Русият ангел - и гръцките пробойни | webcafe.bg
Webcafe

Русият ангел - и гръцките пробойни

Керин Хоуп, в. Файненшъл таймс
24.10.2013, 17:19 (обновена 25.10.2013, 11:57)
Мария

Това дете, открито в ромски катун в Гърция, влезе в световните новини по цял свят

Случаят с Мария, зеленооко дете, открито да живее с ромско семейство в централна Гърция, разкри още един от структурните проблеми на страната  - пропуски в местната администрация, които са използвани от трафикантите на деца и от отчаяни семейства, които търсят деца за осиновяване.

Йоргос Каминис, кмет на Атина, тази седмица отстрани четирима високопоставени служители в общинския регистър след като откри, че  раждането на Мария е било записано с измама по молба на Елефтерия Димопулу, представяща се за нейна майка.

Тъжната история на Мария разкрива социални болести на много равнища. Ние трябва да модернизираме законодателството и начина, по който общинските регистри оперират в страната, заяви г-н Каминис, който бе омбудсман на Гърция преди да бъде избран за независим кмет.

Каминис накара държавни одитори да проверят регистрационните книги след като забеляза рязко нарастване на записаните раждания без съответните документи от 50 през  2011 г. до над 400 тази година.

Прокурор от върховния съд нареди национална проверка на общинските регистри, за да се определи размерът на проблема.

Според закон от 1976 г. ражданията може официално да бъдат записвани на базата на заявление на майката и двама свидетели, без да се споменава името на бащата или да се представят каквито и да било документи.

Тъй като жените от ромската общност рядко раждат в болници, техните заявления обикновено се приемат от местните власти без никакво оспорване.

Законовият пропуск се използва от трафиканти на деца, за да уреждат нелегални осиновявания. Те докарват бременни български жени, които раждат в частни клиники в Гърция, заяви атински гинеколог, който не пожела да бъде назован.

Раждаемостта в Гърция е много ниска и няма много деца, които да се предлагат за осиновяване, затова процесът е дълго протакан. Двойките, търсещи деца, може да се отчаят и да прибегнат до купуване на дете, казва лекарката.

Не е много трудно да се свържете с посредник в медицинския свят, който да уреди нещата. България е наблизо, има много български лекари, работещи в Гърция и докато България не се присъедини към ЕС през 2007 г. продажбата на дете не бе криминален акт, казва гинеколожката.

В канала за трафик на деца бебе момченце се продава за 20 хиляди евро до 25 хиляди евро, а бебе момиченце от 12 хиляди евро до 15 хиляди евро. Майката получава 2000 евро, казва гинеколожката.

Гръцките роми бяха заподозрени в трафик на деца заради социалната изолация, от която страдат и защото имат редовни контакти с ромските общности в Албания и България, казва Аргиро Стефанопулу, социален работник. Те имат възможност да се заемат с този бизнес и тяхното участие е документирано, казва тя.

Тя обаче си задава въпроси в случая с Мария. Разделени са мненията за това дали Мария е жертва на трафик или е част от схема за детски надбавки, управлявана от Елефтерия Димопулу и нейния партньор Христос Салис. Двойката е в затвора в очакване на съдебен процес по обвинения в отвличане и измама за социални помощи.

Мариета Палавра, адвокат на  г-н  Салис, заяви: "Те са осиновили Мария  когато тя е била бебе, по молба на нейната майка, българска ромка, работеща в Гърция, и настояват, че не са получили пари за това."

На хартия Мария има 13 братя и сестри, чиито раждания са регистрирани  в три различни общини, според говорител на полицията.

Но само четири други деца бяха открити при полицейската операция миналата седмица в дома на  двойката по време на обиск за наркотици и оръжия в ромския катун извън град Фарсала.

Главният източник на доходи на семейството за г-жа Димопулу са  2700 евро месечно, които получават като детски надбавки за децата, които се дават от общината. Те събирали парите в Атина, в централния град Лариса и в  Триполи, също в централна Гърция, заяви говорител на полицията в Лариса.

Проблем на местната администрация е, че финансираната от ЕС компютърна мрежа за проверка на молбите за детски не работи както трябва, каза той.

За Мария се грижат от "Детска усмивка",  гръцка детска благотворителна организация край Атина. Детето говори на ромски диалект и знае само няколко думи на гръцки. Говорител на фондацията заяви, че преглед при зъболекар е показал, че тя е най-малко една или две години по-голяма отколкото твърди представящата се за нейна майка. ДНК тест показа, че г-жа Димопулу и г-н Салис не са нейни родители.

(Както стана ясно, предполага се, че родителите на детето са Атанас и Сашка Русеви от Николаево, област Стара Загора. Русото дете има още 7 братя и сестри и цялото семейство живее в крайна мизерия. Светлите очи и коси на децата се дължат на факта, че в рода на майка й е имало албинос.

Все още не са направени ДНК-проби. Майката признава: "Наистина подарихме едно момиченце в Гърция, защото нямахме какво да ядем. Беше на 7 месеца. Не познавам хората, при които го оставих. Детето от телевизията много прилича на нашето. Ако излезе то, съм готова да си го взема отново". Гръцки бизнесмен взел детето за осиновяване, но го върнал, тъй като имала леко кривогледство.).

Oще: гърция  мария  осиновяване  роми  русият ангел  сашка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

1 thefish33 | 27.10.201303:50

Мама ви деееба , ЦИГАНСКА дееба!

Тия ли искате да ги интегрираме бе?! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
Дето правят деца на конвейер , и после ги продават, а?
Алоооооооооооо господата от правителството ,Брюксел и всички шибани институции, ВИЕ какво направихте бе?! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
Тая паплач повече не ща да я влача на гърба си!

Господина Огнян Исаев, аре напиши статия за това бе, смотаняк!Да ти обясня аз после колко струваш и ти , и племето ти долно и крадливо... Бесен Лош или много луд Палав Бесен ядосан цензура бой бам! бам! ядосан
   

оценка

+2 -0