Чипс в църквата | webcafe.bg
Webcafe

Чипс в църквата

Драго Симеонов
23.10.2013, 16:51 (обновена 28.10.2013, 14:41)
Жена мисли с огледало

Хубавиците традиционно не будят обществено доверие

Назначаването на голи модели в държавни дружества е като яденето на чипс в църква: всички са крайно възмутени, но тайничко жадуват и те да си вземат. Тази шега се основава на комизма от сравнението между две нелепи, но сходни ситуации, съчетали публичния псевдоморален рефлекс за приемливо поведение с първичното желание за удоволствие.

Ако се замислим обаче, в нея се крие и известна доза истина. В голямата си част ние сме интуитивно убедени, че красивите жени са като пакетите чипс - отвън примамливи, лъскави и издути, но отвътре пълни предимно с въздух, консерванти и най-обикновени фритирани грудки.

Вкусни са и примамливи, но хранителната им стойност е съмнителна. А и цената им е силно завишена. Ето как хубавиците традиционно не будят обществено доверие, независимо от интелектуалния си капацитет.

От Хубавото Наде, на която бърчехме вежди като външен министър, до Хубавата Елена в НЕК, която разбуни духовете тези дни, ние настръхваме при мисълта държавната администрация да бъде вместилище на физическа естетика.

И то не защото вътрешно сме отказали да допуснем, че една красавица може да бъде интелигентна и работлива, а защото приемаме управлението като храм, където телесното е второстепенно. Даваме си сметка, че свещеността му е въпрос на колективна заблуда, но не искаме да се накърнява сексистката й йерархия. А тя позволява на жените да растат в нея, само ако приличат на мъже. Затова Цецка Цачева е подходящ парламентарист, а Юлиана Дончева никога не успя да бъде.

Подобен сексизъм е абсурден. Щом телесното не е от значение, защо тогава цялото това дразнене от красотата далеч повече от липсата й. Заради мачовската природа на управлението е. Не само тук, всяко управление изисква жените или да се лишават от женствеността си, или тя да се превърне в обслужващ властта атрибут.

Най-ясно политическият комплекс в това отношение се вижда при "Атака", където лидерът периодично се заобикаля с приятни на външен вид дами, които изпълняват функции на негови лични политически камериерки.

Правителството на ГЕРБ, въпреки приказките на алфа-мъжкаря Борисов, също беше любопитен пример за сексистка сегрегация. То се тупаше в гърдите как назначава жени на отговорни постове, а в същото време демонстрираше подозрителен подбор на симпатични двайсетгодишни "експертки" на примамливи позиции в агенции и министерства и хубавата Кристина от земеделското е само най-очевидния и познат случай.

Възходът й едва ли се дължи само на невероятните й експертни познания, макар че красотата е инструмент за издигане само в ръцете на интелигентните жени. Точно както и отсъствието й.

В случая с Елена Бончева не е необходимо нито да преиграваме в морализаторските пледоарии, нито да се хвърляме с гърди на амбразурата за честта на модели, вече разголили техните в името на други цели.

При всички случаи момичетата като нея ясно съзнават експертността на тялото си, което вече е и вид експертност на ума; вероятно не точно тази, от която има нужда държавната администрация, за да функционира правилно, но все пак някаква експертност.

Дали Елена е пълна със съдържание или е просто нечия държанка няма значение. Ако ви се спекулира по темата - вижте в профила й в социалната мрежа как позира до поръчков Кайен с номер А66666А, проверете на кого е принадлежал въпросният неслучаен автомобил и започнете да градите тези за служебните й отговорности. На нас не ни се занимава с това.

Чипсът винаги ще си бъде чипс в представите ни и уви, някои назначения само затвърждават това схващане. Крайно време е обаче да свикнем, че администрацията (при това не само нашата) не е църква. Но и няма нужда да бъде. За нея е важен не външният вид на служителите, а работата им.

Смисленото и коректно кадруване обаче е сложна материя, която не се отдава всекиму и ние непрекъснато сме свидетели на идиотски назначения на хора, които нямат и прашинка от красотата на Елена. Но въпреки това не са си на мястото.

Oще: държавна администрация  елена бончева  жени  назначения  нек  правителство  сексизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.07.2010, 15:06

21 mumu | 25.10.201319:56

Пост Делувиан, като цяло си прав, но мнението ти не е решение, нито пък препоръките ти човек да си бие камшика или да продължи да си живее в кочинката. Не съм я правила аз тази кочинка, за да се въргалям в нея, верно че всички сме специаисти по всичко и плакнем пръсти по форумите, но като оставим на страна това, аз познавам много хора, изкарващи си хляба честно и почтено и не смятам, че те имат място в кочината, кошара, курник, свинарник и каквито и да било други къщички за домашни животни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

20 post deluvian | 25.10.201318:49

като чета разните псевдо възмущения по темата, и си мисля предимно следното:
всички се правят на ангели в кочина, изолирани от средата си, а държавата е такава, каквито сме ние, и ние сме я направили такава, защото ни харесва.
Ако не ни харесваше (ама наистина ни беше непоносимо) щяхме да го променим, или поне да се изнесем и да живеем на друго място.
Обаче ние само тук се чувстваме наистина прекрасно. Корумпирано, мръсно, престъпно, неспазващо правилата, аборигенско, просташко, парадиращо с простотия, фалшиво, лицемерно, каквото ще да е, явно тук ни е добре, щом отказваме да се махнем.
И ни пасва идеално, щом отказваме да го променим.
Според мен такава е реалността, другото са празни приказки.
Съответно - като дойдат тук хора от бяла и уредена държава, веднага започват да се държат като нас, че и по-зле. Защо ли? Ами те на първо място са дошли тук, защото са искали да си намерят кочина. Търсили са си мястото, чули са за българия и идват тук, точно защото е кочина.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 25.10.201317:30

Не мисля, че казах нещо различно, post deluvian.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

18 post deluvian | 25.10.201316:46

аа, деовин, такъв извод правиш, защото приемаш че на свинете не им харесва да са свине. Че некак така са се сложили нещата, родили са се в кочина, а всъщност вътрешно са нещо друго и ги е срам от кочината им.
Напротив, те умишлено са свине, искат го, харесва им, учат се с години, наблюдавайки и подражавайки на по-напредналите в свинството.
И не биха живели на друго място, освен в кочина, където и да ги сложиш, сътворяват си с подръчни средства кочина, за да се чувстват отлично, съответно - каквато и перла да метнеш у кочината им, много бързо я докарват до свински вид, за да им пасва естетически.
Не приписвай на свинете някакви възвишени стремления или желание да се променят, или да се преструват на нещо друго. Свинята е много устойчиво състояние.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

17 vickpayne | 25.10.201308:42

Мче ако държавата й плаща заплатата си е проблемец да ти кажа..инак - ху гивз а шит.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

16 Manuela Gerenova | 25.10.201308:07

Крив Макарон, грамотността в България е на трагично ниво. Елена Бончева не е причината, тя е продуктът от това. Бас държа, че ако пуснем един тест по БЕЛ из държавните структури - Ленчето ще ни се стори анимационен филм.
Второ, жената е секретарка, бе, хора. Вие усещате ли какъв шум се вдигна за секретарка?! Тука вече пети ден се дъвче Ленчето, все едно тя коли и беси в НЕК, тя подписва договорите и въобще, все едно говорим за най-големият бос в НЕК.

П.П.: А кой предложи Пеевски?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

15 Крив Макарон | 24.10.201321:00

Хихи Усмивка
Погледнах профила на въпросната госпожица във ФБ. Под една от фотографиите със споменатия автомобил с регистрация А66666А може да се прочете и следния коментар от убавото Ленче:

"Nqkoi mai e iskal da turkalq kuena...hahah — с my love."

Представете си, това е грамотността на човек, загубил около седемнадесет години от своя живот, за да се образова. Ужас! Като видя подобни писания, характерни за килийно образование, ми идва да се вмъкна контрабандно в капсулата на някоя космическа ракета и завинаги да се махна от заобикалящата ме олигофрения.
Много пъти съл чел коментари под клипове в Ютуб касаещи събития в Северен Кавказ, и бойните действия по време на войната в Грузия. Подобен стил на писане е характерен за брутално неграмотните "чурки" (презрително наименование на кавказците). Чурките по своята сколност към насилие, кичозност и бандитски стил удивително приличат на нашенската мутро-политическа класа.
На право мерене е дори трудно да се различат дагестанските чурки от нашенските селтаци, стигнали върховете на политическия и финасов елит.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 24.10.201318:15

Интересно какво става като метнеш перли на свине - те умират да се подиграват, след което се опитват да полират собствените си екскременти, за да ги лъснат колкото перлите. След неминуемия неуспех имитират самоирония, все едно измисленият от тях паралел между перлите и полираните им екскременти наистина съществува. Свине, кво да праиш..
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.07.2010, 15:06

13 mumu | 24.10.201318:06

Абе, на второ четене то тоя Драго толкова много димки е пуснал, че бисера на цялото умотворение за малко да ми мине почти незабелязан, а именно прословутия чипс в църквата. Толкова е оригинилано, че не се и замислих колко аджеба маат чипс в църквата и верно ли другите са толкова прегладнели, че тайничко всеки иска да си чупне. Гениално! Са да беше плоска бутилчица с алкохолче скрита в бюрото на работното място, ще го разбера, веднага при това. Чипс в църквата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

12 vickpayne | 24.10.201318:01

Макароне, благодаря. По-скоро заслужавам тиквен медал за най-помпозно звучаща абсолютна глупост Смее се
   

оценка

+0 -0