 пъти по-голяма в сравнение с останалите групи

16-годишният И Джей Монтоя има мускулестите рамене на футболен играч и лъскава, черна плитка на гърба. Той е член на Санта Ана Пуебло - едно от 22-те племена в Ню Мексико. В резервата Монтоя живее с майка си и по-възрастния си брат в каравана на края на неравен непавиран път, на около 50 км северно от Албакърки.

Събуждайки се в 6 сутринта, за да пътува 2-3 часа до училище, Монтоя сваля чифт слушалки с кънтящ от тях хеви метъл. Той спи с мощния звук на Rush, за да заглуши шума, който вдига 20-годишният му брат, отпаднал от училище, и приятелите му, които цяла нощ купонясват в стаята на Монтоя. Наричат я "мъжкото леговище".

Ако не вали толкова силно, че непавираният път, до който живее, да е непроходим, ако белият седан на майка му не е повреден тази сутрин, и ако тя има пари за бензин, както и 2 долара, които да даде на И Джей за градския влак и автобуса, той ще може да измине пътя до училище за два часа.

Разпадащата се Америка

Кратката история на Монтоя е неизпятата ода за рушащата се инфраструктура на Америка - мостове, пътища, питейна вода, канализация... списъкът продължава до безкрай. На практика всичко, на което американците разчитат за ежедневния си живот - и никога не се замислят за него, докато не се повреди.

Според Американското общество на гражданските инженери в следващите пет години САЩ ще се наложи да похарчат над 1 трилион долара само за поддръжката на това, което вече е построено.

В индианските резервати положението е дори още по-тежко. Щатът Ню Мексико пресмята, че се нуждае от 1 млрд. долара, за са се справи с такива ежедневни проблеми като липсата на чиста вода, канализация, добри пътища и електричество.

"Индианците са под опеката на държавата", казва секретарят по индианските въпроси на Ню Мексико Алвин Уорън. В замяна на слагането на оръжието, коренното американско население е получило гаранции, че държавата ще удовлетвори базовите му потребности. "Това означава, че правителството носи отговорност за проекти от рода на прокарването на водопровод и електричество до резерватите, където дори в началото на XXI век и двете липсват."

Нормално е инфраструктурата да е доста далечна тема за тийнейджър. Но Монтоя изброява обширен списък с пречки - от лоши пътища до срутени сгради - заради които не може да стигне до училището.

В резервата най-опасното място е повреденият обществен басейн. "Възрастни водят долу в него деца, за да ги напиват с алкохол", разказва Монтоя. Решението според него е: "Или да бъде поправен, или взривен."

Децата взимат наркотици, тъй като нямат какво друго да правят.

Баскетбол, бейзбол, футбол - Монтоя се записва за всеки спорт и се включва във всякакви дейности след училище, за да остава колкото може повече време далеч от резервата. "Заетостта ме държи настрана от проблемите", казва Монтоя на връщане от училище.

Паркирали сме пред караваната му в нает бял джип. Около нас в мрака има счупена бебешка количка, раздрънкано волво, изхвърлен неизвестно от кого боклук, разсипан по земята. Виждал съм подобен тип хаос в лагери за бежанци в Източно Конго и цигански катуни в Рим, но не и в Америка.

От всичко, което прави, Монтоя най-много се гордее с грижите за поне девет кучета, които е отгледал - Брайън, Зоуи, Уафълс и други. Той се гордее, че те са умрели от "естествена смърт", че нито едно от тях не е излязло на близката магистрала и не е загинало там.

Училището като семейство

Той оглежда двора с погледа на оцелял корабокрушенец. "Училището е моето семейство," заявява Монтоя. В момента е в десети клас в Native American Community Academy, частно училище за близо 400 индиански деца. Според него училището е единственото, което го спасява от отпадане от образованието и пристрастяване към наркотиците - или нещо дори още по-лошо.

При индианските деца между 15 и 24 години вероятността да извършат самоубийство е около 4 пъти по-голяма в сравнение с останалите, твърдят от американското министерство на здравеопазването. Няколко фактори допринасят за тези потресаващи статистики: разпадащи се училища, безработица, изолация в резервати или вътрешни градове.

"Честотата на самоубийствата е толкова висока, тъй като няма никакви развлечения", казва Уорън.

Елитното училище на Монтоя - Native American Community Academy, е един от новаторските опити да бъде разчупен този цикъл на изолация. Преди няколко години неговият основател и директор Кара Боброф решава да открие частно училище. За първи път в историята тя събира представители на университета в Ню Мексико и обществената образователна система в полза на индианските деца.

С четиристотин възпитаници от 6 до 12 клас, NACA в момента са изпълнили няколко метални временни постройки, разположени на покрит с чакъл парцел в "международния район" на Албакърки.

Втора категория

Мястото, на което е разположено училището, се смята за временно. Боброф е събрала $12.6 млн. долара, за да откупи терена, където училището би трябвало да се намира. Но главно заради бюрократични спънки засега строителството не е започнало и учениците са във временните постройки. И по очевидни причини вятърът създава особени проблеми.

За тези ученици, свикнали да се чувстват като граждани втора категория, посещаването на училище в подобни временни "сгради" е деморализиращо. Ситуацията е допълнително усложнена от факта, че са  точно до съседното държавно училище.

NACA нямат гимнастически салон, трапезария, баскетболен корт, библиотека и други удобства, така че се налага да молят да ползват тези на съседното училище - било за танци или спорт. Това също води до проблеми. Миналата година Монтоя почти се сбил по време на обяда в съседното училище.

"Едно от децата там ме нарече мръсен малък индианец", казва той. Оскърблението не е било нещо особено - допълва. Повечето деца в NACA са свикнали на подобни обиди в предишните си училища.

Oще: инфраструктура  мексиканци  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2011, 22:24

32 Малки Течко | 02.01.201122:51

Оня Дето Го Трият,
мъжки, чета и се чудя, ти верно ли си толкова зле, или се правиш за шоуто? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2010, 21:36

31 BlkSwn | 02.01.201122:30

@ Оня Дето Го Трият:

"Прекаляването с личния нюанс в дадена информация води до изкривяване, понякога манипулация, а в много крайния случай дори се нарича пропаганда"

Задал си въпрос и сам си го отговорил. Това е причината поради, която хората искат да бъдат на мястото на въпросния Джон. Защото тревата винаги е по-зелена от другата страна.

А относно дали американците не искат да ходят да живеят некъде другаде, мога да ти кажа, че познавам много хора, които са от най-ерудираните американци и всеки един от тях би отишъл да живее некъде другаде ако можеше, но както всички емигранти добре знаем, емиграцията не е лесна работа по ред причини....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

30 Оня Дето Го Трият | 02.01.201121:47

@BlkSwn

Фактите ми ги представят американските служби, а не "човека"! Идея
Той и ти просто ги тълкувате, като вкарвате лично мнение и нюанси в представената информация в коментарите ни тук. Прекаляването с личния нюанс в дадена информация води до изкривяване, понякога манипулация, а в много крайния случай дори се нарича пропаганда. И това е за което спорим - кой как тълкува едни данни Идея
За анализа и осъзнаването на проблемите оттам не разчитат на нас, така че нека не си придава тежести "човека".... ние плямпаме, той "решава проблема" Чуди се

Хората са стресирани казваш, депресия, прословутите 11% бедни и.н.
Лицето Джон например днес е уволнен, не може да плаща наема, тавана му тече и т.н......обаче има милиони гърци, пакистанци, руснаци, българи, индийци, румънци, корейци, китайци и всякакви други, дето дават мило и драго да са на мястото точно на този Джон - депресирания и под прага на бедност.....а не да останат в техните си държави (които данни не изнасят!)
Защо е така, това ще анализираме ли?

Та пак казвам, въпроса не е да натякваме колко е зле някъде, а да съпоставяме аналогични показатели!
Една гола информация сама по себе си не означава нищо!
Колко пъти това да го повторя? Въпрос Въпрос Въпрос
Щото все още света накъм УСА приижда, не се е чуло американците да почват да напускат....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2010, 21:36

29 BlkSwn | 02.01.201120:28

@ Оня дето го трият: Чел съм доста добри коментари от теб под други статии, но тук си просто доста далеч от истината. Не разбрах защо спориш с cryptid, като човека ти представя безспорни факти. Ако американците живеят толкова добре, защо половината от тях използват медикаменти, като повечето от тях по мои наблюдения са лекарства за депресия, нервни разстройства, стабилизация на настроението, неумения за концентрация, и т.н. Някои от тях дори и да изкарват пари, пак не са щастливи и са супер стресирани. Да не говорим, че по улиците всеки ден виждам образи на гротеска просещи за пари, картина която депресира дори и доволен като мен човек. Истината е, че Америка в момента е много поляризирана с изчезваща средна класа.

иван и чичо: благодарности за ерудираните коментари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

28 Оня Дето Го Трият | 02.01.201120:27

Вади тетрадка и пиши:

Едни данни сами по себе си не означават нищо ако не се съпоставят с подобни данни и тогава да се прави оценка как стоят нещата! Удивителна Идея
Няма човек без проблеми и няма държави без проблеми!
Бедността е относително понятие - банален е примера за бедните германски безработни курортисти по нашето черноморие.....

А кой точно проблем смяташ ти да им решиш на братята-янки, та за анализи и осъзнаване ми дърдориш? Те службите им, както се вижда са събрали и анализирали нещата и без теб! Може би се и опитват да си решават проблемите...пак без теб. Нищо че се опитваш първи крачки да правиш...

И по-кротко - личните нападки показват други проблеми - и това си го запиши някъде!

Окончателно Сбогом!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 21:33

27 cryptid | 02.01.201119:15

Ти си пълен инфантил. Тъкмо до към средата бях решил че ще мога да кажа че този път съм съгласен и коментарът е с класи по-адекватен и като излязъл на зрял човек, и в един миг разбрах колко наивно е да искам подобно нещо от човек с толкова ограничена възможност за разсъждение. Нека да ти влезна в тона, може пък и да ме разбереш ако ти заговоря на аграрния език, глуповати тиквенико. Ще ти го обясня като на малко дете, защото вече разбрах че на акъл си като 3 годишен. Ако покривът ти протече, или се появи кариес на някой твой зъб и ти в сутрешен разговор със съпругата си споделиш "Имам болен зъб, трябва да да го лекувам." или Покривът е в лошо състояние, безспорно има нужда от ремонт, таванът може да мухляса" Това за теб е плюене по самият себе си или по домът ти, така ли? А не както вече писах, ама кой да го прочете още повече пък асимилира, първо условие за справяне с пробелма, като се признае съществуването му? Само мога да гадая с тази ти логика тогава, в какво здравно състояние си, както и това на домът ти.

Ако България е в това незадоволително състояние, то е заради чугунени глави точно като теб. Опитах се като на човек да ти обясня че нито съм комунист, нито ме интересуват други страни, нито става въпрос за плюене....но не, ти искаш да си говориш за други страни, за други статистики, за на Вуте двора. Ти си политикан, обичаш да спориш заради самият спор. Сам се питаш, сам си отговаряш, както е видно от първите ти два постинга, ти не се развиваш в течение на диалога. И десет пъти да ти се повтори нещо, ти си знаеш, Китай, комунизъм, Северна Корея. Ти си настояваш на своете. Явно защото ограничеността ти пречи да приемеш друго. Въпрос на капацитет. А твоят не позволява възприемчивост. Аз комунист, авторката на статията, завършила и преподавала в най-престижните университети и тя комунист, , всеки американец с проблеми комунист. Явно ти си последният истински патриот, по-американец от американците. Това е последният път в който се обръщам към теб и скодоумните ти писаници.

Само мога да кажа че когато се коментира , не изнесената информация или поне не се прави опит да се обори с факти тази информация, а този който я предоставя, това е абсолютен признак за интелигентност и култура доста под средната. Както и за безпомощност. И видимо доказва правотата на тази информация.


@ иван,
За нищо! Благодаряче си отделил време да прочетеш написаното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

26 Оня Дето Го Трият | 02.01.201111:49

Искам да видя такива статии написани за:
1. Русия
2. Китай
3. Северна Корея
.....
Х. България
и накрая да обобщим и да сравним данните.
Cамо дето съмнявам се, по обясними причини, някоя от тези държави да публикува такива официални данни.

Иначе колкото и подробни факти и анализи да се вадят само за една единствена държава (САЩ), не виждам както това може да ни говори само по себе си.
Проблемите на един, за друг може да изглеждат като самия Рай Идея
Явно е, че макар да има ужасяващи проблеми Америка, тя все пак си остава магнит за целия останал свят и цел за много хора (11% бедни ли казахте? проблеми ли имало?).
Живото доказателство е червения тиквеник коментиращ тука, който хем плюе в паницата от която се храни, хем иска и да му завиждаме, че не сме на негово място...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

25 иван | 02.01.201110:22

@ Nichole Nacev
Кой глупак е писал тази статия Абе вие малоумни ли сте или сте някакви промити комунистически мозъци Няма нищо подоно По-хубава и велика държава от САЩ няма Ако има мизерници то е така защото те го искат.


Статията е написана, вероятно от американец. Става дума за това, как живеят гражданите на САЩ, потомци на коренното население на страната. САЩ не е Северна Корея, има свобода на словото и няма теми, които са табу. Наистина хвърля лоша сянка върху имиджа на страната, но истината си е истина.

Ние не сме малоумни, нито мозъците ни са промити. Правото на лично мнение е гарантирана свобода в България. САЩ имат своите проблеми, един от форумците го доказа с цитати от официални източници, така че, когато фактите говорят.... Това, че вярвате, че живеете в най-хубавата страна и че 11% от населението, които живеят под прага на бедността (проверете в сайта на ЦРУ CIA World factbook), живеят така по свое желание, това си е ваше мнение. Но едва ли тези милиони хора мислят така.
Не се чувствам обиден от острите ви нападки, но няма да е лошо да се научите на толерантност от вашите нови сънародници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 05:20

24 Nichole Nacev | 02.01.201105:43

Кой глупак е писал тази статия Абе вие малоумни ли сте или сте някакви промити комунистически мозъци Няма нищо подоно По-хубава и велика държава от САЩ няма Ако има мизерници то е така защото те го искат Аз самият съм от Аризона Питейната вода ни идва от Хувър Дам който е огромен язовир на границата между Аризона и Невада Тръбопроводите са последен крясък в тези технологии Въпреки че това място снабдява с вода Невада Аризона и Калифорния от както се помня водата във Финикс |където живея| не е спирана поради авария или каквото и да е нито веднъж А тук всяка тревна площ се полива точно с такава вода от градската мрежа Пътищата са безупречно асфалтирани и то с шумопоттискащ асфалт с гумени стърготини който е устойчив на температури над 50"С кавито достигат през лятотол А не като в БГ да се затварят цели магистрали за товарни камиони през горещините че може да се повреди пътната настилка Абе критени изобщо какво сравнение може да правите Що не се застреляте Вие май идея си нямате в каква помийна яма вивеете Ми вашите цигани в какви условия са Само че по тарикатите от тях които ходят на гурбет по западните страни вече имат по хубави къщи от тъпите патриоти
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

23 иван | 01.01.201108:00

@cryptid
Благодаря за интересната информация.

@ bzb
Някой от коментиращите преди мен е интересни данни, които са учудващо близки, независимо от различните държави. Това мисля, че говори достатъчно...

Това са данни в % на хората, които живеят под чертата на бедността. Има и друг икономически показател - СРЕДЕН ДОХОД НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. Но той е статистика, от вида – средна телесна температура на болните в болницата – 36.7С (петима мъртви при температурата на фризера на моргата, останалите с температура между 39 и 41С).
   

оценка

+0 -0