Наистина ли българите работят много, а получават малко | webcafe.bg
Webcafe

Наистина ли българите работят много, а получават малко

Петър Ганев, ИПИ, за в. Сега
28.02.2012, 08:39 (обновена 29.02.2012, 10:25)
Работа

През последните седмици из родните печатни медии тръгна отново една позната теза - че българите получават два пъти по-малко, отколкото заслужават. Всички цитирани данни идват от Евростат, тоест могат лесно да бъдат намерени на сайта на европейската статистическа служба, и сами по себе си са верни. Проблемът по всичко личи е в неразбирането на самите данни, в подбора им и в съпоставянето на несъпоставими неща.

Ключовият индикатор е брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението по паритет на покупателна способност - с други думи, тук се взимат под внимание различията в цените. Този индикатор наистина показва, че страната ни се намира на 44% от средно европейското равнище за 2010 г. Тези данни могат да се видят и на сайта на Евростат, и в базата данни на българския Национален статистически институт, който работи по единна европейска методология.

Подвеждането идва при избора на другите показатели за сравнение - за равнището на доходите или на заплатите ни на фона на средноевропейските. Медиите цитират данни в номинално изражение, тоест те не взимат под внимание ценовите разлики. С други думи, сравнението между едното и другото е технически и логически неправилно. Но пък улеснява желаещите да "докажат", че в България капиталистите изцеждат заплатите на хората.

Всъщност статистиката ни позволява лесно да докажем колко бъркат. Трябва само да съпоставим сравними неща. Нека използваме данните за БВП на човек от населението в евро, без да отчитаме покупателната способност, тоест различията в цените. Както вече се досещате, това сравнение показва, че по този номинален показател България е точно на 20% от средноевропейските нива за 2010 г.

С други думи, "двойната разлика" в съотношението производителност-доходи се получава само ако не отчетем ценовите разлики. Безпристрастните статистически данни съвсем ясно показват, че доходите ни не са "изкуствено занижени", а просто са съответни на възможностите на икономиката.

Тъй като медиите често споменават думата производителност, нека да погледнем какво показва статистиката за нея и как се представя България спрямо останалите държави от ЕС. За целта ще разгледаме два показателя - БВП на човек от населението по паритет на покупателна способност и производителност на труда, като също отчитаме равнището на цените.

Който и от двата индикатора за производителност да вземем, на работещ или на отработен час, данните са сравними - при БВП на човек от населението вече изяснихме, че се намираме на 44% от средноевропейското равнище, докато при производителността на труда (и на работещ, и на отработен час) сме на 42%, тоест отново данните не показват някакви нелогични разминавания.

Всичко това говори не просто за допускане на технически грешки при сравненията и анализите, а за невярно и опасно налагане на схващането, че обикновеният българин бива системно мачкан от капитализма и експлоатиран от работодателя си.

В същата посока биеха и твърденията, че намалените осигуровки в годините преди кризата са "оставили едни милиарди в бизнеса", без това да има някакъв положителен ефект за икономиката и за работниците. Това твърдение също е категорично опровергано от данните на НСИ за БВП по метода на доходите.

В периода 2005-2009 г. брутната добавена стойност скача с над 20 млрд. лв., като тази сума, общо взето, се дели поравно между наетите и бизнеса. Казано по-просто, по-ниските данъци и осигуровки са оставили повече пари както у бизнеса, така и у работещите. Това е още една илюстрация как популисткото заклеймяване на експлоататорския капитализъм всъщност няма нищо общо с действителността.

Разбира се, всичко това съвсем не означава, че в страната няма необяснимо богати хора, които по някакъв начин са натрупали богатство на нечий друг гръб - образно казано, "за сметка на българския народ". Големият въпрос обаче е дали това се е случило заради наличието на пазарни правила или заради тяхното отсъствие?

Segabg.com

Oще: бвп  безработица  евростат  производителност  работа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.01.2012, 10:15

136 райничка цветкова | 10.04.201215:15

Със сигурност на някой това което ще напиша по-долу няма да се хареса.Питам зашо за ушита риза 1 брой в Германия шивачката получава 4 евро,я колежката и в България за същата ушита риза 1 евро.Схванете че има разлика между цената на труда вложен в производството на един продукт и производителността на труда/броя на произведените продукти за 1 час например/.Колкото и да се напъва един работник в България да увеличи производителността си,ако цената на труда за единица произведен продукт остане ниска,то средно европейските доходи никога няма да бъдат достигнати от българите.Разликата между европейските и българските заплати трябва да отразява ЕДИНСТВЕНО И САМО разликата в бройката произведена продукция за единица време.Всичко друго е лъжа и измама с която години наред лъжат и ограбват хората.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 15:55

135 Сашка Димитрова | 03.03.201210:48

Да, българите получават малко. Правя този извод на базата на това, че аз получавам повече, отколкото майка ми и почти колкото баща ми. Разликата е, че аз съм на първата си сериозна работа, а те имат по около 30 години трудов стаж зад гърба си. При това - интелектуален труд. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

134 deowin | 02.03.201200:07

ivorad - моля те, налей си две чаши ракия-домашнярка, чукни си се сам, потупай се по рамото, и се поздрави, че и на стари години още си с всичкия си и можеш да покажеш на младоците кой е шефа.. Явно си вярваш.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

133 ivorad | 01.03.201223:13

ivorad, заяждането на дребно явно ти носи достатъчно удовлетворение. За съжаление ще си останеш с него, плюс леко горчивия вкус от вътрешното усещане, че шикалкавиш на дребно за да избегнеш конкретните факти. А конкретните факти са, че в България милионерите на глава от населението са многократно пъти по-малко от това в повечето развити страни. Увъртането и личните нападки към мен не променят този факт.
.............................................................................................

Някой твърди черно на бяло, че икономическите лидери на една нация / "милионерите"/ не носели никаква отговорност за нивото на заплатите, понеже "милионери просто няма", а когато цялата тази идиотщина бъде разнищена и човечецът стане за смях, барабар с претенциите си за "статистическа" точност - това е "заяждане на дребно"?
Хе, хе !
Апропо - и за литотата се спотаи помиярски, въпреки че именно ти тръгна да се наддумваш дребнаво на тази тема.....Кофти за теб, ама смешно за публиката!

Mr. Green
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

132 peta_wawa | 01.03.201223:07

Отнесено към БВП и средната работна заплата са прекалено много.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

131 deowin | 01.03.201221:40

Сладоледа, честно много ме отегчи с двуличието си. Помисли чия интелигентност обиждаш като задаваш плоски, безсмислени, прозрачно-провокиращи, подвеждащи въпроси. От чиста куртоазия ти дадох шанс да се усетиш овреме, че реагираш като тросната лелка, ти не пожела. Твой избор.

ivorad, заяждането на дребно явно ти носи достатъчно удовлетворение. За съжаление ще си останеш с него, плюс леко горчивия вкус от вътрешното усещане, че шикалкавиш на дребно за да избегнеш конкретните факти. А конкретните факти са, че в България милионерите на глава от населението са многократно пъти по-малко от това в повечето развити страни. Увъртането и личните нападки към мен не променят този факт.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.03.2011, 07:02

130 Калин Цанов | 01.03.201220:19

Интересна тема.Първо , относно ниската производителност на труда- на кого е вината, че малко произвеждаме?На служителите или на работодателите?Естествено на нашите "умни" шефове. Производителността зависи от иновациите, от инвестициите , зависи от добрия мениджмънт, от обучението на кадрите, от внасяне на креативност и ноу -хау в производството и търговките фирми.Когато не ти създадат добри условия на труд и да работиш и да не работиш, резултатите са същите.
Второ- защо, като отидат в чужбина българите работят много, изкарват, спестяват и дори изпращат в България?Работят същото, като в България-сервитьори, продавачи и друго.Ами понеже изкарват тройно повече и реално виждат какво получават, едно е да изкарваш 800 лв, а друго 2400 лв, като разходите вече са изравнени.
Трето-всички ли българи са мързеливи и не могат / не искат/ да работят повече?
Живеем в порочна система, в която изхода е индивидуален, но такива манипулатори или не са наясно или просто ни мислят за много прости.А може би наистина сме прости, че живеем тук и някой непрекъснато да ни повтаря, че понеже не работим, затова малко изкарваме.Смешници
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

129 ivorad | 01.03.201219:04

истинността на чисто статистическите ми аргументи

.........................................................................................

Твърдиш, че милионери у нас няма, при положение, че статистически те са налични и наричаш това "чисто статистически аргументи"?!???
Аааааааааааа, "Болгарррррр, боолгааааааарррррр!!".......
Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

128 ivorad | 01.03.201219:00

119deowin | 01.03.201216:53


ivorad, никога не съм казвал, че 'милионери няма' е метафора. Казах, че е хипербола. Не знаеш разликата или просто се правиш на ударен/интересен? Милионери няма в смисъл, че количеството милионери на глава от населението в България е 5-10-15 пъти по-малко от това в нормални развити страни.

............................................................................................


Определено някой не знае нещо. Ти определено не знаеш какво е литота, например. Поради което я наричаш "хипербола".....
Пак смях, пуяче мамино.
Както и да е - за пореден път езичето ти не се обърнало по темата за наличието или отсъствието на икономически лидери у нас, за удобство наричани "милионери" от простоватото простолюдие. Продължааш дебилно да твърдиш, че такива у нас няма, поради което и няма как да са отговорни за заплатите на наемните работници.
Е, пак се смеем. За това са смешковците!

смешник
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

127 fALLEN | 01.03.201218:57

никой - бре, ти си бил голям балък бе, мечтата на всеки шеф. я ми разработи и на мене един продукт и ноухау, пък аз ще ти дам процентче от печалбата. нема се косиш, повече ще ти е от заплатката!
   

оценка

+0 -0