Системата на "шестте удара" вече е в сила | webcafe.bg
Webcafe

Системата на "шестте удара" вече е в сила

Webcafe.bg, по www.huffingtonpost.com
27.02.2013, 17:53 (обновена 28.02.2013, 07:21)
Компютър

Засега само в САЩ, но дали и нас не ни чака същото?

Противоречива система за борба с пиратството в Интернет на територията на САЩ влезе в сила на 25 февруари. Според нея Интернет потребителите, които споделят нелегално филми или музика, могат да бъдат наказани за това, като изгубят достъпа си до Интернет, или чрез трайно и драстично забавяне на скоростта на тяхната Интернет връзка. 

На шестото провинение следват санкции 

Новата "Система за защита на авторските права", позната още като "системата на шестте удара" е резултат от партньорството между големи американски интернет доставчици и развлекателната индустрия, чиято цел е да се ограничат онлайн кражбите на материали, защитени от авторски права.

Филмовата и звукозаписната индустрия разкриват, че онлайн пиратството им струва милиарди долари пропуснати ползи всяка година. Търговска група, представляваща развлекателната индустия и Интернет доставчиците, обяви въвеждането на новата система за контрол чрез блогпост в понеделник.  
Съгласно новата система, Интернет потребителите, обвинени в онлайн пиратство, ще получават поредица от предупреждения. Критиците я наричат "системата на шестте удара", защото след шестото нарушение на авторските права потребителите могат да очакват наказание или санкция под някаква форма от страна на Интернет доставчиците. 

Конкретните стъпки спрямо "провинилите" се потребители се определят от самия доставчик


Детайлите около системите за предупреждения при всеки един отделен Интернет доставчик все още не са известни, ала се очаква всяка една от тях да се различава от останалите. Според предложения от американския телеком Verizon план, който изтече в мрежата преди около месец, нарушителите на авторските права ще бъдат наказвани чрез забавяне на скоростта на тяхната Интернет връзка до скорости на комутируем достъп в продължение на два до три дни.

Компанията Time Warner Cable пък предвижда временно прекъсване на достъпа до Интернет за нарушителите на авторските права. За да възобновят връзката си, те ще трябва да се обадят на сътрудник на компанията и изрично да обещаят, че ще престанат да разпространяват незаконно материали, защитени от авторско право. Това бе съобщено от говорителя на Time Warner Cable Алекс Дъдли още миналия месец. 

"Не искаме да наказваме, а да образоваме хората"

В блогпост Джил Лесър - изпълнителният директор на Информационния център за авторски права, написа, че въпросните предупреждения "имат за цел да образоват, а не да наказват хората". Те ще насочват потребителите към законни алтернативи за споделяне на файлове, както и към независима оценка на създалата се ситуация, ако даден потребител сметне, че е бил санкциониран неправомерно и е невинен.

Според предложения от Verizon план, евентуалните нарушители на авторски права трябва да платят такса от 35 долара, за да бъде осъществен одит от независим арбитър, който да прецени дали действително обвинението в Интернет пиратство е основателно. Ако арбитърът излезе с решение в полза на потребителя, стойността на таксата ще му бъде възвърната, а скоростта на неговата връзка с Интернет ще си остане непокътната.

Някои експерти в индустрията се съмняват, че въпросната система ще бъде достатъчно ефективна

Част от тях отбелязва, че потребителите, които често се занимават с незаконно споделяне на файлове, обикновено използват виртуални частни мрежи или прокси сървъри, за да прикрият местоположението на своя компютър.

Други пък се притесняват, че малките компании, които предоставят достъп до Wi-Fi, могат да "отнесат" обвинението в нарушение на авторски права, ако някой от потребителите им споделя файлове незаконно чрез техните мрежи.

Президентът на организацията за защита на обществените интереси Public Knowledge Гиги Сон коментира, че новата система за предупреждение при нарушаване на авторски права "ще бъде решаващ тест за това дали една доброволна система за защита на авторските права може реално да работи, докато междувременно защитава правата на Интернет потребителите".

"Приканваме както участващите в системата доставчици на Интернет услуги, така и компаниите от развлекателната индустрия, да бъдат по-отворени и прозрачни в обясненията си за това как ще работи новата система и очакваме от тях след известно време да предоставят публично достъпни данни за резултатите от нейното функциониране," обяви Сон в последното си изявление.

Oще: авторски права  доставчици  индустрия  интернет  музика  пиратство  сащ  филми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

11 Borracho | 04.03.201315:57

Само фалшивите лицемерчета и промити мозъци могат да плащат за филми! Аз за филми не плащам, понякога ходя на кино - къде съм доволен, къде не. Но за филм дето ще си го гледам вкъщи пари не давам, нито стотинка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

10 Mile Manolov | 03.03.201305:23

след националната сигурност на исп-тата им се вменява и ролята на полицай, учител и в крайна сметка стават и крайна инстанция.. то не беше чудо да се пазят трафичните данни на юзерите 6/12 месеца.. то не беше чудо да се дава достъп до билинги и етк, както и възможности за порт-миррър на отговорните другари..

накрая един ден ше се извадят пак гилотините.. ма до тогааа има време. яжте пасти и гледайте филма muhihihihi
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

9 Radenko Kostadinov | 02.03.201312:55

Някой би ли ми казал каква е тази "законна алтернатива", от която може да се теглят филми на български език? И, както изрично и Галина подчерта - да не бъдат на твърд преносител, а именно за изтегляне?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

8 Galina Aleksandrova | 01.03.201323:32

А, да - в България рядко има касоразбивачи, които се прожектират на нещо различно от 3Д.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

7 Galina Aleksandrova | 01.03.201323:31

Мога да ги купя за теглене, без носител?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 01.03.201320:54

>за да гледам Хобит, защото не виждам 3Д, а то друг вариант за прожекция няма

Не знам в България как е, но в щатите всеки 3D филм има и по-евтини 2D проекции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 01.03.201320:52

>освен iTunes, няма друга наистина разпространена и широко използвана система за легално теглене на музика

Ъъъ.. Да, има. Музика и/или филми можеш да купиш напълно легално от:

Amazon
Google Play
Spotify
Hulu
Vudu
Juno
Rhapsody

За тези се сетих от воле. Вероятно има още десетки.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

4 Galina Aleksandrova | 01.03.201319:27

Дори да са доставчици - това не променя факта, че освен iTunes, няма друга наистина разпространена и широко използвана система за легално теглене на музика. Говоря за целия свят. А за филми няма пък абсолютно нищо. Те дори в киното не ги предлагат за всякакви хора - например аз няма смисъл да ходя на кино, за да гледам Хобит, защото не виждам 3Д, а то друг вариант за прожекция няма. Създаването на официални международни платени тракери на самите компании би донесло много повече приходи от орязването на скоростта до 8кбпс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2013, 17:00

3 ace_ventura | 01.03.201312:35

от ден на ден, все повече наседаме пистолета Neutral
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 28.02.201323:24

Галина, изброените фирми с планове за намаляване скоростта на достъп на пиратите са именно интернет доставчици.
И не, на тях не им е работа да осигуряват легални пазари за музика и филми. Такива така или иначе вече има безкрайно много.

Не че ми е много ясно защо точно ISP фирмите имат толкова взимане-даване с RIAA и MPAA, и са клекнали пред техните изисквания, но предполагам развлекателната индустрия е намерила с какво да ги поощри и награди.
Интересно ми е също, ако не приемат закони, които да задължават това сътрудничество и наказване на плащащи клиенти, какво пречи да изникнат нови ISP-та, които вместо да взимат пари от RIAA/MPAA, да вземат недоволните клиенти на Verizon и TWC? А такива би имало достатъчно.

Последно - в контекста на статията, 'strike' не е 'удар'. Липсата на смисъл се дължи на това, че преводачът май не се е сетил за едно от значенията, в които американците ползват думата strike.
   

оценка

+2 -1