Жени ли? Не и в българската политика | webcafe.bg
Webcafe

Жени ли? Не и в българската политика

Ирина Георгиева*
15.02.2017, 11:27 (обновена 16.02.2017, 17:38)
тереза мей

Снимка: © Getty Images

Това, че те все още са малцинство, не е поради липсата на образовани способни жени лидери.

Питам се дали половата дискриминация на българската политическа сцена е случайност или е тенденция и има ли предпоставка за сериозно безпокойство?

Ако направим една бърза историческа справка, за първи път жени са допуснати до управленски позиции в политиката в края на XIX век.

Век по-късно в България политиката е все още "мъжки бизнес".

Липсата на равнопоставеност на половете в политически формации предизвиква сериозни съмнения дали те представляват интересите на всички български избиратели или предимно на тези от мъжки пол.

Наскоро новият президент на България - г-н Румен Радев - сформира служебен кабинет. Присъствието на жени в този кабинет също е ограничено, едва 30%. Изкушена съм да направя съпоставка с чужбина. Преди малко повече от година канадският министър председател Джъстин Трюдо умишлено разпредели министeрските постове между 15 жени и 15 мъже.

В навечерието на предстоящите парламентарни избори, се сформира и нова надпартийна платформа, наречена "Нова Република" с амбициозна програма за безкомпромисна война с корупцията; нова икономика с ниски данъци и тн.

Звучи обещаващо, но липсата на женско участие в тази платформа, може да предизвика смут и възмущение дори и сред най-нечувствителните аполитично ориентирани представителки на нежния пол. И въпреки, че няколко дена по-късно тази платформа се появи в обновен състав, явно осъзнали грешката си, жените остават все още сериозно малцинство - едва 25%.

Нека да изследваме колко "нова" e нашата Република без активното участие на жени в политиката...

Миналата година Великобритания избра Тереза Мей за премиер, докато Хилъри Клинтън спечели гласовете на 65 милиона Американски избиратели и почти стана президент.

Кога България е била ръководена от жена премиер или президент?

Въпросът е напълно риторичен, защото отговорът е ясен всекиму - никога, с изключение на служебния премиер Ренета Инджова, която управлява в рамките на няколко месеца между октомври 1994-а и януари 1995-а.

Ренета Инджова

Осъзнал неравнопоставеността и факта, че все пак поне 50% от избирателите са жени, бившият премиер Борисов реши ГЕРБ да се ‘'напъне" и да предложи жена за президент.

Естествено този глагол изобразява много точно времената, в които живеем, защото ние не се "напъваме" за президент или премиер мъж.

ГЕРБ се "напъна", но Борисов не предвиди, че българското общество страда от сериозно патриархално мислене, в което жените все още се оценяват главно по външността им, а не по интелекта им, дори и в политиката.

Всички знаем че кандидат президента на ГЕРБ г-жа Цецка Цачева, беше сериозно одумвана поради непривлекателната си външност, сякаш избирахме Мис България, а не държавен глава. Нима, господа избиратели, намирате канцлера Меркел за секси и ослепително красива?

Цецка Цачева

Явно липсата на сексапил, не притеснява германските избиратели и г-жа Меркел управлява успешно една от най-развитите икономики в Европа вече 12 години...

Показателни са и статиите, които се появяват в Българските медии: "Ослепителна блондинка влиза в кабинета на Радев". Ако критериите за красота бъдат приложени при настоящия политически елит, със сигурност поне половината от мъжете, които ни управляват трябва незабавно да напуснат политическите си постове.

Значи половата дискриминация в българската политика е неоспорим факт.

Може би не е ясно на господа политиците защо е важно жени да участват в политиката? Това не са просто квоти на Европейският съюз, с които трябва да се съобразяваме.

Причината е, че жените имат предимства, които могат да бъдат от полза за цялото общество. За никой не е тайна, че жените и мъжете мислят и действат по различен начин. Умението да комуникираш е едно от най-важните качества, за да станеш добър лидер.

Жените имат по-развити умения в тази област, защото за разлика от мъжете, те имат центрове за говор в двете мозъчни полукълба, докато при мъжете този център се намира само в лявото полукълбо.

Жените разполагат с повече окситоцин или така наречения "хормон на любовта", което ги прави по-способни да съпреживяват емоциите, чувствата и мислите на другите. Затова жените лидери се опитват да обединяват хората и да мислят в интерес на групата, докато мъжете са по-склонни да защитават личните си интереси.

Мъжете разполагат с повече тестостерон - хормон, който довежда до по-агресивен, по-директен и по-конкурентен стил на управление и борба за надмощие, докато жените интуитивно избират меката сила на убеждението.

Жените също по-добре умеят да мислят в дългосрочни, а не в краткросрочни планове, което за настоящото състояние на държавата може да бъде само от полза. Харвардският професор Стивън Пинкер твърди в книгата си ‘'Тhe Better Angels of Our Nature'', че жените са били и ще бъдат омиротворяващата сила в света.

Нима в този размирен свят нямаме нужда от по-малко конфликти?

Друг психологически експеримент показва, че мъжете са склонни да се възнаградят с по-високо заплащане от жените за същата извършена работа. Това показват и данни на Националния Статистически Институт за 2014 - а именно, че българските мъже са получавали значително по-високо годишно възнаграждение от жените в същата възрастова и професионална категория.

И не на последно място - да познавате жени политици, които, злоупотребявайки с политическата си власт, са се забъркали в секс скандал?

Един от приоритетите на новоизбраното българско правителство ще бъде реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

В България се правят вече 10 години неуспешни опити за такава реформа, докато в Румъния две жени станаха символ на успешната борба с корупцията, а именно бившият правосъден министър Моника Маковей и главеният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши.

Моника Маковей

България е била с рекордно ниска раждаемост през 2016 година, показват статистиките. Питам се колко адекватни мерки могат да бъдат взети от доминиращ мъжки политически елит за увеличаване на раждаемостта, когато износването и грижата за детето все още е привилегия и основно задължение на жените в България.

Колко мъже познавате, които излизат по бащинство?

Надявам се, че тези примери илюстрират добре защо активното участие на жени в политиката е изключително необходимо и би било полезно за цялото българско общество.

Това, че те все още са малцинство, не е поради липсата на образовани способни жени лидери.

Когато мъжете доминират на българската политическа сцена, както е и в "Нова Република". Жените остават просто избиратели, а не потенциални кандидати за управленски постове в държавата.

А желанието ми да привлека общественото внимание към този проблем не е просто "женска прищявка", а единственият начин, за да се постигне по-хармонично и успешно управление на една съвременна държава.

*Ирина Георгиева е докторант по психология в Холандия

Oще: българия  българска политика  джъстин трюдо  жена президент  жени  жени политици  нова република  огнян герджиков  политика  политици  президентша  румен радев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

104 dedo adji | 23.02.201714:15

Цитати м огат да се съберат с колата, но нямам намерение да ровя стари архиви за твоя кеф. Не от някакво кухо достойнство а от мързел. Ти все едно няма да ги признаеш, а другите събеседници са се начели на твоите блювн и и ще разберат и без тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

103 deowin | 22.02.201718:04

>Остава въпросът, защо тогава не пропускаш да се хвърлиш в глуха защита на всяка, меко казано, спорна и съмнителна таза

Какво значение има коя тези подкрепям?

>с нетърпящ възражения менторски тон, с презрение към разни шофьори, мозайкаджии и плавсъстав

Твоя лична интерпретация.
Естествено, ако ти кажа "твърдението ти е грешно, не изглежда да разбираш как се гради логическо съждение" ще се обидиш и ще го чуеш като "менторски тон". Това е обикновена защитна реакция - феномен, роден от твоята глава, заради твоите си лични изживявания, и няма нищо общо с мен.
Ако ти кажа "ти казваш, че си работник на кораб и нямаш нужното формално образование за да разбираш по-сложна аргументация" ще го чуеш като "презрение". А то е просто наблюдение за способността ти да се аргументираш рационално, по-точно, за предпоставките тя да е малка.

>Защо толкова често употребяваш "среднист" и "висшист"?

Нужни цитати. Не ги употребявам.

>се хвалиш

Нужни цитати.

Говориш наизуст.
Да, разбирам отлично, че повечето наоколо виждат нещата точно като теб. Това не ги прави обективна реалност, а просто удобна за повечето наоколо версия, която ви е необходима, за да се чувствате добре. Нищо лошо, всеки човек си има право да се заблуждава в каквото си иска. Не го прави реалност, но имате право.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

102 Dear Ivan | 22.02.201713:35

Беше се появила по едно време една попка, но не помня дали католическа, или протестантска Усмивка

Я, тука има още попки Усмивка Ама те американски, дето нито педерастите са им педерасти като хората, нито нищо Усмивка

http://www.romancatholicwomenpriests.org/index.php
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

101 deaf | 22.02.201711:40

Защо няма жена патриарх на БПЦ например?! Или жена папа на Римокатолическата?!
В този въпрос се крие разковничето защо мъжете и жените НЕ са равни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

100 dedo adji | 22.02.201711:31

59 deowin | 17.02.201717:56
>Преуспелият човек не мрази, а или не го интересува, или е дружелюбен

За съжаление на вас ви липсва достойнството да приемете, че личностите ви всъщност изобщо не ме интересуват, независимо колко пъти ви го повтарям в пряк текст. За вас е съществено важно да сте убедени, че съм дълбоко заинтересован от вас, вашите чувства, вашите изживявания, до степен, в която държа да ви "мразя", "обиждам", "унижавам" и какво ли още не. А всъщност всичко това е изцяло плод на вашата лична интерпретация, водена от нуждата да се чувствате важни.>

Почти ти повярвах. Остава въпросът, защо тогава не пропускаш да се хвърлиш в глуха защита на всяка, меко казано, спорна и съмнителна таза, с нетърпящ възражения менторски тон, с презрение към разни шофьори, мозайкаджии и плавсъстав. Защо толкова често употребяваш "среднист" и "висшист"? Тия думички бяха популярни през 50-те и 60-те за самочувствието на сноби, първият "вичис" в семейството, момчето на общинския чиновник, издигнало се неизмеримо над бившите си другарчета, споменатите по-горе. И се хвалиш с наистина завидно за мнозинството от средната класа в България материално положение. Защо, бе прасчо? Защо ти трябва да спориш с хора, толкова под твоето равнище? И да изместваш разговора от темата на дискусията към несвързани високи сфери от които да громиш невежеството на опонентите си. Май искаш да докажеш нещо не себе си, ама все не си доволен и затова не можеш да се спреш.
Извинявам се на останалите събеседници във форума за лиричното отклонение, н о тактиката на деосвин редовно подлъгва някого от нас да се отклони от темата за да го перне по арогантната зурла.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

99 7 | 22.02.201710:12

Правата на останалите форми на живот къде са?
Организациите за защита на правата на мъжки и женски агнета, прасета, телета, птици, риби,раци, земноводни...
На секвои, борове, /коледни!/ елхи, изкоренени и изсечени дъбове, букове, обрулени храсти, отъпкани треви, изпокъсани цветя /иде 8-ми март -АХ, скъпи!/...
На метали, минерали, изровени, изкопани кратери в земята...?

Кой ще им даде права?


ПП Споко, шегувам се, бе, естествено...нещата, които правим, са красиви и добри...само се огледайте...нали?
Наблягайте на организациите. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

98 7 | 22.02.201709:37

Ахъм.
Като например- правото да ядеш...и после да с....ш Кул
И правото да мижиш. С поетично перо в ръка.
Пате-тично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2017, 02:49

97 Metanoia | 22.02.201700:39

>Бих добавил единствено, че хората, които вече или винаги са имали правата под въпрос, също е резонно да бъдат осведомявани за задълженията, които идват с тях, защото е твърде лесно да игнорираш задълженията, произтичащи от права, които винаги си имал и считал за даденост.

Хубаво допълнение! Въпросните организации, които споменах, също си представях, че поемат отговорност и в тази посока. Радвам се, че обърна по-специално внимание и на това. Благодаря ти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

96 deowin | 21.02.201717:29

Metanoia, напълно съгласен съм с трите ти стъпки, звучат ми доста резонно.
Бих добавил единствено, че хората, които вече или винаги са имали правата под въпрос, също е резонно да бъдат осведомявани за задълженията, които идват с тях, защото е твърде лесно да игнорираш задълженията, произтичащи от права, които винаги си имал и считал за даденост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

95 deowin | 21.02.201717:24

>Доколкото виждам, ти смяташ, че използването на "квантори", "предикати" и т.н. изразни средства от предиктното смятане (според Уикипедия) за единствен и праведен начин за описване на логически връзки.

Напротив, изобщо не смятам така.
Просто наблюденията ми в практиката показват, че хора, които нямат формално обучение в сферата на логиката най-често не могат да се изразяват логически, пряко следствие от което, също, е, че не могат и да разберат защо не са се изразили коректно и са допуснали грешка.
Но, да, напълно съгласен съм с валидната ти точка, че не е необходимо условие да си учил математическа логика и да знаеш терминологията за да можеш да се изразяваш правилно.

Ако все още претендираш, че логическото ти мислене е солидно, въпреки явно пълна липса на формално образование, мога да ти дам някоя логическа задачка с прости човешки думи.
Искаш ли?
Само ще те предупредя, че в този случай няма да можеш да се измъкнеш лесно с "не знам терминологията, която ползваш, но иначе мога да реша задачата".

>аз се "издигнах" до твоето ниво, макар и с условия, и навлязох в област, в която ти претендираш "за известна експертност", а аз не, но ти отказа да направиш същото

Ти се "издигна" до моето ниво абсолютно точно толкова, колко аз бих се издигнал до твоето ниво на познаване на устройството на автомобила, ако бях казал, че не знам какво е акумулатор, ама ще предположа, че е това, в което се сипват въглищата, след което бях се опитал да изкажа някакво по-сложно следствие на това безумие.

Разликата между нас е, че аз може всъщност да имам бегла представа какво е акумулатор, но знам отлично, че не знам достатъчно за да споря за коли.
Ти, от друга страна, не знаеш какво са квантори, предикати, може би дори нямаш идея каква е разликата между дедукция и индукция, но претендираш да имаш ценз да спориш за логика.
   

оценка

+0 -1