Византийският изправителен лагер | webcafe.bg
Webcafe

Византийският изправителен лагер

Анатолий Стреляний , Радио Свобода
06.03.2012, 10:52 (обновена 07.03.2012, 10:51)
путин

Снимка: © Sofia Photo Agency

Една трета от руските избиратели винаги гласува за властта, която всъщност е скелетът на путинския електорат

Владимир Путин победи, защото се самоназначи, което в този случай означава едновременно и самосъхранение. Това бяха не президентски избори, а своеобразен продукт на скъпо социологическо проучване, което излишно потвърди това, което бе ясно от самото начало.

Една трета от руските избиратели винаги гласува за властта, която всъщност е скелетът на путинския електорат. Тази част от населението се отнесе спокойно към факта, че бяха нарушени писани и неписани закони, правила и приличия, които можеха да попречат на основния кандидат.

Човекът от тази путинска третина изобщо не обръща внимание на каквито и да било нарушения, които не го засягат пряко. И работата не е само във високия праг на гражданска чувствителност. Става дума за съвсем ясен, макар и стихиен, мироглед.

Кампанията на Путин бе долнопробна по форма и подла по съдържание - колко му е да се сложи едно доза от плашилото антиамериканизъм, за да разбуди дремещите страхове на всички, които вярват в "Доктрината Дълес".

(В началото на 90-години на миналия век в руските медии започва да се пише и говори за т.нар. "План Дълес" – секретен план за завладяване на СССР чрез разлагане на населението. Според една версия, този доклад е бил изнесен от Алън Дълес в Конгреса на САЩ през 1945 г., според друга – откъс от негова книга, публикувана през 1945 г. Всъщност е изфабрикувана пропаганда. Бел.р.)

Работата е в това, че в очите на избирателите на Путин такива "дози" в кампанията са признак на автентичност и държавна важност. А честността и високото качество, сами по себе си подозрителни в Русия, в този случай биха предизвикали съдбоносно подозрение.

В това се крие и отговорът на известно недоумение: нима, моля ви се, Путин не разбира, че извеждайки като агитатори неприятни хора, всъщност вреди на себе си? Да, вреди, но само според тези, които не биха гласували за него. Своите ще го разберат правилно: ако им се представят принуда и лъжа, то значи, че са замесени висши интереси...

Защо на поддръжника на Путин не се харесват - до отвращение! - неговите даровити и подковани по всякакви теми противници-демократи?

Защото очевидната даровитост означава отсъствие на дисциплина. А без дисциплина няма държава, а без държава все едно нищо не съществува.

Често, подир социолозите, повтаряме, че хората гласуват от страх. Само това да е! Има нещо, което е доста по-сериозно - смятат, че "така трябва".Това е Византия. Цар, държава - това е всичко, друго извън тях - просто не съществува, всеки да си знае мястото и мълчи, докато не те питат! Този, който скача и крещи, не е наш човек. Ти откъде се взе? Кой те е назначил? Ахааа, проявяваш самодейност! Ама каква ти самодейност, когато говорим за държавните дела? Не си можел да търпиш! Значи аз мога, а ти не...

Това е мрачна - и засега голяма сила. Тя е враждебна към демокрацията, не защото не знае с какво я хранят, както смята Явлински (Григорий Явлински, руски политик, председател на "Яблоко" - бел.р.) и 20 години говори за това. Не, добре разбиращият от демокрацията византиец просто ще премине от не съвсем съзнателното към съзнателно отрицание на съществуващия ред. При обслужването на путинизма убедени византийци няма - просто си дават такъв вид.

Но процентът гласували за Путин - това е преродената Византия. Тя не подлежи на превъзпитание. Тя се е родила като Византия, живяла е като Византия и като Византия ще отиде на другия свят.

Липсата на конкурентоспособност заради ниското образование, нежизнеспособност заради алкохолизма и други болести - това е обща слабост. Оттук - и ожесточението. С такава почва под краката си путинизмът няма да се спре пред нищо...

(Текстът е с известни съкращения)

Oще: владимир путин  власт  путин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

4 axsbf | 06.03.201221:18

налей по ... чаша и канче водка, пък ще му мислим ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 06.03.201218:30

Путин е абсолютно неприемлив за света, защото е с изключително прорусийска нагласа,
За него най-важни са руските глобални геостратегически интереси и не иска да признае, че по начало на Русия е отредена роля на аутсайдер, страна, която трябва да се съобразява с наставленията на големия брат - САЩ.

Докато такива националисти са в Кремъл, Русия няма да получи и една дума на подкрепа.
Така че да си правят добре сметката, ако искт да ги тупат по рамото, като някой други по-умни.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.12.2011, 16:56

2 Slater | 06.03.201217:21

Аве, кой е тоя Анатолий Стреляний, за да ме учи за това какво е Византия? Защо не си гледа неговите си там руски работи и не намесва Империята, която му/им е дала идентичност?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

1 Doberman | 06.03.201217:00

Уф, то бива, бива простотия, ама чак пък толкоз. Поне да си бяхте направили труда да проучите въпроса с т.нар. "опозиция", да бяхте поне видели кой точно беше на срещата в Кремъл в деня след изборите и кого го нямаше... Въобще тази статия е изтъкана от лъжи и лицемерие. Особено ме накефи това за "подкованите по всички въпроси демократи", ееееео, едно от острите обвинения срещу Путин е, че толкова си е повярвал, че се има за специалист по всичко... тука аФторчето май по инерция се е объркало Смее се
   

оценка

+1 -1