Не емиграция, а борба с корупцията ще ви спасят | webcafe.bg
Webcafe

Не емиграция, а борба с корупцията ще ви спасят

Webcafe.bg
07.02.2013, 11:14 (обновена 20.04.2013, 12:44)
Найджъл Фарадж

Снимка: © Getty Images

Скандалният британски евродепутат Найджъл Фарадж

Британският евродепутат Найджъл Фараж отговори с отворено писмо на българската студентка Ралица Бехар. Тя реагира на негово участие в Би Би Си, където той описа България като мафиотска държава. В Интернет се разрази истинска полемика по въпроса между млади българи. Едни застанаха на позицията на г-ца Бехар, че положението в страната ни не е толкова лошо, колкото се описва. Други заподозряха, че писмото на младата жена е само PR трик.

Препечатваме писмото на Найджъл Фараж, публикувано от колегите от Novinite.bg

Уважаема Ралица,

Благодаря Ви за вежливото писмо и за поканата да посетя твоята страна. Планирах да дойда тази седмица, но понеже трябва да бъда в Брюксел за важна среща на Европейския съвет, за съжаление няма да имам възможност.

Но помолих колегата ми евродепутат Пол Нютал, заместник-председателят на Партията за независимост на Великобритания, да ме замести. Той ще бъде в България на проучвателна мисия от сряда до петък тази седмица.

Радвам се, че моите изявления са помогнали да започне дебат в България, една горда страна с много високообразовани хора и много, с което да се гордее.

Вие сте права да обичате Вашата страна България, както и аз обичам моята, Обединеното кралство.

Обичам страната си, но това не означава, че мразя Вашата. Познавам много страхотни българи и нямам желание да ненавиждам или омаловажавам чудесните хора на България.

Всъщност с удоволствие приветствах българския евродепутат Слави Бинев в нашата политическа група в Европейския парламент.

Много добре е за Вас, че сте имали възможност да дойдете в Обединеното кралство и да се възползвате от безплатното университетско образование и здравеопазване, финансирано от британския данъкоплатец. Прав ли съм да предполагам, че Вашето семейство е богато според българските стандарти, така че са могли да си позволят да плащат Вашите разноски в чужбина в продължение на няколко години?

Сигурен съм, че ще се съгласите, че много българи са избрали или са били пронудени от обстоятелствата да напуснат страната, която обичат, и никога да не се върнат да живеят в нея, така че Вие сте наистина изключение с това, че сте избрали да се завърнете в родината си и да бъдете отново със своето семейство и приятели.

След влизането на много европейски страни в ЕС през 2004 г., над един милион души дойдоха да живеят (и много да работят) във Великобритания. Както можете да си представите и несъмнено сте видели, големият наплив на хора за кратък период от време предизвика силно напрежение в нашата здравна система, социалната ни система, като доведе и до по-голямо търсене на жилища.

Много британци с право се безпокоят за характера и културата на своите градове и села, които биват променяни радикално без те да са питани и да са се съгласявали на това.

Бъдете сигурно, че Партията за независимост на Великобритания е изцяло против всякакви видове расизъм и ксенофобия. Но този вид масова миграция няма нищо общо с расите или религиите, това е просто икономиката. Обединеното кралство не може да си позволи да приеме всеки, който иска да дойде. Полският вече е вторият най-говорим език във Великобритания.

Сигурен съм, че българите обичат страната си. Как биха се почувствали те, ако след влизането на Турция в ЕС, например, един милион турци дойдат да живеят в България? Дали българите ще се зарадват на това? Дали наистина ще бъдете щастливи, че без Вашето съгласие един милион имигранти са се възползвали от социалната и здравната Ви система за сметка на българския данъкоплатец? Смятам, че не.

Ако опростявам нещата и погрешка казвам, че месечната пенсия в България е 100 евро или 138 евро, това има много малко значение на фона на общата картина. В сравнение с много западни части на Европа, България е много по-бедна. Това не е обида, както Вие смятате, а факт. (По-късно ще разгледаме причините защо България е бедна.)

Когато има отворени граници и големи разлики в благосъстоянието и възможностите между две страни, обикновено има широкомащабна емиграция. Това е простичък факт и определено се доказва от опита на британците след 2004г. Оказа се, че наивните или заблуждаващи политици, които преди 2004 г. казваха, че това няма да се случи преди 2004г., сгрешиха.

В своето писмо Вие много бързо отминавате важни въпроси. Пишете ми: „Разбирам проблемите с нашето правителство, с нашата правна система, нашите образователна и здравна система."

Поздравявам българите за това, че счупиха оковите на подтисническата комунистическа система и за това, че приеха нова конституция през 1991 г. Казвам това акто добър приятел на българите, който иска страната им да е просперираща и свободна.

Г-н Бинев ме уведоми, че много „бивши комунисти" все още заемат ръководни постове във Вашата политическа система.

Не аз, а Европейската комисия често критикува българските политици заради корупцията.

Франц-Херман Брюнер, директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, предупред в доклад, че „влиятелни сили в българското правителство и /или държавните агенции нямат интерес да видят някого от криминалните банди наказан. (в. „Ню Йорк Таймс", 15 октомври 2008 г.).

Докладът на ЕК за напредъка на България (18 юли 2012 г.) подчерта липсата на категорични резултати от усилията на София да спре корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

ЕК заяви, че и България, и Румъния не са постигнали категорични резултати в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Тя изреди поръчковите убийства, които бяха все още основен проблем във Вашата страна.

Европейската полицейска агенция Европол изчислява общия оборот на дванадесетте най-големи дейности на организираната престъпност в България на 1.8 милиарда евро.

Друг мониторингов доклад на ЕК от юли 2010 г. заключи, че обществените поръчки в България и Румъния са доминирани от „политически съображения", постоянно променящите се правила подпомагат корупцията и конфликта на интереси, които рядко биват преследвани от правоохранителните органи, а самата полиция и съдии са склонни да взимат подкупи.

Понеже искам да видя България просперираща и свободна, бих искал да говоря с Вас направо, като с добър приятел.

Причината, че много българи са бедни, е в това, че те са сведени до това положение от корумпираната политическа класа, която печели на техен гръб.

Евродепутатът Слави Бинев ми каза, че това, от което има нужда България, за да просперира, е свобода на словото, свободна преса, свобода да се създава и прави бизнес без манипулации, независима съдебна власт, и политици, които да спрат да купуват гласовете на хората с фалшиви обещания. Напълно съм съгласен с него.

Масовата емиграция ще означава за България изтичане на мозъци, защото когато Вие, умните и високообразовани млади хора заминете за Западна Европа, държавата Ви ще стане още по-бедна.

Погледнете какво се случи с други държави като Латвия, където младите и можещите напуснаха цели градове.

Масовата емиграция е лоша за Вас, лоша е и за нас във Великобритания.

Нормално и разумно е много българи да търсят по-добър живот, но масовата емиграция от България в Обединеното кралство не е начинът. Начинът е да сложите край на политическата корупция във Вашата любима страна.

Oще: великобритания  емигранти  найджъл фарадж  ралица бехар 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.11.2012, 19:07

36 Violeta Savova | 09.02.201313:55

добре, дошъл! добре, дошъл! мНОГО БАЛГАРИ СИ НЯМАТ ПРЕДСТАВА ЗА ДЕИСТВИТЕЛНОСТА В АНГЛИА МИСЛЯТ ЧИ КАТО ОТИДАТ И ЩЕ СИ РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ ДА АМА НЕ ЩЕ СТАНЕ КАТО ИМЕГРАЦИЯТА НА ПОЛЯЦИТЕ ЩЕ НАЕМАТ СКЪПИТЕ КВАРТИРИ НА АНГЛИЧАНИТЕ И НА БЪЛГАРИ КОИТО СА ОТИШЛИ ПРЕДИ ТЯХ ЩЕ ПОЧНАТ ДА СИ ТАРСЯТ РАВОТА ПО САИТОВЕТЕ КАДЕТО КАТО ГО ОТВОРИШ ПОЧТИ ВСИЧКО Е ФАЛШ СТЕ МИНАТ МЕСЕЦ 2 3 4 КОЛКО СТЕ ИЗДАРЖАТ САС ОГРАНИЧЕНИТЕ СРЕДСТВА КОИТО ИМАТ ЗАЩТОТО ПОЛЯЦИТЕ БЯХА ПРЕДИ БАЛГАРИТЕ И СИ ЗАМИНАХА НЕ Е ВЕРНО ЧЕ АНГЛИЯ НЕ ИСКА БАЛГАРИТЕ ТОВА Е НАРОЧНО ЗА ДА ЗАСИЛИ ЖЕЛАНИЕТО НА БАЛГАРИТЕ ИМИГРАНТИ ДА ЗАЕМАТ КВАРТИРИТЕ МИ ТОВА СЕ Е ЧИСТО РЕНТИИЕРСТВО С КОЕТО АНГЛИЧАНИНА СИ Е СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН КАТО МНОГО ОТ ТЯХ ИМАТ ПО 2 3 КЪЩИ ХИТРА ПОЛИТИКА САМО ТРЯБВА ДА СЕ ПИТАТ ПОЛЯЦИТЕ ДАЛИ БЯХА ДОВОЛНИ ОТ ПРЕСТОЯ ИМ В АНГЛИА ПРЕСТОЯ ИМ БЕШЕ ГОДИНА ХОДЕНЕ ПО ЕРИИТЕ И ПО ПАРКОВЕТЕ ЛИЧНО БЯХ ТАМ Е ГИ ВИЖДАХ С МАЛКИТЕ ДЕЦА ДА СА СЕ ОПРАВИЛИ 10 ПРОЦИНТА И ТО ТЕЗИ КОИТО ИМАТ РОДНИНИ ПОСЛЕ ЕДИН КИТАЕЦ ГОВОРИТЕЛ ИЗЛЕЗЕ ПО НАКАКАВ КАНАЛ И КАЗА ЧЕ ПОЛЯЦИТЕ МАСОВО НАПУСКАТ АНГЛИА ЗАЩОТО НЕ ВИДИТЕ ЛИ ЖИВОТА СЕ ПОДОБРИЛ ВПОЛША ДРЪН ДРЪН ПАРИТЕ СВРШИХААА ПАРИТЕ ТОВА Е АНГЛИА ИЗБОРА Е ВАШ С УВАЖЕНИЕ; САВОВ
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

35 bravo! | 09.02.201311:09

Попрочетох две страници от мнения (е, някои, на които пак циганите са им криви, ги прочетох по диагонал) и гледам, че никой, ама никой не коментира по основния проблем: корупцията и организираната престъпност. Англичаните бомбардирали София, въоръжавали Осм. империя, приемали индийци а нас не, страхували се от цигани, а не от нас, тая била "чуфутка" и т.н. и т.н....

И кво от това?

В хубавия филм "Американска История Х" възрастният черен учител посещава в затвора главния герой и му казва, че дълги години се е занимавал с безплодни обвинения към този и онзи, и е задавал грешните въпроси. Защото важният въпрос е: "какво съм направил аз, за да бъде моят живот по-добър?".

Колко от изречените от вас неща ще направят живота в България по-добър. Давайте да се изрепчим на "англето", арабин бил, не знам си къв бил. И кво? Има ли корупция? Има. Има ли организирана престъпност? Има. Основният ни проблем ли са? Да. Говорете за тях, а не празни приказки и душевни чекии на тема "кой е по-патриотар".

Целият ви дебат, както и целият обществен дискурс в българското общество е наливане от пусто в празно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.08.2012, 11:26

34 Politically incorrect | 09.02.201301:23

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4531362/Bulgarian-gypsies-who-came-to-UK-to-get-benefits-are-housed-3-weeks-after-arriving.html

Ето тези не искат. Нас ни искат понеже сме роби и работим за без пари. Мургавите обаче не ги искат и от тук идват проблемите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

33 Levitt Hostel | 08.02.201317:19

,,Левите, ако не си склонен да погледнеш на хорат с добро им оставяш единствено шанса да ти бъдат врагове.''

С какво добро око да гледам на този ислямски радикал, които се опитва да прехвърли отговорността за проваления етнически модел във Великобритания?
Защо този човек ,Nigel Farage, прикрива от избирателите си своя етнически произход, защо прикрива, че той е точно от тези, които са мигрирали във Великобритания и той и неговите събратя са основната причина за проваления етнически модел във Великобритания? Аз бих го попитал, как неговите ,,консервативни избиратели" приемат правото, което имат мюсюлманите във Великобритания да се женят и развеждат съобразно религиозното право на Шериата? Как неговите консервативни избиратели приемат възможността един брак да се разтрогва в противоречие с официалното право във Великобритания, като или когато Хасан каже на Айше три пъти пред трима свидетели, Айше, върви си отхвърлям те?
Аз познавам много англичани , които всекидневно идват в България за да търсят спасение от проваления етнически модел във Великобритания.Становището, версията на тези хора, за това да търсят спасение в България е различно от това на Фардж и е в смисъла на посоченото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

32 MacAllister | 08.02.201312:50

Левите, ако не си склонен да погледнеш на хорат с добро им оставяш единствено шанса да ти бъдат врагове.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

31 mima | 08.02.201312:04

Страх го е от циганите, които и тук и там пак ще си живеят на социални помощи. А такива малцинства в България и Румъния има много. Обаче като политик не смее да си каже, защото ще го обвинят в расизъм.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

30 Levitt Hostel | 08.02.201311:22

,,Всъщност с удоволствие приветствах българския евродепутат Слави Бинев в нашата политическа група в Европейския парламент''


Разбира се, въпросният индивид , Nigel Farage, е с арабски произход ( част от семейството му е от Дубай, но той по политически съображения старателно прикрива този факт) , а заедно с българския му съратник - Слави Бинев очевидно са решили да построят чалга бардак в центъра на Европейския парламент и Европа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

29 Arsen Lupin | 08.02.201311:06

казал и го е в прав текст - " Фамилията ти явно е крала достатъчно, щом не сте от бедните, ама що не си плати образованието в Англия, като имаш претенции, ами дойде да крадеш и от данъците на английските данъкоплатци и да се учиш безплатно?!?"
Само че изтънченият джентълменски тон не е по интелектуалните капацитети на гнусна чифутка, да разбере за какво става въпрос....
А за тоя Бинев, дето референтно се споменава нееднократно, да провери джентълменът-англичанин не е ли и той топ бандит, създаден от същата Държавна Сигурност да мародерства в Европарламента!!!
Яко са се окопали Любен Гоцев и кохортата му СИК-аджии, няма сваляне без бомбардировки... алтернативата е да се остави тоя народец да му изпият кръвчицата до капка и да изпукат след това, ама ще е дълъг и болезнен процес, макар че абсолютно сигурен... и "по-хуманен"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

28 Bichkiiata | 08.02.201305:29

прасето с батушките зелени

четем следното:

"Разбира се.
Но не пречи маймуната да разбира и гледната точка на гонещия я палмопритежател, неговата логика и мислене, вместо да се прави, че само нейната гледна точка съществува и е валидна. Всъщност, на маймуната това доста би й помогнало. "

добре е да се замислиш преди колко генерации твойта маймунска българска рода е намазала от английската философия, защото все пак те (англичаните) са били една от основните нации доставяли оръжие на турците по време на турското робство , в последствие едни от основните сили бомбардирали и разрушили София, а сега след като са ни гъчили през гъзът и са ни го изкарали през устата ни учат и как да си затваряме устите

п.п. нищо от горе казаното еътественно няма връзка с правителството на Боко помпието което потвърждава тенденцията на избраните български правителства описана с "...те клаха българите така както и турците не са ги клали"
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

27 Harry | 08.02.201301:33

Човекът казва истината, вслушайте се. В чужбина сте слуги и ви мразят, защото сте навлеци. А от родината си се отказвате, ами борете се да я промените де!
Това беше човекът, който нарече Херман Ван Ромпой мокър парцал, никому неизвестен човек на тайните общества.
   

оценка

+0 -0