Г-8 в Кемп Дейвид. Криза и война | webcafe.bg
Webcafe

Г-8 в Кемп Дейвид. Криза и война

Webcafe.bg, buzzfeed.com
18.05.2012, 16:10 (обновена 19.05.2012, 09:09)
Либия война

Снимка: © Getty Images

Едно е ясно: все повече имат нужда един от друг

Откакто петролните кризи за първи път събраха световните суперсили през 1974-а (тогава те са се наричали "Библиотечната група", защото са се срещнали в библиотеката на Белия дом) - никога досега Г-8 не са имали толкова сериозни задачи за срещата си на високо равнище.

Този път хранителните въпроси категорично не са приоритет

През последните години световните лидери основно се опитваха само да се надминават едни други с обещания за подпомагане на развитието, в резултат на което медиите започнаха изобщо да подлагат на съмнение ползата от тези срещи.

Дори през 2009 г., по-малко от 6 месеца, след като САЩ бяха принудени да подпомогнат финансово Уолстрийт, икономиката се срина в най-тежката рецесия от ерата на Великата депресия насам, дневният ред се концентрираше върху ангажимент за подпомагане на производството на храни с 22 милиарда долара.

Ала когато членовете на Г-8 се срещнат тази седмица в Кемп Дейвид, те надали ще завишат тази сума. Подпомагането на бедните фермери в Африка е трудно, когато всеки излишен цент може да е нужен за спасяването на Европа.

Всъщност не че Европа не е достатъчно богата да се спасява сама, но с нуждата да се допитва до 27 различни парламента, времето за реакция при криза в ЕС е мъчително дълго. Доколкото политиците се опитват да спасяват собствените си кариери - лидерите на Франция, Великобритания, Италия, Ирландия, Дания, Испания и Португалия са изгубили избори, след като Обама пое поста си през 2009  г. - повечето от предлаганите решения са средносрочни или дългосрочни, което не е добра вест за политиците, подлежащи на избиране в близко бъдеще.

Перспективите Обама да бъде преизбран са изложени на риск, Гърция има затруднения с формирането на правителство, а Европа е застанала на ръба.

Всичко това обяснява защо тазгодишната среща на Г-8 за първи път от доста време наистина е важна. Тя е шансът на Обама да обсъди с европейските лидери спасяването на континента. Хубаво е, че той премести срещата от Чикаго в Кемп Дейвид: така той ще има неразсейваща се аудитория, освен ако германският канцлер Ангела Меркел не реши да си направи разходка в пустошта на Мериленд. Следват пет теми, за които си струва да следим срещата на Г-8 този уикенд;

Добре дошъл на партито, Оланд

Новоизбраният френски президент вероятно преосмисля какво точно е спечелил миналата седмица. САЩ притискат Оланд да обмисли известен краткосрочен стимул за бизнеса - тежка задача за човек, който вече е наследил бюджетен дефицит в размер на около 4.4% от БВП, осезаемо над лимита от 3%, поставен от Еврозоната.

Оланд се кандидатира с обещанието да върне дефицита на Франция в допустими граници още догодина. Това не звучи добре за поддръжниците на държавните харчове, въпреки че френската икономика бележи нулев растеж за първото тримесечие.

Още в първия си ден на поста, Оланд преживя буря - самолетът му, вероятно символично, бе ударен от гръмотевица, което леко забави пристигането му - по време на пътуването му до Германия за среща с Меркел и налагане на мерки за растеж.

Сега той отива в Кемп Дейвид с трудната задача да гради взаимоотношения с Обама и Меркел, които открито поддържаха предшественика му Никола Саркози.

Извинете, фрау Меркел 

Със сигурност Германия е  единствената икономика, която все още бележи ръст в Европа - растежът й бе 0.5% за първото тримесечие - ала Меркел все пак има причини за опасения. Партията й не постигна добри резултати в местните избори миналата неделя.

В Северен Рейн-Вестфалия, където Меркел бе спечелила с 45% от вота при избирането си през 2005 г. , сега партията й постигна едва 26%. До този момент Меркел имаше опасения да действа твърде бързо по въпроса с европейската фискална криза.

Предпазливостта й бе критикувана от пазарните анализатори: ако Гърция бе получила финансова помощ преди 4 години, това би струвало 100 милиарда долара и би избегнало кризата, която сега излага на риск трилиони.

Догодина й предстои преизбиране и тя очевидно не желае да прави каквото и да е, което би намалило шансовете й. Същевременно, ако Еврозоната не бъде спасена от пропастта, Меркел ще бъде първата, която ще падне в нея. В САЩ се надяват да я убедят да задейства по-силни стимулиращи мерки и да успокои Централната банка и други големи банки, очакващи фалита на Гърция.

Не всичко е икономика, глупчо

Да, кризата в Европа е сериозна, но на масата е заложена и война. Оланд бе поел ангажимента да ускори изтеглянето на френските войски от Афганистан при стъпването си на поста. Обама ще моли, а може би и умолява, Оланд да отстъпи от това обещание. Американският президент се нуждае не само от войски, но и от пари от Франция и други страни от Г-8.

Ще са нужни около 4 милиарда долара годишно за финансирането на силите за сигурност на Афганистан, след като основната част от силите на НАТО се изтегли в края на 2014 г. САЩ ще осигурят поне половината от тази сума, но останалата половина е неясно откъде ще бъде осигурена.

Ситуацията с финансирането е толкова отчаяна, че се говори, че силите за сигурност в Афганистан ще достигнат максималната цифра от 350 000 през 2014 г., а след това бавно ще намалеят до 230 000 в следващото десетилетие - период, в който би трябвало броят им да нараства.

Бой по Башар Асад

Друга важна тема е влошаващата се ситуация в Сирия. Войските на Асад вече открито навлизат в сблъсъци с опозиционните сили пред очите на наблюдателите от ООН, изоставяйки фасадното прекратяване на огъня. (До миналата седмица, оръжията замлъкваха по време на посещенията на наблюдателите, за да се поддържа впечатлението, че всичко е наред.)

С нарастването на жертвите, натискът върху Г-8 да направят нещо по въпроса става все по-голям.

Но с Русия и Китай, които все още блокират по-строга резолюция на ООН, е малко вероятно НАТО да се намеси, за да защити гражданското население на Сирия. Все пак, Европа и САЩ ще координират хуманитарните си действия и подпомагането на организацията на сирийски опозиционни групи. Има много въпроси за обсъждане.

От Русия с любов

Сирия е само една от темите, които САЩ искат да обсъждат с Русия на срещата на Г-8. Освен това ще бъдат на дневен ред и ракетният щит, Иран, Афганистан и Северна Корея. Руският президент Владимир Путин обаче се оттегли от срещата в последния момент. Путин заяви, че има проблеми със сформирането на кабинет, и изпрати на свое място премиера Дмитрий Медведев.

Както беше и на последната им среща на високо равнище в Сеул през март, Обама вероятно ще предаде на Медведев цял куп послания до новия му шеф, включително призив за повече "пространство" и "гъвкавост" - и вероятно покани за ангажирането с Иран, Афганистан и Северна Корея. САЩ отчаяно се нуждаят от съдействието на Русия.

Тазгодишната среща на Г-8 обещава да бъде най-интересната за последното десетилетие, а химията между участниците в нея само засилва интригата. От новото лице Оланд, до дубльора Медведев и тези, които се борят за политическия си живот - Обама и Меркел, политическите игри ще са сложни. Едно обаче е сигурно - те никога не са се нуждаели един от друг толкова много, колкото сега.

Oще: афганистан  башар асад  белия дом  владимир путин  г-8  дмитрий медведев  еврозона  европа  кемп дейвид  нато  никола саркози  рецесия  русия  сащ  франсоа оланд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.