Учените от Charite-University Medicine Berlin са излекували инфектиран с ХИВ човек, който също така е имал тежка миелоидна левкемия - рак на имунната система | webcafe.bg
Webcafe

В Германия излекуваха болен от СПИН

Webcafe.bg , По CNN
15.12.2010, 12:44 (обновена 16.12.2010, 14:19)
лекари в операция

Стволови клетки от донор с рядък дефектен ген са били присадени на човека, излекуван от ХИВ в Германия

Немски учени съобщиха, че са излекували човек, заразен с вируса на ХИВ. Ако това се потвърди, постижението им ще е огромен научен напредък. Но не задължително и медицински такъв, коментират запознати с изследването учени.

В проучването, публикувано миналата седмица онлайн в изданието Blood, учените от Charite-University Medicine Berlin съобщават, че са излекували инфектиран с ХИВ човек, който също така е имал тежка миелоидна левкемия - рак на имунната система, чрез изчистване на собствената му имунна система с висока доза химиотерапия и радиационно облъчване и чрез присаждане на стволови клетки. Стволовите клетки са недоразвити клетки, които могат да узреят и да се превърнат в кръвни клетки.

Към момента на трансплантацията, извършена през февруари 2007 г., пациентът е спрял да приема лекарства срещу ХИВ.

Тринадесет месеца по-късно, след нова проява на левкемията, той е минал през повторно третиране, последвано от нова трансплантация на стволови клетки от същия донор.

Стволовите клетки на донора са съдържали рядка, предавана по наследствен път генна мутация, която ги е направила естествено устойчиви на заразяване с ХИВ, твърдят авторите на изследването, проведено под ръководството на Кристина Алерс. Тя е издигнала хипотеза, че ХИВ въпреки това ще се прояви отново с течение на времето - но това така и не се е случило.

След три и половина години без употреба на лекарства срещу ХИВ, пациентът все така не проявява никакви симптоми нито на левкемия, нито на ХИВ - и имунната му система се е върнала към нормалното здравословно състояние, съобщават изследователите, заключавайки, че "резултатите ни категорично показват, че излекуването на ХИВ e било постигнато при този пациент."

Изследователите, търсещи лечение на СПИН обаче предсказват, че въпросният доклад ще има доста ограничен ефект на практика. "Това вероятно е лечение, но то идва срещу сериозна цена," казва д-р Майкъл Саг, професор и директор на центъра за иследване на СПИН към Университета на Алабама в Бирмингам.

"За да може той да приеме клетките от донора, тялото му е трябвало да бъде изчистено напълно от имунната му система", след което да му бъде извършена трансплантация на костен мозък, отбелязва Саг. "Уловката в случая е, че най-добрите кандидати за излекуване обикновено са хората, които са относително здрави" и не са болни от левкемия.

Лечението, свързано с премахване на имунната система, "е много рисково," казва той в телефонно интервю. "Дори ако някой не умре при трансплантацията, има усложнения от нея, които правят живота на хората крайно некомфортен," твърди той, цитирайки реакция на присадените клетки, при която те атакуват тялото. В много случаи трансплантацията има летален изход.

Изследването е потвърждение на концепцията, "че нашето разбиране на биологията на ХИВ е правилно, и че ако се елиминират - не само на теория, но и на практика - всички клетки в тялото, които генерират ХИВ, и те бъдат заместени с неинфектирани клетки, е налице лечение," казва Саг.

Но заразяването с ХИВ не винаги е свързано със същия страшен край, който беше нещо нормално до средата на 90-те години, когато бяха създадени по-ефективни лекарства за третиране на вируса, казва той. "Можем да поддържаме хората живи в продължение на нормалния жизнен цикъл. Това означава, че 25-годишен човек, диагностициран сега с ХИВ, има относително големи шансове да доживее до 80, 85 или 90 години."

Има и друг фактор, който значително ограничава потенциалната привлекателност на лечението - то би  струвало стотици хиляди долари за всеки пациент, който бъде подложен на него, разкрива Саг. "А и то няма да бъде приложимо, освен ако те развият левкемия или лимфома и имат нужда от трансплантация на костен мозък."

Д-р Антъни Фаучи, директор на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания, определя това лечение на ХИВ като непрактично. "Достатъчно трудно е да бъде намерен достатъчно съвместим донор за подобна трансплантация," казва той в официално изявление.

"Но също така трябва да бъде намерен и съвместим донор с този генетичен дефект - а този дефект е налице само при 1% от бялото население и 0% от черното население. Това е много рядко срещан случай."

За съжаление, не можем да кажем същото за ХИВ. Според Световната здравна организация, 33.4 милиона души по цял свят са заразени с вируса, причиняващ СПИН.

Oще: болен  лекарства  лечение  откритие  спин  учени  хив 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.