20 прогнози: Здравето | webcafe.bg
Webcafe

20 прогнози: Здравето

Джеф Мълган
27.01.2011, 10:52 (обновена 27.01.2011, 13:01)
бягане, мъже, момчета

Снимка: © Getty Images

Бъдещето - ще се чувстваме все по-зле, ще ходим повече и ще бягаме за здраве повече

Здравните системи като цяло са доста консервативни. Ето защо най-радикалните предсказания за бъдещето в тази сфера, правени в миналото, все още не са станали реалност. Противно на тях, днес ние не носим смарт карти със здравна информация за нас, повечето медикаменти не са генетично създадени и здравният туризъм в Бангалор си остава слаб.

Но по отношение на здравето ни върви една бавна, но устойчива революция.

Продължителността на живота се очаква да расте с три месеца всяка година, но ние ще се чувстваме по-малко здрави. Това отчасти ще се дължи на факта, че ще сме наясно за повече неща, които вървят или биха могли да тръгнат зле в нашето здраве, и отчасти - на това, че повечето от нас ще живеят с някаква дългосрочна диагноза.

Ще харчим повече за здраве, но и ще искаме да получаваме повече неща срещу парите си. Американският Бюджетен офис към Конгреса предвижда, че разходите за здравеопазване в САЩ ще нараснат от 17% от цялата икономика днес до 25% през 2025 г. и до 49% през 2082 г. Тези прогнози може би са направени именно за да ни шокират, но те съдържат сериозно зрънце истина. Харчовете за здраве и работните места в здравеопазването силно ще нараснат.

Част от тези разходи ще бъдат причинени от проблеми, създадени от просперитета ни - наднормено тегло, консумация на алкохол и травми от екстремни спортове. Някои модни днес идеи ще се окажат твърде слаби да променят поведението ни. Вместо това градовете ще се опитват да преоформят цялата си околна среда, за да окуражат хората да ходят пеша и да карат велосипед.

До 2030-а умственото здраве ще бъде третирано наравно с физическото. Медицината може би ще е открила умни лекарства за някои състояния, но най-голямо влияние може би ще окажат някои нискотехнологични методи, като медитация в училищата или умствена гимнастика за пенсионери.

Здравеопазването ще прилича повече на образование. Джипи-то ще ви предписва кратък курс по управление на вашия диабет или на сърдечните ви проблеми, а като се приберете вкъщи, ще имате електронен учител, който да ви помогне и широк кръг от информация за вашето здравословно състояние.

Почти всички сериозни наблюдатели на здравната система вярват, че големите общи болници вече са анахронизъм. Но понеже болниците притежават изключително голяма мощ и ангажират много от вниманието на обществото, ще е твърде смело да предскажем тяхното неизбежно иначе изчезване.

Джеф Мълган еизпълнителен директор на фондация „Йънг".

Oще: болести  здраве  здравеопазване  прогнози 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 27.01.201112:14

"Бавна, но устойчива революция" ми звучи като еволюция, ама карай Усмивка
   

оценка

+0 -0