Очаквано Партията на справедливостта на Ердоган спечели трети мандат. Въпросът е накъде оттук нататък | webcafe.bg
Webcafe

Мюсюлманска демокрация

Webcafe,bg , По Дойче Веле, Агенция Фокус и БТА
13.06.2011, 12:36 (обновена 14.06.2011, 07:10)
ердоган

Снимка: © Getty Images

Лидерът на управляващата ПРС и премиер на Турция Ердоган след изборната победа: Днес спечелиха работниците, пенсионерите и фермерите. Спечелиха хората по селата. Днес спечелиха 74 млн. души. Днес спечелиха западният свят, Триполи и Газа. Спечелиха Близкият изток, Балканите и Европа. Спечелиха мирът, справедливостта и стабилността...

За първи път от половин век насам Турция има партия и политик, който печели три последователни мандата.

Партията на справедливостта и развитието на турския премиер Реджеп Ердоган спечели парламентарните избори, макар и не мнозинството от две трети в Меджлиса (330 депутати), с което щеше самостоятелно да промени конституцията от 1982 г., написана при управлението на военните.

Успехът на ПРС е нещастие за Турция, смята Баха Гюнгьор от Дойче Веле. 50 процента от гласовете при изборно участие от над 84% от избирателите: тези цифри потвърждават демократичната легитимност на успеха на Партията на справедливостта и развитието.

Според "Зюддойче цайтунг" "мюсюлманска демокрация и кандидат за ЕС, Турция се превърна във водеща икономическа сила и влиятелен играч на глобалната сцена след идването на власт на ПРС за първи път през 2002 г.

Партията на справедливостта и развитието ще бъде принудена да търси споразумения с други партии, за да реализира плановете си за промяна на сегашната конституция, написана преди близо 30 години по време на периода на военно управление".

Всяко зло за добро

На какво се дължи този трети внушителен изборен успех на Ердоган? От години вече Турция може да се похвали със забележителен стопански растеж. С отслабването на надеждите за присъединяване на страната към ЕС, реформите, чиято цел бе да подведат Турция към европейските ценности и норми, изгубиха темпо. Положителни развития, като укрепването на индивидуалните и институционни свободи за всички слоеве от населението, отстъпиха изцяло на заден план.

Грандиозният успех на Ердоган е нещастие за Турция. През последните години турският премиер се вслушва все по-малко в разумни съвети, като дори не се колебае да заклеймява противниците си като държавни врагове.

Всяко зло обаче е и за добро: Партията на справедливостта и развитието не постигна жадуваното квалифицирано мнозинство, така че няма да може да промени конституцията самостоятелно, тоест без консултации с опозицията. А това означава, че поне на първо време превръщането на Турция в президентска република отпада от дневния ред.

Ердоган обяснил, че това, което иска, е въпросът да се постави на обсъждане и че такъв тип система не означава отстраняване на парламента.

Премиерът дал за пример САЩ. "Успехът на американската система е, че премахва бюрократичните спънки. Ако това се осигури, бързият напредък също е възможен. Аз искам това да се обсъди", заявява Ердоган.

Парадоксално е впрочем, че при тези избори демократите и десните екстремисти се страхуваха заедно  - и накрая бяха доволни, че дясноекстремистката Партия на националистическото движение спечели над 13 процента от гласовете и ще влезе в новия парламент.

Точни преди изборите партията беше разтърсена от сеск скандали, довели до оставките на членове на ръководството й. Противно на част от прогнозите обаче ПНД прескочи изборния праг от 10% и ще влезе в Меджлиса.

Обяснението трябва да се търси в това, че в противен случай Партията на справедливостта и развитието, като най-силната партия, щеше да получи повечето места на националистите и съответно мнозинството, необходимо за извършването на самостоятелна реформа на конституцията.

Турция сама се спъва

Но въпреки така категоричното разпределение на силите, на Турция й предстоят тежки времена. Натискът на сатрапите на управляващата партия върху инакомислещите ще се увеличи, свободата на печата ще бъде ограничена още повече, а религията - въпреки официалния светски характер на републиката - ще получи още по-голяма тежест.

По този начин Турция става кандидат за ЕС, който сам предоставя аргументи за отхвърляне на кандидатурата му.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

18 leibstandarte | 15.06.201113:47

Според мен, ако Ердоган продължи и успешно срине светската държава, и след това достигне, а той натам е тръгнал, до кретенията, да отхвърли американското и ЕС влияние върху външната политика на Турция и направи профундаментално-ислямски обрат, сценарият е готов: Велик Кюрдистан. Мощна подкрепа с пари и оръжие за кюрдите от запада; когато те успеят да предизвикат стабилна вътрешна дестабилизация и гражданска война - миротворци с мандат на ООН и воала - нови граници, по - малка и послушна Турция и по - голям и послушен и задължен Кюрдистан, нов плацдарм за западните сили, и живот и здраве от там - Иран, Сирия и т.н. ... А времето на кръстоносните походи било минало, да бе да, от години сме свидетели на пореднияУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

17 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.06.201104:49

Ex Fenerium, очевидно че не се интересуваш твърде от политическата обстановка в Турция.
Армията отдавна не държи контрола в светска Турция или поне контрола не е такъв, какъвто е бил.
Да, фактор е, защото все още е безпределно вярна на идеалите на Кемал Ататюрк и противник на Халифата, но така или иначе, принципно, в Турция няма военен режим от 1924 година.
Та, да се върна на темата, от 2008 до 2010 бяха задържани 196 души, в голямата си част бивши и настоящи военни, някои от тях генерали и адмирали, началник щабове. Те все още са зад решетките и все още се води дело срещу тях.
Обвинението е, че “те са заговаряли да свалят от власт правителството или да му попречат да изпълнява задълженията си чрез използване на сила и насилие”.
Дали е точно така е трудно да се каже, но истината е, че военните наистина са притеснени от подкопаването на светските устои на съвременна Турция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

16 иван | 14.06.201119:53

Вярно е, че при сегашното разпределение на силите Ердоган няма да има, или най-малкото, много трудно ще осъществи промяна в Конституцията, която да постави под заплаха светския характер на турската държава. Но, така или иначе, това е въпрос на време.
Но за мене е странно, че никой не си задава въпроса, какво означава ТОВА за България.
Седмица преди референдума за конституцията, имаше такъв през миналата година, се случих в Истанбул и имах възможност да чуя от хора, които бяха изключително много разтревожени от целенасочената дейност на правителството на Ердоган да промени светския характер на Турция.
И тези хора ме наведоха на мисълта, какво ще стане с България. Ето накратко тяхната „прогноза”. Турция проформа се натиска на влезе в ЕС, като използва демонстративния предварителен отказ на някой страни от ЕС с две цели, да попари надеждите на тези турци, които се надяват евентуално членство на страната в ЕС да доведе до реални промени по пътя на демокрацията, а от друга да убеди останалите, че европейците се гаврят с турците, като им дават надежди, въпреки, че са сигурни, че никога няма да ги приемат в ЕС.
Това сплотява нацията и осигурява изборна победа на Ердоган.
Ердоган създава ислямска държава, много по-мощна от Иран, на южната граница на България. И започва да води политика спрямо държави от ЕС, които имаг компактно население от мюсюлмани, такава, каквато Иран води спряма Ирак, Авганистан и другите държави от района.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

15 Ex Fenerium | 14.06.201119:12

Докато армията държи контрола,светска Турция не е застрашена по никакъв начин.Ако стане преврат,тогава вече можете да почнете да философствате.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

14 Rodrigo Diaz de Vivar | 14.06.201118:55

Ако това са турските национални интереси е редно Турция да стои далече от европейската общност.
Дори след разкритията на немските тайни случжби, от които стана ясно в какво са се превърнали мюсулманските храмове в Германия [шпионски централи в полза на Анкара и центрове за разпространение на радикален ислям] е силно препоръчително да се използва всяка възможност за изселване на очевидно капсулираните турски общности от страните на ЕС.
За каква цивилизована бариера срещу радикалния ислям от страна на Турция може да става дума, след като правителството на Ердоган желае да промени светската конституция и да наложи спазване на Шериата, различаващ се в голяма степен от европейското светско законодателство.
Турция стои начело на организацията "Ислямска конференция", в която членуват и шериатски държави.
Втората по влияние там е Саудитска Арабия, родина на уахабизма и нейна сегашна официална религия.
Пак тя заедно с Анкара правят всичко възможно, за да принудят нашите власти да отстъпят и да разрешат издигането на големия мюсюлмански център в кв. "Малинова долина" в София - като звено от Балканската ислямска дъга срещу християнството.
Хора, които правят "мюсулмански дъги срещу християнството" едва ли имат място в Европа.
Времето на кръстоносните походи отмина. Да се надяваме, че скоро ще свършат и "джихат" амбициите на близкоизточните държави.
Ако не стане така ... лошо. И за двете страни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2011, 21:58

13 Descendant of Asparuh | 14.06.201117:42

Хора ЕС му дреме за нас. Те също не искат резаците. Приеха ни просто да им станем външна граница и ние да вършим мръсната работа при спирането на вноса на наркотици.Ние не отговаряме по нито един критерии за членство в ЕС да не говорим за НАТО. Каква военна помощ можем да окажем ние освен пушечно месо при някав военен проблем... Време е българският народ да се сабуди и да осъзнае къде живее . Защото тъпия социализъм ни е научил да търпим и да си траеме , а нещата отиват от лошо към по лошо Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

12 Крив Макарон | 14.06.201112:04

От гледна точка на турските национални интереси, Ердоган прави най-доброто за страната си. Това, че БъГъ-то е управлявано на партия на полицейщината и застоя и изоставаме на десетилетия в икономическо, демографско, научно и военно отношение и че при разпад на НАТО и отслабване връзките в ЕС, ще се превърнанем във вилает на турците си е наш проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 19:39

11 james2 | 14.06.201110:49

Турция вече се готви да нападне България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

10 Rodrigo Diaz de Vivar | 14.06.201109:00

Ex Fenerium
Военните направиха Турция, това което е в момента. В добрият смисъл. И ако иска Турция да е цивилизована държава, трябва да е светска. Връщането назад към ислямизма едва ли ще помогне на някого, особено на обикновения човек. Вярата не е нещо лошо, но до определени граници все пак.
Едва ли населението на изток от Анкара ще помогне на Турция в каквото и да било. Отделен е въпроса дали те би трябвало да се наричат турци. Самите турци на запад от Анкара ги смятат за различни, факт.
Чест прави на всеки народ, да има политик като Кемал Ататюрк и едва ли мястото на политиците [военните] споделящи разбиранията му за светска държава е зад решетките.
И разбери едно.
САЩ, Русия и Европа имат сметка Турция да е ислямска държава, разкъсвана от междуособици и вътрешни борби. Главно САЩ, чието протеже е спечелилия тези дни Ердоган.
Смятам за параноични теориите за "световния заговор", но практиката показва, че подкрепата на САЩ помага единствено на тях самите, а не на този/тези които подкрепят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

9 Ex Fenerium | 14.06.201102:05

Децата ги плаши ти с тая голяма мечка.Русия и Турция са в отлични отношения.Плюс това Турция е в НАТО.То така става таз работа...
   

оценка

+0 -0