Как руската армия от тролове удари Америка | webcafe.bg
Webcafe

Руската армия от тролове срещу Америка

Webcafe.bg, Buzzfeed
03.06.2014, 18:28 (обновена 05.06.2014, 11:40)
путин трол

Приключенията на руски агенти като Призракът на жирафа Мариус, Гей-костенурката и Задника

Русия стига до нови висоти в опита си да въздейства върху международното обществено мнение след участието си в украинската криза. За да се разпространят посланията на Кремъл в коментарите на популярните американски уеб сайтове специално се набират и обучават нов тип "тролове".

Mистериозна руска хакерска общност разпространи имейли, които показват как IT-мениджъри докладват за дейността си по нов идеологически фронт срещу Запада - коментарите на Huffington Post, Politico, Fox News, The Blaze и WorldNetDaily.

Странният кошер на активност в социалните медии е част от двустранна кремълска кампания за контрол над Интернет, като руските власти са задействали скъпоплатена армия от тролове, за да влияят на американското обществено мнение, докато същевременно смазват свободата на Интернет в самата Русия.

"Чуждестранните медии активно оформят негативен имидж на Руската федерация пред международната общност," пише в стратегически документ един от членовете на екипа на проекта - Светлана Бойко. "Освен това дискусиите, оформяни от коментарите към тези публикации, също са с негативен тон. Подобно на другите брандове, които се влияят от общественото мнение, Русия си има своите поддръжници (‘адвокати на бранда') и противници. Основният проблем е, че в международната Интернет общност съотношението поддръжници/противници на Русия е около 20/80 процента."

Документите показват какви инструкции се дават на коментаторите, и описват възложената им заетост онлайн. В средностатистически работен ден руснаците трябва да пускат коментари към новинарски публикации поне 50 пъти. Всеки от "заетите" в проекта трябва да поддържа поне 6 Facebook акаунта, публикуващи поне три публикации дневно, и да обсъжда новините в групи поне два пъти дневно.

В края на първия месец от участниците се очаква да са постигнали 500 "абонати" и да имат поне 5 поста по всяка зададена тема дневно. В Twitter, от тях се очаква да управляват по 10 акаунта с до 2000 последователи и да туитват по 50 пъти дневно.

Задачата е да се публикуват съобщения по теми от типа на "американската мечта" и "обичам Русия"

Сред предпочитаните имена на акаунти се споменават "Носна кърпичка", "Гей костенурка", "Призракът на жирафа Мариус", "Лява гърда", "Черна гърда" и "Задник", като мотивите за избор на имена не са напълно уточнени.

Според документите, които придружават няколкостотин имейли, изпратени до лидера на проекта - Игор Осадчий, кампанията е стартирала през април и се провежда от фирма от Санкт Петербург, наречена Internet Research Agency. Според документите тя има стотици наемници в Русия, които също така отстояват про-путински позиции и в коментари към руски блогове.

Осадчий твърди, че никога не е работил за Internet Research Agency и че документите - сред които има и потвърден бюджет, където се упоменава заплата за ръководителя на проекта от $35 000 - са "неуспешна провокация". Той отказва коментари по изтеклите документи, както отказват да ги обсъждат и представители на Кремъл и Internet Research Agency.

Категоричното доказване на автентичността на документите и връзките на авторите им с Кремъл, по обясними причини, не е лесна задача. И все пак мащабите на проекта, огромната му стойност и несръчната му реализация дават увереност на анализатори в Русия, че реално няма кой друг да стои зад него.

"Смятате, че някакви обезумели руснаци изведнъж масово са научили английски и са отишли да коментират по чуждестранни публикации?" пита реторично Леонид Бершидски, колумнист в Bloomberg View. "Ако нещо изглежда като кремълско г*вно, мирише като кремълско г*вно, и има вкус на кремълско г*вно, - значи е кремълско г*вно."

Троловете полагат усилия да изучават различните системи за коментиране и модериране на американските сайтове

Доклад за първоначалните опити за публикуване на коментари обсъжда различните типове оскърбителни изрази и обиди, които са позволени в някои сайтове, но не и в други. "Директните оскърбления към американците като раса не се публикуват (‘Вашата нация е нация на пълни идиоти')," пише анализатор за публикуващия конспиративни теории WorldNetDaily, "нито вулгарни определения за политическата дейност на Барак Обама (‘Обама се насра в гащите си, докато говореше за външна политика, как се чувствате психологически комфортно с гащи, пълни с лайна?')." Друг предлага да бъдат създадени "до 100" фалшиви акаунта в Huffington Post, за да се изучи сложната система за коментиране в сайта.

Някои от изтеклите документи също описват доста мащабни усилия от стотици блогъри-фрилансъри да коментират в рускоезични сайтове. Блогърите са от различни градове от цяла Русия; мениджърите им определят рейтинги на база ефективност и "автентичност," както и според броя домейни, от които публикуват.

Единственият независим руски вестник за разследваща журналистика "Новая Газета" успя да проникне във "фермата за тролове", коментиращи по руските блогове, през септември миналата година.

Руската "армия от тролове" е само една част от огромната пропагандна кампания, която Кремъл стартира след ескалацията на кризата в Украйна през февруари. Руската държавна телевизия неуморно твърди, че временното правителство в Киев е марионетно и се контролира от "жидофашисти" и "неонацисти", които потискат рускоговорящите украинци; в югоизточната част на страната тази пропаганда изглежда дава резултат, доколкото руските канали са изключително популярни там.

Украйна реагира, като забрани предаването на територията на страната на всички руски държавни канали, забрани достъп на повечето руски журналисти и третира демонстративно про-бунтовнически настроените руски репортери като участници в руската инвазия.

Финансирането на проекта за тролове е подходящо изобилно за огромните му мащаби

Бюджетът за април 2014, първия месец на кампанията, споменава 25 щатни служители и разходи над $75 000. Самата Internet Research Agency, основана миналото лято, вече има щат от над 600 души и ако бюджетите им от декември 2013 до април т.г. се запазят непроменени, се очаква да похарчи поне $10 млн. до края на годината, твърдят документите. И поне половината от бюджета й се осигурява в брой.

Две руски медии съобщават на база друга селекция от документите, че е очевидно, че кампанията е пряко организирана от Кремъл. Бизнес-изданието "Ведомости", цитирайки близки до администрацията на Путин източници, обяви миналата седмица, че кампанията е пряко организирана от властта и включва руски емигранти-блогъри в Германия, Индия и Тайланд.

"Новая газета" пък тази седмица съобщи, че кампанията се финансира от Евгений Пригожин, който според изданието е организирал няколко други сложни контролирани от Кремъл кампании срещу опозиционери и независими медии. Имейли от хакнатите акаунти показват, че счетоводителите на Internet Research Agency потвърждават многобройни разплащания със счетоводител на компанията на Пригожин "Concord".

Няколко анализатори на руския Интернет твърдят, че Internet Research Agency е само една от няколко фирми, които контролират про-кремълските коментарни тролове. Това отдавна се подозираше на база коментарите под статии за Русия на много други сайтове, от рода на популярния YouTube канал на пропагандната руска телевизия RT. Редакторът на рубриката за анализи на Guardian наскоро също заяви, че сайтът им е жертва на "организирана тролска кампания".

Рускоезичните социални мрежи изобилстват от акаунти, които са лишени от характеристиките на реални потребители - липсват снимки, редовни публикации или лични изказвания

Тези "мъртви души," както ги нарича Василий Гатов, виден руски медиен анализатор и блогър в Postjournalist, често излизат на бял свят, за да атакуват опозиционери или журналисти, пишещи критични материали за правителството на Путин.

Незрялостта на много от коментарите напомня тролването от членовете на вече несъществуващата младежка група "Наши" към Кремъл, чиито лидери ожесточено обсъждаха коментирането по руски опозиционни сайтове в имейли, разпространени от хакери през 2012. Анализаторите казват, че Тимур Прокопенко, бивш шеф на конкурентната младежка про-путинска група "Млада гвардия", сега ръководи Интернет проекти в президентската администрация.

"Тези документи са писани в същия стил и имат същите характеристики," казва Алексей Сидоренко, живеещ в Полша руски разработчик и активист. "Те са повърхностни, непълни, направени набързо, съдържат таблици, копиране на материали отдругаде - типичното ниво на студент от руски университет."

Групата, която е хакнала имейлите, е нова и се нарича Anonymous International - очевидно без връзка с глобалното хакерско движение Anonymous. В последните няколко месеца групата се прочу с публикуването на вътрешна кремълска документация от рода на планове за референдума за независимост на Крим, списък с прокремълски журналисти, на които Путин връчи награди за отразяването на събитията в Крим, и лични имейли на командира на бунтовници в източна Украйна Игор Стрелков. Нито един от разпространените от групата документи досега не е опроверган като фалшив.

Изтичането на документи от Internet Research Agency е първото, в което стратегията за тролски коментари под новинарски статии може директно да бъде проследена до Русия

Засилената онлайн активност на поддръжниците на Кремъл около украинската криза подсказва, че Путин се старае да насърчава разногласията в Америка, същевременно потискайки ги в самата Русия. Онлайн офанзивата идва след поредица от закони и сигнали, ясно показващи, че Русия иска да затегне контрола над независимото Интернет пространство. В последния месец Путин заяви, че Интернет е и винаги е бил "проект на ЦРУ" и впоследствие подписа закон, който налага сериозни ограничения върху блогове и социални медии, правещи невъзможна реалната свобода на словото онлайн.

"Няма парадокс в това. Това са двете страни на медала," коментира руският интернет предприемач Игор Ашманов, известен с проправителствените си възгледи. "Кремъл прочиства информационното поле от плевели и го засява с култивирани растения. Страшният пример на Украйна показва какво се случва, ако не се прави такова прочистване."

Гатов, който е бивш ръководител на руската държавна лаборатория за медийни анализи, казва, че документите са част от дългосрочен план на Кремъл да удави Интернет в коментари. "Армии от ботове са готови да участват в медийни войни, въпросът е само как да се премисли стратегията им за действие," обяснява той. "Някой очевидно е убедил властта, че западните медии, които се налага да съобразяват интересите си с аудиторията си, няма да могат да игнорират наситената проруска кампания и ще им се наложи да променят тона на отразяване на събитията в Русия, за да успокоят гневните си читатели."

Документите отговарят на новата насока на Кремъл към Интернет

Путин, който бързо монополизира контрола над телевизиите, след като дойде на власт през 1999 г., и реално ограничи опозицията само до няколко малотиражни вестници, като цяло бе оставил т.нар. "ру-нет" на мира през първите си два президентски мандата, оставяйки го да съществува като паралелен свят без цензура, ориентиран към образованата средна класа.

Дмитрий Медведев, протеже на Путин и президент за периода 2008-2012, показно се изявяваше в социални медии, но това никога не се е приемало добре от властите и поддръжниците на Путин. Разминаването между стремежа към прозрачност на Медведев и нежеланието на тежката руска бюрокрация да се промени само подчертаваше напразността на неговите усилия, като му донесе прякора "микроблогър" заради скромния му ръст.

"В най-добрия случай властта изглеждаше смешна, в най-лошия действията й разкриваха реалните й мотиви," казва Катя Романовская, съавтор на @KermlinRussia, популярен пародиен Twitter акаунт, осмиващ тромавите опити на Медведев за публичност. "Twitter е среда, където можеш незабавно да се свържеш с аудиторията, да отговаряш на преки въпроси, да даваш обяснения - неща, на които руските управляващи са тотално неспособни. Това противоречи на тяхната бюрократична и корумпирана природа."

Сегашното затягане на контрола над Интернет идва след протестите на московчаните от средната класа срещу завръщането на Путин на президентския пост през 2012, които бяха предимно организирани чрез Facebook и Twitter. Оттогава повечето представители на властта изоставиха изявите в социални медии и много от тях го сториха масово, кампанийно миналата есен, пораждайки подозрения, че го правят по разпореждане от Кремъл.

"Путин никога не е харесвал особено Интернет - дори и в началото на управлението си," казва Андрей Солдатов, руски разследващ журналист, специализиращ се в темите за службите за сигурност и кибертематиката. "Когато бе принуден да мисли за Интернет по време на протестите, той стана особено подозрителен към мрежата и към социалните мрежи. Според него съществува заговор, западна конспирация срещу него. Той искрено вярва, че Интернет представлява сериозна заплаха за него, и че е необходимо да го постави под държавен контрол."

Миналия месец зам.-ръководителят на телеком регулаторния орган към Кремъл заяви, че Twitter е инструмент на американското правителство и заплаши да го блокира "на мига", ако социалната мрежа не блокира публикации и сайтове по искане на Москва. Впоследствие той оттегли изказването си (и се твърди, че е бил наказан и разкритикуван лично от Медведев), но това му изявление масово се приема за проба дали разширяването на цензурата в социалните медии би проработило.

Twitter се съобрази за първи път с искане на руските власти само седмица по-късно, като блокира украински националистически акаунт

През август в Русия влиза в сила и нов закон, задължаващ блогърите с над 3000 последователи да се регистрират като масмедии. Това налага сериозни ограничения над блог-общността, която преди беше оставена извън сложната бюрокрация на медийната регулация в страната, и й отнема възможността за анонимност, правейки я податлива на политически натиск.

"Интернет се е превърнал в основна заплаха за Кремъл - сфера, в която властта няма контрол," коментира Павел Чиков, член на съвета за човешки права към руското президентство. "Затова те се заемат с него. Самото му съществуване във вида, в който го познаваме, се подкопава от тези регулации."

Oще: америка  американски сайтове  коментари  постинги  путин  тролове  форум  форуми  хакери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

32 Desislava Popova | 15.07.201420:17

Вместо да плащат на идиоти да им водят малоумна пропаганда, руснаците да бяха насипали малко от тия пари в индустрията си, че скоро ще изчезнат от картата на света.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 11:13

31 Реалиста | 06.06.201413:47

ъъъъ...Тази статия не противоречи ли на статията "Всичко е конспирация"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2014, 19:47

30 Viktor89 | 05.06.201417:39

Чел съм в този сайт много интелигентни коментари и статии. Правело ми е впечатление, че рядко пишете откровени глупости.

Току-що прочетох тази статия и съм изключително възмутен от това, как давате на хората да си пишат простотиите. Затова и за първи път коментирам.

Нека първо кажа нещо - не изявявам мнение поради някакви симпатии към Русия или Америка. ВСИЧКО КОЕТО ПИША е поради това, как сте написали съчинение, без никакви основания и без да знаете за какво говорите.

А именно, нека поясня. Русия, както и България (и поради това съм възмутен, че не знаете и не сте се заинтересували), е страна на свободния интернет. Пиратството е втора природа, ИТ сектора е изключително развит за сметка на много други неща, да си "хакер" е в реда на нещата. Всичко е като при нас, само че там даже си имат собствен фейсбук, собствен гугъл, всичко. Руснаците са невероятно развити по този принцип. Както сме и ние, по дяволите, това трябва да го знаете.

Свободата на интернета произвежда няколко неща - масово изразяване на мнение и социална активност в интернет, както и масово пиратство.

НИКОЙ не е мобилизирал някакви армии. "Тролове", една думичка, която все повече се използва в България от хора, които си нямат никаква идея какво значи и откъде идва, няма. Руснаците изразяват мнения, всичко е на свободна основа. Ако се заровите, ще намерите и невероятен брой мнения ЗА Америка. Както и за еврейте, за нацистите и за каквото щете.

НИЩО не е организирано, никой не го организира, не е част от някаква масова конспирация. Единственото организирано е 10-15 момчета платени от НПО-та да създават viral снимки и подобни за да вдигат шум за целта на НПО-тата (ако търсите доказателство, потърсете "работа в Русия ИТ, фотошоп, графичен дизайн, социални мрежи" или нещо от сорта в гугъл, веднага се намира) и 10-15 момчета платени от Кремъл да вдигат шум.

Моля, не пишете наизуст а се образовайте. За мен лично след тези откровени измислици този сайт вече се изравни с всички други в личната ми категория "сайт с цел".
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

29 LaForce | 05.06.201411:58

"спри" - опитваш се да ме накараш да замълча?! Подтискаш различните мнения?!! На това му се вика "cognitive dissonance" или на български шок във възприятията. Това е когато основите на системата от вярвания, която е кодирана, насадена, заложена, програмирана в индивида срещне информация, която и противоречи. Защитен механизъм във всяка система от догматични вярвания е сляпото отрицание на всяка информация способна да промени самата система.
Но има добра новина- щом си стигнала до тук си само на крачка от промяната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

28 Frida | 05.06.201411:04

лаф орс, учудваща за мен е подкрепата на путлер от руснаците, въпреки съмненията в правилността на цифрите. анексията на крим е абсолютно неадекватна икономически. ако украйна спре доставките на вода, електричество, продоволствия, гориво, лекарства, полуостровът загива или поне бедства. обаче всички демонстрират една радост, едно щастие, едни фойерверки, ум да ти зайде...
освен това, в близко бъдеще се очертават едни мащабни строежи, едни тръбопроводи през гори и морета, което ме води към ужасното предположение за повторно отваряне на системата гулак. тъй, че, ако обичаш спри с простотиите, целящи да компрометират свободните средства за информация с разни залъгалки ванго-кашперовски за всеобщи хипнотизирания и халюцинирания.
уж руснаците сте начетена нация, ма-ма му стара, да му се не види, такава излагация...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

27 LaForce | 05.06.201410:43

Кажи им го Алелуйщина, кажи им го... те не знаят на къде да гледат за да видят оковите си.

"THE conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country"
"Съзнателната и интелигентна манипулация на организираните навици и МНЕНИЯ на масите е важен елемент в ДЕМОКРАТИЧНОТО общество. Тези които манипулират този НЕЗАБЕЛЕЖИМ механизъм на обществото съставляват НЕВИДИМО УПРАВЛЕНИЕ, което е истинската управляваща сила в страната"
1928г. "Пропаганда" Едуард Бърнейз.
Това е първия абзац на книгата му.

От началото на миналия век, "демокрация" означава, че масите биват управлявани чрез пропаганда, но без да им се казва. Това е механизмът на западното общество. Наложен брутално ефективно и в България. И фактът, че за толкова много от коментиращите тук този механизъм е "незабележим" говори страшно много.

Просто с напредъка на науката методите започнаха да включват внушения на все по-ниско ниво от гледна точка на осъзнаването им (т.н. будно съзнание), все по-трудни за различаване манипулации...

Не е чудно, че паразитът който реално представлява източникът на западната пропаганда се опитва да изобличи чуждата пропаганда... но Вие по-добре забележете съществуването на първичния паразит. Той е брутално добър в прикриването си и така организмът гостоприемник (обществото, народа, ти бре пич) не може да се бори срещу него.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

26 Starija hush | 05.06.201409:00

Абе за троловете се убедих отдавна.Колко пъти ме вкарваха във фризера защото бех свободно мислещ по специално вестник Сега Атака и 24 часа.В началото си мислех,че наистина си права чат с форумци но се оказаха всичките платени тролове и ченгета.Което ме принуди да бъда по осторожен в плямпането и правене та шак с некои политици.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

25 Rodrigo Diaz de Vivar | 05.06.201406:34

Ха, sim4o, ама то от години е така. Знаеш ли колко трудно е да оправиш енкодинга на един сайт. Цeли 12 символа трябва да се редактират [windows-1251 да се напише].
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 05.06.201404:21

Ей, да ви имам сайта .. Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

23 sim4o | 05.06.201404:21

§·§е§Т§С§У§а §л§Ц§к§Ц §Х§С §Ц §С§У§д§а§в§м§д, §Я§С §д§а§Щ§Ъ §Ю§С§д§Ц§в§Ъ§С§Э §Ъ §й§С§г§д §а§д §Ь§а§Ю§Ц§Я§д§Ъ§в§С§л§Ъ§д§Ц §Х§С §Т§с§з§С §б§а§а§д§У§а§в§Ъ§Э§Ъ §ж§а§в§е§Ю§С §Я§С "§ў§Ъ§Э§Х" ...

http://www.bild.de/politik/ausland/ukraine/revolution-in-der-ukraine-wie-lange-haelt-putin-noch-still-34818700.bild.html

Putin hat sich bisher in dieser Situation demokratischer als die EU und USA verhalten, er hat sich zurЁ№ckgehalten, sicher nicht ohne seine Interessen zu bekunden, aber er hat keine Minderheit aus uneinigen "Oppositionellen" an die Macht geputscht.Die EU ist am Zug, und das wird teuer, ich sags Euch...

§Є§Э§Ъ "§»§Ц§в§Я" .. §Ъ§Э§Ъ "§Ј§Ц§Э§д §С§Ю §©§а§Я§д§С§Ф" .. §Ъ§Э§Ъ §а§л§Ц §Я§с§Ь§м§Х§Ц ..

§Ґ§С, §Х§а§г§д§С §а§д §з§а§в§С§д§С §г§С §г §б§в§а§в§е§г§Ь§Ъ §Ю§Я§Ц§Я§Ъ§с .. §Ъ §Т§Ъ§У§С§д §Я§С§в§а§й§У§С§Я§Ъ §Щ§С "§в§е§г§Ь§Ъ §д§в§а§Э§а§У§Ц" ... §Я§а §Ъ §Х§а§г§д§С §а§д §з§а§в§С§д§С §Я§Ц §г§Ц §Ь§в§Ъ§с§д, §Х§С§У§С§д §г§Ъ §С§Х§в§Ц§г§Ъ§д§Ц §Ъ §Ъ§Ю§Ц§Я§С§д§С??
§ґ§а§У§С §У§Ъ§Х§с§з§д§Ц §Э§Ъ §Ф§а??

"§ґ§в§а§Э§а§У§Ц§д§Ц", §а§Ь§С§Щ§У§С §г§Ц .. §г§Ъ §Ш§Ъ§У§Ц§с§д §У §¤§Ц§в§Ю§С§Я§Ъ§с, §з§а§Х§с§д §Я§С §в§С§Т§а§д§С §Ъ §Ь§а§Ю§С§Ы §У§м§а§Т§л§Ц §Я§Ц §г§С §а§в§Ф§С§Я§Ъ§Щ§Ъ§в§С§Я§Ъ, §б§а §а§б§в§Ц§Х§Ц§Э§Ц§Я §Я§С§й§Ъ§Я , §Щ§С §Х§С §Х§С§У§С§д §Ц§Х§Я§а §Ъ§Э§Ъ §Х§в§е§Ф§а §Ю§Я§Ц§Я§Ъ§Ц §У§м§У §ж§а§в§е§Ю§Ъ§д§Ц §б§а§Х §г§д§С§д§Ъ§Ъ§д§Ц, §С §д§а§У§С §Ь§а§Ц§д§а §б§Ъ§к§С§д , §Ъ§Щ§Э§Ъ§Щ§С §Ъ§г§Ь§в§Ц§Я§а §Х§С §Ф§а §Ю§Ъ§г§Э§с§д??

§Ў §г§а§в§а§г§а§Ъ§Х§Я§Ъ§д§Ц §д§в§а§Э§а§У§Ц .. §в§С§Щ§Я§Ъ§д§Ц §д§м§б§е§й§Я§Ъ§и§Ъ, §в§С§Щ§Я§Ъ§д§Ц §Ъ§Х§Ъ§а§д§Ъ-§¶§в§Ъ§Х§Ъ §Ъ §°§Я§Ъ§с §Ґ§Ц§д§а §¤§Ъ ??? ..
§Ї§Ц §У§Ъ§Ш§Х§С§д§Ц §Э§Ъ, §й§Ц §г§с§Ь§С§к §Я§С §Ц§Х§Ъ§Я §Т§Ъ§й§Ъ§Ю §г§С §б§в§С§У§Ц§Я§Ъ .. §Щ§Я§С§Я§Ъ§с §Ъ §Э§а§Ф§Ъ§Ь§С §Я§с§Ю§С§д, §Я§Ц §Щ§Я§С§с§д §и§Ъ§ж§в§Ъ§д§Ц §Я§С§Х 7, §Я§Ц §Щ§Я§С§с§д §Щ§С §С§У§д§а§Ю§а§Т§Ъ§Э§Ъ, §Ъ§г§д§а§в§Ъ§с, §в§С§Ь§Ц§д§Я§Ъ §Х§У§Ъ§Ф§С§д§Ц§Э§Ъ, §Ъ§Щ§а§Т§в§Ц§д§С§д§Ц§Э§г§д§У§а, §Ю§Ъ§Ф§в§С§и§Ъ§с §У §г§У§Ц§д§С ... §С§Ю§С §б§Ъ§к§С§д §Э§Ъ §б§Ъ§к§С§д, §г §б§а 2-3 §а§б§а§в§Я§Ъ §д§а§й§Ь§Ъ - §б§в§Ъ§Ю§Ц§в§Я§а §Щ§С "§Щ§С§б§С§Х§Я§Ъ§д§Ц §и§Ц§Я§Я§а§г§д§Ъ" ...

§ґ§С §а§д§У§С§в§с§Ы§д§Ц - §й§Ц§д§Ц§д§Ц!
§ґ§а §©§Я§С§Я§Ъ§Ц§д§а §г§Э§с§б§а§д§а - §а§Ь§С§д§а §б§в§С§У§Ъ!
§ґ§а§Э§Ь§а§Щ!
   

оценка

+0 -0