Пентагонът създава безсмъртни чудовища | webcafe.bg
Webcafe

Пентагонът създава безсмъртни чудовища

Webcafe.bg
10.03.2010, 18:56 (обновена 03.11.2010, 15:19)
сайлони

Пентагонът работи върху изкуствени същества - прототипи на сайлоните от сериала "Бойна звезда "Галактика"

Имиджът на Пентагона, проявяващ интерес към граничещи с безумието научни експерименти, изглежда не е напълно лишен от основание. Американските военни проявяват интерес към изключително радикален проект, целящ да пренапише правилата на еволюцията в полза на военните, създавайки "синтетични организми", които могат да живеят вечно - или да бъдат унищожени с натискането на един бутон.

Като част от бюджета си за следващата година американската агенция за научни изследвания за военните DARPA инвестира $6 млн. в секретен проект, наречен BioDesign, който има за цел да елиминира "случайността на естественото еволюционно развитие". Плановете са да бъдат обединени най-новите знания в областта на биотехнологиите за създаване на живи организми, които генетично са проектирани да "осигурят желания биологичен ефект". DARPA искат въпросните организми да бъдат подсилени с молекули, които усилват клетъчната устойчивост на смърт, така че лабораторните франкенщайновци да могат "в крайна сметка да бъдат програмирани да живеят неопределено време".

Разбира се, DARPA желаят да предотвратят риска бъдещите супер-андроиди да бъдат привлечени на страната на врага, така че се предвижда лоялността да бъде закодирана директно в ДНК-то им, като ще се разработят генетично програмирани блокиращи механизми, за да бъдат клетките "устойчиви на въздействие". Освен това се планира синтетичните организми да бъдат проследими чрез неуточнен вид манипулация на ДНК, "подобна на серийния номер на огнестрелното оръжие". А ако и това не сработи, пак нямало поводи за притеснение. В случай, че планът на военните ужасно се обърка, те ще предвидят и генетично кодиран механизъм за саморазрушение, който да се задейства в крайни случаи.

Подкрепата за проекта идва в момент, когато DARPA също така смятат да инвестират $20 млн. в нова програма за синтетични биологически изследвания, както и $7.5 млн. в "ускоряване с няколко десетилетия на скоростта, с която се разкрива последователността, анализира се и функционално се променя клетъчният геном".

Естествено, DARPA се изправят срещу някои изключително сложни и фундаментални закони на природата, заемайки се с програмата за създаване на изкуствени лабораторни чудовища - без изобщо да подхващаме темата за био-етиката. Първо те би трябвало да преосмислят представата за еволюцията като случайна поредица от събития, коментира професорът по биология от нюйоркския университет Дейвид Фич. "Еволюцията чрез селекция въобще не е случаен процес, а всъщност е изключително ефективен алгоритъм за проектиране, използван масово в изчислителната техника и инженерните дисциплини", заключва той.

Дори и ако DARPA успеят да преодолеят присъщата на еволюционните процеси интелигентност, преодоляването на неизбежната смърт може да се окаже сложна задача. Достатъчно е да погледнем всички останали изследователски екипи, които са се пробвали в тази област, експериментирайки с всичко - от клетъчен глад до хормонално лечение. Генната терапия, при която изкуствени гени се добавят в организма, за да удължат живота на клетките, е най-новата и най-добрата в областта на удължаването на живота, но дори и тя досега доказано е успяла да удължи жизнения цикъл само с 20 процента - при плъхове.

Нека все пак предположим, че генната терапия направи големи крачки напред - и DARPA успеят да се справят и с еволюционната наука. Въпреки това им остава голяма етична пречка, която да преодолеят. Изследователите в областта на синтетичната биология вече са изправени пред същите въпроси - пред опасението, че хората отиват твърде далеч, създавайки организми, които досега не са съществували - което представлява риск. Също така подобни експерименти водят до разногласия за ролята на човечеството в природата (дебат, въртящ се основно около не-физическите вреди или вредите върху цялостното състояние на природата).

Дори експерти по молекулярна генетика не знаят какво да правят с този проект - или поне се боят, че DARPA може да изпратят андроиди, които да им запушат устата. "С удоволствие бих коментирал, но за съжаление DARPA вече са ми инсталирали бутон за дистанционно самоунищожение", контрира въпросите по темата пожелал да остане неназован експерт.

(по материали на сп. Wired)

Oще: изкуствени същества  пентагон  чудовища 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2010, 14:28

1 Stanka | 11.03.201009:27

Въпрос Удивителна Пентагона се мисли за Бог ?! И какви технологии използват?! Може би е вярно това, което се говори,че са сключили тайно договор с инопланетяни и използват техни научни разработки. АКО Е ТАКА,те работят против човечеството! Бесен ВЯРНО ЛИ Е,ЧЕ СЕ ПРАВЯТ ОПИТИ С ХОРА??? КОЙ ЩЕ НИ КАЖЕ ИСТИНАТА ? И защо обществото гледа несериозно на архитект Мариана Везнева ,която с група учени пак ще влезе в контакт с цивилизацията,която прави пиктограми по житните поля,сега през месец март ? Уважаеми журналисти, ИНФОРМИРАЙТЕ НИ ! Чуди се
   

оценка

+0 -0