Френски сметки за бензина | webcafe.bg
Webcafe

Френски сметки за бензина

Webcafe.bg , По "Трибюн"
24.03.2011, 17:00 (обновена 25.03.2011, 09:10)
Петрол, бензин, газ, дизел

Снимка: © Getty Images

Горивото е стока от първа необходимост, а властта си трае...

Ако потребителите се оплакват от прекалено скъпия бензин, нека знаят, че неговата относителна цена в действителност е ниска: с едночасовата надница на работник, получаващ средна междупрофесионална заплата (Smic) сега може да се купят 6 литра бензин супер, а през 1970 г. - 3.4 литра. Междувременно обаче задължителните пътувания са се увеличили, а бензинът стана стока от първа необходимост.

"Като нямат хляб, да ядат кифли..." Транспонирана през 2011 година как би звучала странната фраза на Мария-Антоанета? Без съмнение долу-горе така: "Ако бензинът е прекалено скъп, да се движат с велосипед!"

Защото недоволството, та дори гневът на потребителите през 2011 г. от поскъпването на горивата прилича очевидно на яростта на французите от 1789 година срещу недостига на хляб. Дали бензинът е прекалено скъп? При цена средно 1.52 евро за литър супер 95, а понякога и над 1.80 евро в Париж рекордите са бити.

През 2000 г. правителството на Лионел Жоспен говореше за петролен шок, защото цената на един литър супер бе преминала прага от 1 евро... Зареждането на резервоара за 100 евро вече не е кошмар за шофьорите, а реалност.

Да си спомним какво струваше 1 литър супер преди първия петролен шок, през 1970 г.: 1.02 франка или 15 евроцента. Излиза, че цените са се увеличили над 10 пъти за периода. При все това скокът трябва да бъде съотнесен. Напълно очевидно цените на всички продукти са се увеличили в течение на близо 40 години. Заплатите също.

Почасовото заплащане при минималната работна заплата, което днес е 9 евро, през 1970 г. бе ... 0.52 евро. С други думи с минималното едночасово заплащане днес човек може да купи 6 литра бензин супер, а през 1970 г. - 3.4 литра. Ако се сравни с развитието на цената на един час труд, излиза, че бензинът е по-евтин сега.

Означава ли това, че потребителите не са много прави като се жалват? Еволюцията на придвижването и начините на транспорт обясняват тяхното силно недоволство. Преди 40 години автомобилът бе привилегия за най-богатите или поне за твърде заможните хора от средната класа.

Във Франция имаше едва малко над 10 милиона частни коли. Днес те са три пъти повече. През 1980 г. 30% от домакинствата все още нямаха автомобил. Французите с по-скромни доходи често бяха именно в това положение. В селските райони хората се задоволяваха с мотоциклет.

Днес всеки има кола. По-бедните просто купуват втора ръка. От автомобил се отказват само жителите на някои големи градове или някои по-възрастни (общо 16.8% от домакинствата са без кола). Нещо повече: извън големите градове домакинствата имат повече от една кола.

По селата или в зоните, които са слабо урбанизирани, 68% от хората са част от домакинство, в което броят на колите отговаря на броя възрастни хора, подчертава националният статистически институт Insee...

Тази автомобилна треска не идва от внезапно появила се страст по колите, нито пък е израз на желанието на французите да си доставят удоволствие. Колата се купува, защото тя е станала необходимост. По-специално, за да отиде човек на работа.

За да се убедим в това, достатъчно е да видим нарастващата натовареност на трафика сутрин и вечер в департаментите в селските райони. А да не говорим за задръстванията в околностите на средно големите градове. А защо да не се използва общественият транспорт?

Извън големите метрополии тази мисия е невъзможна. А когато такъв транспорт има, то времето за преодоляване на дадено разстояние е прекалено дълго. И затова французите карат ли карат. Все повече.

В селските райони или в слабо урбанизираните, както сочат данните на Insee, разстоянието дом - месторабота е скочило с 26% между 1994 и 2008 г.! А средното разстояние между мястото, където човек живее, и търговските центрове, е нараснало с 29%...

Развитие, което бихме могли да определим като естествено, но в същото време и насърчавано от политическата власт. Безработните са принуждавани да приемат работа, която все повече е отдалечена от дома.

Предложението за работа, което според правителството и Unedic (Национален междупрофесионален съюз за заетостта в промишлеността и търговията) днес не може да бъде отхвърлено, определя още по-голямо разстояние жилище - работа: 50 километра.

В същото време изпълнителната власт планираше да въведе такса въглерод, която в крайна сметка бе обезсилена от конституционния съвет, чиято цел бе да обезсърчи използването на замърсяващи енергии...

Накратко днес бензинът стана, също като хляба през 1978 г., стока от първа необходимост. Той е също толкова необходим, колкото стана мобилният телефон, за който вече има социална тарифа.

Въпреки това правителството не иска да направи какъвто и да е жест към шофьорите. И дума не може да става да се върнем към плаващ TIPP (акциз за бензина и дизела - бел. ред.), което пречеше на държавата да увеличи приходите си с поскъпването на горивата.

Истината е, че печалбата за хазната днес е слаба, та дори никаква: противно на една широко приета идея акцизите за бензина са фиксирани (TIPP е 0.61 евро на литър бензин супер в повечето райони, независимо каква е цената на горивото). Само постъпленията от ДДС се увеличават с (нарастването на) цената на горивото. А спадът в потреблението неутрализира нова увеличение на приходите от налози...

Oще: бензин  горива  ддс  дизел  производство  разходи  цена  шофьори 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2011, 13:08

6 Toni Andonov | 27.03.201119:54

Фаштайте автобуса и колелетата...стига сте ревяли, че бензина ви е скъп. Аз би отговорил така - На който му е скъп да пробва пеша!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 09:35

5 Ivan Novakov | 25.03.201117:12

Специално за всички "разбирачи": http://gorivo.net/info_fuel/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 20:35

4 Георги Тотев | 25.03.201114:59

@CrossFire, публикуваната тука статия не е да видим колко са високи цените на горивата! Ясно ни е, че в цяла Европа цените са горе-долу на едно ниво! Статията е да си направиш извод за заплата в Европа и в България и да си сметнеш ти колко даваш за гориво (ако ти се налага да ползваш автомобил де). Ясно е, че цените ще растат, петрола е изчерпаем ресурс!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 10:20

3 CrossFire | 25.03.201113:41

Защо хората се учудват че цената на петрола расте?
1. От 1975 не е открито нито едно значително находище на нефт.
2. В Близкия изток се води пермаментна война.
3. За последните 10 години потреблението в Китай се увеличило в пъти.
4. Катастрофата с платформата на British Petroleum.
5. Wikileaks побликуваха информация че в Саудитска Арабия залежите са с 40% по-малко от официално обявените.
6. За 2009 и 2010 година добивът на петрол е по-малък от търсенето.
7. Само 30% от петрола се използва за производство на гориво.
8. Петрола е ограничен ресурс и е очевидно че цената ще расте до момента в който добивът му ще се обезмисли.
Проблемът не е толкова в цената на петрола колкото в нежеланието ни да се адаптираме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

2 tougherty | 25.03.201109:43

Екстра са си французите. Аналогична сметка в България. Заплата 1000 лв., 22 работни дни месечно, 8 часа дневно прави почасова надница от 5.68 лв. Разделено на 2.40 - цената на 95 със съмнително качество прави 2.37 литра бензин. Имайте предвид че посочената заплата в България е над средното ниво, а посочената френска се води ниска. С 2 думи нашата средна класа по стандарт на живот се нарежда след френските "бедняци". Мотивацията е много важно нещо, а липсата на такава, съчетано с елементарна сметка води само и единствено до емиграция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 20:35

1 Георги Тотев | 25.03.201109:37

Да, всичко хубаво, ама това във Франция, 9 евро часова ставка! Е нормално е тогава "...с едночасовата надница на работник, получаващ средна междупрофесионална заплата (Smic) сега може да се купят 6 литра бензин супер, а през 1970 г. - 3.4 литра." Дей тука наща мила родина ... Цените на горивото същите като в Европата, а заплатите ... "Единственото смешно нещо, което не ме кара да се смея е заплатата ми"
   

оценка

+0 -0