Барби, Сани и Коледа | webcafe.bg
Webcafe

Барби трябва да умре

Анна Клисарска
20.12.2010, 10:38 (обновена 22.12.2010, 07:57)
Барби

Куклата може и да е красива, но неестествена...

Ужасих се, когато чух 5-годишната ми дъщеря да си припява "Хасбро и Еон ентъртееееееймънт предстааавят...". Вярно, че тя е способна да превърне в песничка дори името на капките за нос, които й слагам, но все пак "Хасбро и Еон ентъртеймънт" мина някакви граници в моята представа за лирически герой.

Ако не сте от контингента, наказан да гледа Disney Channel, Cartoon или друг от детските канали, не подозирате въобще за магическото въздействие на тази реплика върху малките мозъчета (и вцепеняващото въздействие върху родителските такива).

"Хасбро и Еон ентъртеймънт представят" е началото на залелите детските канали реклами за играчки - безсмислени, скъпи и често грозни.

На други пък има едно "интерактивно" кученце, което на цената на 2 пенсии благоволява да размахва опашката си.

Аз съм подложена на инквизицията на тези думи по около 20 пъти на вечер и убедено твърдя, че за благополучието на децата ни е далеч по-важно да се приеме закон, забраняващ рекламата, която директно се цели в малчуганите, отколкото да се вдигнат детските надбавки.

Войната на родителите с индустрията на детските играчки е неравна. Вярно, вероятно е възможно да изключвам телевизора всеки път, когато започнат реклами и после пак да го включвам, но, признайте, че това е идиотско. Може би е възможно дори да изключа кабелната телевизия, но тя не е единственият канал, през който се промива мозъка на детето.

То общува с други момиченца и момченца, които с всеки изминал ден стават все по-убедени последователи на моделите, срещу които аз не особено последователно се бунтувам.

А моделът е розов, сладникав и ужасно безвкусен. Той се опира изцяло на китайската представа за момиченцата. Интерактивните кученца са всъщност твърде софистицирани. Но те са само върхът на сладоледа. Под тях в еклектичен кич съществуват тонове чудовища.

При първия ми културен сблъсък с китайските играчки заподозрях, че производителите там мразят родителите. Няма друга причина да им пращат толкова грозни неща, издаващи до едно пронизителен шум, който със сигурност надхвърля нормите на ХЕИ за дискотечни децибели. Когато стигнах до китайските дрешки и играчки за по-големи, вече бях убедена в конспирацията.

Защо дрехите за момиченцата и техните кукли трябва да са непременно и единствено в розово? Не просто в розово, ами в розово, гарнирано с блестящи елементи, подрънкващи нещица, пайети, сребърни реснички и всякакви други издевателства над добрия вкус. А за разкош някои от тези кукли могат да се поклащат под врещящите звуци на музика, която може да се определи единствено като китайския еквивалент на Веселин Маринов. Но изпят на неправилен английски.

Това обаче е едва началото. Китайските чудовища само подготвят успешно почвата за Барби-модела, който ги следва по петите. Наскоро прочетох как гордите производители на най-известната кукла в света са се похвалили, че ако барбитата им се наредят на Екватора, ще го обиколят 50 пъти.

"Мамо, защо са ти дебели ръцете и краката? Искам да са ти като на Барби-Мерипоса", скара ми се един ден дъщеря ми. Ама на мен нищо не ми е като на Барби! Тя не е пропорционална, кръстът й ще се счупи, ако трябва наистина да ходи.

Но пък тя не ходи като хората, тъй като винаги стъпва на пръсти, т.е. на токчета. Дори във варианта на спортна Барби по маратонки. Краката й започват от сливиците, ръцете са с дебелината на пипала на паяк. Този женски модел на съвършенство няма ребра, но пък има малки гърди, нацупени устнички и дъъълга руса коса.А както разбираме от едноименното списание, описващо вълнуващия й живот, Барби е отдадена на маникюр, шопинг и партита госпожица.

Трудно ми е да обясня на детето, че куклата може и да изглежда красива, но е неестествена. Както не е естествено да ходиш с маратонки на токчета. Че направата на съвършени нокти не може да осмисли деня ти. Как да му кажа, че създателят на тази красота неземна най-вероятно е бил пълен със сексуални фетиши, а после някой болен мозък е допуснал те да се материализират в детските стаи.

Убедена съм обаче, че трябва да го направя. Защото ефектът в противен случай ще наподобява този, ако реша да пусна ТВ Планета вкъщи. Фолк „дивите" са едни (недо)пораснали барбита. Нищо, че черното е тяхното розово. Пайетите, дрънкулките и издаването на пронизителни звуци са си пак същите. Както и поставянето на формата пред съдържанието.

Защо ни е чудно, че малките момиченца прехвърлят прехласването си от Барби върху Анелия/Камелия и прочее красотки без фамилии? Същите момиченца като нищо ще отидат на абитуриентския си бал с чисто новичък силиконов бюст и едно-две оперативно премахнати ребра. Пътят от розовото Барби до розовката кифла с екстеншъни е ужасяващо кратък.

Пиша всичко това, за да събера смелост и да не купя на дъщеря ми за Коледа Барби-то, което си е пожелала. Решила съм, вместо да предприемам истерични набези по моловете, за да наливам пари в захаросаната индустрия, да дам отделеното за едно болно момиче и после в къщи да обясня защо.

Сайтът http://www.help-sandra.org/ в подкрепа на болната Сани е направен от нейната съученичка Деница. Тя днес е на 24 и вместо да се грижи за маникюра си, се опитва да събере пари, за да спаси живота на приятелката си, като мобилизира колкото се може по-голяма публика.

Само че публиката е в захаросан преколеден транс в МОЛ-а. Публиката предпочита тези некрасиви неща да са по-сиропирани - "Байландо", "Великолепната шесторка", прожектори, пайети, розово, зън-зън-зън, по Коледа се случват чудеса...

Никой не си позволява да умира точно сега. Сега е моментът за купуване на Барби-та...

Oще: барби  деца  дъщеря  играчки  кученце  реклама  родители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.02.2011, 10:45

56 Прецакай Системата | 01.02.201110:48

Абсолютно вярно. Една забележка само - вярно е, че не можеш да лишиш детето от телевизия. Но поне може да се ограничава. Телевизията промива мозъци. Целта на тези реклами е същата. Насън да те бутнат да знаеш за какво иде реч. Вариант: книжки. Втори вариант: детски игрални и анимационни филмчета, свалени от интернет, без реклами.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 22:27

55 Владилена Катинова | 28.12.201022:18

Мисля, че статията е написана заради последните изречения и "смъртта" на куклата Барби е само поводът да помислим за това, какво "залива" децата ни и ги отклонява от най-естественото човешко състояние - да ръзсъждават, а не да подражават. Доколко са виновни рекламите не знам / и аз с удоволствие бих ги осъдила - защото да печелиш от детската наивност и копнеж по цветност - е престъпление/, но знам и, че като родители трябва да бъдем по-безкопромисни и твърди в отказите си,а и от опит знам също - да не се отказваме да обясняваме на децата си кои са истинските неща, бавно е, трудно е, ще претърпяваме провали, изисква много време и усилия, но не е невъзможно. Положете това усилие и ще видите, че има резултати.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

54 Rowan | 22.12.201020:18

Гледам тук много хоря плюят компютрите и детските канали по ТВ-то. А те са най-сигурното средство, да изманипулираш подрастващата злобна гадинка от мъжки пол, за да я накараш да направи нещо, което не иска. Няма по-голям страх в душата на детето от наказанието: "Два дни без комп и ТВ". Чудеса върши това заклинание Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

53 Frida | 22.12.201009:48

хаха, авторката не е притежавала Барби в детството си и затова е цялата тази озлобеност... какво падение, да пожелаеш смъртта на една кукла, на желана от всички момиченца кукла, и като оправдание - карето вдясно...
нямам думи
нерде реклама, нерде Барби...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

52 thefish33 | 22.12.201000:22

pueblo | 22.12.2010 00:08 #51
Е ти пък кой си бе хейтър?Чете ли за какво става дума?Чалга да видя някъде?
Има си форуми за такива като теб,пиши си в тях.Май ти си от чалга-поколението...
Личи по неграмотното ти писане и липсата на Главни букви.Клавиатурата има цели два бутона Shift.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

51 pueblo | 22.12.201000:08

Шокиран баси!!!!!ако трябва да напишеш нещо подобно,за да набереш смелост и да не купиш неква си кукла....плашим се,верно!вече е твърде късно мадам.. и не знам какво общо има куклата с чалгата? не разбирам,честно!!!!!!!!!! никога,ама никога не се опитвайте да обвинявате когото и каквото и да било,ако малкото ви дете стане чалга зависимо!за подобна морална катастрофа,вината я търсете в себе си! ако не можете да обясните на детето си,че чалгата е тъпа и излишна......сори
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

50 OrchiiDea | 21.12.201015:37

Статията е много правдива! Аз имам 9-годишен удома и знам колко е трудно. Тези, които правят реклами, насочени към децата трябва да носят наказателна отговорност за психически тормоз върху деца! Рекламите са навсякъде и открито нагли. И децата се поддават. И как няма, като и възрастните не устояват, какво остава за малките! И това е само върхът на айсберга! Детето иска да поддържа определен стандарт - за да го приемат другите деца. Иначе остава аутсайдер. Трябва да се облича като Хана Монтана и прочее изроди, които имат кичури в косата на 10-12 години! Ужасния грим няма да го коментирам въобще!
Единствената ми забележка към авторката е, че не са ни китайците виновни за барбитата. Те просто следват пазара...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

49 boris | 21.12.201014:09

Разбира се ако авторът поиска, защото темата доста се измени ( нали по-принцип статията рекламира някакъв сайт за благотоворителност) Но като начало, това е просто поставете линкове във форуми които биха обърнали внимание на подобна дискусия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

48 boris | 21.12.201014:04

Ами има сайт за петиции,(ще разгледам как стават нещата там) има и един сайт "бг мама" или нещо подобно, който имам наблюдения, че е доста организиран и влиятелен. Не е зле въпросът да се постави и там. За това обаче ще трябва да помоля да направи авторът на статията или да разреши някой да я типоса от нейно име. За сега това ми минава през главата. Някой ако има по-добро предложение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

47 Многознайковица | 21.12.201013:50

Борис , съгласявам се с теб и ... дайте идея , какво може да направим ние , какви действия да предприемем , че нашето животофилософстване тук да стане реално действие сред обществото ???!
   

оценка

+0 -0