Безумието на копирайта | webcafe.bg
Webcafe

Лили Иванова не е това, което е

Григор Гачев
12.07.2010, 14:12 (обновена 12.07.2010, 19:12)
лили иванова

Това е Лили Иванова. Обаче коя е тази на другата снимката по-долу вдясно?

Днес забелязах в yvox.net една интересна тема на обсъждане.

Антоан Хлебаров е пуснал една снимка на плакат, на която се вижда как Лили Иванова рекламира някакъв билков чай.

При по-внимателно вглеждане обаче набитото око може да забележи, че това не е Лили Иванова. Гримът и стайлингът са удивително добре докарани като прилика, позата - също, нищо чудно дори моделката да й прилича реално (не е задължително - който не гледа филми, той не знае какви чудеса прави добрият гримьор).

И интересният въпрос е: нарушени ли са авторските права на Лили Иванова?

Отговорът е по-труден, отколкото изглежда. На плаката никъде не е указано, че това е Лили Иванова. А приликата сама по себе си не означава нищо. Сигурно стотици жени в България приличат на Лили дори повече, отколкото физиономията от плаката. Те какво, да бъдат задължени да си направят пластични операции ли? Или да им бъде забранено да се снимат за реклами, да се явяват по медиите и т.н.?

Добре, а ако някоя от тях е по-възрастна от Лили? Тогава авторското право върху този изглед ще е нейно. Тоест, тя ще има юридическото основание да съди примата ни за половин век незаконно използване на външността й в артистични изяви и да поиска обезщетение в холивудски размер.

Здравият разум казва, че това са глупости на търкалета. Когато обаче опрем до нуждата нещата да бъдат формулирани юридически, се оказваме пред сериозен проблем. Законно ли е да изглеждаш като някого или не?

Като капак на нещата, доколко Лили Иванова изглежда като Лили Иванова? Без грим и стайлинг вероятно външността й ще е много различна. Без пластични операции пък да не говорим. Тогава за какво става дума?

Аз не знам коя е вярната логика в този случай. А вие?

Oще: авторско право  григор гачев  лили иванова 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

3 lk | 13.07.201014:23

Знаете ли, много добър въпрос. Обаче същността на въпроса е каква е стойността на съдържанието? И ако, както опаковката подвежда със снимката, така вероятно и продукта подвежда и не е това, което е, така и дизайнера на опаковката не е това, което е, така и собственика на фирмата не е това, което е... Тук идва въпроса за качество във всичко, за това да си професионалист и да изпипваш нещата. И може би не случайно е имитирана Лили Иванова - защото е професионалист, изпипва детайлите и е образец. Ако всички си изпипват детайлите и работят това, което могат няма да сме заобиколени от абсурди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2010, 15:32

2 AlPapone | 13.07.201011:26

Абе, не било толкова трудно. Значи двойните състояния на всяка от тях са 3 (1_2, 1_3, 2_3) и имаме едно тройно състояние (1_2_3). Т. е. състоянията на всяка от тях са: 3 + 3+ 1 = 7. Комбинациите между двете са 7х7 = 49. Аналогично е на заровете за табла 6х6 = 36 комбинации.
Т.е. има 49 възможни ситуации, в които двете могат да попаднат. Тези ситуации могат да се променят във времето в зависимост от настроението на дамите. Така, че адвокатите ще видят доста зор докато го решат този казус.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2010, 15:32

1 AlPapone | 12.07.201016:35

Според мен има проблем само, ако на рекламата пише, че това е Лили Иванова. Ако само има снимка, без никакво обяснение кой е на снимката, изобщо няма проблем.

В първия случай, обаче проблемът е сложен:

1. Лили Иванова може да се обиди, че ползват името и неправомерно.
2. Лили Иванова може да се обиди, че я сравняват с някаква никому неизвестна мацка.
3. Лили Иванова може да се зарадва, че хората я мислят за толкова млада и красива.
4. Мацката от своя страна може да се обиди, че я оприличават на този дърт кукундрел Лили Иванова.
5. Мацката може да се зарадва, че прилича на една толкова известна личност.
6. Мацката може да се зарадва, че и тя един ден може да пропее, след като хората я мислят за Лили Иванова.
7. Сега за да изброим всички варианти, трябва да умножим казусите на Лили по казуситер на мацката, т.е. 3х3 = 9 варианта. Освен това може Лили или мацката да са едновременно в две или три състояния...Например мацката е в състояние 4 и 6, т.е. хем да е ядосана че я оприличават на дъратата Лили и хем да иска да пропее...:-). Това само по себе си е ново състояние освен изброените 6.
Вие изобщо давате ли си сметка колко е сложен проблемът? Абе, не може ли някои по-лесни гатанки да ни задавате?
   

оценка

+0 -0