Наклонените къщи в Сочи | webcafe.bg
Webcafe

Наклонените къщи в Сочи

Webcafe.bg, по der Spiegel
15.01.2014, 17:33 (обновена 18.01.2014, 07:41)

1 от 2 снимки Назад Напред

наклонените къщи в сочи

Снимка: © Spiegel

Домът на сем.Скиба сигурно би бил забележителност другаде, но сградите по протежението на цяла улица в Сочи са в този вид

Владимир Путин обеща олимпиадата в Сочи да бъде възможно най-"зелена". Вместо това, обаче, строежът на различните обекти имаше разрушителен ефект върху околната среда. Особено за жителите на ул."Баку", чиито къщи се оказаха жертва на предизвикана от човешката дейност ерозия.

Когато 52-годишният Тигран Скиба тръгва на работа сутрин, той минава с буса си покрай новите спортни съоръжения: олимпийският стадион в долината и зимният дворец, който свети нощем като перла. Всичко изглежда сякаш е буквално при съседите.

Къщата на Скиба е само на 2 километра от олимпийския парк. Тези дни обаче го притеснява фактът, че това разстояние далеч не е постоянно. Бавно, но сигурно, домът му се приближава към стадиона. Къщата е построена на баир, който се свлича надолу със скорост от 1.50 метра годишно.

Хората от ул."Баку" дълго се чудели какво причинява свлачището, заради което къщите им се местят или се наклоняват. От двора на съседите на Скиба започва гъста гора, понякога местните си събират подпалки от нея. На това място открили причината за ерозията. В някакъв момент багери са направили изкопи, в които да се изсипват строителни отпадъци. Според екоексперти, това е повлияло на подпочвените води и, в крайна сметка, е активирало свалчището.

Най-пострадала е една 5-етажна кооперация. За няколко месеца, тя буквално се срути надолу по баира. Преди това, тя буквално премина през бараката на един от съседите. Според Скиба въобще не е трябва да се строи толкова висока сграда на такова място. Типично за Сочи, построилата кооперацията фирма няма никакви официални разрешителни.

Зелено, зелено... колко пък да е зелено?

Тигран Скиба е дал 62 000 евро за къщата си. Парите са както от спестявания, така и от заеми, които все още плаща. Когато получил разрешение за строеж през 2010 г., властите му казали, че ерозията няма да застраши двуетажната постройка. Днес, когато внуците на Скиба си играят в хола, топката винаги отива в единия край. Хладилникът е подпрян от едната страна, за да не се разливат течностите в него.

Движението на земята буквално е килнало къщата на една страна. Отклонението е 4 градуса - точно колкото на Наклонената кула в Пиза.

Когато Сочи през 2007 г. спечели домакинството на Зимните олимпийски игри, Кремъл обяви, че подготовката за спортния форум няма да е съпроводена със замърсяване. През октомври м.г. стана ясно, че руските държавни железници са създали незаконно депо за строителни отпадъци по време на строежа на ЖП връзката между летището в Сочи.

Международният олимпийски комитет реагира яростно, но на всички би трябвало да е ясно колко трудно се спазва обещанието за „зелени" игри, когато става въпрос за толкова мащабни инвестиции. По черноморското краибрежие се появиха шест стадиона, изградени бяха ски съоръжения, шанци за скокове и десетки луксозни хотели.

Ще мълчите

Природозащитниците могат да кажат твърде малко, когато става въпрос за престижен проект с такъв мащаб. Затова и много от най-влиятелните „зелени" организации вече са напуснали Сочи. Едни от малкото останали са от Севернокавказкия клон на Environmental Watch.

Активистите влязоха в новинарските емисии преди години, когато щурмуваха луксозните къщи на местни големци, построени в защитена територия. Една от тях е на местния губернатор. Нейната ограда била повредена от природозащитник, който след това получил тригодишна условна присъда.

Председателят на Environmental Watch Сюрен Газарян пък беше разследван за опит за убийство на охранител в района на имението, предназначено за Владимир Путин. Той поиска политическо убежище в Естония.

Путин ли е последната надежда?

Местните власти са предложили на Тигран Скиба и съседите му от ул."Баку" да ги евакуират в общински имот. Там обаче за всяко семейство има само по една стая. Засега Скиба е предпочел да остане в наклонената си къща. Често не спи през нощта и слуша звуците, които домът му издава. Мъжът стои в готовност да събуди жена си, децата си и внуците си в случай, че къщата тръгне да се срутва.

Семейството смята, че спасението може да дойде от Владимир Путин. В съседство живее 60-годишната Светлана Афанасиева. Даже и облечена в халат, жената изглежда непоколебима. Тя живеела на крайбрежието преди началото на строителните работи по спортните обекти. Афанасиева и съпругът й получили тлъсто обезщетение, с което си купили нов дом на злощастната ул."Баку", апартамент за щерката и дървена къща, която сега се разпада.

Светлана започнала писмото си до президента със следните думи: „Уважаеми Владимир Владимирович, пиша Ви от Сочи, който беше очарователно място, преди тук да дойдат свинете". Финалът също е силен: „Може би следващият път, когато сте в прекрасния нов град долу, за момент ще обърнете внимание и на това, което се случва с нас горе на хълма".

Oще: владимир путин  еко активисти  корупция  олимпиада  сочи  строителство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 16.01.201409:29

ДНЕС В СОЧИ, УТРЕ... В БАНСКО?
-----------------------------------------------------
точно това заслужават.
   

оценка

+2 -0